Fórum témák
» Több friss téma |
A mozgásérzékelőnél 10k-t tényleg elírtam, csak 10 ohm, ezt hagynám ki, mert nincs. A központhoz 5,6k ellenállások kellenek az EOL-hoz, ezek megvannak. Szerintem a központ és a kezelő működni fog, mert együtt kaptam és emlékeim szerint még használtam is őket az előző helyén. Viszont ezt a szabotázs védelmet kifejtenéd, hogy miért is kell nekem? Ha jól tudom ez pl. a sziréna külső védelmére szolgál, de a szirénába van beépítve szabotázs kapcsoló.
Üdvözlet! Harcolok egy Echo tipusú szirénával. El tudom indítani, de a sárga lámpa nem villog rajta. Tudna valaki segíteni, hogy miért nem?
Valószínűleg gyenge az akku amiről járatod, esetleg az izzó hibás (de ez esetben állandóan szólna a sziréna mivel izzó szabotázsnak érzékelné, mintha kivették volna belőle az izzót.....szóval ez szerintem kilőve.) Talán még az izzót kapcsoló tranzisztor (FET..?) lehet hibás. De a legvalószínűbb hogy a gyenge, lemerült akksi miatt nem villog. Töltsd fel 13 V fölé, vagy cseréld ki egy újra.
Akkor 5,6 Kohm, én 1K ra emlékszem de ez ezek szerint még a PC1000 ben lehetett..
![]() A szabotázs zóna egy 24 órában működő, a központ státuszától (ki-bekapcsolt állapottól) függetlenül állandóan aktív zóna. Az rendben van hogy a szirénában (és minden BV201 ben valamint egyéb érzékelőben is...) benne van a kapcsoló (szirénában általában kettő is...) de ez önmagában nem elég. Ez csak akkor ér valamit ha: 1. A sziréna saját beépített szabotázsvédelmét használod. (Szirénában lévő jumperek megfelelő beállításai!) 2. Ha az egész szabotázskört sorba kötöd (érzékelőkben lévő szabotázsvédelmek, sziréna, reed ek vezeték hurkai, központi kapcsoló (ha van..) ..stb) és ezt az alapban zárt kört egy 24 órásra definiált zónára kötöd. Ez biztosítja majd, hogy a rendszeredet nem tudják bejelzés nélkül szétszerelni még kikapcsolt állapotban sem. Ez a megoldás általában el is visz egy zónát a 4 ből, ezért találták ki a 4+1 zónás központokat, ahol a + 1 zóna az csak központi szabotázs zóna, uszkve másra nem is használható. Ha csak a szirénát jumperezed fel belső szabotázsra akkor ez csak a szirénát védi, ettől még bármelyik érzékelődet, központot ..stb szétszedheti bárki, vezetéket vághat el "büntetlenül". A sziréna saját szabotázsvédelmének hátrányára írható még, hogy esetleges bejelzés esetén : 1. nem fogod tudni miért szól a rendszered mert zónára nem jelzi ki a szabotázst. 2. Kezelőről nem tudod majd kikapcsolni a szirénát (nem tudod leállítani a riasztást) ezt majd a sziréna belső határolója fogja megtenni (általában 10 - 20 perc után, illetve a Bentel ECHO99 ben már állítható ez is )
Való igaz, hogy kisebb akkuról üzemeltetem. Szerzek egy nagyobbat és akkor kiderül! Köszönöm a választ Menyus!
Mindegy mekkora kapacitású akkuról járatod, ez csak annyiból lényeg hogy mennyi ideig képes üzemelni a sziréna ha megszólal. Mert eredendően amikor a sziréna szól akkor nem a "tápról szól", hanem az akkuról. A tápot amit a központtól kap azt csak "figyelő feszültségként" (riasztás táp elvételre, vagy vezeték vágáskor) valamint az akku töltésére használja. Pl egy 1,2 Ah -s akkuról is működik, sőt villog is ha fel van töltve de nem biztos hogy a 20 perc határolásig ki húzza. Az akksiban lévő feszültségszint a lényeg, ha jól emlékszem nem villog ha 12 V alatt van az akku feszültsége.
Vagy tölts rá az akksira (esetleg cseréld ki egy újra / töltöttre) vagy ha már él a rendszered akkor várj vele egy órát pl, addig a központ tölt rajta annyit hogy már villogni is fog (feltéve hogy az a használt akksi egyáltalán felveszi a töltést és ha igen akkor még megfelelően terhelhető is...)
Lassan végéhez közeledik életem első riasztós projektje. Most ott tartok, hogy kezelők, infrák, belső szirénák bekötve. Azt szeretném kérdézni, hogy a földelést hogy célszerű bekötni a rendszerbe? Amire én gondoltam: összekötöttem az összes vezeték árnyékolását, ezt rákötöm a panelen a földelést jelző sorkapocsra, illetve az egészet hozzákötöm a központ dobozához. Jó-e ez így, vagy van ennek valami más útja?
A segítséget előre is köszönöm. Robi
Elég ha a GND hez (-) sodrod az árnyékot, de mindig csak egy oldalon, a földhurok miatt. A GND eleve egy potencial a földdel és a - al. Egyébként nem kritikus dolog ez a földelősdi...Érintésvédelmi szerepe nincs mivel gyengeáram, RF és egyéb zavar ellen meg eszközönként is helyi szűrés van. Esetleg bekötött telefonvonal esetén érdemes elgondolkozni rajta...Mert általában onnan jön nyáron az égi áldás viharkor, igaz a hálózat felől is támadhat de az a ritkább.
A lényegét értem a szabotázs zónának, mert a szirénának, mozgásérzékelőknek és központi kapcsolónak van külön szabotázs zóna kimenete, csak azt nem tudom, hogyan lehet pl. a nyitásérzékelőket bekötni egy szabotázskörbe 24 órásra programozva, miközben ezek késleltetettre, vagy instant zónára már definiálva vannak. Mindenesetre ez az egyszerű, régi 510-es arra jó, hogy a semminél nagyobb védelmet nyújtson, ill. egy kicsit belekóstoljak a biztonságtechnikai szakmába (persze csak felhasználói szinten). Később lesz egy korszerűbb rendszer. Tehát jelenleg van egy késleltetett zónám (bejárati ajtó), a többi nyitásérzékelő két zónára osztva (pinceszint - lakószint) és a negyedik zónán egy mozgásérzékelő.
El is kezdtem a programozást, de valami hiba van. Resettel indítottam, majd fesz. vissza és azóta folyamatosan ég a zóna4 led (mozgásérzékelő). A fontosabb programozási funkciókon végig mentem, mint zónák definiálása, rendszeridők, de hiába, nem tudom élesíteni a rendszert. Esetleg ebben tudnál segíteni ? Ja, és a szirénát kikötöttem a jó szomszédi viszony miatt.
Szia. Rengeteg érzékelőt akarsz sorosítani. Nyilvánvaló hogy nem lehet 24 órásra programozni a nyitásokat, azokra is kell nálad egy ellenállás legalább. Az újabb verziós központokon már lenne lehetőséged deol-ra is nyitásérzékelőknél is. A 4-es zónán csak és kizárólag a mozgásérzékelő van? Hol és hogyan van benne az 5,6k ellenállás?
Szia. A mozgásérzékelőben nincs ellenállás, csak sima NC kontaktussal kötöttem és csak ez van a 4. zónán.
A 2. zónán 8 nyitásérzékelő van 3.-on három, mindkettő 5,6 k ellenállással lezárva. Egyébként kikötöttem a mozgásérzékelőt a zóna és com bemenetről, de így sem változik a helyzet. A központban még nincs akksi. Ez lehet gond?
Persze hiszen le kell hogy legyen zárva ellenállással. Az újabbakat ki lehet programozni de itt még le kell zárni fizikailag ellenállással.
Mármint mi legyen lezárva ellenállással?
A panelon lévő Z4 és COM a kettő közé kell az 5,6k.
ok. Ezt még gyorsan kipróbálom. Ezek szerint az akku hiány és a sziréna kikötése nem lehet probléma?
Ez most a világító 4-es led-re vonatkozik, de az se zavarjon mert ha beteszed az ellenállást akkor kialszik a led, de ha visszakötöd a mozgást úgy sem ott lesz az ellenállás helye hanem az érzékelőben, tehát most sem kell hogy lezárd hagy világítson.
Nagyon köszi a segítséget, így már működik a rendszer.
De a mozgásérzékelőre is szükség lenne, ebben tudnál segíteni? Van egy rajzom az EOL bekötésről, csak nincs megadva az ellenállás értéke. A BV 201 leírásában 10 ohm-t írnak, de nekem csak az 5,6k van. Beköthetném ezzel is?
Sőt, azzal kell hiszen az 5,6k-t várja a központ. Az valami más lehet ha az érzékelő angol manualjaban olvastad akkor az nem arra vonatkozik.
Ezer köszönet. Megyek, gyorsan megcsinálom ezt is.
Működik a mozgásérzékelő is ! Minden pöpec. Mégegyszer nagyon köszi a segítséget.
Üdv.
Sziasztok.
Van egy TECNOALARM SEAL 25 külső szirénám és szeretném beüzemelni.De nem találok hozzá kezelési utasitást. Ha valakinek van vagy tudna segiteni a bekötésben azt megköszönném. Még nem kötöttem rá a riasztóközpontra.Csak külső táprol akartam elinditani de csak akkor szirénázik ha a külső tápot leveszem róla.A belső szabotázskapcsolóira sem reagál.A panelon nincs egy darab jumper sem. Bekötésén a feliratok.batt+/-,siren+/-,SRA+/-,+CENT,tamper. Gondolom a CENT + ra kapcsolásával indulna de semmi. Valai találkozott már ilyennel?Kivülröl igy néz ki.
Az a 10 ohm az érzékelőben csak a relé kontaktusát védi egy esetleges zárlatból eredő túláramtól. A riasztó működése szempontjából annyi, mintha rövidzár lenne.
:yes:
![]() ![]()
Sziasztok!
Paradox SP4000-es központhoz szeretnék StayD üzemmódot létrehozni, de sajna nem akar összejönni ahogyan Én szeretném. A lakáson belül az 1-es zónát szeretném kikatatni stay üzemmódban. A zónára 2 érzékelő van kötve, belépés késleltetéssel. Nomál élesítésben tökéletesen müködik. Viszont ha felprogramozom a StayD üzemódodt és ugy élesítem akkor nem iktatja ki a zónát, mozgásra ugyan ugy elkezdi a belépés késletetést és beriaszt. Valakinek van valami ötlete, hogy mi lehet a gond?
A Stay-D azt a célt szolgálja, hogy folyamatosan éles egy eszköz, ez pl. kisgyermek esetén jó, így jelzi, ha kimegy a lakásból. Neked a sima stay funkció kell, azokat a zónákat, amiket otthon nem akarsz bekapcsolni, stay/full arm opcióra kell programozni. A stay bekapcs pedig hosszan nyom a stay gomb. kikapcs kóddal.
Értem. Köszönöm most nem tudom kiprobálni de 2-3 hét mulva lesz rá alkalmam. Megirom majd hogy sikerült e.
Sziasztok. Nem bírok egy Satel CA-10P v6.11 központot RS 232 porton sehogy kommunikációra bírni. A kábelt legyártottam a leírás alapján, de amikor az olvasásra kattintok, a Panel nem válaszol hibát kapom. A pontos folyamat: összedugom táp nélkül a PC-vel. ráadom a tápot. elindítom a programot. belépek az 1. kezelőn szervíz módba: 12345# utána 112# majd azonnal kattintok az olvas gombra. Kisvártatva a panel nem válaszol hibaüzenet jön. Érdekes, hogy amikor a 112-t beütöm, egy kicsi idő után, úgy 3 mp. csippan egyet. utána 3 mp-nként csipog. olyan, mintha "kidobna". Szerintetek mit rontok el.
Előre is köszönöm a segítséget. Robi
112# után ilyenkor világit a trouble led?
Ne kell táp nélkül. A port száma valószinüleg COM1 nálad is.
igen. világít. a com is jó lehet, mert a dload-ban, ha a státuszsoron a szürke bogyóra kattintok, akkor zöld lesz. próbáltam már win7-en xp-n is de nem megy. 112# után csippan 3 rövidet, viszont pár mp múlva csippan 2 hosszút, s utána látszólag visszatér szervíz módba, mert 3mp közökkel csipog, illetve a kezelő is "érzékeli" a gombokat...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |