Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   200 / 968
(#) tomikapc válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Értem én, hogy semmi nincs bedugva, csak segíteni próbáltam. Viszont akkor nem értem mi a problémád, ha le van kötve a dobozban minden és még akkor is forog, akkor természetes, hogy az óra a hibás vagy nem?
(#) blackdog válasza briki hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Max. 3 méter vezeték lehet. Ez közvetlen a bejáratom mellett van.
(#) briki válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Szerintem is, ezért helytálló "karaszbandi" felvetése, hogy akár a mérő is rossz lehet. Mivel az automatával azt is áramtalanítja- ezért nem forog tovább "forgó-morgó", mert hát kinek van erre energiája.
(#) blackdog válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Ez akkor igaz, ha a biztosíték a mérő előtt és nem utána van. De nekem úgy rémlik, hogy utána van és a kötésmódok is arra utalnak.
(#) llaci56 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Most már kösd ki az elmenőt, mert nem fogok tudni aludni!
(#) briki válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Akkor ez kilőve. Marad a mérő hiba, vagy vezeték elfúrás-elkötés.
(#) briki válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Csak nem gondolod, hogy biztatom eme gaztett elkövetésére? Ennyi eszem azért nekem is van. Amúgy meg nem is lenne 100%-os áramlopás, legfeljebb 50%-os, mert nem a főmérőt kerüli meg. Ebben az esetben a társasház közös fogyasztását növelné csak, de mért áram lenne amit használ.
(#) briki válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Én is arra biztatnálak, nézz most utána, mert kisebb fajta háborút szítottál itt. Ezt pedig le kell rendezni! Úgy, hogy [b]davajtye rabotaty!
(#) blackdog válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Ha kikötöm a biztosítékból az elmenő vezetéket és visszakapcsolom a feszültséget akkor nem pörög.
(#) briki válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
A mérődbe akkor van áram?
Ne a biztosítékból, a mérőből kösd ki az elmenőt.
(#) blackdog válasza briki hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
[off]
Most mi a gond? Milyen háború?
(#) briki válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2012 / 1
 
Képletesen szóltam. Mindenki tűkön ül, védi az érveit, stb. Kíváncsi mindenki a megoldásra.
(#) briki válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Kérdés, az az elmenő biztosítéka, vagy a bejövőé.
(#) blackdog válasza briki hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Ez mondtam, hogy még nem tudom mert ahhoz le kell szednem a falról és ezt most két okból nem tehetem:
1. Mászkálnak a szomszédok. Még a végén valami rosszat feltételeznek.
2. Mérgemben ittam 1 sört.

De hajlok erősen arra, hogy rossz a mérő és mikor áramtalanítok akkor a mérőt is áramtalanítom.
Csak azér furcsa mert az első perctől kezdve ezt csinálta. Tehát mikor nulláról indult és most is csak 1250 kWh-on áll.
(#) briki válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Mákosan meg inkább nézz Tv-t, ne szerelgess- jól teszed, én is bontok egyet. Lehet az sem vadi új mérő volt, hiába nullán állt- ki tudja. Leszerelt, majd bevizsgált, lenullázott. Szerintem is az automatával magát a mérőt is áramtalanítod.
(#) blackdog válasza briki hozzászólására (») Márc 24, 2012 / 1
 
Igen. Kicsit átgondoltam és rajzolgattam. Ebből és az előzményekből az a legvalószínűbb, hogy kuka a mérő. Akkor persze nem nyavajognék, ha ellenkező irányba forogna.
[off]
Mákos azért nem vagyok, de alkohoz az alkohol hiába csak 0,5L / 4,5%.
Így inkább kikapcsolódás képpen rajzolgatok, tervezgetek. A TV nem az én világom.
(#) briki válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Vigasztal az, hogy az enyém sem visszafelé forog?
(#) blackdog válasza briki hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Nem.
(#) harmi válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Üdv.
A képeket látva azonnal beugrott.Így nem hagyhatom szó nélkül!
A szitu kb 3 hónapja egy Pécsi panelház alagsorában lévő garázsban történt.A kedves kolléganőm szól hogy levitték a lakásból a garázsba a fagyasztó ládájukat.De két hónap után olyan sok villanyszámlát kér tőle a közös képviselő ami kb kétszer több mint amennyit a lakásban elfogyaszt.És hogy biztos lopja valaki az áramát mert forog az óra akkor is ha kihúz mindent.Én is megszívtam,megmértem minden vezetéket a garázsban szigetelés mérővel,illetve szétszedtem a szerelvényeket hátha ott csapolja valaki a villanyt.De nem!!!Megmértem a fagyasztó kompresszorát 130W-ot fogyaszt.Ez normális.Akkor jött a felismerés én is lekötöttem az óráról az elmenő vezetéket.És láss csodát akkor is forgott magától.Vittem próbára egy GANZ-os órát fölraktam sorban a másikkal.És a GANZ-os óra nem forgott magától ha nem ment semmi és amit mért fogyasztást az még a fele sem volt annak amit az ott felszerelt mérő mért!!!!A sors fintora hogy pont ugyan ilyen "kaka" fogyasztásmérőnek nevezett tárgy folt ott is felszerelve mint amiket lefotóztál!!!!!Szóval ha rám hallgatsz akkor zárós határidőn belül leszereled az almérődet és jó messzire eldobod.Majd helyette veszel egy "igazi órát"!!Mert ez a silány óra ami most fönt van még sok pénzt fog lehúzni rólad jogtalanul!!!
(#) blackdog válasza harmi hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Köszönöm az észrevételt és hozzászólást.
Következő lépés mindenképpen az lesz, hogy mérőt cserélek. Szerencsére eddig nem fizettem egy forintot sem a fogyasztásért. Most akarják elszámolni. Ezért is kezdtem el foglalkozni a problémával "komolyabban".
Most ott tartok, ha a közösképviselő számláz akkor a kezébe adom az órát. Ha vitázik akkor meg kb. 1-1,5m távolságról adom oda neki
[off]Az előzményeket nem hozom elő mert sok-sok oldal lenne. A lényeg, hogy sokat tudok erről a házról. 6 éve épült és én voltam az első beköltöző. 2 hétig egyedül voltam.
(#) lui144 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Ha a garázsnak a mérője csak szimpla almérő amit lehet bontani mindenféle büntetés nélkül, akkor én a helyedben leszerelném az órát és felszerelnék egy másikat. A leszerelt órát bekötném úgy, hogy csak a két bemenetére kötök egy konnektorcsatlakozós vezetéket. Ha az így bekötött óra forog, akkor a villanyóra a bűnös. Ha nem forog és ha az újonnan bekötött villanyóra is csinálja a jelenséget, akkor több mint valószínű, hogy valahol a falban szivárgási áram folyik, így fogyasztás is van amit mér a villanyóra. Hangsúlyozom, ezt a műveletet csak és kizárólag akkor csinálnám, ha a villanyóra leszerelése nem jár semmiféle büntetéssel.
(#) karaszbandi válasza lui144 hozzászólására (») Márc 24, 2012 /
 
Egyébként egy lakatfogóval egy fél perc alatt kiszűrhető a hiba!
(#) Zsolt32 hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
Sziasztok!

Van a garázsban egy kétcsöves neon, de ha felkapcsolom kb. 2 perc után elalszik. Utána hiába kapcsolgatom nem világít csak 10-15 perc múlva. Ebben nem az a hagyományos előtét van hanem elektronikus. Ezzel lehet kezdeni valamit, vagy ilyen esetben cserélni kell?
Ilyen előtét van benn

Köszi
(#) karaszbandi válasza Zsolt32 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Csere bere.
(#) variat hozzászólása Márc 29, 2012 /
 
Tisztelt fórumozók!

A következő problémával szembesülök kb. egy éve:
Családi házunkon 100mA-es FI relé van, ami kb 3-4 hetente lecsapja a teljes hálózatot. Látszólag semmi zárlat nincs, visszanyomom a FI-relét, és minden működik tovább.
Volt, hogy éjszaka, volt hogy nappal, semmi közöset nem tudok megállapítani az eseményekben. Extra teljesítményű berendezés nem megy.
Hogyan lehetne kideríteni, hogy hol lehet időszakonként zárlat?
Gondoltam már arra, hogy egy-egy kismegszakító elé/mögé tennék pl. 30mA-es FI-relét, hátha azon a körön van valami? Ez akár évekbe is tellhet.
Tudtok valami korrekt és gyors megoldást a hiba megkeresésére? Ki lehet ezt valahogy mérni?
(#) zolika60 válasza variat hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Mosógép, bojler, vízmelegítő, meg hasonló fűtőbetétes készülékek szivárgó árama produkálhat ilyet. Különösen gyanús lehet a bojler, ha kapcsolt áramról megy. azt az áramszolgáltató kapcsolgatja amikor neki jó és így nem tudod mikor megy, mikor nem.
(#) variat válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Nincs bojler, nincs kapcsolt áram. Kazán, mosógép van. Mérni lehetne valahogy?
(#) harmi válasza variat hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Én megnyomatnám szigetelés mérővel a hálózatot.És a gépeket is!
(#) Pety_ válasza variat hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Nálunk ugyanez a problema volt! Időszakosan leverte a FI-t. Egy öreg hűtőgép volt a bűnös. Fáziscerkával körbementem mindenen, nem mutatott semmit! A a hiba már hetente jelentkezett, véletlenül vettük észre! A hűtőgépet épen leolvasztás után áram alá helyeztem, és pont akkor ment a FI! Hűtő csere lett a vége. A multiméter nálam 2M ohm alatti ellenálást (pontos adatra sajna nem emléxem)mért a föld és a dugvilla csatijai között.
(#) karaszbandi válasza variat hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Szigetelés mérés, és semmi találgatás meg próbálkozás.
Ez nem játék. Tessék kihívni egy szakembert, aki rendelkezik a megfelelő műszerekkel és elvégzi a méréseket. Fél óra alatt megmondja a hiba okát. Még a FI is lehet rossz!
Következő: »»   200 / 968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem