Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmahangszóró

Témaindító: gyulank, idő: Máj 20, 2008
Lapozás: OK   11 / 19
(#) borcz válasza varttina hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

ha én 24V-ról üzemeltetem az mit változtat a helyzetemen? (nincs 12V-os tápom )

Egyedül trafót kéne szereznem valahonnan. Mi pénz egy jó képességű. Van huzal itthon, tekercselni viszont soha nem tekercseltem még ilyet.
(#) borcz hozzászólása Márc 29, 2012 /

Mikrónak a trafója nem jó hozzá?
Sehol nem látom mi alapján kéne keresnem
(#) varttina válasza borcz hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

A mikrosütő trafója (MOT) frekvenciaátvitele gyalázatos, 1kHz fölött erősen csillapít. Itt pedig a minimum a tervezett legnagyobb megszólaltatni kívánt frekvencia dupláját kellene tudnia (min. 40kHz).
MOT-ot csakis hálózati trafóként tudom elképzelni egy adócsővel megépített plazmahangszóróban.
(#) varttina válasza borcz hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Működik 24V-ról is, viszont akkor már kell a FET elé egy védő zéner dióda, ill. a kimenő trafó primer tekercsére is értelem szerűen dupla annyi menet kell.
(#) borcz válasza varttina hozzászólására (») Márc 30, 2012 /

Ezzel rakom össze a cuccot. Ide hova kössem a védő zénert?
Gondolom a két 12V-os zénert 24 Vra kell lecserélnem.
A trafó még nincs meg. Holnap lesz meg valami. Hogy mérem meg a szekunder feszt? Kíváncsi lennék rá mekkora a fesz ott.

plazma.jpg

(#) borcz válasza borcz hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

12V-ra csinálom.

Van ennek a rajznak NYÁK-os rajza valahol?
Ha nincs akkor készítenem kell egyet.
(#) varttina válasza borcz hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Ebben a kapcsolásban már benne van a 2 db védő zéner dióda. A FET-ek S és G lábai között. Azért 12V-osak azok a zénerek, mert annyi elég a FET-knek, hogy teljesen kinyissanak, viszont még nem vezérli túl. 24V-os zéner már sok lenne oda.
(#) varttina válasza borcz hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Szerintem a rajz hibás.
Ez egy push-pull kapcsolás, vagyis a két FET-et ellenütemben kellene vezérelni. Szerencsére a TL494-nek két ellenfázisú kimenete van (9-es,10-es láb).
(#) borcz válasza varttina hozzászólására (») Márc 31, 2012 /

Aha.
10-esre nincs kötve semmi.
Akkor a második FET-et kössem a 10-esre?

Valahogy így?

plazma1.jpg

(#) Collector válasza borcz hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

A 13-as és 14-es lábakat össze kell kötnöd.
(#) varttina válasza borcz hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Igen, így.
A 470 ohm-os ellenállásokat kisebbre cserélném, hogy gyorsabb lengyen a FET-ek kapcsolása. A TL494 megengedett kimenő árama 200mA, így 12V-os tápfeszültség esetén egy-egy 100 ohmos ellenállás bőven elég oda.
(#) borcz válasza varttina hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /

Jó.
Akkor azokat cserélem.A 13 és 14 lábakat csak simán kössem össze? Nem kell hidegíteni vagy földhöz vágni?
Jó nekem az IRFP450? Valamivel másabb mint a 250-es. A 450-es nagyobb fesz kisebb áram. A 250-es kisebb fesz nagyobb áram.
(#) Collector válasza borcz hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Ha egyszer is ránéznél arra az adatlapra, akkor nem tennél fel felesleges kérdéseket.
(#) borcz válasza Collector hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Kutya legyek ha értem. Összekötöm és utána a kettő láb hova megy? (Lelkes amatőr vagyok )
(#) borcz hozzászólása Ápr 2, 2012 /

Összeraktam próbapanelen.
Egyedül 40V egyenfeszt nem találok itthon. Sorba kapcsolok 25 db ceruza elemet
A 9-es lábon van egy 10ohm-os ellenállás, egyet kell raknom a 10-esre is vagy fölösleges. Utána van egy-egy 100ohm 2W-os ellenállás.
(#) varttina válasza borcz hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /

Mindkét ágba elég ha raksz egy-egy 100 ohmos ellenállást.
(#) borcz válasza varttina hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Egyenáramhoz elég ha egy trafót : 230/24 egy graetz híddal egyenirányítok? vagy pufferelnem is kell?
(#) Gyimate válasza borcz hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Mindenképpen puffereld, ha kihagyod tönkreteheti a feteket.
(#) Collector válasza borcz hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Bővebben: Link
2. oldal igazságtábla. Ha nem kötöd össze, nem push-pullban fog menni, hanem egyszerre nyit és zár a 2 kimeneti tranzisztor. Én is ezt használom most, 1 darab IRFP260-at hajtok vele, de így sem tud megbirkózni a gatekapacitással, és négyszög helyett nagyon torz jel van a kimeneten, így a FET melegszik mint a veszedelem. A legjobb lenne egy rendes félhíd meghajtó IC-vel próbálkozni, és azt engedélyezgetni a moduláló jellel.

tl494.jpg

(#) borcz válasza Collector hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Nagyon tuti.
Az eredeti kapcsolásban IRFP 250 van használatban. Nekem itthon csak IRFP 450-em volt. Az is megfelel neki?
(#) Collector válasza borcz hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Megfelel, viszont nagyon-nagyon melegedni fog, 14A a folyamatos drainárama, ha lehet, inkább te is vegyél IRFP250-et vagy 260-at. Ha 450-et használsz, nagyon nagy bordát tegyél rá, pasztával, és ventivel hűtsd.
(#) borcz válasza Collector hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Nem akar nekem beindulni.
Már kétszer összeraktam és nem húz sehol ívet.
Átnéztem és kipróbáltam pár dolgot de azokkal sem történik semmi.

Ez alapján raktam össze:
(Egyedül IRFP450-et használtam másként.)

Naaaa...
Az ív megvan megtaláltam. kevés volt hozzá a fesz. Most van ívem de semmi épkézláb hangja nincs.
Rajta van a zenegép és csak sistergő hangja van.
(#) Collector válasza borcz hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Potikkal kell beállítani. A gateken meg kéne nézni a jelalakokat, csak ahhoz oszcilloszkópra is szükség volna.

Ahha.
akkor robogok is.
Köszi a segítséget.
Oszcilloszkópom sajna nincs. de beviszem a suliba és ott megnézem valamikor

Tekergettem balra-jobbra nem lett szebb. 16Vról megy a trafó. Kb 1-1.5 cm az ív hossza.

Sikerült megolvasztani a test vezetékemet. De az nem baj arra nem tekerem a potit. Akkor nagyon melegedtek a FET-ek is.
(#) Collector válasza borcz hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Az IRFP450-ek mindig melegedni fognak, egyébként a vishaytól tudsz ingyen minta feteket rendelni, én tőlük rendeltem 20 darab IRFP260-at, és minden ilyen félhidas kis cuccot ilyenekből építek.

A test drótok folyamatosan elolvadnak a panelemen.
Kivezetem őket egy nagyobb felületre és ott nyugodtabban tudom hajtani.

készítettem egy egyenirányított trafót. 42,2V-lett. nem baj hogy csak 40 V lehetne a max amit ráerőltethetek?
Következő: »»   11 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem