Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   27 / 252
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Nos ott tartok, hogy végig méregettem az egész Rövid hullámú sávot. Be is engedte kalibrálni magát ez a kis szerkezet, de az alsó sávokon ahogyan itt jósolták is a srácok igen csal, de nem csak, hogy csal hanem ő maga is SWR-t hoz létre. Ha kiveszem és egy gyárit teszek a helyére annál meg sem mozdul az SWR mutató. Még azért ki próbálom nagyobb permeabilitású kétlukas vasmaggal is, mert ez a Magyar N10-es kevés ide. Aztán beszámolok.
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Igen, nagyon ügyelni kell a helyes impedancia viszonyokra. Az RF nem egyenáramként viselkedik, egy nem megfelelő panelterv már igen komoly problémákat okozhat. Eléggé jó minőségű iránycsatoló készíthető nem vasmaggal, hanem egy RG58U koax "harisnyája" alá befűzött mérővezetékkel. Egyszerűbb megcsinálni úgy, mint egy vasmagot beépíteni a tápvonalba ami permabilitása lehet hogy nem is megfelelő.
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Ma sem sikerült oda érni, hogy kicseréljem a vasmagot a kis mérőkébe. A harisnya alá fűzött huzalszál igen régi bevált megoldás csak nagy a mérete a mini QRP-s megoldáshoz képest . Ha kicseréltem és megmértem az említett vasmaggal a műszert beszámolok. aztán érdekesség képen két külön gyűrűvel vékony rövid koax darabra kivitelezve is megépítem ...Addig is jó szerelgetést és rádiózást nektek is!
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Még csak annyit, hogy ha a koax tápvonalat csinálod meg, a koaxot fel lehet tekerni 3-4cm-es átmérőjűre.
Igy kisebb helyet foglal és az impedancia viszonyok is kedvezőbbek maradnak mint egy veszteséggel rendelkező ferritnél, ahol az 50R impedanciát lehetetlen tartani! Igaz a koax tápvonalnál is megváltoznak a viszonyok, de jóval kedvezőbbek mint bármelyiknél.
Sok sikert és kiváncsi vagyok a végkifejletre!
VY 73!
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
OK! Kösz a bíztatást. Addig-addig, hogy mindkettőt kipróbálom
(#) MaTe193 hozzászólása Feb 23, 2012 /
 
Sziasztok!

Nem áll meg az élet a közök képviselő miatt, addig is nézegetem az antennákat. Találtam jó néhányat, de kettőt ajánlanak zömében,melynek az árfekvése is megfelelőnek tűnik, a triostart, illetve az Aszódi Józsi-féle kollineárt. Első körben tapasztalatokat szeretnék kérni, kinek milyen antenna vált be 2m-es sávra. Másodszor pedig kérdezném, próbálta már valaki utánépíteni az említett antennák valamelyikét?

73, Máté.
(#) satlokk válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Szia!
Nekem triostar van megvagyok vele elégedve,egyik is merősömnek meg az Aszódi féle ő meg azzal van megelégedve.Szerintem ez vegyes képet mutat.Az a kérdés melyiket mennyiért tudod beszerezni,én a triót pár évvel ez előtt 4000-t sikekerült megszerezni.után építeni a trió-hoz könnyen lehet rajzot beszerezni a többi meg a te kreatívitásodon múlik,meg a leleményességeden.Sok sikert.Üdv 73 Dx!
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Sziasztok!
De jó hogy felhoztátok ezt a kollineár témát! Eddig senki sem tudta megmondani, hogy egy egyszerű szerény műszerezettséggel rendelkező amatőr hogyan tudja beállítani pl. a triostart, hogy az elemei azonos fázisban legyenek gerjesztve. Nekem is van egy Triostarom de én úgy szereltem össze ahogyan előtte voltak az illesztések. Egy biztos, így is rendkívül jól működött. Arra is gondoltam, hogy építek egy szelektív térerő mérőkét és ahhoz saccolom a beállítását a negyed lambdás hurkoknak.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Nem kell hozzá szelektív mérőke, egy hurok, egy dióda, egy kerámia kondi 10 - 100 nF, és egy deprez műszer. Jó szolgálatot tesz.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Szervusz Pucuka!
Leskicceltem az elmondásod alapján ezt az egyszerű indikátort: Hurok, dióda,kondenzátor, deprez műszer. Gondolom ez az.? Bár szerintem ez egy egyszerű térerő indikátor akár hogyan is nézzük. Még ha nem is fokozzuk az érzékenységét RF elő erősítővel, meg dc erősítő fokozattal.

DSCN7129.JPG
    
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Igen ilyet lehet használni, ha közelébe viszed az antennának, azaz csatolásba hozod, jól mutatja az árameloszlást az antenna mentén. Ezzel megállapíthatod, hogy a kollineáris antenna elemek helyes csatolásban vannak-e.
Mivel csatolásban van az antennával, nem kell se szelektívnek, se érzékenynek lennie, és az impedanciája is jóval nagyobb mint az antenna virtuális ellenállása az antenna bármely pontjában, még jelentős terhelést sem jelent.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Köszönöm pucuka!
Ebből is az igazolódik, hogy minek bonyolítani ami egyszerűen is megoldható. Ha túl leszek néhány projekten akkor össze állítok egy antennát és ezt a kis hurkos megoldást is fotókkal illusztrálom
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Ez a hétvége kiadta szabad idő szempontjából, hogy visszatérjek az SWR "saccoló" építéséhez. A múltkori TV Balunra tekert áramváltó mivel az alsó sávokban még maga is SWR-t produkált, ma egy jóval nagyobb AL értékű NF06 jelölésű vasmagra tekertem a 2 külön külön 12menetű csatoló tekercset . Meg is lett az eredménye. Teljesen együtt "fut" a mutató a gyári kerszt mutatós műszerrel, és nem idéz elő sehol szemmel látható SWR-t. 0,5Wattal is teljesen kivezérel egy 100uA-es Deprez műszert. Ez az említett kétlukas NF06 Ferritmag állítólag nagyon hasonló tulajdonságokkal bír mint az Amidon 34-es anyag keveréke BN34- Egyelőre ennyi fejlemény.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Mindenképpen próbáld meg egyenes szállal a közepén. Fél menetes tekercs.
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Szia szendi001!
Hogyan érted ezt pontosabban ? Milyen egyenes szállal minek a közepén? A koaxos megoldásra gondolsz?
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Szia!
Lehet valami hasonlóra gondolt.

2.JPG
    
(#) szendi001 válasza satlokk hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Arra gondoltam, hogy a ferriten egyenes huzalt vezetsz át(fél menetes tekercs, ezzel nem romlik az SWR-en alacsony frekvencián. A gyűrűre több menetet tererve a szekunder oldalon, elegendő jeled indikálásra.
Amúgy koaxba fűzött vékony vezeték szintén jó megoldás.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Bármit teszel a tápvonal közelébe, Az SWR változást okoz. Csak éppen a csatolási tényezőtől függ, hogy mekkorát. A rádiófrekvenciás teljesítmény leginkább a vezeték mellett, környezetében halad elektromágneses hullám formájában, ezért lesz tápvonal. Ha a csatolás kicsi, laza, kevésbé befolyásolja a mérendő kört, viszont az indikálásnak érzékenyebbnek kell lenni, a kis kicsatolt jelszint miatt. A csatolás mértéke frekvencia függő is, ezért alacsonyabb frekvenciákon az "áramváltós" megoldás az elterjedtebb, (de ehhez megfelelő ferrit kell) míg magasabb (20 MHz feletti) frekvenciákon jó az iránycsatolós megoldás. (koaxba fűzött vezeték)
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Ebben a fentiekkel együtt is egyetértek. A kolléga alacsonyabb frekvenciára panaszkodott.
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Sziasztok!
Igy van az alacsonyabb frekvenciákon 1,8 MHz; 3,5 MHz -n volt bevitt swr jelenség. Az újabb verziónál semmi ilyen nem tapasztalható szélesebb sávú az-az nagyobb permeabilitású vasmag. Az átmenő fő vezeték teljesen egyenes, ez toroid az-az átfűzött tekerés esetén egy menetnek értendő. A mellékelt képen a vastagabb kék huzal. Készítettem tavaly két külön ferrit gyűrűvel is RF áramváltós megoldást, mint a Csaba melléklete mutatja fentebb. az is jó csak ez méretben kisebb meg kíváncsi voltam a binokuláris vassal hogyan működik. Végül is sok neves gyári mérőke is ilyen áramváltós megoldást alkalmaz Rövid hullámon.
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Mindkettő szép munka. Végül is melyik lett jobb?
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Az aktívhoz még nem tudtam venni CA3160E BIFET IC.t de magában a csatoló szinte azonos mint a most jobban sikerült, de még tesztelgetnem kell mili Wattokkal is őket, aztán tudok pontosabban nyilatkozni.
(#) MaTe193 hozzászólása Feb 28, 2012 /
 
[OFF]Sziasztok!
Egy gyors kérdés:kinek milyen tapasztalata van H1000-es kábellel? 400Ft/m milyen ár érte?
73, Máté.
(#) kendre256 válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Nagyon jó a H1000-es kábel, de ha nem akarsz 2-3 GHz-en rádiózni, akkor nem indokolt ennyire jó paraméterű kábelt használni (persze, ha van ilyen, akkor miért ne?). Jól szerelhető, vannak rá rendes csatlakozók.
6-700 Ft bruttóért adják a boltokban.
(#) MaTe193 válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Köszönöm a visszajelzést! Azért venném ezt, mert raktárról adják, így jelentősen olcsóbb. Max. 70cm-en használnám.
(#) Antennaman válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /
 
Szia Máté!
A hogy én tudom olyan 600.- Ft Br. szokott újonnan lenni.
Kinézetre olyasmi vastag mint a kisujad otromba merev de nagyon kicsi a vesztesége vagyis a csillapítása "wireless" frekin 100méternek valami 20-23dB. A nagy kemény fekete műanyag köpeny alatt egy réz fólia van feltekerve plusz réz harisnya is, a belső ere tömör réz majdnem 3mm . Nekünk ide "egyenáramra" Rövidhullámra szinte felesleges beruházás. Ha ráizgultál a jó drótra akkor talán... Én RG-213-at használok stabilban, kitelepülni meg az 50Ft/m RG-58-at. Csak ne ázzon be,és jól legyenek szerelve és tiszták a csatlakozók! Üdv. Gábor
(#) MaTe193 hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Sziasztok!

Rövidhullámra (3-30MHz) szeretnék egy SWR mérőt venni/építeni, ehhez kérnék tanácsokat, ötleteket. A cél nem a halálpontos mérés, mindössze az, hogy mégse járjon egekben az SWR értéke (nyilván befolyásolni nem tudja, de jelezni az esetleges problémát igen).

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
73, Máté.
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Örülök hogy sikerült megoldani az SWR mércéd problémáját! Ahogy nézegetem a későbbi képeket, valami több sávos QRP TRX lesz a végcél? Elég gusztusos a kivitelezés és ha hasonlóan is működik, nem lesz gond!
Remélem hamarosan találkozunk pl 7MHz-en 7093KHz környékén a kör-QSO-kban....
VY 73 !
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Az jó ötlet, és javaslom, hogy építsd egybe egy antenna hangolóval, mert RH -n úgyis minden antenna rövidebb a kelleténél.
(#) kendre256 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Hát ezek csak akkor rövidebbek, mikor letörik belőle valami...
Az alsó 7 MHz-es HB9CV-t szinte minden tél legallyazza
Pedig elég jól bírja a terhelést általában, a téli képen látszik, hogy mit csinál vele a zúzmara.
Következő: »»   27 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem