Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   756 / 1385
(#) storm válasza interferi hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Én is tegnap fűrészltem el egyszerre egy egész A/3-as nyákot, 16db egyforma panel készült belőle, sajnos képet elfelejetettem csinálni :/
(#) Attila86 hozzászólása Márc 19, 2012 /
 
Srácok, olyan sokan kérdezitek hogy mikor lesz megint nyákos buli. Csináljunk egy harmadikat?

Aki lemaradt volna:
600Ft/A4, 1200Ft/A3 egy és kétoldalas, FR4 35u rézvastagság.
Az eddigi két akció során (decemberben és januárban) összesen 45 táblát (kb 61 négyzetméter) vettünk 648000Ft értékben, összesen 91 ember által.
(#) pjg válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Nekem kéne 3-3 tábla A/3 egy és két oldalas.
(#) Zsolt32 hozzászólása Márc 19, 2012 /
 
Sziasztok!

Ilyen maratóanyaggal is lehet szép nyákot csinálni? Itt a közelben nem tudok olyan helyet ahol lehetne venni rendeset, ezért csak ezt tudnám könnyen beszerezni.
Bővebben: Link

Köszi
(#) pepe091 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Persze hogy lehet! Én is ezt használtam először, annyi a hátránya a TN150-el szemben hogy lassabb. De melegítéssel ez a folyamat is gyorsítható, Maratandó felület méretétől függően kb 10-15 perc.
Szóval egész nyugodtan vegyél ilyet!
Üdv!
(#) vilmosd válasza Zsolt32 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
En mar regen nem hasznalok vaskloridot, mert csak nyug van vele. Gyorsan telitodik, es maris el lehet dobni. Persze ez attol fugg, hogy mennyit akarsz csinalni, mert ha 2 evente 1 PCB, akkor jo lehet. Egyszerubb a haztartasi sosav + egy kis hodrogenperoxid. Es olcsobb is.
(#) gulasoft válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
És egy nagyságrenddel veszélyesebb is.
(#) mazi válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Na meg jobban roncsol is
(#) Zoli_bácsi válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
A veszélyességi foka egyenesen arányos a kezelő hanyagságával. Szerintem ha körültekintően bánunk vele, akkor egyáltalán nem veszélyes. Nem veszélyesebb, mint egyéb háztartási vegyszerek. Itt a körültekintő kezelésen van a hangsúly, s ennek függvényében változik a veszélyességi tényező.

(Ha némi vizet adunk az elegyhez, akkor nem lesz büdös, mert a felszabaduló klórt a víz megköti.)
(#) mazi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Attól függ mennyi az a víz , mert , akkor elvész a hatásfok.
(#) vilmosd válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Es mitol lenne ez veszelyesebb? Nem kell meginni!! A maratassal kapcsolatos munkakat mindenfelekeppen nagy korultekintessel kell vegezni. Semmilyen vegyi anyag nem hulyebiztos, igy a sosav sem. De vegulis ha ram hallgattok, es azt akarjatok hogy jo legyen ugy csinaljatok ahogy nektek tetszik. *
(#) gulasoft válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
A klórgáz mérgező, olvass utána. Ha meg annyi vizet öntesz hozzá, hogy elnyelje a klórgázt elvész a hatékonysága, tehát egy nátruimperszulfát sebességére lassul, ami viszont nagyon sokáig nem bomlik el ellentétben ezzel a hidrogénperoxid sósavas keverékkel, be sem zárhatod, mert a keletkező gáz szétnyomja az üveget.
(#) vilmosd válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Erdekes gondolat, de nekem sok ev ota benne van a muanyag uvegben :yes: a keverek es meg nem durrant szet egy sem. Pedig eleg sokat hasznaltam fel eletem soran. A klorgaz tenyleg veszelyes, eppen ezert illik valami jol szellozott helyen felhasznalni. En sem szoktam bezarkozni vele a 0.8 m^2 wc-be, hanem kivul az udvaron szoktam hasznalni, es nem szoktam inhalalni a gazt.
(#) mazi válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Attól függ hogy van benne a műanyag flakont akartál írni nem üveget igaz ?
Mert ha már be kevert állapotban , és ne adj isten már használtad is , akkor az bizony a benne lévő leoldott réz miatt reakcióban van még akkor is ,ha nem látszik , hogy intenzíven pezsegne .Egy beöntött jól lezárt flakonban még aktívan dolgozik , és gázfejlődést produkál a sósav alapjában véve is igaz a műanyag flakonnal nem , de már bekeverve hidrogénperoxiddal igen. Nálad ha nem nyomja szét a flakont , akkor az a kupak környékén valószínű nem teljesen zár , és így tud szökni a gáz.Ahol lerakodás illetve kicsapódás van a flakon bármelyik részén ott szökik a gáz.
(#) Zsolt32 hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Köszönöm mindenkinek, akkor megpróbálkozok ezzel.
(#) Zoli_bácsi válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Bőven elég fél deci víz. A hatékonyságból semmit sem veszít, legalább is szemmel látható módon. És nyilván ez számít igazán. Én nem szoktam tárolgatni, mert lebomlik. Csak épp annyit keverek, amennyi szükséges, utána bő hígítással megy a WC-be.
(#) gulasoft válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Kezdőknek azért ne ajánlgassátok. A nátriumperszulfát barátságos, nem büdös, nem fog össze semmit, akár fürdőszobában vagy 0.8m2-es wc-ben is lehet használni.
(#) solti_imre válasza pepe091 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Én egy szájzuhannyal szoktam még dörzsölés után adni neki, a leggyengébb fokozatra állítva. Egymáshoz közel elhelyezkedő vezetősávok közül is tökéletesen kiszedi a papírt.
(#) mazi válasza solti_imre hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Az jó főleg ha jó savas a szájzuhany pár liter után tuti kiviszi a papírt .
(#) vilmosd válasza mazi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Kosz de nem kell elmagyarazni a kemiajat a maratasnak.
(#) skero válasza solti_imre hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Sziasztok! Én nem szoktam áztatni sem. Nem is próbáltam. Öntapadós papírnak a nemtapadós részére ("hordozójára") a belső fényes felületre nyomtatok és felvasalom, aztán lehúzom és kész. Soha nem tapadt rá egy darabka papír sem.
(#) mazi válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Rendben bár semmi rosszat nem írtam ezzel szerintem.Egyébként osztom Gulasoft véleményét , és még annyival egészíteném ki , hogy a nátriumperszulfát szebben dolgozik .Nekem volt olyan nyákom amit csak ezzel a szerrel tudtam szépen kivitelezni hajszál vékony vonalakra gondolok itt elsősorban .A sósavas dolog annyiban nem volt megfelelő , hogy túl intenzív ami maratáskor hő formájában jelenik meg , és a vékony rajzolatú nyákokat mindig bántotta a szélek csúnyák lettek , és így nekem a Nátriumperszulfát vált be, és még a színe is tetszik egy idő után . Lassan jársz tovább érsz.
(#) vilmosd válasza mazi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Mar irtam : mindenki ugy csinalja ahogy akarja, es ahogy sikerul. En az elso nyakomat 1968-ban kovettem el rediz tollal, izzolampa lakkal rajzoltam es saletromsavval marattam. Erdekes muvelet volt. Eppen nem arultak a sarki fuszeresnel natriumperszulfatot es pozitiv 20-at.
(#) pepe091 válasza skero hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
És a festék 100%-ban fennmaradt a panelon?
(#) skero válasza pepe091 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Eddig nem volt vele gondom.
(#) pepe091 válasza skero hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Akkor jó, egyszer én is kipróbálom.
(#) skero válasza pepe091 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Ilyen egy maratott nyák. Nekem megfelel.

PICT0015.JPG
    
(#) mazi válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
A régi szép idők amikor még éjszakákat rajzolgattam én is tussal, hát igen nem feledem azt az időt el , de jó a technika be kell vallani , és szebb is lesz a végeredmény vele.
(#) tibistor válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
És ha már Redisz toll, akkor ne felejtkezzünk meg a Graphos kihúzóról sem, és nemkülönben a régi jó öreg, magyar gyártmányú Holló tusról sem, amely legalább olyan jól fedett, és olyan maratásálló volt , mint a mai technikák.
Tényleg jók voltak! Béke poraikra!
(#) Hp41C válasza mazi hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Szia!

A hőtermelés az oldat koncentrációjával kézben tartható, illetve a gáztermelés is csökkenthető. Finom rajzolatnál érdemes hígabb oldatot készíteni. 0.2 mm -es vezetékeket is sikerült kimaratnom a HCl + HOH módszerrel egy kis H2O hozzáadásával, szépen lassan, kb 4-5 perc alatt. A 10..30% -os töménységű anyagokat nem szabad higítás nélkül alkalmazni.
Egyébként 10% sósav kapható a háztartási boltokban, klór keletkezik abból is, ha meszet (Ca) -ér, mégis használják a háziasszonyok.
Következő: »»   756 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem