Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   193 / 968
(#) mugab válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Egész pontosan fél fázis lesz jelen, mégpedig a zavarszűrő kondenzátorok miatt, amikből az egyik a fázis és a védőföld, a másik a nulla és a védőföld közé csatlakozik. És mivel ezek egyformák...
Ezért ráz a PC ha nincs leföldelve.
(#) tomikapc válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Én is a gáz miatt kérdeztem, mert ha gáz cső lett volna, akkor nem szívesen aludnék abban a házban. Valószínű sehol nem tanulták a szakmát. Én sem tanultam, de ez még nekem is durva. Ha meg nem értek hozzá, akkor meg nem vállalom el egy egész ház vezetékezését.
(#) tomikapc válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Egyértelmű, hogy kérdőre kell vonni azokat, akik ezt művelték. Külön szomorú, hogy egy idős embert vágnak át vele. Gondolom számlát sem adtak és jól le is gombolták az urat. Esetleg a javításkor a vezetékek még használhatóak lesznek, a kép alapján azon megfelelőek vagy nem?
(#) tj_zs válasza mugab hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Igen a példa erről szólt volna. Valóban nem közvetlen a fázis van jelen hanem -mint írtad- kapacitív osztón keresztül a fele. Nem mintha ez egészséges lenne. Ezt a zavarszűrési módot más készülékekben is alkalmazzák, de leggyakabban PC-vel találkozhatunk.

Jenebala: talán azért csak a kádnál éreztétek, mert az EPG (védőföld, vízcső,gázcső összekötése) megvolt. A fűrdőszoba pedig általában a legpárásabb helyiség. Ha a gyerköcök épp fürüdtek akkor az jelentősen csökkentette az ellenállásukat. Nagy szerencse, hogy hittetek nekeik és nem történt semmi baj.
(#) imike0212 hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem,a házi vízmű itthon egy 5 eres dupla szigetelésű kábelen kap áramot,a szivattyú 220 voltos,kb300 wattos,így szerintem ez teljesen fölösleges hozzá,de ha már ott van gondoltam ezt használom.
A végén egy csokin keresztül csatlakozik a szivattyúra,valamelyik nap ezt meg kellett bontanom,kéznél volt a multi,és gondoltam rámérek,ekkor azt tapasztaltam hogy két ér között találtam 220 v-ot,ami a fázis és a nulla.
Viszont a fázis és a másik egy-egy vezeték között 50és 29 volt mérhető!
Kérdésem az lenne ez hogyan lehetséges?
(Én arra gondolok hogy a kábelben a szigetelés állapota nem megfelelő ezért közöttük szivárog az áram.)
(#) karaszbandi válasza tj_zs hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Kis pontosítás. Az EPG az műsorújság a digitális műsorszórásban. Ez EPH.
(#) dobo válasza imike0212 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Lehet túl érzékeny a műszered és összeszed mindenféle zavart .
Próbáld ki úgy hogy egy kis izzót mondjuk 25 Wattosat párhuzamosan kötsz a mérőzsinórra és úgy mérsz .
Ha így is megvan a feszültség akkor a motor teste nincs föld potenciálon rossz a földelés vagy valahol hibás kötés van a védővezetőben.
(#) karaszbandi válasza imike0212 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Tudod ez olyan, mint a kondenzátor. Párhuzamosan futó vezeték és kapacitív csatolásban vannak egymással.
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Mi a baj a gázcsővel és mellette a villannyal? A gázkazánban is együtt vannak!
(#) imike0212 válasza dobo hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget!

Akkor csak a hibás kötés marad mert a motor nem volt bekötve a mérés során.
Akkor viszont marad a falbontás!
(#) granpa válasza imike0212 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Mint "dobo" kolléga írta: próbalámpát neki! Ha nem világít, kösd a két felesleges eret a földelésre, az fix. Tanult kollégám leírta: kapacitív csatolás lehet. Mérj az erek között szigetelési ellenállást(minden vég szabadon!). Multiméter MOhm állásában, ha rossz az is megmutatja. De ha valamelyik erek között rossz szigetelést mérsz, akkor kösd össze őket (//). Nem kő' mingyá' vésni!
(#) proba válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Ha ott egy oldható csatlakozó van , nekem sem tetszene.Gázkazánban ,legalábbis remélem ,egy kicsinyke talán kevésbé szikrázó valami van a cső mellett.(bár belegondolva a csőtermosztát nincs agyon védve...)
(#) gordonfreemN válasza zoliee hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Sziasztok!
A válaszüzenetben lévő történet alapján, mely szerint a mi lakásunkban (meg a többiben is) olyan védővezető van, mely a lépcsőházban közösítve van a nullával, egy forrasztóállomás pákatest (5 vezetékes a páka) vezetékét össze merjem-e kötni 1Mohm-on keresztül a lakásban lévő védővezetővel? (azért 1Mohm, mert így kaptam az infót, hogy így szokták)
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) pucuka válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 6, 2012 / 1
 
A páka testelését (nem feltétlen földelését) az ESD miatt össze kell kötnöd a munka asztallal, a munkadarabbal, a műszerekkel és a saját testeddel, hogy a nagyfeszültség ne tudjon kialakulni a munkafolyamatban résztvevő eszközök között. Ennek a közös potenciálnak nem feltétlen kell összeköttetésben lennie a valódi (érintésvédelmi) föld potenciállal, ezt jelzi az is, hogy ezt az összeköttetést nagyértékű, Mohmos ellenállással készítik.
(#) tj_zs válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
juj, korán volt még, bár így is nagy bukta.
Természetesen EgyenPotenciál Hálózat.
(#) karaszbandi válasza proba hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
A gázkazánt ne akard RB készüléknek besorolni! Attól, hogy ott együtt van a gáz meg a villany, még NEM vonatkoznak rá RB-s szabványok! Oldható csatlakozás van a gázkazánnál, egyébként nem lenne szerelhető. Szikrázni is tud, mivel a gyújtó szikra és egy nyitott égéstér is lehet. A saját termosztátja sem RB kivitelű. Tehát, attól, hogy mellette van egy dugalj, az még nem hiba. Az, hogy a dugalj gányul van megszerelve, az már nem szép!
(#) karaszbandi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Az egy statikus földelés. Az azért kell, hogy az elektronika ne haljon meg attól, hogy fészkelődsz és szikrázol minden fele.
(#) gordonfreemN válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Oké, köszönöm, ezeket értem, hogy mire való, olyan helyen nyilván nincs is gond, ahol még a padló is vezet/egyenpotenciálra hoz, de otthon, hogyan oldjam meg?
Nyilván ezért nem használtam más kifejezést rá, csupán a testelést (lehet helytelenül? ha a páka testyéről húzza el a feltöltődést, akkor ez GND?), mert ez csak arra kell, hogy a készülék feltöltődését levezesse/potenciálkülönbségét kiegyenlítse.
Na de akkor hova, mire kössem, vagy hagyjam a francba?
(#) pucuka válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 6, 2012 / 1
 
Nagyobb kárt csinálsz akkor, ha a páka testét leföldeled a védőföldhöz, és a többi dolgot nem, mintha semmit nem kötnél sehova.
Ha nagyfeszültségű kisülésekre érzékeny áramköröket (MOS, CMOS) a földeletlen kezedben tartva leforrasztod a földpotenciálra kötött pákáddal, igen nagy esélyed van a tönkremenetelre. Ennél még az is jobb, ha semmit nem földelsz, jóval kisebb az esélyed a kisülésre. A korrekt megoldás az, ha ezek a testek amiket említettem össze vannak kötve, az már csak részletkérdés, hogy kapcsolatban állnak-e a hálózati védőfölddel.
Nem véletlenül nem említettem sehol a "GND " kifejezést (ez nem csak földet, hanem alapot is jelent, mint alap potenciált), ez a fogalom sajnos többfélét jelenthet, de semmi esetre sem egyértelműen a villanyszerelők EPH -jának védőföldjét.
(#) proba válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Nem akarok semmit sehova sorolni.A szabványok is csak addig "érdekelnek" ,míg a mögöttes tartalmat megértem.Egyszerűen csak nem tetszik,ha lehet kerülném.Az is rosszul szokott esni mikor valamit felrakok,a tulaj/szerelő esküszik semmi nem lesz közel-s távol,azután jön és a kifúvószelepet/mosdót... a konnektor mellé telepíti.
(#) gordonfreemN válasza pucuka hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Szóval akkor ha jól értem és van itthon vezetőképes ESD ruhám (mert van) és laminált faasztalon forrasztok, elég ha magamat a pákát és az alkatrészt összekötöm?

Idézet:
„(ez nem csak földet, hanem alapot is jelent, mint alap potenciált), ez a fogalom sajnos többfélét jelenthet, de semmi esetre sem egyértelműen a villanyszerelők EPH -jának védőföldjét.”


Ezt jó így egyszerűsítve leírva olvasni, köszi a segítséget!
(#) pucuka válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 6, 2012 / 1
 
Ha van ESD ruhád, szerezzél egy ESD munka alátétet a laminált asztalodra, és csuklópántot, a ruhát, az alátétet, a forrasztó állomás előlapi földjét, és ha vannak műszerek, azok előlapi földjét kösd össze, és ha nagyon akarod, ezt még egy 1 Mohmos ellenálláson keresztül kösd a földelt konnektor földjére. És akkor korrekt a dolog.
(#) gordonfreemN válasza pucuka hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
ESD munka alátétnek megfelel olyan műanyag, ami vezetőképes? Gondolom meg, hisz ez a lényege.
Sorba kell kötni az elemeket/testeket és kész is vagyok
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Csupán csak azért írtam, hogy olyan kötések mellett, mint amilyenek a képeken vannak, nem biztos hogy egészséges gáznak a közelben lennie. Főleg ha a gázszerelő is hasonlóan tanult volt. Egy kötés égés, és megy az egész ház utána a visszacsapó szelepig. Ha normálisan van szerelve, akkor nincs vele gond. De én mondjuk a rézvezetékeket összecsavarni, majd egy kis laza szigszalagot rátekerni dolognak nem vagyok a híve
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Egy lakásban, ha szivárog a gáz azt észreveszed. A másik, ekkora nyomáson érdekes lenne a kötések szivárgása. Ennyi erővel a gáztűzhelyt is veszélyesnek kellene minősíteni.

Hidd el, nincs azzal baj. Baj csak szándékosságból keletkezhet. Akkor meg úgyis mindegy.
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Értem, de én a villanyvezetékek kötésére gondoltam. Nem egyszer fordult már elő, hogy a rossz kötés leégett és tüzet okozott. Ha ez pont egy gázcsonk vagy gázcső mellett történik, akkor az rossz hatással lehet a bent tartózkodók egészségi állapotára.
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Amíg a csőben van a gáz, addig nincs az a dolog, amitől az felrobbanhatna. Addig, míg levegővel nem keveredik addig szikráztathatsz a csövön, ahogy csak akarsz. Hidd el, láttam gázcsövet eleget a molnál 20 éven át.
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Én hiszek neked, te vagy a szaki Pont ezért aludnék nyugodtan abban a házban, ahol hozzád és az itt fórumozók nagy részéhez hasonló tudású szakember szerelte a villanyt, mint ott, ahol az a brigád, aki a képeken lévőt szerelte.
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Ne hidd! Még a kilincs is rázhat...
(#) Mályi László válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Ráadásként az EPH nincs meg a csipkedés (enyhe rázás erre utal).
Következő: »»   193 / 968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem