Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bascom-AVR
Hello!
Igazság szerint annak is örülnék jelenleg, ha csak a bascomból tudnék letölteni, csak hogy tudjam valahogy, hogy a kütyü működik...
Szia nekem is ehez hasonló programozóm van (lényegében ugyan az csak az enyém homemade) nekem az AVR Studio 4.15 alatt tökéletesen megy. A Bascom 1.11.9.8 és az AVRDude (WinAVR része) párosítással is tökéletesen megy csak kicsit lassú. Ha rám hallgatsz kikapcsolod a Bluetoothos eszközöket feltelepíted a LIBUSB-t. Frissíted az STK500 driverét az XP alatt. Próbáld meg megkeresni a fent említett régebbi szoftverek az újabbak nem preferáják az ilyen 'nem gyári' égetőket szerintem. Ha nem találod akkor szólj és megpróbálom ide felrakni neked. Ja igen a laptopnak nem biztos hogy az USB portjában 5V van ez is közre játszhat. Talán ha a tápja be van dugva akkor ad annyit szerintem mérd ki.
hát így hirtelen enyi
Helló!
Ez tehát azt jelenti, hogyha a Bascom-ban beállítom, hogy nekem STK500 van, akkor az nem fog működni, és mindenképpen külső programozót kell beállítani, és valahogy ezzel a WinAVR-en keresztül írogatni? Azóta egyébként összebarkácsoltam egy gépet, amin van párhuzamos port, és a régi programozómmal sikerült letöltögetnem. Valóban az USB-n nem 5V jön ki, szóval ezt még kipróbálom a másik gépen is, hogy az mit lép rá.
Bascom alatt a STK500 native drivert valaszd.
COM1...8 kozt legyen. Sebessege 115200 bps
oh...
első alkalom, hogy más hibaüzenetet kaptam... pöpec... na ezzel már remélem tudok majd kezedni valamit. mondjuk ezt a native drivert már próbáltam korábban is, csak a sebességet nem jóra állítottam.
Milyen az a hiba üzenet? Végig jártam már ezt az utat talán tudok segíteni...
Helló!
Hát csináltam egy képet a hibáról, de még ez mindíg a laptopon van, ki akarom még próbálni asztali gépen is, csak még oda is mindent fel kell telepítgetni. Korábban konkrétan benne volt a hibaüzenetben, hogy nem tudta megnyitni a portot. Most viszont csak adatokat nem tudott küldeni.
Sorosporti sebesség hiba!
AVRStudio alól megy a programozó?
Tovább bonyolítja a helyzetemet, hogy az asztali gépen működik a programozó, ott is írja ezeket a timeout hibákat, viszont tudok vele letölteni, az USB csak pont akkora tápfeszültséget ad, mint a laptopon, viszont itt windows 7 van. És azt hiszem ez az egyetlen különbség.
Mindkét gépre ugyanaz a verzió van feltelepítve bascom-ból, és ugyanaz a driver csomag a hobbielektronika oldalról, csak az egyik ugye a w2kxp, a másik pedig az xpvista mappából, amikor az xp alá is megpróbáltam az xpvista drivert, akkor kékhalállal újraindult a gép.. Sajnos nem megoldás a laptopra való windos 7 telepítés, mert céges, és a munkámhoz szükséges programok csakis és kizárólag xp alatt futnak..
Akkor nem STK500, hanem AVR-Doper-ed van?
--->KUKA! Emulált USB esetén a AVR fele a sebesség MAX 15kHz lehet! Javaslat: maradj külső programozonal (AVRDUDE keretrendszerrel) A Bascom normális programozót támogat (szabványos STK500 sorosport (vagy USB-soros átjáró) _és_ STk500 protokoll)
Hát akkor nem tudom mi lehet vele. Lehet 'zajos' a kommunikáció, lehet rossz a UART to USB konverter IC, lehet rossz LibUSB-d. Tapasztalat van amelyikkel nem megy a nem gyári égetők. Am XP-vel még nem használtam a programozót csak Win 7-ről. De próbálkozz az AVRDude-al sok helyen van leírva a használata tudod a Google az jó barát.
Sziasztok!
A gondom az lenne, hogy egy A/D -re adott értéket szeretnék 7 szegmens kijelzőn megjeleníteni, de Bascom alatti szimuláláskor nem tudok 7 szegmens kijelzőket csatolni a portokra - az Oshonsoft-féle szimulátorban pedig nem tudom az A/D-k bemenőjelét szabályozni. Létezik erre valamiféle megoldás?
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy van egy programom, melynek az elején szerepel, hogy: $eeprom Memo: Data 875 , 1 $data A lényeg, hogy fordítás után ennek megfelelően kapok is egy .eep kiterjesztésű fájlt, de hiába programozom fel vele az ATMEGA16-ot, kiolvasáskor az EEPROM-ból nem ezeket olvassa ki. Olyan, mintha nem tudnék írni az eepromba. (utána szoftveresen a futó programból már tudok menteni és olvasni is, azzal nincs gond, csak a kezdő értéket szeretném így megadni, hogy legelső bekapcsoláskor helyes értékeket olvasson ki). Égetéshez PonyProg2000-et használok, megy is az EEPROM írása, utána a Verifying is lefut, nem jelez hibát. Ennek ellenére első bekapcsoláskor az áramkör mindig valamilyen 6553...-as számot hoz fel az eepromból. Van esetleg ötlete valakinek?
Proteus-al nagyszerűen lehet mikrokontrollert szimulálni, és tetszőleges áramkört építhetsz köré. További infók a topikjában!
Bascomnál a fuse biteknél van olyan opció, hogy Preserve EEPROM, vagy valami hasonló nevű. Ezzel azt állítod, hogy ha az adatterületet(FLASH) programozod, akkor az EEPROM törlődjön-e vele együtt. Alapesetben FALSE, tehát minden programozáskor törlődik az EEPROM is. Próbáld meg ezt bekapcsolni, és akkor az EEPROM automatikusan garantáltan nem fog törlődni, csak ha te módosítod.
Ha nem segít, akkor szerintem a programozónál és beállításainál kell keresni a hibát, de egyelőre okosabbat nem tudok mondani.
Köszi, megnézem!
Ha a chipet nem piszkáltad, akkor a Preserve EEPROM be lehet pipálva.
Ez megakadályozza az EEPROM törlését (Erase Chip esetén). Vagy lehet hogy a generált EEP állományod még valamelyik régi és abban még az FF/FF/FF szerepel.
Szia, semmit sem állítottam át, sőt most a beállításokat is átnéztem, de sajnos továbbra sem tudom felprogramozni az EEPROMot. Nincs több ötletem, holnap szerintem megpróbálom eleve az EEPROMban letárolni a változókat (dim x as ERAM byte)... hátha úgy menni fog.
Azért köszönöm a segítséget.
Üdv!
Próbálok csinálni ATMega8-al és LCD 16*2-es kijelzővel egy voltmérőt, ami két különböző feszültséget mér. Most még elég kezdeti állapotban van, működik ugyan, de a kijelzőn az érték mind a 9 tizedese látszik, nekem csak 2 tizedes pontosság kellene. Mielőtt tovább írnám,emiatt kérnék segítséget. (Lehet hogy teljesen fordítva ülök a lovon?) Minden segítséget köszönök!
Az LCD-n megjelenő számot a "FORMAT" függvénnyel , karaktersorozatot a "FUSING" függvénnyel tudod formázni megadott minta alapján: target = FUSING(source, "mask").
Bővebb infó a Bascom súgójában a FUSING, FORMAT-ra keresve.
Kösz a segítséget. Mostmár kezd alakulni a dolog. Mindenesetre nekem csak a Single tipust sikerült formázni a FUSING függvénnyel. Így már jó, tudom folytatni a programírást. Ha valakit érdekel, megpróbálom bemásolni a (távolról sem elegáns, de működő) forráskódot. Ha nem sikerülne szépre, valaki megírhatná, hogyan kell a kódot a szöveghez másolni melléklet helyett.
$regfile = "m8def.dat" $crystal = 3686400 Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portd.4 , Db5 = Portd.5 , Db6 = Portd.6 Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portd.7 , E = Portd.3 , Rs = Portd.2 Config Lcd = 16 * 2 Config Portd = Output Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Internal Start Adc Dim W As Word , Channel As Byte Dim X As Single Dim Pstring As String * 4 Dim Skala0 As Single Dim Skala1 As Single Skala0 = 0.2503 Skala1 = 2.503 Channel = 0 Do Waitms 500 Cls W = Getadc(channel) X = W * Skala0 Pstring = Fusing(x , "#.##") Lcd "Ch" ; Channel ; "=" ; Pstring Incr Channel W = Getadc(channel) W = Getadc(channel) X = W * Skala1 Pstring = Fusing(x , "##.##") Lowerline Lcd "Ch" ; Channel ; "=" ; Pstring If Channel > 0 Then Channel = 0 Loop End
Sziasztok!
Új forgalmazója lett a Bascomnak itthon: Hobbirobot Aki jobban szeret országon belül vásárolni annak már van lehetősége.
Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül hogy a Attiny15-ös AVR miért nem hajlandó elfogadni a változókat Bascom alól? Azt írja hogy nem lehetséges de azt nem hogy miért... Előre is köszönöm
Melyik változót nem fogadja el? Esetleg valami bővebbet a dologról?
Nem lehet hogy:
- nincs SRAM benne - a Stack-okból kifutsz (alapban nagy) A bascomnál a $tiny direktíva, a DIM esetén a regisztereket is megadhatod használatra. Szóval nem egyszerű Esetleg attiny85-t (vagy T45 vagy T25) beszerezni? (Tiny13 is szenvedés...)
A nagyobb procit már be is szereztem csak érdekelt a probléma köszi a választ.
Sziasztok!
Összehasonlítottam az Az ATTiny13-t a 45-el. Én úgy látom, hogy a lábkiosztás ugyanaz. Mivel nekem 45-m van, azt szeretném megtudni, hogy ha ezt a kódot lefordítom HEX-re, elfogadja-e a 45-s AVR?
Köszönöm a segítségeteket!
Nem.
A $regfile-ben a tiny45 deklaráció legyen, akkor stimmel.
Szia TavIR-AVR!
Köszönöm a gyors segítséget! Egy eltérés van, mert a 45-ben 8MHz-es belső oszcillátor van.
Szia!
Beégettem a csengő programot ATtiny45-be. Szól a dallam, villog a led, de az a baj, hogy ha feszülltséget kap állandóan csenget. A 6-os lábat bárhova kapcsolom, nem reagál semmit. Mi lehet baj? Köszönöm a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |