Fórum témák
» Több friss téma |
Bocs tévedtem egy betűt..
Majd, ha szerencséd lesz találkozol te is ilyen jelenséggel, eszedbe jut majd amit írtam. Dos alatt felesleges... ezt meséld el a Windows készítőjének is! Galvanikus kapcsolat Dos alatt, mikor a rendszer kiküldi a formázási-particionlási parancsot és végrehajtja, de egy IDE-vezérlőre küldi ki amit esetleg a régi vinyó is fogad, mert nem tudja kinek szólt a parancs. Az, hogy még nem találkoztál ilyennel, még nem azt jelenti, hogy nincs! Lassan 10 éve foglalkozom gépekkel, van ilyen, s még érdekesebb dolgok is.
Hagyjuk ezt a Windows készítős dolgot . A GUI-s lemezkezelő egyértelműbb, bolondbiztosabb és egyszerűbb is. Én is szeretek FDISK-kel mókázni (hiszen ezen nőttem fel) és Win2K előtti rendszereknél elő is szedem, de 2k-tól kezdve minek, ha a feladatot GUI alatt gyorsabban, egyszerűbben meg lehet oldani, passzióból nem fogok időt tölteni mások gépein evvel. A mítoszokat meg hagyjuk, sokan elhiszik, hogy a DOS alatt máshogy jön létre a partíció, mint Win alatt, erre csak annyit tudok mondani, hogy tessék megnézni a lemez partíciós tábláját valami diskeditor eszközzel és összehasonlítani.
Én 17 éve kezdtem a PC-t (előtte pár évig Videoton TVC, de akkor inkább csak játszottam rajta, meg pár programot megírtam a könyvből), de a tapasztalat nem az éveken múlik kizárólag. Az IDE-kábelről amit írtál, nekem értelmetlennek tűnik. Az esetleg nem tudja oka esetleg kábel/csatlakozó/déli híd kontakthibával lehetne magyarázható, de az IDE eszközök címzése ettől egy kicsit bonyolultabb, nincs olyan, hogy "nem tudja, kinek szólt", konfliktus támadhat, de a verziód akkor eshetne meg, ha a master-slave viszony felcserélődik menet közben (aminek meg nem elérhető eszköz a következménye). Mi az a galvanikus kapcsolat DOS alatt? Ha a közvetlen HW hozzáférésre gondolsz, akkor ott pont nem baj, ha Windows ilyen helyzetben azonnal eldobja mindkét meghajtót és a hibás kábelen például nem hagyja a parancsot végrehajtani. Persze ettől még van előnye a DOS-nak pont emiatt, PCI eszközökhöz, HDD/ODD firmwarehez így lehet hozzáférni, ha betegségük van, de a partícionálás.. LG ODD-vel IDE kábelen hálégnek nem nagyon fogok már találkozni, egyrészt mert szorul ki az optika erősen, igény sincs két eszközre szűk réteget leszámítva, másrészt mert IDE sem igazán lesz lassan. Mielőtt ezt vitatnánk, hozzáteszem, hogy a munkavasban 4 ODD van, de azok közül három SCSI eszköz, kettő Plextor, tehát nem vagyok elfogult az ODD mentes világ felé és van perspektívám erre a megoldásra . Érdekes sztorikhoz meg van itt másik téma, az ilyeneket tedd be oda bátran.
Lehet erre magyarázatot keresni, találgatni, fikciókat állítani, ettől még megtörténhet és meg is történik. Nem áll szándékomban senki hozzáértését kétségbe vonni, de más se tegye.
A gyakorlatról annyit, hogy hiába egy technikusi papír a kézben tapasztalat nélkül! Te a hibátlan működést feltételezed hardweres és szoftweres oldalon is, de valljuk be nem ilyen szép minden, ezért van szükség erre a szakmára! Egy PC hibája nem mindig a felhasználó, szerelő "bakijára" vezethető vissza, hisz Murphy törvénye él! Témát lezárva: van ilyen, bárhogy is akarja bárki kimagyarázni! Itt nem a story volt a lényeg, hanem a rávilágítás arra, hogy nem minden úgy működik ahogy azt elvárjuk-elvárhatjuk, s hogy nem tudhat mindenki mindent! Kellemes napot!
Sziasztok.
Idézet: „előfordul olyan is, hogy két LG optikai meghajtó "összeakad" bárhogy is Jamperolják” Erre azt tudom mondani, hogy ebben a formában egyáltalán nem igaz. Ez általában, egyedül fenn áll és ez általában BIOS rutin szinten vezethető vissza, amit mikrokód frissítésével lehet kiküszöbölni, vagy BUTA BIOS fut a gépeden "aki" nem szereti a "fordított sorrendet". Ebben az esetben nagybetűkkel ráírják még az alaplapra is, ha ODD -t installálsz a rendszerbe akkor midenféleképpen a Primer Master (80h bázis cím) -re kerüljön majd ezután jöhetnek a HDD -k! * Az amit leírt az minimum nem fikció ugyan is: Idézet: „ mítoszokat meg hagyjuk, sokan elhiszik, hogy a DOS alatt máshogy jön létre a partíció, mint Win alatt, erre csak annyit tudok mondani, hogy tessék megnézni a lemez partíciós tábláját valami diskeditor eszközzel” Saját tapasztalat: A "mai" számítógépem nem olyan régi, nincsen kettő éves. Mivel szeretem a DOS -t mahinátorkodni, s mivel korábban szükségem is volt eme okból merevlemezre, mert az az 586 -os célszámítógép amit javítottam egy igen fontos DOS -os célszoftvert tartalmazott, ezért fájlrendszer javítás, és hibás fizikai szektorok letiltása után mentés következett mind ezt XP alatt. A mentés módja: WDA L42 merevlemez, közös buszon egy Maxtor 40Gb -os HDD -vel felfűzve. A 40GB -os HDD fontos biztonsági másolatok miatt kellettek! A partíció (FAT16) nyers (RAW) , majd fájlszerkezeti állományát lementve, aztán egy másik HDD -re átmentve -ami ami a korlátoknak megfelel- egy 1,7GB -os Seagate ST31722A típusú merevlemezre kerültek vissza mind ezt úgy, hogy a számítógépet még csak újra sem indítottam pedig egy ócska PCI buszra integrált JMicron teknolódzsi egycsatornás IDE vezérlőm van. (Természetesen nem csak úgy lehúztam mintegy USB FlashDrive -ot, mert a késleltetett írás miatt ez elsőre lehetetlen normál esetben (itt ez nem is volt engedélyezve mert nem a sebesség volt a cél). Ezen kívül volt DOS installálás, ez után kézzel (ez Windoz alól szintén) visszaültettem a DOS -os célszoftvert a frissen installált HDD -re majd egy két auto rutin megírása, (pl. Scandisk minden rendszerindításkor fusson le.) és a merevlemez fragmentálása után, visszahelyeztem a célszámítógépbe, ami el is indult hiba nélkül. Hozzá szeretném tenni a gondolatmenethez, hogy ezt nem csak ezzel a géppel tudtam megtenni, mert ettől régebbi konfigurációm is van. A szakmát jómagam 2003 előtt kezdtem el tanulni, ezt tudást 2004 -ben a gyakorlatba is átvittem. Most ott tartok, hogy nem kevés gépezet ment át kezemen, a környéken elég ismert vagyok, ilyen téren és más téren is ami nem topik téma, de állítom, hogy még tanulnom kéne a szakmát (ez mindenkire igaz szerintem aki akar fejlődni, meg úgy sem lehet emlékezni egyszerre mindenre) úgy, hogy azóta majdnem megközelítem a 10 évet is e téren. Idézet: „a hibátlan működést feltételezed hardweres és szoftweres oldalon is, de valljuk be nem ilyen szép minden” Hibás szoftver, hibás hardver igen is létezik ezt ő sem mondta hogy nem így van, ha megfigyeled utólag: Azt mondta: Idézet: „A GUI-s lemezkezelő egyértelműbb, bolondbiztosabb és egyszerűbb is. Én is szeretek FDISK-kel mókázni (hiszen ezen nőttem fel) és Win2K előtti rendszereknél elő is szedem, de 2k-tól kezdve minek, ha a feladatot GUI alatt gyorsabban, egyszerűbben meg lehet oldani, passzióból nem fogok időt tölteni mások gépein evvel.” Kényelmesebb: "katt katt" gyorsabb nem gépelsz semmit, hülye biztos, gyakorlatilag "gyors-lassú" formattálást tudod kiválasztani, meg hogy hány Mb legyen és ennyi (egyszerű júzer számára). A hibás szoftver csere könnyen megoldható, a hardveres probléma már más, viszont jelen körülmények között didyman le is írta szépen, hogy mi lenne a jelenség ha hardverhiba lenne: Idézet: „...oka esetleg kábel/csatlakozó/déli híd kontakthibával lehetne magyarázható, de az IDE eszközök címzése ettől egy kicsit bonyolultabb, nincs olyan, hogy "nem tudja, kinek szólt", konfliktus támadhat, de a verziód akkor eshetne meg, ha a master-slave viszony felcserélődik menet közben (aminek meg nem elérhető eszköz a következménye)” Még valami: Idézet: „egy PC hibája nem mindig a felhasználó, szerelő "bakijára" vezethető vissza” Ebben az esetben nagyon úgy tűnik mert: Olyan nincsen, hogy a régi HDD az új HDD (vagy ugyan ez visszafele) partíciós tábláját felvegye, mert az inicializálási folyamat elején egyből lekérdezésre kerülnek a CHS értékek. A HDD -félre lehet particionálni, itt sem ritkaság: A leggyakoribb ok: példa: [i3]20Gigás HDD -t vettem csak 305 -öt lát ebből, megpróbáltam állítani rajta és rotty.[/i] Magyarázat: A HDD -re nem Gigabyte -ban fogalmazzák meg az adatterületet hanem Gigabit -ben, az az van egy 8 -as szorzó is a képletben. Ennyit szerettem volna hozzáfűzni.
Van egyszerűbb megoldása is.: Compmgmt.msc -t Futtatod, majd kiválasztod a lemezkezelést, ezen belül a kérdéses ODD- re, bal katt, majd jobb, és a felugró menüben a Meghajtóbetűjel és elérési út módosítása... itt módosítod például "X" -re, ezután a HDD- nél ugyan ezt megjátszva lefoglalod az a betűjelet amit az ODD korábban lefoglalt, majd ismét az ODD -t állítod egy szabad betű jelre és ennyi.
Ezzel a lépéssel, maradhat az ODD master -en, és a HDD -slave -n, arról nem beszélve, hogy a bébiházas gépházat így meg sem kell bontani, főleg azért mert a tápegységtől rendre nem lehet hozzá férni az ODD farához kényelmesen megkockáztatva a további hibák bevitelét a rendszerbe.
"Ezért kár volt " hajbakapni " bárkinek is . A fórumtársakat meg nem illik minősíteni sehogyan sem, legalábbis nem etikus"
Teljesen egyet értek!
sziasztok kérdésem az lene lene egy fujitsu siemen mobile laptopom és vettem hozá egy vinyót beleraktam elinditotam a telepitést csinálja egy darabig és be dobja hogy hiba üzenet távolitasam ell az ujonnan telepitet hardver vagy néze meg jolvan e csatlakoztatva aki tud segitsen köszi
Sziasztok.
Lenne egy olyan problémám, hogy játszok a counter stike 1.6-al pár nappal ezelött szépen ment meg minden. de egyszer össze omlott a windows-om újra kellet telepíteni és azóta hogyha elindítom egyből lefagy a gépem tőle, de viszont a gta 3 nem fagy be ez mitől lehet? a gépem adatai: 1.7GHZ proci, 512MB RAM, 64MB integrált VGA Alaplap P4S8AG a válaszokat elöre is kösszönöm.
És ha a hibaüzenetet nem írod le, hogy induljunk el egyáltalán? PONTOSAN milyen laptop, milyen lemez, hibátlan, új, használt, milyen rendszer.
Hogy omlott össze, lefagyás mit jelent, van kék halál, hibaüzenet? Táp milyen fajta, mennyi idős? HSS biztosan hibamentes? RAM tesztelése történt?
Kéretik a magyar helyesírás szabályait betartva (mondateleji nagybetűk, írásjelek használata) megnyilvánulni a fórumon. Köszönöm!
Hm. Nem feltételeztem hibátlan működést, éppen ellenkezőleg. Murphy megállapításai mögött azért elég kézzel fogható okok húzódnak, de ismétlem, nem ezt vontam kétségbe. Hanem azt, ahogy elővezettél két olyan hibát, amit nemhogy tipikusnak, de ritkának is nehéz kijelenteni-te meg úgy tekintesz ezekre, úgy fogalmazol, mintha ez egy rendszeres, tipizált eset lenne (javíts ki, ha tévedek), pedig nem az-és ezt csak azért merem kijelenteni, mert úgy gondolom, van elég tapasztalatom hozzá. Nem vontam kétségbe az előfordulást, amit hozzáfűztem, az nem fikció, hanem egy lehetséges(?) magyarázat. Term. az ilyen előfordulásról érdemes beszélni, de hibakeresésnél nem elsődleges akciók, és nem vélem úgy, hogy ilyen indok miatt a jól bevált partícionálási metódusokon sietve bárkinek módosítania kellene.
Kérlek, tekintsd ezt véleménynek, ne megmondásnak.
Nahát, maga lemaradt valamiről? Bővebben: Link Hogy repül az idő!
szia a laptop fujitsu siemens esprimo mobile intel 2.2 proco 2 giga ram és xp szeretem volna fölrakni inditotam a telepités egy ide ig men és utána ki irta hiba üzenetben nézem meg az ujonan belehejezet valamit már nem tudom és inditsam ujra a redszert de eszt már meg csináltam egy párszor de ugyan az a hejzet probáltam a vinyót az tökéletesen müködik remélem tudtok segiteni köszi
Pontosan melyik Esprimo? Pontosan mi a hibaüzenet?
Ha olyan XP-t akarsz felrakni, amibe nincs beintegrálva a SATA-driver, akkor a gép BIOS-át telepítés előtt át kell állítani, hogy ATA.nak lássa a HDD-t. Telepítés után SATA drivert letölteni, telepíteni, BIOS-t visszaállítani.
Üdv!
Ennyire azért nem egyszerű, mert az AHCI illesztőt nem lehet felrakni a nem AHCI módú vezérlőhöz. Ezért a telepítését erőszakolni kell, vagyis kézileg rábeszélni az eszközkezelőt a hozzá nem való illesztőre, majd ezek után újraindulni, átállítani. De egyébként XP alatt az AHCI-nak nincs komolyan érezhető előnye, nem biztos, hogy érdemes foglalkozni vele.
Csak rátelepítettél a régi Win-re, vagy csináltál teljes formázást? Ugyanazt az XP-t használtad, ami eddig fent volt? A csé-t újratelepítetted (Haalf-Life-al együtt)? Vagy csak visszatetted az eddig játszottat? Egyáltalán elindul, és betöltéskor a folyamatjelző elmegy néhány kockát, vagy el sem indul?
Igazad van, én nem is szoktam visszaállítani a BIOS-ban, (az egyik fiam gépén van így), de "profik" javasolják mindíg, hogy úgy kellene...
SSD-knél mindenképpen szükséges, meg nagyon ritkán jól jön rendes HDD-nél is, ha egy-egy alkalmazás tud belőle profitálni. A Vista/W7 viszont "szereti" rendszerszinten is.
Vettem. Köszönöm a véleményt. Átgondoltam, a gép hibája volt a CD detektálás,mert master és slave-ben nem kezelte mind a kettőt egy kábelen (egy Jumpert át tudok helyezni a megfelelő helyre feltételezem), a vinyó pedig az én bakim volt, mert rajta maradt a 254Mb-os, a lemezkezelő szoftwer pedig nem látta (ahogy én sem) a 40Giga mellett a 254Mb-ot és a 40-esen 254Mb-os partíciót csinált. Ez pedig az én véleményem.
Meg is beszéltük . Murphy IDE vagy oda vezérel. Kellemes napot!
Köszi az infót, bár nem érint egyik sem.
De tetszik a párosítás (Vista/WIN7)! Egyre többször hallom, hogy sokan térnek vissza a 7-ről az XP-re, - mint hajdanán a Vistá-ról! Üdv!
Bocs a belekottyért!
Telepítés első ablakában felajánlja F6-os billentyű lenyomásra a "Más Raid" vezérlő telepítési lehetőégét, elvileg itt kell beadni Floppy-ról a géphez adott Drivert és utána sikeres telepítés é újraindításkor már betölt a friss rendszer. Üdv: Frici
És melyik SATA-s laptopban találni flopit?
Én sem vagyok híve ennek az eszetlen rohanásnak. Szakmai körökben sajnos sokan gondolják hülyének azt, aki kitart az XP mellett és sulykolják a fejlődni kell frázist, meg hogy a W7 mennyivel jobb. Szerintem is sokkal jobb, új gépeken sokkal jobban belakja a HW-t, az XP nem képes olyan jól skálázódni a sok magra, sok memóriára. De ezzel az XP nem válik lassú tehénné, vagy hasznavehetetlenné, csak azért, mert 10 éves elmúlt és itt a W7-ez éppen azt mutatja, hogy jól sikerült. Meg hát egy sokéves gépen nem is ésszerű váltani rá, mert beruházással jár, aztán az eredmény ugyanaz marad (el lehet végezni rajta jól, amit addig is).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |