Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 129
(#) Szirty válasza ipijani hozzászólására (») Márc 15, 2012 /

Hali ipijani!

Idézet:
„Segítséget szeretnék kérni. Van egy 8csatornás analóg bemeneti modul (Siem SM331).”

Megjegyzem, hogy az S7-300 gyakorlatilag összes analóg bemenete SM331!
A pontatlan információ lehetetlenné teszi a pontos választ.
A pontos információ lehetővé teszi (de nem garantálja)!

Nézd meg ezt, hátha benne van a válasz a kérdésedre.

Különösen ezeknél a részeknél:
4-7 Connecting Isolated Sensors to an Isolated AI
4-8 Connecting Isolated Sensors to a Non-Isolated AI
4-9 Connecting Non-Isolated Sensors to an Isolated AI
4-10 Connecting Non-Isolated Sensors to a Non-Isolated AI
(#) ipijani válasza Szirty hozzászólására (») Márc 15, 2012 /

Köszönöm, átböngészem!

(6ES7331-7KF02-0AB0
Galvanic isolation
Galvanic isolation analog inputs between the channels No
between the channels and the backplane bus Yes
Isolation
Isolation checked with 500 V DC
)
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Üdv Szirty.

Erre: (#1187370)Hsanyi79 esetleg tudnál valamit mondani? elöre is köszi.
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Hali Hsanyi79!

Nem. Ha tudtam volna, írtam volna.
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Értem, köszönöm szépen.
(#) Szirty válasza ipijani hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Hali ipijani!

Ez részletesebb

Igen a bemenetek között nincs galvanikus leválasztás, csak a bemenet-PLC között.
Viszont a bemenet a aszimmetrikus, tehát nem a közös (GND, föld) ponthoz képest mér, hanem az Mx+ - Mx- pontok között.
Pont azért, hogy a föld potenciálkülönbsége ne befolyásolja a mérést.

Ha a kikapcsolt berendezést rákötöd a bemenetre ami ettől kiakad, akkor egy műszer mekkora feszt mutat az adott bemenet M+ és M- pontja között? Ami ott van azt méri.
Persze kérdés az is, hogy a bemenet típusa a modul oldalán lévő jumperrel és a bemenet típusa a HW configban hogyan van beállítva.
(#) Szirty válasza Szirty hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Hali!

Szimmetrikus! (bocsánat)
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Márc 16, 2012 /

Sziasztok! Konkrétan, tipus szerint milyen áramkörök vannak egy PLC-ben? Gondolok az elektronikai alktrészekre, az integrált áramkörökre, mikrokontrollerekre, be-, és kimenten lévő főbb alkatrészekre ... stb. Köszönöm. Üdv.: Yoe
(#) Szirty válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Helló Marko Ramiusz!

Idézet:
„Konkrétan, tipus szerint milyen áramkörök vannak egy PLC-ben?”

Konkrétan melyikben?

Ez egy Omron CP1E
Ez pedig egy Siemens S7-300 CPU315
(#) ipijani válasza Szirty hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Hali Szirty!
A probléma felvető hozzászólásomat fokozni is tudom, mert elég az analóg bemenet egyik pólusát csatlakoztatnom és már ettől kiakad. Ma próba képen az M- pontokat lekötöttem a földre, így már működött. Csak a különböző mérési pontok negatív pólusainak összekötése nem üzemszerű állapot, ezért gondoltam jel leválasztó esetleges használatára.
Az M+ és M- pontok között mért feszültség nem indokolta, hogy a modul kiakadjon.
A HW configban -10..+10 voltra van állítva.
Ha jumper rosszul lenne beállítva, akkor gondolom nem müködne földre kötött M- pontokkal sem?
(Beüzemeléskor kerestem és nem találtam rajt jumpert, de hétfőn újra körbenézem.)
Üdv:ipijani
(#) Marko Ramiusz válasza Szirty hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Konkrétan bármelyikben .
(#) Szirty válasza ipijani hozzászólására (») Márc 16, 2012 /

Hali ipijani!

Idézet:
„A probléma felvető hozzászólásomat fokozni is tudom, mert elég az analóg bemenet egyik pólusát csatlakoztatnom és már ettől kiakad.”

Az nem csoda!
Ha az M+ lebeg az M--hoz képest vagy az M- lebeg az M+-hoz képest, akkor ez várható. Nem szabad szabadon hagyni!

Idézet:
„Az M+ és M- pontok között mért feszültség nem indokolta, hogy a modul kiakadjon.”

Indokolhatja éppen. Ha mondjuk 10V vagy több

Igen a leválasztás eredményt hozhat ha nincs más.
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Hali Szirty. Siemens-es kérdésem lehetne feléd?

adott pl 1 hmi-böl visszakeresett DB132. DBX***.** változo..

ha beirom a simatic managerben az adott DB FC-jében a goto locationba, nem ad találatot.. ez miért lehet, illetve mit csinálok rosszul?

Annyit érdemes tudni, hogy a fejlesztök jo pár lezárolt Fc-t is létrehoztak amikhez nincs hozzáférés.

Én arra tippeltem eddig, hogy azokban az FC-kben vannak ezek a DBX-ek.
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 17, 2012 / 1

Helló Hsanyi79!

A Go to location-ről azt kell tudni, hogy a keresztreferencia táblázatból dolgozik. Ami ebben a táblázatban nincs benne, azt nem találja meg.

A keresztreferencia táblázatról pedig azt kell tudni, hogy abban csak közvetlen (direkt) címekkel címzett változók vannak, amiket az S7 program címez.

Tehát: Nincs benne semmi, amit más eszköz címez meg, így az sem, amit a HMI címez. A HMI egy külön project, amiben a go to location nem keres!

Továbbá nincs benne olyan cím, amit a program indirekt módon címez. Az indirekt módon címzett változók címe ugyanis csak a program működése közben derül ki, ezért a táblázatban nem is lehet benne.
Mivel a crossref nem végez a program működésére vonatkozó próbálkozásokat, indirekt címnek tekintendő az a címzési mód is, amikor pl. egy blokk egy DB-vel dolgozik, de a DB címét és esetleg belső címeit a blokk kívülről paramétereken át, de konstansokkal kapja meg! Hiába konstans a cím csak akkor derül ki, hogy az azt a TDB-t címzi és a blokk a paramétert arra használja hogy címezzen vele, amikor a program már fut.

Harmadrészt pedig mivel a go to location alapból teljes címekbet keres, nem találja meg a keresett címet, ha azt használja ugyan a program, de csak átfedésben.
Pl. a HMI a DB132. DBX1.1 bittel csinál valamit, de a programban DB132. DBW 1-es címet kezeli valamilyen formában. A DB132. DBW 1 ugyanis tartalmazza a DB132. DBX1.1 bitet (és még van egy pár).

A Go to location ablakban lehet keresni átfedésben lévő címekre is, ha bekapcsolod az "Overlapping access to memory areas" opciót.

A know how protection nem befolyásolja a keresztreferencia táblázat tartalmát. Így a védett blokkban lévő címeket is megtalálja a go to location, csak belelépni nem lehet a blokkba. De a találat mutatni fogja hogy ha benne van a keresett cím.
A védelem egyébként levehető a canopener programmal.

Köszönöm szépen, igy már tisztább 1 kicsit a dolog. de akkor hogyan találhatom meg, hogy az adott bit mi alapján változik?

Erröl a canopener nevü progtamrol tudnál valamit bövebben?
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Helló Hsanyi79!

Google / download?
Hamar megtalálod. A használata nagyon egyszerű.
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 17, 2012 / 1

Helló Hsanyi79!

Pl hogy bekapcsolod azt a bizonyos "Overlapping access to memory areas" opciót és úgy is rákeresel.
Ha teljesen indirekt a címzés, akkor nehezen. Valószínűleg egy külön blokk foglalkozik a HMI-vel. Azt megkeresed és abban lesz.
Hogy tudod megkeresni? Az indirekt címzéseket nehezen (ki mondta hogy a programozás könnyű szakma?)

Még annyit elfelejtettem, az előző üzenetben leírni, hogy a DB-ket lehet teljes és nem teljes címekkel is címezni.
A teljes cím ilyen: DB132.DBX1.1
De ugyanezt a bitet meg lehet címezni úgy is, hogy valahol van egy OPN utasítás, majd később csak a DB-n belüli cím van megadva.
Pl.:
OPN DB 132
...
...
...
A DBX1.1

Az utolsó sor így is a DB132.DBX1.1 bitet címzi, feltéve, hogy a pontozott részen lévő utasítások között nincs egy másik OPN másik DB-vel, vagy nincs egy másik DB megcímezve teljes címmel.

A goto location erre is tud keresni, ha csak a cím DB nélküli részét írod be neki, akkor kilistázza az összes olyan címet, amelyik bármelyik DB-n belül arra a címre hivatkozik.
Ha nem teljes címmel hivatkozik, akkor a DB címe kérdőjel.

Nagyon szépen köszönöm, sokat segitettél.

hétfön azt hiszem, hogy kiprobálom ezeket amiket javasoltál.
(#) ipijani hozzászólása Márc 17, 2012 /

Üdvözlet mindenkinek!
Érdeklődnék, hogy valaki épített-e analóg bemenethez 0-10v-os leválasztót?
Illetve PLC-vel analóg kimenetről (0-10V) megvalósított tirisztor gyújtásszög vezérléssel találkozott-e valaki?
A választ előre is köszönöm.
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Kedves Szirty.
Még egyszer köszönöm a segítséget, megtaláltam amit kerestem.
Azonban volna még két kérdésem: ezt a know how protectiont hol tudom kivenni? A második, hogy a source mappában mik vannak?

Előre is köszönöm a válaszodat.
(#) Marko Ramiusz válasza Szirty hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Szia! Kicsit megkésve, de köszönöm a képeket. Üdv.: Yoe
(#) kameleon2 válasza ipijani hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Igen. A 0-10V-os gyújtásszögvezérlést dimmernek hívják - kismillió találatot kapsz rá. Ha netán mnégsem, nézd meg a Palatronic dimmereket - az legalább magyar gyártmány és jó. Persze lehet Dilaco Lighting is, hogy hazabeszéljek, csak azok alacsony fényerőnél kicsit zenélnek.... Holnap megyek csendesíteni . Mi érdekelne pontosan? Mi a feladat?
(#) ipijani válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Köszönöm a választ.
A feladat: 100V 10A egyenáramú tekercs feszültségét kell folyamatosan 0-100volt között változtatni a PLC 0-10 volt közti analóg kimenete szerint.
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 20, 2012 / 1

Helló Hsanyi79!

Idézet:
„ezt a know how protectiont hol tudom kivenni?”

Kiveszet a KNOW_HOW_PROTECTION sort a forrásból és újrafordítod. Feltéve persze, hogy rendelkezel a forrással. ha nem te írtad, akkor valószínűleg nem. Ez esetben a kulcsszó a már említett canopener.

Idézet:
„A második, hogy a source mappában mik vannak?”

A források. meglepő-e?
De lehet hogy üres
(#) Hsanyi79 válasza Szirty hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Igy már értem, sajnos csak azok vannak a source mappában amit a fejlesztők benne hagytak..
sajna ezt a canopener progit nem tudtam megszerezni sehonnan még..
Köszönöm szépen a segitséged.
(#) Szirty válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Hali!

Pedig nem kéne hogy gondot okozzon.
Google <-- S7 canopener download...
Az első 4 találatot kipróbáltam, mindegyikről letölthető...>
(#) ipijani hozzászólása Márc 22, 2012 /

Üdvözlet!
Egy újabb kérdés. Van-e mód arra, hogy egy S7-300-as PLC analóg bemenetén megjelenő jelet számítógépre továbbítsunk és ott rögzítsük?
A választ előre is köszönöm.
(#) Panhard válasza ipijani hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

PLC Analyzer a program neve, mi is használjuk, nagyon jó. Minden változót, kimenetet, bemenetet, merkert, DB-t, analóg jeleket tud logolni, időarányosan grafikonon megjeleníteni. Bővebben: Link
(#) Szirty válasza ipijani hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Helló ipijani!

Igen. A HMI és SCADA rendszerek élete is erről szól.
Következő: »»   41 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem