Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   21 / 276
(#) tomi52 válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Géptávíróra tippelek.... használnak még egyáltalán olyat?
(#) Kera_Will válasza tomi52 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Rengeteg Utility állomás dolgozik ebben a módban rtty géptávíró de még más egyébb "digit" módokban is.

Pontos frekvencia tudatában kHz-re pontosan !
A :google: beírva akártelep hely teljesítmény üzemmód, löket, sebesség, adás ütemezése stb. adatokat is meg kaphatod az adott állomás tulajdonságairól.
Az adatok értelmezését is ha vmi táblázatot vagy betűk számok halmazát látod a vett jelekből.

Hajózás , repülés , egyébb szolgálatok még most vígan "csörögnek" RH sávban.
(#) Marczilla válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Géptávíró lehet szerintem is. De most googleztam kicsit is meglepődtem, hogy hm, ilyen is van?
http://www.ham.hu/radiosatvitel/adat/Packet/

Ja! Egy buta kérdés, a Masat jelét ezzel tudnám elvileg fogni? Mármint a videón látott rádiómmal?
(#) pucuka válasza tomi52 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

A rádiófrekvenciás spektrumban meglehetősen sok szolgálat működik, ennek csak kis része van használva műsorszórásra, és aránylag közismert amatőr szolgálatra.
Meglehetősen sok helyet foglalnak a tengeri, és légi állandóhelyű és mozgó szolgálatok alkalmazásai. Ezeken a frekvenciákon a beszédforgalom elég gyér, úgyhogy többnyire adatátvitel folyik, és ezzel különböző automatikus rendszerek vannak kiépítve. Nem biztos, hogy pont géptávíró üzemről van szó, de a modulációs mód az hasonló, a rendelkezésre álló szűk sávszélesség miatt. Úgyhogy hallás után elég nehéz eldönteni, hogy az adatátvitel milyen formájáról van szó.
(#) Marczilla válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Srácok! Amit találtam, annak lehet hogy örülni fogtok! Mert én most nagyon! Találtam egy nagyon hasznos programot Pc-re, ami segítségével, a pc-re kötött rádiónak a hangjait zajait, jobban szétválogathatjuk"keresgélgethetünk benne" a rádión beállított sávon belül jobban szét nézegethetünk, "szürve a többi zajt" csatolok egy képet, hogy érthető legyen,. és csatolom a programot is, ha kel . Most is ezzel szórakozok, még érdekesebb lett a dolog ezáltal. ha ez a hozzászólás nem ide tartozik, akkor elnézést kérek, csak segíteni szeretnék.
(#) Marczilla válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

(#) Kera_Will válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Amit találtál azt ebben a topicban érdemes megnézned és ott folytassuk a témát :

SDR topic

Ott érdemes a ZETA SDRel elindulni.
Hozzávaló kvarcot kidobott isa/pci slottos telefonmodem kártyákon találhatsz. 28,2xx MHz kvarcokkal 7 megás amatőr sávban fogsz tudni hallgatózni.
No meg kell 1 "félzenész" hangkártya.
(jó dinamikájú, kis zajú, széles mintavétel)
Akkor élvezhetőbb lesz a rádió vétel.
De az alaplapi is jó kis kompromisszummal.
Tesztre kisérletre.
(#) Kera_Will válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Úgy érzem most mintha elkapott volna a "gépszíj" ez nem is baj ! De kissé csapongó lettél legalábbis úgy érzem.

Szerintem állapodjál meg 1 2 írányvonal mentén!
Rengeteg lehetőség van RH , URH sávokban digitális modulációk érzékelésére feldolgozására!

1. lépés megfelelő minőségű RÁDIÓ vevő beszerzése/építése.
2. Utána jó antenna/ák készítése .
3. Interfész építése a rádiód és PC közé.
(emlegettem telefon modemkártyák annak a trafója tökéletes lesz a leválasztásra , meg feszültség osztó hogy ne vezérled túl a bemenetet)
4.Eldönteni milyen RF tartományban tudsz venni a rádióddal ezekben milyen modulációs technnikák fordulhatnak elő.
5.Ezekhez a megfelelő softverek telepítése , kiismerése, használata.
6. Jobb minűségű hangkártya beszerzése.

Ha nem IQ Tayloe detektoros vevőd van akkor érdemes más progikkal foglalkoznod a különböző jelek feldolgozásához.
hívó szavakat írok : Weaksignal , MIXW , SPECTRAN, Spectrum Lab, QRSS , WSJT, PSK31 , RTTY , SSTV

Ha valami nem világos kérdezzél! Lehet érdemesebb lenne 1 új topicot nyitni ha digitmódokról szeretnénk értekezni.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Bocs, csak kiegészíteném a felsorolásodat egy nagyon fontos ponttal.
0. lépés információ gyűjtés, hogy mi micsoda, mire, hogyan kell használni. Másnéven tanulás.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2012 1 /

De mit tegyen egy olyan ember akinek nincs pénze erre a hobbira, de mégis szeretne "nem a nagy közönségnek szánt műsort" hallgatni? (teljesen olyan, mint én voltam tizenéves koromban. Üdv:Laci!
(#) szendi001 válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Nem kell elvenni a kolléga kedvét. A vett jel géptávíró. MIXW nevű programmal meglátod a tartalmat. Tedd legrosszabb esetben a PC mikrofonját a hangszóró elé, és akkor nem kell semmiféle csatoló. Ez utóbbi egyébként egy poti és néhány csatlakozó. Töltsd le privátban segítek összemadzagolni. Bővebben: Link
(#) sz_ferko válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Én még kiegészíteném: 7. A cél megvalósítása.
(#) sz_ferko válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Kedves laszlo29!
Egyben biztos lehetsz, megfelelő rádiót, márkás hangkártyát, alkatrészeket, stb. pénz nélkül nem kapsz. Az is biztos, hogy ehhez szükséges ezközök legnagyobb része házilag nem elkészíthető. Anyagi dolgok megoldására tőbb lehetőség is van, azonban ez itt sajnos 'off topic' üdv. sz_f
(#) laszlo29 válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Persze én azt tudom, amit leírtál, nem is vitatom. De az már "kedvcsinálónak" jó, amit Szendi001 leírt a Marcinak az előbb. Csak egy kicsit meg fog lepődni az adás tartalmán a Marci, szerintem nem erre vágyik.
(#) sz_ferko válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Terészetesen, a hozzászólásom nem is arra vonatkozott. Az érdeklődés felkeltése, a kíváncsiság mozgató rugója lehet akár az anyagi feltételek megvalósításának is.
(#) laszlo29 válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Hát igen, az asszony meg anyám szerint én is vásároltam már jó drágán egy pár "vackot".
(#) madzagos válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Elkészítettem a tekercset. Már csak össze kell raknom a rádiót. Üdv Madzagos.
(#) sz_ferko válasza madzagos hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Masszív. Sok sikert! Ha segítségre van szükséged, csak jelezd! Üdv. sz_f
(#) pucuka válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Azért tanuláshoz, tájékozódáshoz, nomeg egyszerűbb áramkörök építéséhez nem kell túl sok anyagi háttér. Nem feltétlen szükséges mindjárt távgépíró, SSB vétellel kezdeni. A kíváncsiság jó dolog, nem is lenne szabad elveszteni, mert ez viszi előbbre az embert.
(#) Marczilla válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Sziasztok!Találtam egy érdekes frekvenciát a rádiómmal, a spektrumos program furcsa figurákat rajzol, minden félét rajzot fejet.. ez mi lehet szerintetek?
Bővebben: Link
(#) Kera_Will válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Ne bármilyen SDR alapú progit használd a meglévő videódon bemutatott rádiód mellé. Nem erre való!

Esetleg ha a KF-je mellé raknál 1 ZETASDR-t és úgy kötnéd össze a PCvel sokkal szebb eredményt érnél el.
Úgy is mondhatnám , hogy kinyílna előtted a RF spectrum képe az SDR szoftverek segítségével.

MixW program hatásosabb lesz dekódolni.
(#) Kera_Will válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

No meg inkább a hangját hallhatnánk, az bővebb infó lenne.
Itt nem igaz hogy 1 kép többet mond 1000 szónál.
Avagy részben ha ismerősebb alakú moduláció spectrum képe rajzolódik ki de még akkor se biztos.
(#) szendi001 válasza Marczilla hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Ezért mondom a MIXW program kell, azzal dekódolni is tudod egyből és a hangminták alapján összehasonlítva megítélni is hogy mivel állsz szemben. Tedd fel és okosabb leszel.
(#) Marczilla válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Ahha, megnézem majd, most irány a meló.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Azért ha eleget bámulta, meg hallgatta az ember egy spektrum analizátor képét, akkor azért nagy biztonsággal meg lehet mondani, hogy milyen moduláció van. Csakhogy ezek a számítógépes emberkék által kitalált jól mutató egzotikus megjelenítési formák nem sokat mondanak.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Igen erre gondoltam én is ... miáltal a HDSDR program leginkább IQ 2csatornás jelfeldolgozásra készült.
Amit csak ha 1 csatornán kap nem sokra megy pláne ha csak akusztikusan csatolódik mikrofonról.

A digitmódokat feldolgozó programok már dekódolnak is.
A vízesés diagrammon szépen látható a sávban folyó élet.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

A sávban folyó élet számomra életszerűbb az ún 3D kijelzéssel, ahol az egyik tengely az idő, jobban is mutat, meg könnyebben átlátható.
Az I/Q ra meg még nem is gondoltam, hogy oda két független csatorna átvitele kell. A hangszóró mikrofon elég karcsú.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Persze vízesés diagram is "3D-s" .
Mivel az amplitudót az intenzitás / "hamis szines színskála" , frekvenciát a vízszintes/függőleges tengely , az időt pedig az erre merőleges egyik írányú elmozdulás mutatja.

Ha amolyan perspektívikus 3D-re vágynál akkor a Spectrum Lab programot be lehet állítani ilyen grafikus állapotba is. Sok sok füle(tabja) van a settings menüjének sok sok paraméter állíthatósággal.
Srégen elforgatot hasábszerűen jelenik meg a 3D.
Itt amplitúdó hegy/völgyeket rajzol, közben elszíneződik is. Lentről fel mozog.
A frekvencia tengely a bal alsó sarokból a jobb felső fele tart, bal sarok alsó freki jobb sarok magas freki, kb 20 fokos emelkedéssel.
Időtengely az kb bal hátulról jobb előre tart mintha kiakarna esni a képernyőből a spectrum folyam.
Igen erre lenne jó képet mutatni .
Bocsi hírtelen nem tudok képet se lőni.
Volt online élő ilyen jelfeldolgozó rendszer csak sajna a rádiója tönkrement és áll ez a oldal.
I/Q:
Tayloe detector, 4 fázisú kapcsolgatása a bejövő antenna jelnek.
Ebből lesz az I és Q hangfrekis komponens a kimeneten. Mint szinkrodin vevőszerű hangfrekvenciás KFre keverő áramkör.
(#) madzagos válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Szeretném kérdezni hogy a 2 csöves audionomhoz milyen tápegységet kellene készítenem? Mennyire érzékeny a telepes cső a hálózati zavarokra? Illetve hogy lehetne e váltakozó árammal táplálni a csövek fűtését? Üdv. Madzagos
(#) szendi001 válasza madzagos hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Feszültség függő. Telepes csőhöz érdemes a fűtő feszt pontosan beállítani, pl. a primer segítségével, és csinálni egy anód telepnek megfelelő egyenirányított szűrt tápot. ez elég.
Ha EF csöveket használsz akkor 230/12 voltos trafóval pont van fűtés(sorosan) és ezt vissza kell traszformálni pl. egy 18/230 as trafóval 150 volt köré. Ezt egyutasan vagy híddal egyenirányítva ott van a 200 Volt. A lépéssel, nem kell trafót tekercselni, de megoldás lehet rég vevő trafója Vakeráról.
Következő: »»   21 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem