Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Üdv, egy olyan kérdésem lenne, hogy ha aktív kétutas hangváltót használok, akkor a végfokokat hogyan méretezzem? Teszem fel, ha pl. 30W kimenő jut a mélyre, akkor mennyivel kisebb teljesítményű végfok elegendő meghajtani a magassugárzót?
Ugyanehhez kapcsolódik, hogy ha pl. LM1036-ot használok hangszín szabályozására, akkor utána tegyem be az aktív hangváltót, vagy jobb, ha inkább két LM1036-ot használok aktív hangváltóként?
Szia! Normál esetben ugyananyi viszont jó lenne tudni milyen hangszorókat szeretnél használni.
Ilyen noname 13 centis mélyek vannak, 40 watt kb, meg pici dómok, azon sincs márkajel, de magyar gyártmány, 20W-osak, azt hiszem.
Szépen szólnak együtt, most is be vannak építve, de most passzív váltó van előttük. Azért gondoltam, hogy nem kell ugyanolyan erős végfok mindenhova, mert a gyári adatlapokon is vannak ilyen kapcsolási rajzok, ahol 2 meg 3 utas rendszerek vannak tervezve, és pl. ugyanabból a végfok IC-ből egy-egy darab hajt egy közepet és egy magasat, a mélynyomóhoz meg két ilyen IC van hídba kötve.
Értelmetlen szobába az autós erősítő.
Gondold végig, nagy nehezen csinálsz neki 12 voltot jó drágán, mert akkor teljesítmény kell, hogy a gatyád rámegy a trafóra, pláne ha még szabályozni is kell. A Te erősítőd 4x150wattot tud, annak édeskevés a 30amperes táp, inkább 70amper körüli kellene, de minimum 60, mert alapból 50amper kell csak a 600watthoz, és még hol a veszteség, miegymás. Az erősítőd meg gyakorlatilag nem 12 voltról megy, hanem van benne egy inverter, ami a 12 voltból csinál 2x60 vagy 2x70voltot a mosfeteknek, megint egy csomó veszteség, ha ki akarod hajtani, lepörgeti a villanyórát a falról a bazi 12voltos táp. Ennyi pénzből, amit ráköltesz, már egy nagyon jó 2x70w körüli erősítőt lehet építeni, ami sokkal szebben szól, és bőven elég lakásba. És nem zabálja le a gatyádat.
Szia!A mélynek mehet egy tda2030 híd a magasnak meg a szimpla tda 2030 ast raknám mivel olcsó is és viszonylag szépen szól a magas tartományban is.
Én is ilyesmire gondoltam, most a TDA2616-ra kattantam rá, kábé ugyanazt tudja, mint a 2030, csak alapból sztereó az IC, és sokkal kevesebb alkatrész kell hozzá. Az ára sem vészes, 5-600Ft darabja.
Már építettem belőle egy sima sztereó végfokot, jól szól.
Hány VA-es a trafód?
Szia! Elliott-biamp. Az 1.3 pontban lelsz egy hasznos táblázatot.
Ha pufferelés után 20voltod van és te legalább 14v-ot szertnél stabilan, akkor minimum 600w leadott teljesítményhez 300w veszteség fog társulni (28-30%).
Akár azzal is megcsinálhatod bár ha szép hangú ic-set szeretnél inkább az LM sorozatból tudnám ajállani az LM 4760 asat 2*40W nagyon jó hangal a bemenetekre oldalanként teszel egy-egy trimmert így nem tudod tulvezérelni a hangszorót és késöbb ha kicsit komolyabb hangszorókra váltanál sem csalódsz benne,ha érdekel van hozzá működő kapcsolásom is.
Sziasztok!
Torzíthat az erősítő ha nem elég neki a táp? Főleg nagyobb hangerőnél?
Terhelés közben mérd meg az IC-re menő tápfeszültség mennyire csökken le. Bővebben: Link
Okés...sztem az lehet a probléma, egy szimpla állítható adapterről üzemelem ami 12V és 1000mA, szóval 12W..ami gondolom semmi egy 2x40W-os erősítőnek.
Ezért harapunk!
Úgy, ahogy írod. (Még egy nulla kéne az amperek után.)
Köszönöm a segítséget. Utána nézek egy erősebb adapter avagy tápegység után.
Nekem kéne egy olyan erősítőt építeni ami legalább
120w-os és poti is van benne. Ha tud valaki kapcsolási rajzot, nyáktervet és elküldené azt megköszönném.
A Conductort ajánlanám Alkotó nyáktervével.
("poti is van benne" )
Sziasztok ezek jók lennének az erősítőbe puffernek?
http://europeweld-market.unas.hu/spd/unas_865873/elektrolit_kondenzator_22000uF
Ha a tápfeszültséged passzol hozzá,akkor jók.
Köszönöm, nekem 55v ról megy a végfokom ezek 63 voltosak,és még jól is néznek ki.Gondolom a hegesztőben jók, akkor nekem is
Itt pedig 3-at vehetsz kevesebbért, igaz, darabja csak 10e mikro:
10000µF 63V 35x40 RM10.0 20% 85° SNAP-IN 2000h LTW109M063S1A5T400 (LUX) RoHS70 db raktáron 536.00 Ft Lomex...
Köszönöm az infot
500 VA-es. Ez elég lesz?
Sziasztok!
Feltettem már a kérdést egyszer, csak azóta sok hozzászólás érkezett más témában, így felteszem újra, hátha valaki tud segíteni: A kérdésem egy AKAI erősítővel kapcsolatos, a pontos típusára sajnos most nem emlékszem, de lehet, hogy a kérdés szempontjából nem is lényeges. Ha mégis, akkor amint tudom, megírom. Bekapcsolás után 1-2 másodpercig búg, utána teljesen jól működik. Olyan 50Hz-es búgást produkál, a két pufferkondit kicseréltem már, de nem az volt a ludas. Mi okozhat még ilyesmit, hol nézzek körül? Szép napot!
Egy komoly kérdésem lenne,hogy érdemes lenne e ezt megvenni, http://elektronika.vatera.hu/erosito_receiver/2db_300w_4ohm_vegfok_...2.html
vagy ezt, http://elektronika.vatera.hu/erosito_receiver/crescendo_vegfokmodul...9.html jobban örülnék az olcsóbbnak,de 80voltos a trafóm ha jól tudom,2db.sharp 8800 végfok trafói 2db össz.áramfelvétel 1115watt,ebből szeretnék épitkezni Vagy tudnátok-e ajánlani kész végfokot,mindenképp monoblokkost a két trafó miatt.min 300w RMS
Szűken, de elég lesz. Úgysem fogod örökösen csúcson járatni. A táp legyen 15V, azzal is mérséklődik a stabilizátor disszipációja.
GPA300
-Ez valóban elég jó! limitert és más egyéb védelmet is tartalmaz. A végtranzisztorok is magukért beszélnek.
Köszönöm pedig már régebben nézegettem őket,de idáig senki sem mondott véleményt rá,és én ameddig legalább5-10 hozzászólást nem olvasok nem vásárolok semmit,a más véleménye fontos.
Persze, ez jogos!
Én ismerem a kapcsolását és volt fejlesztőit is, valamint magát a cég tulaját is aki az eggyik fejlesztője volt, ezen tapasztalatokra, s mivel tudom hogy nagyon jól elgondolt végfok nem akármilyen gáztöltésű relével tettem fel a voksomat rá. A vásárlás a te döntésed hisz a te pénzed. De ár-érték/minőség arányban nehéz lesz még ilyet találni
Persze nem kritizálni akartam,dehogyis csak volt már annyi szutyok a kezeim közt hogy,inkább mindenről tájékozódom.Ez lesz az első végfok amit magamtól tennék össze/mint írtam régebben kezdő vagyok és 46 éves, így lassabban fog az agyam/és szeretném ha az első munkám nem füstbe ment terv lenne.
Már csak az a kérdés bírna-e a78- 80 voltot tápon. De köszönöm a hozzászólást ezt pozitívnak veszem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |