Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1006 / 2516
(#) janimester hozzászólása Feb 18, 2012 /

Sziasztok , valamelyikőtöknek nincs valami izmosabb erősítő alapjául szolgáló toroidja? Kb. 2x28-29Vac 450-500VA - esre gondoltam. Vagy esetleg két egyforma de itt már elég lenne darabonként 220-250Va-os. Akinek akad valami az esetleg írjon privit.
(#) Mathyas válasza janimester hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

2x70V 1000VA
(#) Leadtek hozzászólása Feb 18, 2012 /

Sziasztok!
Egy erősítő kimenetén hogyan lehet megállapítani, hogy melyik + és - ? Csak a két pólus áll rendelkezésre és nem lehet belenézni az áramkörbe.
(#) reloop válasza Leadtek hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szia! Alap esetben a "-" kimenet az erősítő belsejében össze van kötve a bemenet árnyékolásával. (Hidalt erősítőre pl. nem vonatkozik.)
(#) Leadtek válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Ezért írtam, hogy nem lehet belenézni az áramkörbe mert hidalt és az erősítő IC-ből 2 kivezetés csak a hangszóróhoz kapcsolódik és nincs feltüntetve a + és - .
(#) Imi65 válasza Leadtek hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Akkor bekötöd találomra, és meghallgatod. Ha a két oldal eltér, azt úgy is meghallod (a mély tartományra figyelve elsősorban).
(#) mraulajos válasza Leadtek hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szia!
Nem vagyok ebben nagy szakértő, de a 80-as évek elején hangosító kezelő voltam egy amatőr zenekarnál. Itt úgy állapítottuk meg a polaritást, hogy nagy hangerőn, lehetőleg mélyen, a hangszóró elé tartottunk egy égő gyufaszálat, és a lángnak mindig kifelé kellett mozogni. Nem tudom, ez manapság mennyire fedi a valóságot.
(#) isti03 válasza Leadtek hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Idézet:
„Ezért írtam, hogy nem lehet belenézni az áramkörbe mert hidalt és az erősítő IC-ből 2 kivezetés csak a hangszóróhoz kapcsolódik és nincs feltüntetve a + és - .”

Nézd meg az erősítő IC adatlapját, hogy meik lába micsoda.
(#) Leadtek válasza isti03 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Az IC adatlapján csak A és B betűvel jelölik a kimenetet. Van külön fóruma ennek az IC-nek itt HE-n de ott sem találtam semmit a polaritásról.

mraulajos: Kösz, kifogom próbálni!
(#) mczsocahawer hozzászólása Feb 19, 2012 /

Muszáj bekötni a bekapcsoló szálat erősítőnél, ha a rádióm kapcsolt tápfeszültségre van állítva?
Van 1 sony gt450u fejegységem és egy carpower 350 erősítőm, nem elég csak az RCA-t rákötni a fejegységre?
Az nem fogja tudni a bekapcsolását az erősítőnek?
(#) isti03 válasza Leadtek hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szerintem a B jelű láb a pozitív. De lehet hogy tévedek.
(#) bohus1 hozzászólása Feb 19, 2012 /

Sziasztok tud nekem valaki mondani az Akai am-2950 erősítőről valamit jó fajták milyen kategóriába tartoznak?
Előre is köszönöm a segítséget.

P9234298.JPG

(#) bohus1 válasza bohus1 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Elnézést illetve egy Pioneer Sa 8800 is érdekelne melyik esetleg a jobb?
(#) CT-3 hozzászólása Feb 19, 2012 /

Légyszi segitsetek elég fura a hiba:1987-es Technics equalizer SH-8046-os gép.Ha a hálózati csatlakozó bedugva marad a konnektorban miután a saját kapcsolójával lekapcsolom a gépet,a következö bekapcsolásnál csak felvillan a fluorescens kijelzöje kb 1sec re,de baromi erösen.
A cucc természetesen nem müködik.Mintha letiltaná.
Ha ezek után kihuzom a konnektorból és kb várok 2 órát,akkor normálisan müködik.Már unalmas,hogy mindig ki kell húznom.Nem valami kondenzátor okozza ezt?Régi videóknál a tápban levö kondi be szokta "sötétiteni" a kijelzöt.
Nagyon köszi elöre is!!
(#) Haliapu válasza Leadtek hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Szia, kössél rá hangfalakat és halgasd rajta erősebb basszust az újadat tedd rá a mély nyomó mebrán széllére és ha az üttem kifele mozditja a hangszórót akkor jó a polaritás de ha befelé mozdul akkor meg kell forditani a kábelt az erősítő kimenetén, csak vígyázz nem kell nagyon nagy hangerő nehogy felkoppancsa a mélyhangszóró tekercsét ha rosszul van bekötve.
(#) djdavid hozzászólása Feb 20, 2012 /

HEllo mindenkinek !!

Az volnaa kérdésem hogy akkor a KT 819GM
és a KT818GM nek kéne valami helyetesítő ami TO 3 mas tokozású és darabja 500-600 forint körül van! Elöre is köszönöm! és még az lene a kérdés hogy van a végfokpanel amibe kellene ez a tranyó és párhuzamosan vanak kapcsolva a tranyók és érdemes volna e kicserélni a KT kat is vagy melé nyugotan betehetem az uj tranyókat.? anyit még hogy a penell 2x80V rol megy!
(#) djdavid válasza Doncso hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

és ha a KT melé beteszem a 2n3442 es tranyót akkor nem lesz gáz mert ebbe párhuzamosan vannak kötve a tranyók!
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Megterveztem a stabilizált és áramkorlátos tápegység paneljét is az erősítőhöz. Ennél már egyáltalán nem is próbáltam követni a gyárihoz hasonló elrendezést, mert nem fértek volna el a növelt méretű ellenállások, hanem önállóan terveztem egy nyákot hozzá.
Ennek mérete pontosan azonos az erősítővel, és az elrendezés jellege is követi a gyárihoz hasonló konstrukció lehetőségét. Mellékeltem egy képet erről, amit nem én csináltam, hanem a netről van, de jól mutat egy kiviteli lehetőséget.
A tervezett panelok másképpen is "kihűthetőek" (pl. L-profilokkal), és köszönhetően a méretazonosságnak, a 4 egyforma méretű panel esztétikusan fog mutatni így is.
(Én vélhetően nem fogok ilyet építeni, mert nem engedhetem meg magamnak, de a szellemi munka nem került semmibe, ezért azt hozzá tudtam tenni. Van már működő példány a végfokból, és rendkívül jó tapasztalatok miatt született meg a táp-panel tervei is. A mintán a végtranyók MJ15003-ak.)
(#) goldscorpio07 hozzászólása Feb 20, 2012 /

Sziasztok!

Vásároltam egy SHARP SX-3400H típusú végfokot.
Össze is kötöttem szépen egy harman kardon előerősítős részével. A rendszer bekapcsolása után ami engem nagyon zavar, hogy teljesen letekert hangerőnél is halható a hangsugárzókból sistergés. Megjegyzem akkor is hallható sistergés amikor a végfokra nincs rákötve semmilyen jel. Le is kaptam a készülék tetejét és a következőket tettem: A gyári tápkábelek (szekunder oldal) olyan vékonyak hogy azt azonnal cseréltem. Aztán az RCA dugók utáni jelkábel is förtelmes volt, kicseréltem 2 eres árnyékolt kábelekre.
A kimenetek kábelezése is siralmas volt, ez is cserélve lett másfeles huzalokra. A nyákokat átnéztem, a gyengének tűnő forrasztásokat átforrasztottam. Sajnos a sistergés továbbra is megvan. Mit lehet ilyenkor kezdeni egy ilyen végfokkal? A gépben oldalanként STK 4048V hibrid IC dolgozik. 670 watt hálózati felvétel van felfirkálva a készülék hátlapjára...
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Nagyon szép munka!
(#) soos csaba válasza djdavid hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Szevasz djdavid, a megfelelő tranzisztorok a végfokodba TO3-as tokozású tranyók BD317, és BD318, ha a meghajtó tranyókat ki cseréled akkor a BD244C, és a BD 243C-típusú tranyókat ajánlom. Ezekkel már tökéletesen kell hogy működjön a végfokod. Ezek a tranyók már jóval olcsóbbak mint az MJ típusú tranyók. Sok sikert.
(#) isti03 válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Nézd át az elektrolit kondenzátorokat. Tegyél fel képet a belsejéről.
(#) djdavid válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

köszi a helpet most BD 139 és 140 es meghajtók vannak benne.. az megfelel a BD317, és BD318, mellé?
(#) goldscorpio07 válasza isti03 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Igen, a következő lépés ez lesz...cserélem az összeset...a puffert is elég kicsinek találom (2x10000 µF/75V).
Holnaptól melózok, de majd rakok fel képet a gépről!
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Sajnálom, hogy nem lesz valójában kivitelezve, megérdemelné ez a terv, illetve ez a hangzás.
(#) goldscorpio07 válasza isti03 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Ez konkrétan nem az enyém, de így néz ki belülről.
(#) reloop válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Hali! Úgy esnék neki a feladatnak, hogy az STK-t (egyiket) leválasztanám. Az adatlapból kibogarászható hol a bemenete. Onnan kiemelném a csatoló kondit (ha elkó úgyis csere), és kiderülne az STK susog, vagy ami előtte van.
A HQ-n néztem, 1,2mVrms max. zajt ír a kimenetre. Ilyet nem tudok előállítani, hogy megmondjam alapból zajos-e az IC. Annyit tudok viszont, a TDA amit farigcsálok az 0,06mV-ot zajong. Szerk.: adatlap szerint.
(#) Doncso válasza djdavid hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Tévedtem, az nem jó neked. Ezt írtam is. Neked komplementer párok kellenek oda.
(#) djdavid válasza Doncso hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

bocsi de nem vagyok enyire jártas... mit takar az hogy komplementer pár? és meik tranyót nézted el? a meghajtokat vagy a végtranyókat?
(#) Leadtek válasza Haliapu hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Próbáltam szinte mindent gyertyával, hallgatással, figyeléssel, basszussal de ugyanolyannak bizonyult. Végül is a következő módszer szerint döntöttem: 2 Hz-es hangot adtam rá és figyeltem a membránt. Alaphelyzetből vagy befelé vagy kifelé egy kicsit jobban mozdult polaritástól függően. Úgy kötöttem be, hogy kifelé mozduljon többet.
Következő: »»   1006 / 2516
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem