Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Én is tegnap fűrészltem el egyszerre egy egész A/3-as nyákot, 16db egyforma panel készült belőle, sajnos képet elfelejetettem csinálni :/
Srácok, olyan sokan kérdezitek hogy mikor lesz megint nyákos buli. Csináljunk egy harmadikat?
Aki lemaradt volna: 600Ft/A4, 1200Ft/A3 egy és kétoldalas, FR4 35u rézvastagság. Az eddigi két akció során (decemberben és januárban) összesen 45 táblát (kb 61 négyzetméter) vettünk 648000Ft értékben, összesen 91 ember által.
Nekem kéne 3-3 tábla A/3 egy és két oldalas.
Sziasztok!
Ilyen maratóanyaggal is lehet szép nyákot csinálni? Itt a közelben nem tudok olyan helyet ahol lehetne venni rendeset, ezért csak ezt tudnám könnyen beszerezni. Bővebben: Link Köszi
Persze hogy lehet! Én is ezt használtam először, annyi a hátránya a TN150-el szemben hogy lassabb. De melegítéssel ez a folyamat is gyorsítható, Maratandó felület méretétől függően kb 10-15 perc.
Szóval egész nyugodtan vegyél ilyet! Üdv!
En mar regen nem hasznalok vaskloridot, mert csak nyug van vele. Gyorsan telitodik, es maris el lehet dobni. Persze ez attol fugg, hogy mennyit akarsz csinalni, mert ha 2 evente 1 PCB, akkor jo lehet. Egyszerubb a haztartasi sosav + egy kis hodrogenperoxid. Es olcsobb is.
És egy nagyságrenddel veszélyesebb is.
A veszélyességi foka egyenesen arányos a kezelő hanyagságával. Szerintem ha körültekintően bánunk vele, akkor egyáltalán nem veszélyes. Nem veszélyesebb, mint egyéb háztartási vegyszerek. Itt a körültekintő kezelésen van a hangsúly, s ennek függvényében változik a veszélyességi tényező.
(Ha némi vizet adunk az elegyhez, akkor nem lesz büdös, mert a felszabaduló klórt a víz megköti.)
Attól függ mennyi az a víz , mert , akkor elvész a hatásfok.
Es mitol lenne ez veszelyesebb? Nem kell meginni!! A maratassal kapcsolatos munkakat mindenfelekeppen nagy korultekintessel kell vegezni. Semmilyen vegyi anyag nem hulyebiztos, igy a sosav sem. De vegulis ha ram hallgattok, es azt akarjatok hogy jo legyen ugy csinaljatok ahogy nektek tetszik. *
A klórgáz mérgező, olvass utána. Ha meg annyi vizet öntesz hozzá, hogy elnyelje a klórgázt elvész a hatékonysága, tehát egy nátruimperszulfát sebességére lassul, ami viszont nagyon sokáig nem bomlik el ellentétben ezzel a hidrogénperoxid sósavas keverékkel, be sem zárhatod, mert a keletkező gáz szétnyomja az üveget.
Erdekes gondolat, de nekem sok ev ota benne van a muanyag uvegben :yes: a keverek es meg nem durrant szet egy sem. Pedig eleg sokat hasznaltam fel eletem soran. A klorgaz tenyleg veszelyes, eppen ezert illik valami jol szellozott helyen felhasznalni. En sem szoktam bezarkozni vele a 0.8 m^2 wc-be, hanem kivul az udvaron szoktam hasznalni, es nem szoktam inhalalni a gazt.
Attól függ hogy van benne a műanyag flakont akartál írni nem üveget igaz ?
Mert ha már be kevert állapotban , és ne adj isten már használtad is , akkor az bizony a benne lévő leoldott réz miatt reakcióban van még akkor is ,ha nem látszik , hogy intenzíven pezsegne .Egy beöntött jól lezárt flakonban még aktívan dolgozik , és gázfejlődést produkál a sósav alapjában véve is igaz a műanyag flakonnal nem , de már bekeverve hidrogénperoxiddal igen. Nálad ha nem nyomja szét a flakont , akkor az a kupak környékén valószínű nem teljesen zár , és így tud szökni a gáz.Ahol lerakodás illetve kicsapódás van a flakon bármelyik részén ott szökik a gáz.
Bőven elég fél deci víz. A hatékonyságból semmit sem veszít, legalább is szemmel látható módon. És nyilván ez számít igazán. Én nem szoktam tárolgatni, mert lebomlik. Csak épp annyit keverek, amennyi szükséges, utána bő hígítással megy a WC-be.
Kezdőknek azért ne ajánlgassátok. A nátriumperszulfát barátságos, nem büdös, nem fog össze semmit, akár fürdőszobában vagy 0.8m2-es wc-ben is lehet használni.
Én egy szájzuhannyal szoktam még dörzsölés után adni neki, a leggyengébb fokozatra állítva. Egymáshoz közel elhelyezkedő vezetősávok közül is tökéletesen kiszedi a papírt.
Az jó főleg ha jó savas a szájzuhany pár liter után tuti kiviszi a papírt .
Kosz de nem kell elmagyarazni a kemiajat a maratasnak.
Sziasztok! Én nem szoktam áztatni sem. Nem is próbáltam. Öntapadós papírnak a nemtapadós részére ("hordozójára") a belső fényes felületre nyomtatok és felvasalom, aztán lehúzom és kész. Soha nem tapadt rá egy darabka papír sem.
Rendben bár semmi rosszat nem írtam ezzel szerintem.Egyébként osztom Gulasoft véleményét , és még annyival egészíteném ki , hogy a nátriumperszulfát szebben dolgozik .Nekem volt olyan nyákom amit csak ezzel a szerrel tudtam szépen kivitelezni hajszál vékony vonalakra gondolok itt elsősorban .A sósavas dolog annyiban nem volt megfelelő , hogy túl intenzív ami maratáskor hő formájában jelenik meg , és a vékony rajzolatú nyákokat mindig bántotta a szélek csúnyák lettek , és így nekem a Nátriumperszulfát vált be, és még a színe is tetszik egy idő után . Lassan jársz tovább érsz.
Mar irtam : mindenki ugy csinalja ahogy akarja, es ahogy sikerul. En az elso nyakomat 1968-ban kovettem el rediz tollal, izzolampa lakkal rajzoltam es saletromsavval marattam. Erdekes muvelet volt. Eppen nem arultak a sarki fuszeresnel natriumperszulfatot es pozitiv 20-at.
És a festék 100%-ban fennmaradt a panelon?
Ilyen egy maratott nyák. Nekem megfelel.
A régi szép idők amikor még éjszakákat rajzolgattam én is tussal, hát igen nem feledem azt az időt el , de jó a technika be kell vallani , és szebb is lesz a végeredmény vele.
És ha már Redisz toll, akkor ne felejtkezzünk meg a Graphos kihúzóról sem, és nemkülönben a régi jó öreg, magyar gyártmányú Holló tusról sem, amely legalább olyan jól fedett, és olyan maratásálló volt , mint a mai technikák.
Tényleg jók voltak! Béke poraikra!
Szia!
A hőtermelés az oldat koncentrációjával kézben tartható, illetve a gáztermelés is csökkenthető. Finom rajzolatnál érdemes hígabb oldatot készíteni. 0.2 mm -es vezetékeket is sikerült kimaratnom a HCl + HOH módszerrel egy kis H2O hozzáadásával, szépen lassan, kb 4-5 perc alatt. A 10..30% -os töménységű anyagokat nem szabad higítás nélkül alkalmazni. Egyébként 10% sósav kapható a háztartási boltokban, klór keletkezik abból is, ha meszet (Ca) -ér, mégis használják a háziasszonyok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |