Fórum témák
» Több friss téma |
Szia.
Nem tudom, mennyire értesz a C64 programozásához, úgyhogy elnézést ha túlmagyarázom a dolgot. A mellékelt képen látható programot gépeld be, és ha teheted, mentsd el lemezre vagy kazettára. A c64 RAM-jában a 2048 (0800) - 40959 (9FFF) címtartomány a BASIC tárterület. Ide kerülhet bármi, nemcsak BASIC program, de a főképernyőn látható 38911 basic bytes free erre vonatkozik. A másik teljesen szabadon felhasználható ram terület a 49152 (C000) - 53247 (CFFF) közti 4KB. Ide általában a gépi kódú programok kerülnek. A ramnak nagyon sok előre lefoglalt tartománya van, melyeket csak bizonyos feltételekkel lehet szabadon használni. A képen látható program ezt a két teljesen szabad területet vizsgálja úgy, hogy minden egyes címre (a begépelt program végétől bizonyos távolságra) feltölti a regisztereket a 170 (00AA) számmal, vagyis az 10101010 bitmintával, majd egyből ellenőrzi a regisztert, hogy a tartalma megegyezik-e 170-nel. Ha igen, akkor az a cím rendben van, ha nem, akkor a program futása leáll, és kiírja a hibás ram címet. Hangsúlyozom, hogy ez csak a szabad felhasználású regisztereket vizsgálja, a profi játékgyártók teljesen más tartományokat is használhatnak, melyeket ilyen módon nem lehet tesztelni, hiszen ha felülírunk egy fontos bájtot, akkor a gép működése leáll. A program első lépésben az ún. felső memóriát, a 4KB-ot teszteli, ez kb. 2 perc. Utána üzenetet küld, majd következik a BASIC ram, ami kb. 10 perc . Ha ennél hosszabb ideig nem áll le a program akár hibával, vagy anélkül, akkor hibásan működik a gép, és valószínűleg nem a ram, hanem más alkatrész. Ha ez a program hiba nélkül fut le, akkor más megoldást kell keresni a játék gondjára, de azt majd akkor megbeszéljük. Javaslom, hogy pontosan ugyanígy gépeld be a programot, mert csak akkor tudok segíteni, ha nem változtatsz rajta. Sok sikert, várom válaszod.
Nincs gond, c64 programozáshoz kb annyit értek, hogy használtam már (még) Qbasicot dos alól, azaz majdnem semmit A programot begépeltem ugyanígy, legfeljebb a szövegen rövidítettem, remélem az nem baj. Ha baj akkor átírom betűről betűre. Hiba nélkül lefutott.
Ez így nem teljesen korrekt. Érdemes még 85-tel (55H) is végigpróbálni (a mem. gyorstesztek is ezt a 2 mintázatot használják), de persze a remarkolt "for" ciklus lenne a teljes teszt a BASIC-ből elérhető RAM-ra (persze sokszor annyi ideig tartana )
Külsőleg újjáéled a C64!
Érdekes cikk, érdemes elolvasni. Négymagos Core i7 processzort kap a Commodore 64x-EX
Ez lényegében egy IBM PC, csak commodore külsővel... (nem sértésképpen, mert azért kéne ) Nem hiszem hogy a mai világban lehetne egy C64 féle "ámokfutást" véghezvinni (új arhitektúra, ami teljesen külömbözik a PC-től, és 20 évig versenyképes marad)
Heló elővettem nemrég a régi c 64-est de nincs meg a video kábele. Valaki tudna segíteni hogyan csináljak egy scart-os ilyen kábelt tévéhez?
Helló!
Használd a C64 kompozit kimenetét, ha a tv van sárga rca aljzat akkor csak 2 ugyanilyen dugót kel vásárolj s egy koax kábbelell össze is lehet őket kötni szerintem ez a legegyszerübb.
MCsanyinak igaza van, RCA-val jóval egyszerűbb, de ha mindenáron scart kell, ezen el tudsz indulni...
Bővebben: Link
De én úgy csináltam hogy volt egy régi 3 póusú din kábelem annak levágtam az egyik dugóját és azon volt még két lyuk azokba beledugtam 1-1 gemkapcsot és szétvágtam egy másik scart kábelt és ezt a kettőt összekötöttem csipeszes áram vezető zsínórokkal és így a kis tévém érzékelte bekapcsoláskor a c64-et láttam is az indítási képernyőt de nagyom rosszul mert homályos volt es imbolygott és nincs ehez forrasztó pákám de így a zsinórokkal hogyan csináljam vásárlás nélkül mert csak 10 éves vagyok és apám nem vesz meg nekem a neten ilyen kábelt csak késöbb ha tényleg nem tudom egyedül eszt megcsinálni.? e-mail:martonkocse@gmail.com Email[u][/u]
Ha tényleg nem tudod megforrasztani normálisan, akkor egy RCA-RCA kábelről vágd le az egyik dugót és rakj a helyére koax dugót, ami a TV antenna bemenetére csatlakozik. Ha ügyesen meg tudod csinálni, akkor egy elvágott antennakábelt és egy elvágott rca kábelt is összeköthetsz, de fontos, hogy a belső vezetéket a belsővel kösd össze, ezt szigeteld le, és utána kösd össze a külső vezetéket (harisnyát) úgy, hogy a belső vezetéket körbevegye, de ne érjen hozzá.
Ezután a TV-n valamelyik csatorna helyre hangold be a commodore-t. Így lesz hang is és a kép is jó lesz. Idézet: „Használd a C64 kompozit kimenetét, ha a tv van sárga rca aljzat akkor csak 2 ugyanilyen dugót kel vásárolj s egy koax kábbelell össze is lehet őket kötni szerintem ez a legegyszerübb.” A gép hátulján az RCA aljzat nem kompozit, hanem RF kimenet. Ezt a fent leírt módon lehet használni. Kompozit és Y/C a DIN csatlakozón van, de akkor a hangot is külön kell vinni. Ezt lehetne SCART-on kötni a TV-hez.
Nagyon örülök neki, hogy egy 10 éves srác érdeklődik a Commodore-ok iránt. Nem tudom, milyen szempontból érdekel, de ha komolyan foglalkozni akarsz vele, azt biztosan meghálálja. Rengeteg ma is használatos eszköz működésének a megértéséhez hozzájárul, pl. mikrovezérlők. A Commodore-hoz nagy mennyiségű és jó minőségű magyar nyelvű szakirodalom áll rendelkezésre, szerencsére az interneten is.
Ha bármiben tudok segíteni, kérdezz bátran itt a fórumon. Mondom ezt a Commodire-t szerető fórumtársaim nevében is. Sok sikert.
Köszi! egyébként találtam egy rajzot ezt meg is mutatom a lap alján. Hogy ennek raznak megfelelőjével működhet szerinted a kép?
És tudsz róla egy képet adni hogy milyen az az rf csatlakozó? Ha tudsz mutasd légyszi meg!Email
Az RF a jel típusát jelenti. A TV-n az a dugasz, amibe az antennakábelt kell dugni.
Koax dugó A Commodore-on pedig a két nagy fekete DIN aljzattól balra. Az valójában egy RCA aljzat. Commodore RF csatlakozó
És a c 64-en mire jó az a fedett h-l aljzat?
Az nem aljzat hanem kapcsoló. Ha jól tudom, akkor a hang modulációban játszik szerepet a különböző PAL szabványok miatt.
Szia!
Itt sok C64-es könyvek, újságok vannak digitális formátumban : http://pcvilag.muskatli.hu/index.html Sok sikert a Commodore-os Társadalom nevében!
Hali.Ha valaki tudna esetleg segíteni annak örülnék.Kaptam egy commodore 64+/4-est és semmim nincs a gépen kívül.Ha valaki tudna esetleg videókábelnek meg tápegységének a kivezetéseit annak örülnék.A segítségért előre is köszönöm!
Commodore 64: 5VDC, 9V AC, kimenet RF, ha jól emlékszem 39(??) vagy 21(??) csatorna.
Táp lábkiosztása: 9VAC -----7 6----- 9VAC ground -----3 1----- ground +5VDC -----5 4----- +5VDC or no connection 2----- ground Itt böngészhetsz: http://c64.lap.hu/
Kössz a sok segítséget!Úgyérzem még egy darabig elleszek vele még összerakom a tápot.Mégegyszer kössz.
Ja bocs még hogy zavarok csak a számokat nemtalálom az ajzaton és nem toom hogy lehetne bekötni.Még ennyit tudsz nekem segíteni?
Mégegyszer kössz.Remélem elindul,ha nem akkor is megtartom és később még megjavítom.
Üdv.!
Egy kis technikai segítséget szeretnék kérni: van két db C64-em tartozékokkal. Egy barna és egy fehér, de ez lényegtelen. A 1541-es floppy meghajtóm tökéletesen működik a fehérrel, de a barnát lefagyasztja és el sem indul addig, amíg a meghajtó be van kapcsolva. Bekapcsolás után csak a "READY" felirat jelenik meg és a kurzor gyorsabban villog (kb. 2x-ese a normálnak) A tápot ellenőriztem és a másik gép megy vele. Mi lehet a baj?
Egy másik helyen már válaszoltam a kérdésedre. Bár a hibás Reset jelnél nem igazán szokott villogni a kurzor, de nem elképzelhetetlen mégsem. Gondolom a fehér gép az C64-II, míg a barna a régi C64. A régi gépnél csak egy Reset jel volt, így a külső eszköz is reszetelhette a procit. Ezzelszemben az új C64-nél már volt külön egy belső (/Int_Reset) és egy külső (/Ext_Reset) Reset jel, így kívülről a soros eszköz nem reszetelhette a gépet.
Még egy kérdés: a C64-II-vel tökéletesen működik a lemezmeghajtó, tehát lehet is róla betölteni? Én azt mondom, hogy próbáld ki a régi gépet egy másik lemezmeghajtóval is, mert szerintem azzal lehet a gond. Ha mégsem, akkor az szívás.
Igen, tényleg. Bocsánat, elfejeltettem, hogy már írtam valahova. A fehérrel tökéletesen működik minden. Azt találtam valahol, hogy a CIA6526 romlott el benne. Ez igaz? Ha igen, hol lehet beszerezni őket?
Lenne még egy kérdésem: van pár hangfile a gépemen. Jelenleg egy autós kazetta adapterrel tudom betölteni őket C64-re, de ehhez le kellett vennem a magnó tetejét. Hogyan lehetne a magnóra egy külső bemenetet tenni?
A kazettás magnóhoz nem tudok hozzászólni.
A géppel és meghajtóval kapcsolatban: Persze hogy lehet rossz az egyik CIA, de ennek eldöntéséhez alaposabb mérés kell. Hogy hol kapsz? Na az jó kérdés. Passz.
Üdv!
Réggebben én is kerestem hasonlót, de akkor még nem mertem nagyon belenyúlni a gépbe. Nézz szét itt:Bővebben: Link Itt azt írják, hogy elég a bemeneti műv. erősítő jelére beforrasztani a kábelt a jack dugóból... Mondjuk azt sose értettem, hogy ilyenkor a motor vezérlését hogy lehet felülbírálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |