Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC programozás
Az 509-es pic csak azt tudja nézni, hogy alacsony vagy magas szint van-e a porton. Nem mindegy neki a feszültség. 2.5V-ig nem lát feszültséget.
Pedig látnia kell, mert van itt egy égetett, de nem olvasható, ezen az elven működő PIC12F509.
Másik lehetőség lenne, hogy kikapcsolt állapotban 0.8V van, bekapcsolt állapotban 12V. Ami meg már túl nagy feszültség lenne.
A 12F509-nél nem láttam comparátort az adatlapban.
Igazad van, nem néztem milyen PIC. Akkor egy osztóba való belépéssel talán be lehet lőni a billenési tartományát egy bemenetnek.
Igen be lehetne, de a kérdező szerint ennek így kell működni ahogy lerajzolta.
Írtam neked egy programot ami azt csinálja amit kértél, de a rajzod szerinti bekötéssel nem fog működni.
Apránként csak kiderül.A 12V már kezelhetőbb.Egy 100K/47K ellenállásosztó elrendez mindent.Ennek a kimenetét már rákötheted a picre.
Köszi, kipróbálom, de ez a pic elvileg tudja azt vizsgálni, hogy azon az ágon van-e feszültség, vagy nincs, esetleg test van-e rákötve. Az, hogy az ott lévő feszültség mekkora, az nem nagyon érdekes.
Idézet: Már hogyne lenne érdekes? Egy TTL logikai bemeneten meg van szabva, hogy mekkora az a maximális szint, amit még biztonsággal nullának érzékel a bemenet, s ugyanígy az is, hogy mi az a minimális jelszint, amit biztonságosan '1'-nek érzékel. A két érték közötti sáv pedig tiltott, mert ott bizonytalan/esetleges a működés, az áramkörön belül pedig akár túláram is felléphez (mert pl. egy totem-pole fokozat mindkét tagja vezetni kezd).„Az, hogy az ott lévő feszültség mekkora, az nem nagyon érdekes.” Én csak azt nem értem, hogy miért nem lehet oda betenni egy PIC12F629-et, amiben van analóg komparátor, vagy PIC12F675-öt, amiben ADC is van?
Üdv!
Olvass már utána a logikai jelszinteknek. Meg nézd meg a pic adatlapját is, hogy mire képes. Olyat képzelsz bele amire nem képes. Lehet , hogy az áramköri környezete fel van készítve erre de te ezt nem rajzoltad le, így nem is lehet tudni, hogy mire való.
Persze, érdekes, de az eddigi tapasztalatok szerint mindig jól dönti el.
De ha a 12F675-re normálisabban és biztonságosabb működéssel meg lehet írni, akkor az is szóba jöhet. Nem ragaszkodok a 12F509-hez, csak amiről másolva lenne a dolog, az ezt az alkatrészt használja. Ha erre meg tudod csinálni, annak is nagyon örülnék. Viszont a feltételek ugyan azok maradnak, 5V tápot tudok neki biztosítani, 1.15V (1.1V és 1.4V között) feszültséget kell figyelnie és 3.3V (nem pontos, ingadozhat 3V és 5V között, éppen ezért egy dióda megteszi)-ot kell kiadnia. Esetleg forráskódot is megosztanál? Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget!
Ezzel a pic-cel is biztonságosan működik ha a megfellelő feltételek megvannak, ezt lehet biztosítani 1 tranzisztor beépítésével.
Szia!
Nem nagyon vagyok otthon a témában... még (ha menne a dolog, akkor egy ilyen egyszerű feladatban nem kérném a segítségeteket). Az első USB-s PIC égetőm is még csak úton van. De mint mondtam ez a dolog működik, már több száz ilyen alkatrészt felhasználtam, csak a beszerzési forrásom eltűnt. Funkciója: van egy ventilátor, ami 12V-on üzemel. A készülékben fellelhető 5V-os feszültség is. A tápot egy ~3.3V-os feszültséggel bekapcsolt állapotban tartja a készülék. A CPU feszültségét figyeljük. Ha kikapcsoljuk a készüléket, akkor a CPU leáll, és az 1.15V eltűnik, valamint a tápegységet vezérlő 3.3V is lekapcsol. De ha a tápnak továbbra is küldjük a 3.3V-ot, akkor a 12V-os áramkört (és az 5V-osat) bekapcsolva hagyja. Így a ventilátor tovább üzemel.
Esetleg rá tudsz mérni arra az 1,15V-ra? valami adat nem jó itt mert a pic csak 2,5v felett érzékel magas szintet.
Vagy egy fénykép az áramkörröl, hogy mi van még körülötte. Milyen típusú cpu?
Természetesen mutatom.
A CPU-hoz szükséges feszültséget egy mosfet biztosítja: mosfet Az itt mérhető feszültség bekapcsolt állapotban: mosfet fesz A diódán keresztül pedig bekapcsolva tarja a tápot (jelenleg ~4,3V feszültség mellett): táp irányítás Itt pedig az áramköri elhelyezkedése: pic bekötve Annyi megjegyzésem van még, hogy ezeken az alkatrészeken kívül nincs más, csak amiket látsz a képen. 1K ellenállás, dióda, 12F509. Illetve a pic-ben lévő program lefut akkor is, ha nem egészen 1V-on egy impulzust küldök rá az ellenálláson keresztül, sőt még a mérőműszertől is beindul.
Valószínű, hogy környezeti zavarokat szed össze és ezért működik látszólag jól. A műszertől sem lenne szabad neki működni normál esetben.
A program működéséből adódóan tűnik neked úgy, hogy jól működik, pedig nem stabil működésről van szó hanem zavarjelek indítják be. Ha meg akarod stabilra és jóra csinálni akkor érdemes lenne egy kis nyákra tenni és megszűrni a tápját is.
Szerinted azzal a programmal, mit küldtél feltételezhető a dolog működése? Megkaphatnám a forráskódot?
A programot szimulátorban teszteltem, ott biztosan jól működik.
Ez a kapcsolás hibás! Nincs bázisellenállása a Q2-nek, ráadásul az adott feltételekkel mindig be lesz kapcsolva! Teljesen mindegy, hogy 1,13 V van rajta, vagy 0, az akkor is vezetni fog.
A szimulátorban működik, mi legyen javítva rajta a bázisellenálláson kívül?
Igaz, benéztem mert a szimulátorban nyomógombbal adtam rá a bázisra a feszültséget.
A PNP tranzisztor helyett NPN-t kell használni, emitter a GND-n, kollektor egy 10 k ellenálláson keresztül 5V-ra, a tranzisztor kollektora és a felhúzó közti pontot kell a PIC bemenetre kötni, a bázis és az 1,15 V kapcsoló jel közé 1k ellenállás báziskorlátozásnak. A bázis és a GND közé pedig 10k ellenállás a stabil működésért. Ekkor a PIC firmware-ben is módosítani kell, mert így akkor van logikai magason a bemenet, amikor nincs meg az 1.15V, ha pedig megvan, akkor logikai alacsony szinten lesz a PIC bemenete.
Helló!
Amúgy a tranzisztor beépítése kötelező? Nem lehetne inkább másik pic-et használni? Lényeg, hogy minél kevesebb alkatrészből tevődjön össze és amellett is stabil legyen.
Mindenképpen illeszteni kell a jelet, mert enélkül a digitális jel átmeneti tartományába esik. Vagy használhatsz olyan kontrollert, amelynek van beépített komparátora, vagy ADC perifériája. Egyébként smd alkatrészekkel nem lenne olyan nagy.
Helló Mindenkinek!
Volna esetleg olyan valaki, aki küldene postai utánvétellel felprogramozott PIC-et??? Néhány emberkének már írtam de nem válaszolnak.Ha esetleg valaki megtudná oldani az légyszi jelentkezzen!!! Szép napot
Üdv!
Egy kis segitséget szeretnék kérni. Tudom, hogy ez nem a kezdők fóruma , de ott nem segített senki. Ezért zavarlak titeket. Első alkalommal probáltam 16f1503-at programozni. Nem jött össze a gond a progi elején a config beállításokkal van. Annyit tettem, hogy a 16f887-hez való progit másoltam bele és csak a tipust írtam át. Sajna kezdőként képtelen vagyok kihámozni a leírásból, hogy mit hogy kell beállítani. Ha be tudnátok linkelni bármilyen példa progit hozzá, akár csak a config-részt nagyon meg köszönném. Assembly-ben kellene. Ha lenne tippetek a 16f1507-hez az is jól jönne. Előre is köszi.
Szia! Nem tűnt fel, hogy ez egy 14 lábú, míg az eredeti egy 40 lábú processzor ?
Idézet: --> miből gondolod, hogy csak át kell írni a típust és max. konfigurációs beállításokkal lehet baj „Sajna kezdőként képtelen vagyok kihámozni a leírásból, hogy mit hogy kell beállítani.” ![]() Először egy LED-et kapcsolj be, majd NY-ra be-ki, majd villogtasd és így haladj előre, úgy nem megy, hogy egy nem hozzávaló progit betöltesz és nem működik, mert ilyenkor nem tudod kezdőként, hogy: - rosszul fordítottál? - rossz a program? - rosszul töltötted bele? - rosszak a konfigurációs bitek? - stb. Ha csak a fórumot végigolvasod már abból is sokat tanulhatsz, nem beszélve pl. vilmosd fórumtárs könyvespolcáról és icserny kolléga "tanfolyamáról" ! Sok sikert a tanuláshoz! Most nézem, hogy több témában is felvetetted, ezért a moderátorok nem fognak megdicsérni! Steve[/quote] Idézet: Sajnos a 4shared mar nem az igazi, de most tettem be 2 linket a dolgaimrol a "PIC kezdo" topikba. „vilmosd fórumtárs könyvespolcáról” |
Bejelentkezés
Hirdetés |