Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Helló.
Véletlenül nem Te kértél nyáltervet, és beültetési rajzot tőlem? Ha igen, akkor ügyeltél az átkötésekre? Mert zárlatot okozhat, és kapásból 24V ment a primertekercsek gate-jaira. Tudnál ide egy képet ide feldobni a panel hátuljáról? Ja, kb. 15km-re lakok tőled. Nem nézted profilomat? Fél Móvár szerintem arcról felismerne mert olyan helyen dolgozok.
Hali.
Igen, én kértem Tőled nyáktervet és beültetési rajzot. Figyeltem az átkötésekre mert végül nem maratással készítettem el a nyákot hanem előfúrt nyákot vettem és forrasztással kötöttem össze az alkatrészek lábait és az átkötésekre is figyeltem. Majd a nyák alját egészében lelakkoztam 2 rétegben, hogy véletlenül se legyen valahol áthúzás. (Tudom nem egy szép forrasztás, de most forrasztottam kb. másodszor.) A tápfesz. rákapcsolása után a T2-es MOSFET elkezd melegedni (van mindegyiken külön hűtőborda plusz szigetelés a fet és a borda között), viszont a többi fet és tranyó nem melegszik. Délután készítek képet és akkor felrakom. Előre is köszi. Bocsi alfa007 nem is figyeltem, hogy hol laksz, valóban jó közel. Miért milyen helyen dolgozol? Esetleg facebook-on bejelölhetnél és akkor tudunk kommunikálni ott. ![]()
Érem, igaz a csupa lyuk nyákot egyszerű kapcsolásokhoz van kitalálva. A t2 zárlatos lehet.
Nem vagyok fenn facebokkon, se máshol. A többit privben elmondom.
Hali, rendben priviben beszélünk. Volt egy gondom a primerrel az L1 és az L2-vel de az azóta orvosoltam az itt talált leírás szerint, viszont így még jobban melegszik a T2-m szinte éget, hogy tudnám megnézni mi lehet a gond? Vagy cseréljem ki?
Köszi.
Szakadás vizsgálattal, javaslom hogy forraszt ki, és ha sípol akkor zárlatos lehet.
Még valami, az sem mindegy hogy melyik irányba tekered meg a szekundert, mert én is úgy jártam először rossz irányba tekertem( de az még a 12V teslánál volt). A fet-ek vizsgálatáról rengeteg infót találsz a neten.
Üdv.
Figyeltem a primer és a szekunder kötésére is a lenti kép alapján kötöttem be így azzal nem lehet gond. Most tudok felrakni képeket a nyákról, viszont azóta kivettem a T2-es fet-et de ma már nem tudom leellenőrizni így holnap fogom, a biztonság kedvéért ki is cserélem. A transzformátort is újra tekertem egy vékonyabb vezetékből a képek még a régivel készültek. (L4-C4 még nincs beépítve) ne kövezzetek meg a forrasztásért eléggé kezdő vagyok még. Ha esetleg lát valaki olyat mi szerinte helytelen kérem szóljon! Előre is köszönöm! ![]()
Azt hiszem rossz tekercs felépítést néztél mivel ez lehet a jó.
Amúgy nem rossz, én is így kezdtem. Azért én is haladok az enyémmel.
A tekercsem nekem is 18 eres lapos vezetékből van, csak az elvet néztem onnan de ugyan az a kettő lényegében.
Szép a Tied látszik hogy nem ma kezdted a dolgot. Viszont ahogy nézem az enyémet a tiedhez képest fordítva van bekötve nekem a T4 és T6 BUZ11 fet akkor szerintem ott lesz a hiba az enyémben. :/
Ó.., akkor meg is van a probléma, vedd ki, ellenőrizd szakadásvizsgálattal, ha jó, forrasz de megfelelően.
Szia, kiforrasztottam mind a kettőt tettem be ujakat. A T2-t is kicsereltem viszont most a T3-melegszik szinte 5-10mp alatt forróra. :-\ T2-m most nem melegszik. Lehet hogy kinyirtam a forditva bekotessel a T2-T3-at?
Nagyon úgy tűnik.
Nincsen valkinek felesleges doorknob kondija? A fóliás nem túj jó vttc-be.
![]()
Sziasztok! Skori 24v-os minitesla tekercséhez tudtok valami részletes leírást? Meg szeretném érteni a működését, lehet, hogy belefognék a későbbiekben
![]()
Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy 5kV/100mA-os transzformátorral építhető-e tesla. Illetve ha igen, akkor mekkora lenne a várható szikrahossz?
Jónak kéne lennie, de a fólia még jobb lenne.
Szia!
Hogy áll a drsstc projekt? ![]()
Hát akkor megvan a megoldás: van egy házi gyártmányú fóliakondim (1,6nF és a sorkimenő feszültségétől nem üt át) és az lesz az SGTC-ben amit 2MOT-tal szeretnék majd meghajtani. A doorknob meg mehet a VTTC-be.
Szia. Megnéztem aT2-őt működik rendesen vissza is forrasztottam, de még mindig melegszik túlságosan forróra és a többi T1,T5, T3, nem melegszik egyátalán, átnéztem az egészet nincs zárlat, az alkatrészek helyesen vannak bekötve (a képed alapján átnéztem és a nyákterv alapján is), mégsem működik :/, diódákat leteszteltem, működnek, kondik közül egy sincs eldurranva, már ötletem sincs miért nem megy.
Van még esetleg valami tipped hogy mi a gond? Előre is köszi.
Hali.
Itt mindent megtalálsz: http://skory.z-net.hu/tesla/mini_tesla2.html Illetve mellékelek pár képet! Sok sikert hozzá, én is "építettem" egyet csak nem akar elindulni szóval még küzdök vele. ![]()
Sziasztok!
Építgetem skory 18V-os minitesláját. A nyák az saját tervezés(barátommal). Az alkatrészek közül még hiányzik egy IRF3205, egy 6.8 mikrós MKS kondi, 2 SF18 as dióda, egy biztosíték, meg egy tekercs. Ezek részben beszerzés alatt, részben a polcon (illetve az IRF3205 nem találja a helyét, mert később jöttem rá, hogy a kondiknak fizikai kiterjedésük is van... ![]() Sajnos a forrasztás nem lett túl szép, amit nem tudom miért van, de az áramkör alakul. Ma épitettem még egy "tekercselő apparátot" a secunderhez, de ezt inkább eltitkolom mert finoman szólva is gány lett ![]()
Nem néztem rá azóta, de minden megvan hozzá. Kivéve az áramváltók.
Hmmm. Gondolom tudod hogyan kell megmérni gete feszt. FET eseténél.
Tehát a T2 nem nyit ki, vagy nyitva magad. Mérd meg a T2, és a T3 gate feszültségét. Ha eltérnek, akkor TR1 rosszul van megtekerve, vagy rossz irányba akar indulni primer.
Helló!
Ezt a kérdést feltettem a zenélő tesla topik-ban is de ott nem kaptam választ egy ideje már kihalt a téma, ezért próbálkozom most itt. Egy ideje gondolkozom azon, hogy építek egy audió modulált tesla tekercset. Bipoláris teslára gondoltam, mert a két pont közötti ív plazmazaja jóval kisebb. A modulációt nem tudtam még kiválasztani. Tehát a kérdésem a következő: Működőképes elgondolás lenne ha bemenő hangot FM modulálnám és ezt az FM jelet még PWM modulálnám? Továbbá mivel ez már úgy 1MHZ max frekit jelentene ide milyen teljesítmény FET-et, vagy egyáltalán FET-et használjak-e? Azért ilyen bonyolult az elgondolásom, mert a tesla egy párhozamos rezgőkör minek szerintem a csúcspontjain akkor van a legnagyobb feszültség amikor a tekercs a legnagyobb impedanciát mutatja. Így ha a tesla bemenetét közvetlen PWM jellel hajtom aminek a kapcsolófrekije annyi mint a tesla rezonancia frekije akkor kapcsolófrekin jó szikra lesz a kisebb(hang) és nagyobb frekiken pedig gyenge szikra lesz. FM jellel jó volna a meghajtás, mert a haranggörbe egyik oldalán volna a középfreki és ezt a frekit változtatnám így már jó volna a hangmoduláció, de ez egy folytonos jel ezért nagyon melegednének a kapcsolóelemek, ezért akarom még ezt PWM modulálni.
PWM-et és FM-et egyszerre totál felesleges. A tesla meg jóval összetettebb, drágább, és nagyobb, mint egy sorkimenős megoldás.
Hát, ha zenét(sávos) szeretnél hallgatni, pl.sstc-n ahhoz 3-4× annyi plusz alkatrész kell. De VTTC-l is hasonló a helyet.
Esetleg a klasszikus teslánál, úgynevezett akusztikus lengő elektródával lehetne 50-1500Hz frekvenciájú analóg hangjellel megszólaltatni. További infó a googliban, a következő szavakkal: "FM and PWM modulation in tesla coil", vagy "music modulation in tesla coil", music tesla shematic's, music VTTC, és még rengeteg kulcsszó. Ha netán találsz valami érdekeset, bátran linkeld be, hát ha valaki további infót tud mondani.
Köszönöm! Ezt megtaláltam, ezek szerint még is jó hoozá is
![]()
Üdv!
Szerintetek ez így megfelelne? ( Kicsit keveslem a szekunder hosszát ami 26cm) |
Bejelentkezés
Hirdetés |