Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Kipróbáltam a kapcsolásom egy combosabb tápegységgel. Sajnos az eredmény ugyanaz. Pedig nagyon biztos voltam a tápellátás hibájában. Agyalok tovább.
Szia!
Úgy tűnik valóban az 1K-s ellenállások okozták a problémát. A mintavételi frekvenciát növeltem 12,5MHz-re. Több lett a zavarjel. Aztán az A/D - hez menő jelvezetékben lecseréltem 150Ohm-ra az ellenállásokat. Hirtelen kitisztult a kép, de azért még maradt néhány hiba. Ezután minden 1K-s ellenállást lecseréltem 180Ohm-ra. Ez már nem hozott további javulást.
Valójában elenyésző a hibás pontok száma. Azon agyalok ha nem sikerül finomítanom a hardveren a PC programban fogom megoldani a kisimítást.
Következetesen mindig ugyanoda esnek a hibák.
Hello, Ezek szerint ezt a hibát a címzés okozza (?). Nálam az ilyen akkor volt, amikor az egyik címbiten rajtafelejtettem...talán egy kondit?
Szia!
Nem igazán tudom eldönteni. Most javítottam a CPLD leírón. Előre hoztam kicsit az A/D CLK-ját az SRAM WE - hez képest. Még tisztább lett a kép. A szinusz a képen 13KHz-es.
Így feltűnőbb a dolog, hogy a zaj, azonos amplitúdó(k) nál keletkezik így az AD valamelyik bitje (bitjei) okozhatja. Mit mutat a kép egyenfeszültség esetén? Ahogy emeled hibamentes, aztán egy feszültségértéknél bezajosodik az egész? (Mondjuk az ellentmond, hogy a szinusz egyik oldala tiszta)
Érdekes egyenfeszültségnél csak mindig két helyen van hiba a 32768 mérési pontból.
Az is látszik hogy nem olyan egyenes vonalat látok mint 588KHz-es mintavételnél. Nő az A/D zaja.
Minél nagyobb a mintavételi frekvencia annál nagyobb az A/D mintavételi zaja. Megpróbálkozok még a tápfeszültségek szűrésével. A zaj A/D átalakításkor keletkezik a bemenetén még nincs.
Úgy döntöttem nem feszegetem az A/D korlátait és megelégszem 12,5MHz mintavételi frekvenciával. Betettem a 71256-os SRAM helyére egy 62256/70nS lényegesen lassabb SRAM-ot. A szinusz továbbra is tele van hibákkal. Az egyenfeszültségnél egy helyen látok hibát. Egyre inkább azt gyanítom hogy ez az SRAM hibája.
Készítettem egy mérést négyszögjellel is. Talán a jelben tényleg van hiba csak az OWON szkópon kiátlagolja és ezért nem látszik rajta.
Szia!
Azt irod, hogy az A/D-hez meno jelvezetekben kicserelted az ellenallast. Melyik jelrol beszelsz itt? (az analog bemenetrol?) Es hol vannak meg ellenallasok a RAM cimen kivul? Tudsz egy olyan merest csinalni, amikor kiulteteted az A/D bemenetet valamelyik tapra? DC merest, de tulvezerelt A/D-vel. Ha tobbszor mersz egymas utan ugy, hogy az A/D bemeneten garantaltan fold vagy tap van, azaz 0 vagy 255 irodik a RAM-ba, es ezek utan is hibazik, akkor az valoszinuleg nem cimzesi gond. (valoszinuleg!) Persze barmi lehet. Ha olyankor valtozik meg a cim, mikozben a WE jel nullaban van, akkor semmi sem garantalt. Es a RAM OE jelet tovabbra is javaslom, hogy iras alatt tartsd 1-ben. Amikor a WE 1-ben van, akkor csak a RAM hajtja az adatvonalakat, amikor a WE 0-ban van, akkor csak az A/D. De valamelyik valtaskor szinte biztos, hogy (ha nagyon rovid idore is), de keresztbe irnak. Ez eleg ahhoz, hogy a tapon rantson egyet, esetleg a foldon, ha nincs kelloen jo, egybefuggo, massziv fold, es az nagyon ronda dolgokat eredmenyezhet. A RAM WE jelet orajehez szinkronizalva allitod elo, vagy csak valamilyen kombinacios muvelet eredmenye? Egy par ns-os hazárd impulzus a WR jelen okozhat csunya meglepeteseket.
Ha 32768, akkor visszatérnék a címzésre, vagy a címző rész, vagy a memória a ludas ugye. Esetleg valami memória-lapváltás? ha lelassítod az órajelet, akkor is jön ez a hiba?
Sose címzem túl a memóriát. Kiolvasáskor az utolsó néhány mérési pont mindig csak a memóriában lévő véletlen érték. 6,5MHz alá még eddig nem mentem.
Szia!
A CPLD 27, 28 lábán lévő A/D clock és A/D oe ellenállások cseréje hozta meg a megoldást. Átnéztem a TLC5510 adatlapját. Magas szintre 4V-ot ír. Arra gondoltam hogy egy 1K-s ellenálláson már komoly feszültség eshet és a CPLD talán nem tudja a 4V-ot előállítani. A RAM WE jelet az órajelhez szinronizáltam. A másik két dolgot kipróbálom.
Kipróbáltam az OE=1 folyamatosan tartva mintavételezni. Továbbra sem tűntek el a mintavételi hibák.
Túlvezérlés. Egy ideig tűri az A/D aztán növelve megbolondul.
Mintavételeztettem 500KHz-el. A hibák száma kb. ugyanannyi.
Kicseréltem az A/D tápellátásánál a 4,7µF kondikat 47µF-ra. Sőt még ferrit gyöngyöt is tettem. Az eredmény nem jobb, talán még rosszabb is.
Jellegzetesen az A/D közép értékénél jelentkezik a legtöbb hiba.
Időközben az OWON szkópom négyszögjelét is mintavételeztem. Csak minden második mintavételnél jelentkezett és csak 3-4 hiba.
Az 500KHz mintavételi freki 625KHz. Elszámoltam. Idézet: „Jellegzetesen az A/D közép értékénél jelentkezik a legtöbb hiba.” Ennek az szokott az oka lenni, hogy a 7Fh es a 80h ertek valtasakor valtozik meg a legtobb adatbit, azaz mind a 8. A sok kimeneti jel valtozasa visszahathat az analog bemenetre sugarzott zaj formajaban, tapon keresztul, vagy legrosszabb esetben a fold ugralasok miatt. Ha már a RAM OE-t folyamatosan 1-ben tartod iras kozben, akkor valamivel jobb eredmenyt erhetsz el zaj szempontjabol, ha a mintavetelezes teljes ideje alatt lent lartod az A/D OE jelet nullaban. Nalad az A/D clock-ja es az OE jele egyszerre fut le nullaba (a start.png abran). Pont akkor veszi az A/D a mintat, amikor elkezdi meghajtani a 8 adatkimenetet. Ilyenkor az A/D digitalis tapjan igen nagy csucsaramok folynak be.
"Nalad az A/D clock-ja es az OE jele egyszerre fut le nullaba (a start.png abran). Pont akkor veszi az A/D a mintat, amikor elkezdi meghajtani a 8 adatkimenetet. "
Ezen már módosítottam. Az A/D clock-ját előrehoztam a cím váltás kezdetére, így félig átfedésben az A/D OE(SRAM WE) jelével. Ezzel a megoldással üzemel már pár napja. Lényeges javulást hozott a zaj szempontjából. Reggel , munkába jövet nyílalt belém a felismerés. Amikor a CPLD írja az SRAM-ot akkor a mikrovezérlőben A/D OE(SRAM WE) port lábát bemenetnek kellene állítani. Olvasáskor pedig kimenetnek. Erről megfeledkeztem!!!
Az előző hozzászólásom utolsó részében lévő módosítás nem hozott eredmény. Egy MP3 lejátszóról beadott szinusznál szintén előjött a hiba. Tehát a jelgenerátorom is jó.
"Ha már a RAM OE-t folyamatosan 1-ben tartod iras kozben, akkor valamivel jobb eredmenyt erhetsz el zaj szempontjabol"
Ezt már korábban kipróbáltam nem hozott javulást.
Próbálkoztam még azzal hogy az A/D clock jelét a címzés közepére toltam. Az SRAM WE(A/D OE) jelét még eltoltam a címzés végére. Nem eredményezett javulást.
Próbálkoztam ma az A/D környékére 100nF kondik elhelyezésével és a táp ágakba 3,3µF induktívitásokat is tettem. Javulás semmi.
Viszont azt hiszem rájöttem mi okozhatja a hibát. Két 40 lábú duplaszéles DIP tokot használok a régi áramkör és az új közötti kapcsolat létrehozására. Olyan sokat szedtem már szét őket hogy már könnyen szétjönnek. Az egyik csőlábnak már ki is jött a közepe. Szerintem a kontakt ellenállásuk nagyobb a megengedettnél. Nincs mese új panelt kell készítenem, persze a DIP kapcsolatot mellőzve.
Teljesen újra alkottam a fogadó panelt. Tele pakoltam tápszűrőkkel. Sajnos elenyésző javulást tapasztaltam az előző verzióhoz képest. Aztán elkezdtem a tápegységet is vizsgálgatni. A digitális rész áramfelvétele 220mA. Ez azt eredményezi hogy a tápfeszültség 5V-ról leesik 4,2V-ra. Ez egy LM317-en alapuló tápegység.
Kipróbáltam a másik tápegységet. Ez egy LM723-an alapuló , sok Amper áramot leadni képes tápegység, csak az a gond hogy a kimenő legkisebb feszültsége 8V. Így mögé tettem egy MEV7805-ös stabilizátort. A kimenő feszültsége ennek is leesett 4,2V-ra terhelés hatására. Elkezdtem növelni a bemenő feszültségét 18V-ig. Ekkor a kimenő feszültsége 4,5V volt terhelve. Mintavételezés alatt már nem jelentkeztek (4,5V) a tüskék. Úgy tűnik alapvetően a nagy áramfelvétel okozza a problémát. Kicsit körüljárom hogy indokolt-e a 220mA. Csatoltam a sémát., bár ha cikk lesz belőle akkor valószínűleg ez már nem fog módosulni.
Szia Attila
Egyértelműen a tápegységgel van problémád és mégis a főpanellal foglalkozol (csak annak a rajzát tetted közzé). Légy szíves az alkalmazott tápegység részletes rajzát közzétenni. Üdv. jano36
Szia!
Köszönöm a segítség felajánlásod. Ezt a tápegység problémát meg tudom oldani. A hozzászólásomat csak azért írtam hogy sikerült megtalálni végre a hiba okát. Felfoghatatlan számomra hogy 220mA áramterhelés hatására 0.8V(MEV) - 1.2V(Fairchild) esik a tápfesz a 7805-ön. Ezt a feszültség esés dolgot még délután leellenőrzőm még egyszer. Az is lehet hogy rosszul mértem, számoltam. A 0,22Ohm ellenálláson 0,047V esett. üdv.Attila
A uA723-as tápegység (a kiviteltől függően) kettő ellenállás cseréjével, illetve módosításával könnyen átállítható 5V-ra. 7805 alkalmazása estén felesleges a 723-as táp. Ajánlom figyelmedbe az LM1117-5V stab IC-t. Bemeneti fesz. 6,5-15V. Kimeneti 5V 800 mA.
Nem akarok emiatt rendelgetni. Több lehetőségem is van itthon lévő alkatrészekből.
pl.LM7805 vagy LM317 párhuzamosan kötve pl.LM7805 vagy LM317 tranzisztorral tuningolva pl.uA723 tranzisztorral tuningolva Első körben én mégis a kapcsolóüzemű megoldást választom. MC34063 tranzisztorral tuningolva. Kíváncsi vagyok hogy mennyi zavarjelet termel. Más részről meg a legkisebb veszteség is számít, mert nincs normális (legalább 2A-t) leadó trafóm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |