Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   79 / 107
(#) roland9 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Esetleg ez?

kis.jpg
    
(#) pucuka válasza roland9 hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
A szimulátorodban a kimenetet terheld le 20 - 30 ohmmal. csodát fogsz látni, a valóságban a helyzet még rosszabb. De próbálj meg előbb építeni egy oszcillátort, egy teljesítmény erősítővel. A teljesítmény erősítőbe a BC már nem lesz valami jó választás, bár oszcillátornak még elmegy. Ezt ebben a szimulátorban sohasem fogod tisztességesen szimulálni, ahhoz pl. a Tinának a fizetős változatában elérhető RF áramkörök szimulációja kellene, vagy számolgathatsz h, vagy g (y) paraméterekkel.
(#) roland9 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Az elég drága lenne megvenni.
De van egy ilyen progim: http://electroschematics.com/835/rfsim99-download/
talán majd ezzel jutok vmire.

Köszi a segítséget!
(#) gaben62 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Így igaz, hiába indul be az oszci 100MHz-en, nem fog olyan stabilan működni, és akkora jelet kiadni, mint egy BF199, Bfr91A Bfw92 stb.
Kár erőltetni a dolgot, gyakorlatban is kipróbáltam.
Mellesleg egyetlen fm. műsorvevő rádióban, gyári kapcsolásban nem használtak /használnak/Bc sorozatú tranzisztort, oszcillátor vagy rf. áramkör erősítőrészben.
(#) ecsike88soft hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
Sziasztok, tudna nekem egy nem tul bonyolult varicap diodas fm ado kapcsolast mutatni. Megepitettem mar egy ket tranzisztoros fm adot, jol is mukodnek, de nem stabilak. Meg lenne egy olyan kerdesem, hogy egy autos FM transmitterhez lehetne e egy RF erositot kesziteni?
Varom valaszotokat!
Udv, ecsike88soft
(#) gaben62 válasza ecsike88soft hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
valószínűleg azért nem stabil, az adó amit építettél mert egyszerű 3V-os, 9V-os elemről tápláltad, és elfelejtettél stabilizátor Ic.t betenni a +ágba.
Én már többet is terveztem készítettem, varicapos 3-tranzisztoros kivitelűt, de még nem hangolódott el.
Stabil tápról mentek, a 3V-os változat pedig kvarcoszcillátoros volt, azért nem hangolódott el, odakint hidegben sem.
(#) szendi001 válasza ecsike88soft hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Masszív fém házba kell tenni és akkor jobb. Előkeresem neked a 3 tranzisztoros adó nyáktervét és rajzát holnap.
(#) ecsike88soft válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Sziasztok, mar kerestem egy kis femdobozt az adonak, az biztos jo lessz neki. Varom a kapcsolasokat
Koszonom a segitsegeteket
Udv. ecsike88soft
(#) szendi001 válasza ecsike88soft hozzászólására (») Márc 23, 2012 /
 
Rajza.Bővebben: LinkBővebben: Link A nyák beültetés itt, pár hozzászólással hamarabb ott van LAY formátumban is.
(#) Black King hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
Sziasztok, szeretnék építeni egy egyszerűbb kicsi fm adót találtam is párat a neten erről pl mi a véleményetek és ti mit javasolnátok?
Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza Black King hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Legalább egy hozzászólást olvass vissza kolléga... Legalább 11 szer írtam le ugyanazokra a kérdésekre a választ többek között a tiédre is...
(#) vzsolo hozzászólása Ápr 18, 2012 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a #17938-ban lévő "FM adó számítógépre" nevű kapcsolást (2N2222A helyett BC238B-vel) és működik is a kívánt 88 MHz-es frekvencián, aminek nagyon örülök. Viszont az antenna most egy 10 centis sodrott vezetékdarab, amivel nagyjából csak 30 méter a hatósugara (szobában van elhelyezve), ezt szeretném valahogy kb. 100 méterre kitolni. Gondolom ehhez elengedhetetlen egy normálisan méretezett antenna, ami ha jól számolom - és mivel nem akarom túlbonyolítani a dolgokat -, akkor egy 85 cm-es drótdarab. Viszont ha a jelenlegi antennájánál hosszabb vezetéket használok, akkor - gondolom én - annyira elmászik a frekvenciája, hogy emiatt nem tudom befogni rádióval. Ennek ellensúlyozására az L2 menetszámát 2-re csökkentettem, így a 10 centis antennával 106 Mhz környékén ad, de ha hosszabb antennára cserélem, szintén nem találom. Vagy csak nem tudja meghajtani?
A másik ami még gondolom, hogy befolyásolja a hatósugarát az az áramforrás. Jelenleg egy nem épp új 9 V-os elemről megy, de ezt a későbbiekben szeretném 12 V-os akkumulátorra cserélni. Ez sokat dobna a teljesítményén? Netán annyit, hogy feleslegessé tenné az antennával való vacakolást?
Ja, és ha már áramforrás: az normális, hogy a bemenetén rajta van a tápfeszültség, vagy én rontottam el valamit? Ez károsíthatja azt amire rákötöm (számítógép)?

Üdv!
(#) Gránátalma válasza vzsolo hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia!
Az elemről való táplálás nem annyira célszerű, mert a feszültség esésével, ami elemeknél kiküszöbölhetetlen (hacsak nem stabilizálod) elmászik az adód frekije is.

Mindenképp tegyél be valamilyen stabilizálást, ha mást nem is, egy 78XX értékű kockát, vagy egy zenert.

A leadott teljesítmény rengeteg dolog függvénye, de ha röviden akarok válaszolni, igen függ tőle.
Minél nagyobb tápfeszt teszel rá, annál nagyobb lesz a hatásos kivehető teljesítményed is.
(#) vzsolo válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Köszi!

Az antennával ill. a bemeneten lévő tápfesszel kapcsolatban valaki valamit tudna segíteni?
(#) Gránátalma válasza vzsolo hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Ha már más nem, majd én...

Szerintem, de ezt ne vedd 1000%ig biztosra, mert nem próbáltam ki és ami nincs kipróbálva az lehet...
De szerintem egy vezetékdarabbal, nem fogsz tudni leadni 100 méterre.
Óvatos becslésem, hogy nyílt terepen való sugárzáshoz adó részéről kell körülbelül 0,2 -0,-3 Watt hatásos teljesítmény, amid ha megvan már csak egy körülbelül jól illesztett antennára lesz szükséged, ami nem egy vezetékdarab.
Ha esetleg van CCIR tv vevő antennád, két botantenna fílinges, tudod kinyitogathatós hajtogathatós. Na azt tedd rá és próbáld meg. Hátha.
Nekem a kis 0,0... Wattos transmitterrel elég jelentős térerő növekedést produkált egy ilyen dipól beiktatása.
kb 10-15méterről falakon keresztül maximális térerőt produkált a videoton tuner. És ez még csak nem si egy illesztett, kiszámolt, frekvencián pont ott a antenna volt...
(#) Gránátalma válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 19, 2012 / 1
 
A bemeneteden lévő DC szint nem hiba, a kapcsolás szerint ott kell legyen, mert a betáp kapcsai BNZ-ben vannak a HF bemenettel.
Elméletileg nem tesz kárt a jelforrásban, mert senki nem szidta a feltöltő édesanyját még, de ha biztosra akarsz menni alkalmazz egy jól működő és költségkímélő kisjelű HF erősítőkben alkalmazott megoldást: egy soros kondenzátort a bemeneten. (kb 2-2,2uF) Ezzel körülbelül 15-30Hz körül fogod tartani az alsó határfrekit is, ami még tökéletes lesz oda és teljes mértékig leválasztja a DC szintet.
(#) vzsolo válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Van egy TV-hez való szobai Yagi antennám és egy rádióból származó 48 centis teleszkóp antennám is. Ez utóbbit próbáltam is, de nem tudtam befogni a rádióval az adót.
Egyébként ezeket csak így simán rá lehet kötni? Nem kell nekik semmilyen erősítés? Illetve amit még nem tudok ezzel kapcsolatban az az, hogy a tekercseket (rezgőkört?) hogyan kellene módosítani, hogy 88 MHz környékén adjon az új antennával is. Ahogy megfigyeltem az antennahossz növelésével a frekvencia csökken. Na most ha én rá tudnám (ha esetleg nem kellene hozzá erősítő) kötni ezt a yagi-t, akkor ahhoz hogyan kellene változtatnom a rezgőkörön?
Biztosra akarok menni, úgyhogy ezt a kondenzátort kipróbálom majd. Kerámia kondi kell oda?
(#) Gránátalma válasza vzsolo hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
-A yagit soha nem próbáltam. Nem tudom neked pontosan milyen van ( 5 -7 -9 stb elemes) de mivel a yagik talpponti ellenállása 240 Ohm, nem kellene szerintem erre rákötni.
Nem teszi tönkre, de reflekció alakul ki, ami erőteljesen káros a jeledre.
Inkább a botantenna.
Az adó frekit próbáld növelni, ha alá csúsztál a broadcast sávnak, tehát a frekvencia meghatározó kondenzátort, (a tekerccsel párhuzamost) cseréld, valamivel nagyobbra. próbálj ki többet is.Apránként váltogatva és próbáld befogni.
A kondi növelésével, állandó induktivitás mellett, a frekid nő.

-A bemenetre ne kerámiát tegyél. Inkább elkót, de legjobb lenne jelútba a fólia, vagy a csepp tantál kondi(mivel ennek a legjobbak az időfüggő jelek szempontjából a paraméterei)
De az elkó is tökéletes lesz neked. Negatív vége mutasson a jelforrás felé, mivel az elem pólusa magasabb potenciált képvisel.
(#) pucuka válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Nos, VVV. Kéretik a topikot olvasni, tájékozódni, tanulni, mielőtt adóépítéssel kezdenénk foglalkozni.
(#) vzsolo válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Próbáltam, csak ahogy írtam is a frekit a tekercs rövidítésével növeltem, majd végig hangoltam a rádiót, de semmi. A C5 egy 5-20 pF-os trimmer kondi, de amint hozzáérek elhangolódik az egész, szóval csak úgy tudnám annak a módosításával megkeresni a jelét, ha a trimmer minden apró módosítása után végigtekerném a rádiót. Ezt egyébként majd holnap ki is próbálom, csak én a tekercs rövidítése után azt hittem, hogy azért nem találom a jelet, mert nem tudja meghajtani a hosszabb antennát, ezért akkor nem is vacakoltam a trimmerrel. Már csak azért is gondoltam erre, mert a rádió amin próbálom befogni, a 64-75 MHz-es tartományban is képes venni, és ott sem találtam. Akkor ezek szerint vagy a 75-88 MHz közötti sávba került a frekvencia, vagy 64 alá.
Bár gondolom az lenne a legcélravezetőbb, ha ki tudnám számolni, hogy a hosszabb antenna mennyivel tolja lejjebb a frekvenciát, és abból már el lehetne indulni valamerre a rezgőkört illetően.

Köszönöm a DC leválasztós válaszodat, majd keresek itthon oda valami megfelelő kondit.
(#) _BiG_ válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Idézet:
„A kondi növelésével, állandó induktivitás mellett, a frekid nő.”

Nem nő, hanem csökken.
(#) Gránátalma válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Épp itt van egy IC-s a kezemben, amiben bizony ha nagyobb a kondim értéke, mint 12pF túlcsúszok a CCIR sávon.
Értelmezésem szerint, mivel más nem változott az áramkörben, a kondenzátor növelésével megnőtt a frekvencia is.

De persze megeshet, hogy igazad van és ez az egyedi esetem, esetleg a világvevőm hagy ki OIRT sávban és ezért nem tudtam megfogni a jelet, de én így értelmeztem.

@pucuka:
A tanulás hosszú folyamat, az építés meg hozzá tartozik. Pláne egy RF körnél, ahol a papírtól majdnem minden el fog térni a gyakorlatban.
(#) pucuka válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Azért az olvasás, pár hozzászólás elolvasása is fárasztó. Azért abban egyetérthetünk, ha valakinek fogalma sincs arról, hogy mit épít, akkor először legalább tájékozódni kellene, hogy mások hogyan csinálják. Legalább csak után épített volna, de mindjárt át is alakította.
Nem tudom, milyen IC van a kezedben de páthuzamosan kapcsolt kondenzátor esetében a kapacitás növelésével a frekvencia csökkenni szokott. Ráadásul az a kondenzátor a visszacsatoló áramkör tagja, változtatásával megváltozik a visszacsatolás, és a rezgés könnyen leszakadhat, ahogy meg is történt. Az ilyen egytranzisztoros csodamasinák, minden látszat ellenére nem egyszerűek.
(#) vzsolo válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Nos bekötöttem egy 50 V 2,2 µF-os elektrolit kondit oda, ahol a bemenet egyik ága a táp negatív pólusához csatlakozik. Ha a jelforrás felé volt a negatív lába, akkor a 10,25 V-os tápfeszből olyan 8,2 V kijutott az adó bemenetére, ezért megfordítottam a kondit. Így csak nagyjából 1,5 V mérhető a bemeneten, viszont ha rákötöm a számítógépet, akkor a - jack elosztóval - ugyanezen hangkártyakimeneten lévő számítógéphangfalak elhalkulnak, mintha rövidre zárnám a kimenetet. Az adó egyébként működik így, csak nem hinném, hogy ez a rövidzár jót tesz a hangkártyának. Ez egyébként mitől van?
(#) gaben62 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Mindig ezzel a gyári 5-7elemes Yagi antennákkal jöttök, meg a 240ohm, 300ohmos illesztéssel.
Már régebben is leírtam, de most is megteszem, nem ezen múlik a dolog, ráadásul egy 1-2tranzisztoros adót, /már ha egyáltalán megtudjátok építeni, gerjedés hangolódás mentesen /, nem szoktuk nagy antennára rá kapcsolni.
Mivel semmi értelme az egésznek, az a 1-2-5mW. kimeneti jel elveszik a koax. kábelon, ráadásul illesztetlenség miatt, nem is fogja kisugározni, lehet az bármilyen jó rádióantenna.
Amiket én gyártottam 3-4tranzisztoros smd. jeladópanelokat, anno 14-15cm. hosszú 3,5menetes illesztőtaggal kiegészített drótantenna volt, a végén,
A mai napig működnek, 160-165MHz VHF sávban, 50-60mW. rf-out.al stabilan adnak, 3,7V akkumulátorral táplálva.
(#) Novak válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Ez a fórum nem arra van, hogy lenézd a többieket, és hencegj vele, hogy Neked mit sikerült építened. Aki ír, általában segítséget vár. Azzal egyik fórumtárs sem lesz előrébb, hogy a 40edszerre ismételt hozzászólásodat olvassa, melyben számára semmiféle segítséget nem kap.
Próbáljunk meg segíteni, ha valakinek arra van szüksége. Vagy ha nem tudunk/lusták vagyunk, akkor inkább maradjunk csendben.
(#) Gránátalma válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Én speciel nem mondtam, hogy kösse Yagi antennára, azt mondtam, hogy nem tudom, hogy azzal működni fog-e, avagy sem
Még csak azt sem mondtam, hogy legyen gyári az antenna, sőt, én speciel antennát csinálok magamnak, nem azért mert nagy teljesítményű adóm van, nem is azért mert szeretnék majd egy nagyobb teljesítményűt a mostaninál (persze ez a jövő titka).

Szimplán azért építek magamnak antennát, mert ezzel is tanulom és gyakorlom, ami elengedhetetlen szerintem. Így előfordulhat, hogy sokkal jobb antennám lesz x év múlva mint neked, [] mert téged meg ez nem érdekel és megelégszel a drótantennával, amire gondolom sok méricskélést nem fordítottál.

Egyébként szerinted a reflektálódás (tereptárgyakon kívül) min múlik, ha nem az illesztetlenségen? Nem értem miért sérelmezted az illesztési ellenállás feszegetését, de biztos jó okod volt rá. Amúgy is, hogy náz ki egy komolynak szánt adó egy darab dróttal? Mint Gibson gitár Fender erősítővel-jó,jó, de mégsem az kéne oda.
(#) gaben62 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Először is nem szoktam hencegni személyeskedni, okoskodni meg pláne nem senkivel.
Mindenki azt készít építget otthon amihez kedve van, amihez ért, /kezdhetitek Yagival is./én csak a már régebben is leírtam pl. hogyan kell egy kis adót megépíteni, kihangolni miért célszerűbb egy sodrott szilikon szigetelésű, drótantennát használni, /mellesleg nem törik le/, mint egy a nagyméretűt, amelyet semmire nem tudunk használni,méretei miatt sem, mobilban egyáltalán nem használható.
Az meg jól hangzik, rákötöm egy nagy tetőre szerelt Yagira, és megnő a hatótávolság, milyen jól csináltam, az adópanel jobb lett, csak kár hogy ez nem igaz.
Azt írtad komoly adóhoz illesztett antenna kell, na igen de egy 1-2tranzisztoros kezdőknek való, műszeresen be sem mért adó oszcillátor +erősítő fokozat nem nevezhető komoly adónak, ezt te is tudod, másrészt nézzél már meg egy 15-20évvel ezelőtti VHF kisrádiót, /most nem az akkori profi cuccra gondolok/, pl. Albrecht kézi rádiót 0,5W- 1W, egyszerű gumiantennával, az egész várost besugározza lefedi.
Biztosan nem láttál még pmr rádió antennáját /gyárit szétszedve/, nagyon egyszerű belülről, most irigykedni fogsz, én saját magam készítettem is, pár db.ot, 2mm. átmérőjű Cu-Z drótból, cigaretta méretű, a mai napig működik.
Azért nem kell kötekedésnek venni mindent, mert nem tudtok egy adót normálisan megépíteni, mert még egy 5V-os stab. Ic.re, és BFR91, BFR92, tranzisztorra is sajnáljátok a pénzt, mert nincs otthon.
Aztán csodálkoztok hogy rossz lesz az adó, hangolódik össze vissza, az asztalra letéve, a moduláció pedig torz vagy gyenge lesz.
ígérem hát több okosságot nem írok le, nem volna sok értelme.
Jó fórumozást hát nektek.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) gaben62 válasza Novak hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Ugyan már hagyjuk ezt, hogyan segíthetnék bármelyik kezdőnek, fiatalnak, amikor még egyszerű térerő mérőjük,
vagy legalább térerőmérő műszerrel rendelkező rádióvevőjük sincs.
Olyanról meg nem is hallottak, amivel a pár mW.os adó oszcillátort rf. szintjét, rezgését indikálni lehet, meglehet mérni.
Pedig van ilyen, odahaza el lehet készíteni, érzékeny 500-650ohmos, deprez műszerrel.
Rajz a neten a google-ban, megtalálható, tucat van fent.
(#) gaben62 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Egy kicsi méretű adóantenna illesztettségének beméréséhez, /maradjunk az általam említett drótantennánál, mert nem vagyunk profik/ min. 2db műszer szükséges/,
Az egyik a vevőben van beépítve, a másik pedig az adóantenna közelében, függőlegesen elhelyezett, jelerősség mérő műszer.
A méréseket több helyről kell elvégezni, először az adó közelében majd, attól távolodva, 40-50m.ről, de ez utóbbi mérésekkor, több irányból, más más pozícióból.
Na ilyenkor jönnek számításba a tereptárgyak, épületek, ezért szükséges elvégezni többször. /mivel csak 1db, műszer van/, és más más irányokból.
Ami igencsak idő igényes, főleg ha az első jól sikerült, stabilan működő adópanelunkat próbálgatjuk illeszteni, az antennájához.
Volt olyan eset, amikor a felharmonikusok zavarták a tv,-t, M1- műsorát, ez az rf.3. fokozat illesztetlensége, ill. a felharmonikusok miatt volt.
Ilyenkor kell egy ellenállást , 330ohm-680ohm, párhuzamosan kötni az antennával, a test felé, persze a kimeneti csatoló kondi, +illesztő soros rezgőkör után.
Más megoldás számítás híján, az impedanciát nem tudjuk otthon mérni, további csatoló tagok, tekercsek, 4-15pf.trimer kondik pediglen a kimeneti szintet vették le, majd a nullára.
Ezzel a kis trükkel kvázi illesztett lesz ama 1/4 hullámra méretezett drótantenna, mármint az adó tranzisztor szempontjából, ami nálam Bfr96T, volt, a VHF, sávban.
Következő: »»   79 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem