Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   94 / 118
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Szia!
Kipróbáltam a kapcsolásom egy combosabb tápegységgel. Sajnos az eredmény ugyanaz.
Pedig nagyon biztos voltam a tápellátás hibájában.
Agyalok tovább.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Szia!

Úgy tűnik valóban az 1K-s ellenállások okozták a problémát. A mintavételi frekvenciát növeltem 12,5MHz-re. Több lett a zavarjel. Aztán az A/D - hez menő jelvezetékben lecseréltem 150Ohm-ra az ellenállásokat. Hirtelen kitisztult a kép, de azért még maradt néhány hiba. Ezután minden 1K-s ellenállást lecseréltem 180Ohm-ra. Ez már nem hozott további javulást.

12,5MHz.png
    
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Valójában elenyésző a hibás pontok száma. Azon agyalok ha nem sikerül finomítanom a hardveren a PC programban fogom megoldani a kisimítást.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Következetesen mindig ugyanoda esnek a hibák.

hibák.png
    
(#) Medve válasza bbatka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Hello, Ezek szerint ezt a hibát a címzés okozza (?). Nálam az ilyen akkor volt, amikor az egyik címbiten rajtafelejtettem...talán egy kondit?
(#) bbatka válasza Medve hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Szia!
Nem igazán tudom eldönteni. Most javítottam a CPLD leírón. Előre hoztam kicsit az A/D CLK-ját az SRAM WE - hez képest. Még tisztább lett a kép. A szinusz a képen 13KHz-es.
(#) Medve válasza bbatka hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Így feltűnőbb a dolog, hogy a zaj, azonos amplitúdó(k) nál keletkezik így az AD valamelyik bitje (bitjei) okozhatja. Mit mutat a kép egyenfeszültség esetén? Ahogy emeled hibamentes, aztán egy feszültségértéknél bezajosodik az egész? (Mondjuk az ellentmond, hogy a szinusz egyik oldala tiszta)
(#) bbatka válasza Medve hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Érdekes egyenfeszültségnél csak mindig két helyen van hiba a 32768 mérési pontból.
Az is látszik hogy nem olyan egyenes vonalat látok mint 588KHz-es mintavételnél. Nő az A/D zaja.

egyenfesz.png
    
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Minél nagyobb a mintavételi frekvencia annál nagyobb az A/D mintavételi zaja. Megpróbálkozok még a tápfeszültségek szűrésével. A zaj A/D átalakításkor keletkezik a bemenetén még nincs.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Úgy döntöttem nem feszegetem az A/D korlátait és megelégszem 12,5MHz mintavételi frekvenciával. Betettem a 71256-os SRAM helyére egy 62256/70nS lényegesen lassabb SRAM-ot. A szinusz továbbra is tele van hibákkal. Az egyenfeszültségnél egy helyen látok hibát. Egyre inkább azt gyanítom hogy ez az SRAM hibája.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Készítettem egy mérést négyszögjellel is. Talán a jelben tényleg van hiba csak az OWON szkópon kiátlagolja és ezért nem látszik rajta.
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Szia!

Azt irod, hogy az A/D-hez meno jelvezetekben kicserelted az ellenallast. Melyik jelrol beszelsz itt? (az analog bemenetrol?) Es hol vannak meg ellenallasok a RAM cimen kivul?

Tudsz egy olyan merest csinalni, amikor kiulteteted az A/D bemenetet valamelyik tapra? DC merest, de tulvezerelt A/D-vel.
Ha tobbszor mersz egymas utan ugy, hogy az A/D bemeneten garantaltan fold vagy tap van, azaz 0 vagy 255 irodik a RAM-ba, es ezek utan is hibazik, akkor az valoszinuleg nem cimzesi gond. (valoszinuleg!) Persze barmi lehet. Ha olyankor valtozik meg a cim, mikozben a WE jel nullaban van, akkor semmi sem garantalt.

Es a RAM OE jelet tovabbra is javaslom, hogy iras alatt tartsd 1-ben. Amikor a WE 1-ben van, akkor csak a RAM hajtja az adatvonalakat, amikor a WE 0-ban van, akkor csak az A/D. De valamelyik valtaskor szinte biztos, hogy (ha nagyon rovid idore is), de keresztbe irnak. Ez eleg ahhoz, hogy a tapon rantson egyet, esetleg a foldon, ha nincs kelloen jo, egybefuggo, massziv fold, es az nagyon ronda dolgokat eredmenyezhet.

A RAM WE jelet orajehez szinkronizalva allitod elo, vagy csak valamilyen kombinacios muvelet eredmenye? Egy par ns-os hazárd impulzus a WR jelen okozhat csunya meglepeteseket.
(#) Medve válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Ha 32768, akkor visszatérnék a címzésre, vagy a címző rész, vagy a memória a ludas ugye. Esetleg valami memória-lapváltás? ha lelassítod az órajelet, akkor is jön ez a hiba?
(#) bbatka válasza Medve hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Sose címzem túl a memóriát. Kiolvasáskor az utolsó néhány mérési pont mindig csak a memóriában lévő véletlen érték. 6,5MHz alá még eddig nem mentem.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Szia!
A CPLD 27, 28 lábán lévő A/D clock és A/D oe ellenállások cseréje hozta meg a megoldást. Átnéztem a TLC5510 adatlapját. Magas szintre 4V-ot ír. Arra gondoltam hogy egy 1K-s ellenálláson már komoly feszültség eshet és a CPLD talán nem tudja a 4V-ot előállítani.

A RAM WE jelet az órajelhez szinronizáltam.

A másik két dolgot kipróbálom.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Kipróbáltam az OE=1 folyamatosan tartva mintavételezni. Továbbra sem tűntek el a mintavételi hibák.

Túlvezérlés. Egy ideig tűri az A/D aztán növelve megbolondul.
(#) bbatka válasza Medve hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Mintavételeztettem 500KHz-el. A hibák száma kb. ugyanannyi.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Kicseréltem az A/D tápellátásánál a 4,7µF kondikat 47µF-ra. Sőt még ferrit gyöngyöt is tettem. Az eredmény nem jobb, talán még rosszabb is.
Jellegzetesen az A/D közép értékénél jelentkezik a legtöbb hiba.

nulla.png
    
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Időközben az OWON szkópom négyszögjelét is mintavételeztem. Csak minden második mintavételnél jelentkezett és csak 3-4 hiba.
Az 500KHz mintavételi freki 625KHz. Elszámoltam.
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Idézet:
„Jellegzetesen az A/D közép értékénél jelentkezik a legtöbb hiba.”

Ennek az szokott az oka lenni, hogy a 7Fh es a 80h ertek valtasakor valtozik meg a legtobb adatbit, azaz mind a 8. A sok kimeneti jel valtozasa visszahathat az analog bemenetre sugarzott zaj formajaban, tapon keresztul, vagy legrosszabb esetben a fold ugralasok miatt. Ha már a RAM OE-t folyamatosan 1-ben tartod iras kozben, akkor valamivel jobb eredmenyt erhetsz el zaj szempontjabol, ha a mintavetelezes teljes ideje alatt lent lartod az A/D OE jelet nullaban. Nalad az A/D clock-ja es az OE jele egyszerre fut le nullaba (a start.png abran). Pont akkor veszi az A/D a mintat, amikor elkezdi meghajtani a 8 adatkimenetet. Ilyenkor az A/D digitalis tapjan igen nagy csucsaramok folynak be.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
"Nalad az A/D clock-ja es az OE jele egyszerre fut le nullaba (a start.png abran). Pont akkor veszi az A/D a mintat, amikor elkezdi meghajtani a 8 adatkimenetet. "

Ezen már módosítottam. Az A/D clock-ját előrehoztam a cím váltás kezdetére, így félig átfedésben az A/D OE(SRAM WE) jelével. Ezzel a megoldással üzemel már pár napja. Lényeges javulást hozott a zaj szempontjából.

Reggel , munkába jövet nyílalt belém a felismerés. Amikor a CPLD írja az SRAM-ot akkor a mikrovezérlőben A/D OE(SRAM WE) port lábát bemenetnek kellene állítani. Olvasáskor pedig kimenetnek. Erről megfeledkeztem!!!
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Az előző hozzászólásom utolsó részében lévő módosítás nem hozott eredmény. Egy MP3 lejátszóról beadott szinusznál szintén előjött a hiba. Tehát a jelgenerátorom is jó.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
"Ha már a RAM OE-t folyamatosan 1-ben tartod iras kozben, akkor valamivel jobb eredmenyt erhetsz el zaj szempontjabol"

Ezt már korábban kipróbáltam nem hozott javulást.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Próbálkoztam még azzal hogy az A/D clock jelét a címzés közepére toltam. Az SRAM WE(A/D OE) jelét még eltoltam a címzés végére. Nem eredményezett javulást.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Próbálkoztam ma az A/D környékére 100nF kondik elhelyezésével és a táp ágakba 3,3µF induktívitásokat is tettem. Javulás semmi.
Viszont azt hiszem rájöttem mi okozhatja a hibát. Két 40 lábú duplaszéles DIP tokot használok a régi áramkör és az új közötti kapcsolat létrehozására. Olyan sokat szedtem már szét őket hogy már könnyen szétjönnek. Az egyik csőlábnak már ki is jött a közepe. Szerintem a kontakt ellenállásuk nagyobb a megengedettnél. Nincs mese új panelt kell készítenem, persze a DIP kapcsolatot mellőzve.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Teljesen újra alkottam a fogadó panelt. Tele pakoltam tápszűrőkkel. Sajnos elenyésző javulást tapasztaltam az előző verzióhoz képest. Aztán elkezdtem a tápegységet is vizsgálgatni. A digitális rész áramfelvétele 220mA. Ez azt eredményezi hogy a tápfeszültség 5V-ról leesik 4,2V-ra. Ez egy LM317-en alapuló tápegység.
Kipróbáltam a másik tápegységet. Ez egy LM723-an alapuló , sok Amper áramot leadni képes tápegység, csak az a gond hogy a kimenő legkisebb feszültsége 8V. Így mögé tettem egy MEV7805-ös stabilizátort. A kimenő feszültsége ennek is leesett 4,2V-ra terhelés hatására. Elkezdtem növelni a bemenő feszültségét 18V-ig. Ekkor a kimenő feszültsége 4,5V volt terhelve. Mintavételezés alatt már nem jelentkeztek (4,5V) a tüskék.
Úgy tűnik alapvetően a nagy áramfelvétel okozza a problémát. Kicsit körüljárom hogy indokolt-e a 220mA.
Csatoltam a sémát., bár ha cikk lesz belőle akkor valószínűleg ez már nem fog módosulni.
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Szia Attila
Egyértelműen a tápegységgel van problémád és mégis a főpanellal foglalkozol (csak annak a rajzát tetted közzé). Légy szíves az alkalmazott tápegység részletes rajzát közzétenni.
Üdv. jano36
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm a segítség felajánlásod. Ezt a tápegység problémát meg tudom oldani. A hozzászólásomat csak azért írtam hogy sikerült megtalálni végre a hiba okát.
Felfoghatatlan számomra hogy 220mA áramterhelés hatására 0.8V(MEV) - 1.2V(Fairchild) esik a tápfesz a 7805-ön. Ezt a feszültség esés dolgot még délután leellenőrzőm még egyszer. Az is lehet hogy rosszul mértem, számoltam. A 0,22Ohm ellenálláson 0,047V esett.
üdv.Attila
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
A uA723-as tápegység (a kiviteltől függően) kettő ellenállás cseréjével, illetve módosításával könnyen átállítható 5V-ra. 7805 alkalmazása estén felesleges a 723-as táp. Ajánlom figyelmedbe az LM1117-5V stab IC-t. Bemeneti fesz. 6,5-15V. Kimeneti 5V 800 mA.
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Nem akarok emiatt rendelgetni. Több lehetőségem is van itthon lévő alkatrészekből.
pl.LM7805 vagy LM317 párhuzamosan kötve
pl.LM7805 vagy LM317 tranzisztorral tuningolva
pl.uA723 tranzisztorral tuningolva

Első körben én mégis a kapcsolóüzemű megoldást választom. MC34063 tranzisztorral tuningolva. Kíváncsi vagyok hogy mennyi zavarjelet termel. Más részről meg a legkisebb veszteség is számít, mert nincs normális (legalább 2A-t) leadó trafóm.
Következő: »»   94 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem