Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   11 / 254
(#) Tom025 válasza zoknee hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Csak nem a Konthára gondolsz? Mindössze 5 különböző időpontban érdeklődtem, mikor vásároltam, és egyszer sem volt nekik, a katalógusukban bennevan, de gyak. nincs nekik. Aztán nagynehezen szereztem egy használt panelt amiből jó sokat ki tudtam forrasztani. Kiforrasztására a következőt tudom javasolni: Pillanatpákával, és xar ónnal nekiesel, befuttatod az összes lábát az egyik oldalon jó vastagon, nem kell szépnek lennie, a pákát meg oda-vissza húzogatod rajta. Közben persze a másik oldalról csavarhúzóval feszegeted. Mikor kijött, a másik oldallal eljátszod ugyanezt. A hőt nagyon jól viseli, de én a két oldal forrasztása között hagytam, amíg lehül, vizes ronggyal törölgettem, a víz természetesen azonnal párolgott az icről. Amúgy olyan panelben ahol 74141 van általában nixie is van A tiéden nincs?
1600Ft-ot amúgy nem ér meg az ic, főleg hogy eredetileg 100Ftnál nem drágább, és lehet rossz panelben találni.

Üdv, Tom
(#) zoknee válasza Tom025 hozzászólására (») Szept 2, 2007 /
 
De van, 4 Z573 és 4 IC. De nem akarom ezt a panelt szétszedni, ha nem muszály, mert korrektül össze van rakva, hátha jó lesz még egyben is valamire.
Igen, az ElektroKonthára gondoltam. Holnap ugyis megyek be, majd rákérdek én is.
(#) Csibi hozzászólása Szept 2, 2007 /
 
Most jovok az ocska piacrol. Nemhogy Nixie csovet, de semmilyen csovet nem lattam, ellenben talaltam 3db K155 IC-t (SN74141 helyett) 100Ft-ba a 3.
IC-m mar van csak az a franya nixie cso nem akar elokerulni sehonnan.
(#) kocsgab002 hozzászólása Szept 3, 2007 /
 
Sziasztok!
találtam egy nixie fényerőszabályzó kapcsolást.
Kérdésem, hogy kipróbálta e már valaki, és ha igen mennyire működik...Vagy ti hogyan oldjátok meg hogy ne süssön éjszaka a cső?
üdv
(#) Tom025 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
Én a kapcsolásomban sehogy nem oldom meg, szerintem egyáltalán nem világít erősen a nixie, nem gond. Az alávilágítás annál inkább, így azt kapcsolhatóra csináltam. Viszont annál nagyobb előny hogy mikor felkekek egyből látom mennyit mutat, nem kell semmit tekergetni, vagy kapcsolgatni (mint pl. a propeller órámat)
(#) dpeti válasza kocsgab002 hozzászólására (») Szept 3, 2007 /
 
pl időponttól függően kikapcsolod, vagy PWM-el leveszed a fényerejét...
vagy pakolsz rá mozgásérzékelőt, és csak akkor pislog, ha van előtte valaki
(#) proli007 hozzászólása Szept 3, 2007 / 1
 
Nosztalgiázzunk kicsit!

Anno, készítettünk, az erőműben egy turbina fordulatszámmérő készüléket. Akkor még igen csak a nixi cső volt a divat. Szép nagy kijelző volt hozzá, a típusára nem emlékszem, de kb. 10cm magas volt a cső. Szükség volt a nagy méretre, hogy az operátor akár 10m-ről is láthassa. Mi csak "köcsögöknek" hívtuk a csöveket. Kb. egy év alatt, a csövek elkezdtek meghibásodni. A számok egy része elhalványodott, és később már hiányos képet mutatott. Nem volt mit tenni, cseréltük a nixit. A régieket nem volt szívünk kidobni, ezért őrizgettük. Mindig piszkálta a fantáziánkat a sok cső. Egy alkalommal, kitaláltam, hogy készítsünk belőle "naptárat". Ne valami bonyolult elektronikára gondoljatok, egy írógépszalag dobozba befúrtuk a lábai, és alulról egy tárcsás kapcsolóval állítottuk a dátumot. Csak a kinézete volt megható, a technikai színvonala nem. Közvetlen 220V-ról járattuk, semmi trafó, meg nyalánkság. Mivel a doboz kicsi volt, (nem nagyobb a cső talpánál) Az elkót elhagytuk. Világított az anélkül is szépen. Néhány hét elteltével észrevettem, hogy a cső egyre jobb. A régi hibák megjavultak, a sötét részek, újra világítottak. Egyértelműen a táplálásnak köszönhetően. Még a számok széle is határozottabb volt, nem volt az a jellemző maszatolás a számok szélénél. A meghajtó áramot növeltük addig, míg a cső bevezető lába nem világított, akkor csökkentettük. Néhány hónap alatt, az összes talonban tartott cső, megjavult. Fogtuk a digit fordulatmérőnket, és kidobtuk a szűrőkondit belőle. Csodák csodája, ezek után nem kellett többet csövet cserélni. Fogalmam sincs, hogy ez a jelenet minden nixire igaz-e, de egyszerűen kipróbálható. Nekünk bevált. (A naptárban, ráadásul egyutas egyenirányító volt) Azóta sem láttam sehol ezt a megoldást, mindenki azt hiszi, a csőnek sima egyen kell. Pedig a 74141 meghajtó IC-nek sem lesz gyereke tőle.
(#) estea hozzászólása Szept 5, 2007 /
 
ha esetlegel tunda nixie csoveket eladokat az legysz szoljon nekem, kossz
(#) vicsys válasza estea hozzászólására (») Szept 5, 2007 /
 
(#) estea válasza vicsys hozzászólására (») Szept 5, 2007 /
 
kossz
(#) estea hozzászólása Szept 6, 2007 /
 
hy all
lenne egy nagy keresem...

MODERÁLVA
(#) Szamy válasza estea hozzászólására (») Szept 6, 2007 /
 
:no: sajnos ez nem így működik... semmilyen elérhetőséget nem adhatsz meg az eladónak.az ilyen jellegű üzeneteket azonnal törlik.
(#) gtk válasza proli007 hozzászólására (») Szept 7, 2007 /
 
Szia !

Ha multiplex vezerlest hasznalunk, akkor nem folyamatos aram folyik a nixin.Lehet hogy hasonloan a Te esetedhez sokaig fognak tartani a csovek, sot megjavulnak ?Igaz itt a frekvencia nagyobb, pl az en oramnal 4ms a valtasi ido.
(#) estea válasza Szamy hozzászólására (») Szept 7, 2007 /
 
oks kossz,nem nagyon vagom ezt meg hogyan mukodnek
(#) proli007 válasza gtk hozzászólására (») Szept 7, 2007 /
 
Hello!

Elképzelhető, akkor ez párhuzamosan, nem MPX üzemben ment.

üdv! proli007
(#) vicsys hozzászólása Szept 12, 2007 / 1
 
Akinek nincs sok pénze, de vágyik egy saját nixie órára, annak 1 itt egy alternatíva:
Bővebben: Link

nixie.jpg
    
(#) seventeen hozzászólása Szept 19, 2007 /
 
Üdv mindenki!
Szeretnék én is ilyen órát, csak az a kérdésem, hogy van-e oilyan vállalkozó szellem aki hajlandó lenne bizonyos (kis) összeg, munkadíj ellenében programozni nekem ehhez az órához való PIC-et és elküldeni postán.
Email-em:

(#) Tom025 válasza seventeen hozzászólására (») Szept 19, 2007 /
 
Ha az én verziómra gondolsz, szívesen felprogramozom hozzá a PICet. Írok privátot.

Üdv, Tom
(#) sgt válasza hegman hozzászólására (») Szept 21, 2007 /
 
SN 74141-es IC beszerezhető, csak nem pesten kell keresni. Itt Békéscsabán a Kner nyomda mellett a boltban kb 200-300 db van még belőle 150huf/db. Lehet még használt elektroncsöveket is kapni
(#) Zenner válasza vicsys hozzászólására (») Szept 21, 2007 /
 
Vicsys ez a NIXIE-s óra valami álati nagyon tetszik ugyhogy le is töltöttem
(#) gtk válasza vicsys hozzászólására (») Szept 22, 2007 /
 
(#) zoknee válasza Tom025 hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Tudom hogy kissé megkésve írok... Meg is néztem utánna nemsokkal, hogy milyen felemelt ellenállással, de ide már nem írtam be, bocsi
Szóval felemelt poti csúszkával is megy. Így talán jobban áthúznak a csövekben a digitek a multiplexelés miatt, de lehet hogy csak én akartam bele látni Szóval vele meg nélküle is működik.
Közben az én órám már majdnem kész, be van dobozolva véglegesre, le van festve, még egy kis réztábla kell rá, és teljesen kész lesz az ajándék.,
üdv,
Zoli
(#) Tom025 válasza zoknee hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Nem vagy megkésve, nagyon köszönöm az információt. Legalább már tudom, hogy működő kapcsolást közöltem a cikkemben a 74141 kiváltására.
Nagyon kíváncsi vagyok milyen lett a kész órád.. Megosztod majd?

Üdv, Tom
(#) zoknee válasza Tom025 hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
persze. csak nem akarok az elkészülte előtt egy lépéssel képeket felrakni ide. ITT van fent pár kép a dobozról készülés közben, ha gondolod nézd meg.
(#) vicsys válasza zoknee hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
És mi a helyzet a DCF-el? Megy már?
(jók lettek a képek!)
(#) zoknee válasza vicsys hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Most a hétvégén küzdöttünk vele, nem akar menni. vétel van, a másodpercekre is szinkronozik talán, de nem áll be az óra. Lehet hogy a dcf adó kimenetén a felhúzó ellenállást átalakítom tranyósra, hátha úgy jobban megy.
(#) Tomi20 hozzászólása Szept 23, 2007 /
 
Heló
Kapni még Conrádnál DCF vevő modult? (nem találtam sehol...)
(#) zoknee válasza Tomi20 hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Bemész a Conradba, és megkeresed a polcon.Honlapjukon nem fogod megtalálni.
(#) Tomi20 válasza zoknee hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
köszi, és tudja valaki, hogy mennyibe kerül? (vidéki vagyok)
(#) vanzerr válasza Tomi20 hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
3990.- Ft ma néztem és van belőle vagy 3 darab, de azt mondta a fickó, hogy folyamatos utánpótlás lesz belőle. Sajnos külön antennát nem fognak árulni belőle.
Következő: »»   11 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem