Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Remélem így szemléletesebb.
Elnézést rosszul rajzoltam mégis ugy kötötem be ahogy te rajzoltad
Szia!
Sikerült megoldanom a problémát. A nyákon a + - tápághoz tettem egy-egy 680nF-os kondit és megszűnt ez a pattogás.
Egy elektronikus készülék többnyire fezültséggenerátoros megtáplálást igényel. A feszültséggenerátor azt jelenti, hogy akármennyi árammal terheljük, nem csökken a feszültsége. ( moondjuk egy áramkorlátig ) Ez a dolog igaz kell legyen a nagyobb frekvenciákon is. Tehát az, hogy beteszünk jó nagy puffereket, meg azokat még áthidaljuk néhány 100 nF kerámia, vagy multilayer kondival, az nagyon jó. De az a baj, ha egy végfok betápjai ezektől mondjuk 20 cm-re vannak, akkor már ott van a nagyfrekvenciásan is hideg pont, meg az erősítő betápja közöt egy induktivitás. Vagyis, a végfok nagyfrekvenciás szempontból már nem feszültséggenerátoros megtáplálást kap. Ha hajlamos rá, akkor begerjed és miután a végfok betápja nagyfrekvenciásan már viszonylag nagy ellenállású lehet, összeszedhet zavarokat is. Ezért nagyon fontos közvetlenül a nyákon hidegíteni a betápokat. ( kapcsoló üzemű működés ennek hiányában nagyjából elképzelhetetlen. )
Így már világos. Köszi!
Ám ezt szerintem a nyákon kellene kialakítani de sajnos sok esetben nincs.
Helyezd őket a forrasztási oldalra.
Két szélére rövid vezetékkel rátudtam tenni.
Szia kicseréltem az mpsa tranyókat most már kap jelet rendesen a kimenet 4 omon csak egy kicsit füstöl, és a -tápágon lévö lámpa világit, ha leveszem nincs semmi gond, tettem egy 6ohmos ellenálást akor sencs gond, csak a 8ohmos hangfalakat nem mertem ráteni, biztos a fettek is kiégtek a multkor.
Szia! Ha visszaolvasol, a füstölést kilátásba helyeztem. Át kell vizsgálni minden félvezetőt. Skori weblapján találsz hozzá útmutatót.
Tudom sajátos a javaslat, de végfetet csak akkor ültetnék be, ha előtte meggyőződtem, hogy az Ugs megfelelő határok között szabályozható nyugalmi állapotban. Ez az IRFP-knél a 3,5-4V tartományt feltétlen magában foglalja.
Vannak audio célra fejlesztett OPA-k is nem tudom hogy a sxxrt mért kell erőltetni? Mellesleg a TL sorozatok nagy része az műszerekbe van fejlesztve.
Ezt melyik TL adatlapon olvastad? Mert ott általában ez van: ideal for use in high fidelity audio amplifier applications.
Bocsánat de a 81-es az kimondottan orvosi műszerekbe lett készítve. 71 az kis zaju a 61 meg kis fogyasztású... Nem én találtam ki.
Értelek csak néha szúr engem hogy sok mindent nem rendeltetés szerűen használnak és csodálkoznak hogy ménem jó. Ezt most nem a TL071 re értem hanem enbloc minden másra. Amúgy bocsánat a tl 071 az tényleg audio célra gyártott de egy 81 már tényleg nem.
Udv!Ma szereztem egy erosito dobozt es hutobordat,amibe valamikor ket db vf2 fog kerulni[270w].
Mellekelnek nehany kepet a bordarol,ugygondoltam,hogy kap majd egy ventillatort is ami a bordakra fujja a hideg levegot es arrol tavozik a meleg levego.Most arra lennek kivancsi hogy eleg nagye.Ket vf2 hoz mekkora nagysagu trafo ajanlott?Milyen koppanasgatlo?{Mellekelek kepet milyen hangszorot fog majd hajtani}Annyi baj van a bordaval,hogy muszaly lesz kabelezni a feteket,de ez legyen a legnagyobb problema.A vonalzo 22 cm mert eltort,szoval a borda az olyan 23 cm korul van.
Nem túl szerencsés megvalósítás kikábelezni a FET-eket. Ettől tud igazán gerjedni. Szerintem ki lehet találni valami konstrukciót, hogy ne legyenek zavarók a ritkább bordák. ( ha nem tudod lemaratni őket. )
Oszintem bevalva nemszivesen vagnek belolle,mert nagyon orulok hogy sikerult egy eleg jo kis bordat szereznem.Valahogy megkellene oldjam hogy nyakon maradjon a fet de tudjam feltenni a bordara,am olvastam mar olyat hogy volt aki kikabelezte es nem volt semmi problemaja,az erositoben,a trafo kulon lemezzel elvan szigetelve hogy ne szorjon korulotte jeleket.
Minden félével lehet próbálkozni, de sokkal egyszerűbb elsőre jól megcsinálni. Nézd meg KD mester, vagy Alkotó nyákjait. Nem véletlenül olyanok, amilyenek.
Ha ilyenek a körülmények, akkor azt javaslom, ne a középső lapra fogasd fel az erősítőt, hanem az egyik bordára. Mintha az lenne a kiálló "L" profil. Ez nem kikezdhetetlen megoldás, de hatékony, és nem kell elvágni semmit.
Azt csinálnám, hogy az 5x2 kiálló lamellából a középsőt kivágnám (esetleg kettőt ha egy nem elég), így lesz kb. 10-11cm-ed, amibe már belefér a nyák. Ha olyan a nyák kialakítása, akkor simán felcsavarozhatod a feteket a borda gerincére (ami a legjobb megoldás a hőelvezetés szempontjából), nem kell őket kikábelezni, és külön L idomra sincs szükség.
Koszonom.Latom muszaly lesz vagnia bordabol(az erosito dobozbe nem fer maskepp hogy maga a hutofulekre tegyem a feteket).Gerjedest okozhat ha a ket panelt egymas fole helyezem el?
Nem valószínű. De ezzel a bordával, vagyis azzal, hogy már megvan, nem sokat spórolsz. Ennél drágábbak lesznek a tranyók, a pufferkondik, a hálózati trafó, meg egyebek. Én inkább valami rendesebb bordát használnék, van olyan, aminek az egyik oldala teljesen sima, a másik oldalán meg kb. 50 mm-es zászlók állnak ki. Ha jól emlékszem 125 mm széles. Ebből két 15...20 cm körüli darabot a bordákkal szembefordítanék, és megfújnám egy ventillátorral, egyel meg szívnám.Mehetne a doboz közepére, az előlapon beszívná a levegőt, a hátoldalon meg kifújná. Végül is ez valami buli, vagy hangszer erősítő lesz, tehát, nem lenne baj, ha bírná a túlterhelést. Egyébként ilyet csak az építés szépségéért érdemes csinálni, ugyanis biztosan drágább lesz, mintha megveszel egy Castone-t, vagy valami ilyesmit.
Szuper lenne ez a borda, csak nem ezekhez a végfokokhoz. Olyan helyre jó, ahova elég a passzív hűtés mert ezek az álló lamellák szépen elvezetik felfele a hőt. Ide viszont jobb lenne a hosszanti lamellás, mert azt oldalról szépen át lehet fújni egy kisebb ventillátorral is. Ehhez az állóhoz elég macerás ventillátort illeszteni (hacsak alá vagy fölé nem), anélkül meg szerintem kevés lesz a két panelnek.
Igen, attól tartok, hogy nem lesz elég hatékony a ventillátor. És azért 2 x 270W-nál lesz elég meleg...
Szia!
Milyen fúrógéppel fúrnád ki a furatokat? Tudom van sarokfúrógép de a tokmány sugara nagyobb mint a lamella Vagy agyonfúrkálni kívűlről? |
Bejelentkezés
Hirdetés |