Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter készítése

Témaindító: totti91, idő: Júl 9, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) dudzsi hozzászólása Okt 27, 2008 /

Hali

Én egy multiméterhez szeretnék csinálni egy hőméröt, mert az sajna nincs benne. Megoldhato ez valahogy?

köszi
(#) vikipapa hozzászólása Júl 23, 2010 /

Helló mindenkinek. Támadt egy örült ötletem. Szeretnék építeni egy "asztali" multimétert. Ehhez keresgetek infókat, adatokat. Amit kinéztem magamnak az egy Gw Instek GDM 8034-es kaliberű dolog lenne. Ilyenek vannak a suliban, és egész barátságosak. Esetleg ha van valakinek egy ilyesmi multiméterhez kapcs.rajza vagy leírása azt nagyon megköszönném. Vagy ez őrültség lenne?
Vitya
(#) pinyó39 hozzászólása Feb 18, 2012 /

Már nagyon öregszem, a "vakerán" lőttem ezt a kis építeni való kittet, annak idején ilyen volt az első (gyári) multiméterem.

P1040324.JPG

(#) Dr.PCB válasza pinyó39 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Szia pinyó39!
Érdekességképpen az eladónak 2db volt és én vettem meg az elsőt; és már össze is raktam. Csak azért írok, mert amikor összeforrasztottam akkor én tapasztaltam egy 7-8 digit polaritás hibát a műszernél, lehet hogy te is belefutsz majd. Valószínű valamelyik integráló fólia kondi okozza de még nem foglalkoztam mélyrehatóan vele.
Csak segítségnek írtam, hátha segíteni fog.
(#) ozpecs válasza gammabuta hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Én ezért gyüjtöm a régi ethernet kártyákat azokban van még 5-9 Voltos dc-dc konverter szigetelt kimenetü 85% körüli hatásfokkal.
(#) mgy hozzászólása Feb 18, 2012 /

Régi szép idők !
Akkor multimétert akart építeni az ember, mert egy mezei "orosz " multiméter is egy 1/2 havi fizetés volt.
Most 2 doboz cigi áráért a piacon veszel !
Üdv mgy
(#) pinyó39 válasza Dr.PCB hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Köszönöm hogy szóltál, akkor átmérem az alkatrészeket összerakás előtt.
(#) pinyó39 válasza mgy hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Igazad van, az a röhej hogy a 800Ft-os multiméterek DC- Volt-ban még viszonylag pontosan is mérnek. Ami viszont már AC RMS-is mér kicsit szélesebb sávban az már 3,5 digitesben is drágácska.
(#) abcdabcd válasza mgy hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Ha megnézed a most kapható orosz multimétereket az áruk most se kevés pl c43101 Bővebben: Link ahogy nézem egy rubel most 7,37Ft középárfolyamon lehet ámulni... bár most újonnan egy Ganzuniv se 2Ft... csak
érdekességképpen...
(#) llaci56 válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Atya-világ! Én '89-ben 10 rubelért vettem Odesszában. Ugyanezt a műszert!
(#) llaci56 hozzászólása Márc 10, 2012 /

Egy asztali multit szeretnék összerakni. Szerintem volt/van egy topik, ami ezzel foglalkozott, de nem találom...
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Fogd az ónt, amíg nyomom a pákát!
Tényleg nincs asztali multis topik?
(#) llaci56 hozzászólása Márc 10, 2012 /

Viccet félretéve régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a műhelyasztalon (ill. az asztal fölött, beépítve) kellene lenni egy beépített multinak, ami mindent tud mérni. Természetesen automata méréshatárváltással. Azért lenne jó, mert a falból kapná a delejt, és folyamatosan bekapcsolva lehetne felejteni. Az egészet tetézném azzal, hogy a nagy digitális kijelzők mellett (ill. fölött) lenne egy analog kijelző is.
Mindenképpen a 7107 lenne az alapja.
(#) janikukac válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Erre én is sokat gondoltam. Én a www.pa-elektronika.hu-n találtam az eddigi legértelmesebb modult, a PIC-es panelmérőt. Remélem tudtam segíteni vele!

Üdv!
(#) llaci56 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Köszi, de mint említettem, a 7107 lesz az alapja. PIC-kel sok mindent lehet csinálni, és ha nem lenne az ICL 71xx család, akkor biztosan azzal csinálnám.
(#) janikukac válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 10, 2012 /

Kár. Akkor sajnálom.

Üdv!
(#) janikukac hozzászólása Máj 5, 2012 /

Sziasztok!

Mint láthatjátok , elkészült a Multiméteres cikkem. Ezért úgy vélem, ide jöhetnek a kérdések vele kapcsolatban.
Ha valakinek van problémája nyugodtan jelezze .
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Nem túl széles a mérési tartomány sőt. Miért nem vitted fel 200VDC-ig és 2A-ig?
A pontosságról mit tudsz mondani? Mennyire pontos?
Na meg jó lett volna egyéb funkciókkal kiegészíteni így pazarlás bele az ATMEGA168.
Milyen célra szántad ezt?
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Szia!
Az elso oldalon is ahogy irja, nem en irtam a programot. Ha lehetett volna, valoszinuleg nem is valtoztattam volna rajta, hiszen a celom az volt, hogy egy kis, kompakt muszert epitsek, kis feszultsegek meresere. Amit tudni akartam vele az kisebb aramkorok es elemek merese, illetve tesztelesre. Termeszetesen nem nagy uzemben, arra van gyari muszerem.
Emellett, ha nagyobb aram, es feszultseget szerettem volna merni, vastagabb vezetosavok kellettek volna, es a kis meret mar nem maradt volna meg.

Oké, te tudod. Bár továbbra sem értem, de ez már az én bajom

Idézet:
„csupán egyetlen hátulütője van. Ez pedig a mikrovezérlő, amely egy ATMega168

Ez viszont AVR fanok számára sértő. Nyíltan leszólsz egy MCU-t amit nem is ismersz.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Na, ez a gond 99%-ba amikor félreértenek, és letolnak... Nem az AVR-t tolom le. Csupán azért írtam, mert úgy vélem, nem a legkönnyebben beszerezhető uC, ugyanis én is véletlen találtam megfelelőt... Ha bementem volna 3 üzletbe ahova járok, nem lett volna...
Vagy én nem tudok fogalmazni akkor rendesen, vagy ti akartok a kákán is csomót találni.. Én már igazán nem értem mi a gond velem?!.... :nemtudom:

[off] Küldök PÜ. / A lényeg nem belédkötöttem csak rosszul fogalmazol. Én nem letoltalak csak felhítam a figyelmed.
(#) Tomi_Bp válasza janikukac hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Én azt sajnálom, hogy nem publikáltad a programot (forrást), mert szerintem sokan szeretnék akár az előbb említett mérés határ kiterjesztés irányában, akár a funkciók bővítése irányába módosítani, vagy tanulni belőle. A program íróját jó lenne rávenni, hogy kommentelje fel a progit és kerüljön bele utólag a cikkbe. Szerintem vannak, akik így vélekednek rajtam kívül is.
(#) janikukac válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

A C file és Makefile fel lett rakva, más nem volt. Az első oldalt meg ha elolvastad, minden érthető, hogy miért nincs a programíró benne....
(#) zolee1209 válasza janikukac hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Nekem egy nagyobb gondom van a kapcsolással, a kis mérési tartományon kívül. Mégpedig a tápellátás. LED kijelzőt hajt elemről. Szerintem ide illett volna kapcsolóüzemű átalakítót tenni...
(#) janikukac válasza zolee1209 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Ha nem használod folyamatos jelleggel, akkor nincs baj vele. Főleg, hogy ~2100mAh újratölthető elemekről megy, amelyeket bármikor újra tudok tölteni.
(#) CHZ hozzászólása Máj 9, 2012 /

Zoli!
Ez lenne a kapcsolás, mindent ráírtam, ha lenne kérdés, megbeszéljük..
(#) CHZ válasza CHZ hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Elnézést, lemaradt a rajz, megszakadt a kapcsolat..
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Még az sincs?? Ha 1%-os ellenállásokat használsz, válogatni sem kell!
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Megtörtént a végleges beállítása is, OA1182 diódákkal az igazi. 200KHz-ig lineárisan mér, minden kompenzálás nélkül. Az eredeti kapcsolás 1969 RT ÉK-ben található, érdemes elolvasni..
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem