Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
DE! ! !
Az IC típusát be kell állítani, különben nem megy!
Először próbáld meg AVR Studioban a "read signature" gombot a programozó Main ablakában. Ha valami értelmes hexa kódot ad vissza akkor a kommunikáció is stimmel. (Mond majd meg mit kaptál válaszul)
Sajnos nem ismerem az általad használt programozót, de még egy tipp, ha lehet akkor a programozóból vezesd ki a Vcc-t és a GND-t. + Állítottál valamit a fuse biteknél?
Sziasztok!
Uart-on a bejövő adatokat szeretném feldolgozni, de a bejövő értéket nem ACSII karakterként hanem (0-255) decimális számként szeretném feldolgozni... A PC oldali program kiküldi az adatot, én így dolgoztattam fel az AVR el:
Valamiért, ha a case-ban karaktert adok meg(és PC oldalon is karaktert küldök ki), akkor végrehajtja az adott utasítást az avr, de ha mindkét oldalon decimális értékként kezelem az adatot, akkor nem... A feljebb lévő AVR oldali program helyesen dolgozza fel az adatot?(ha igen, csak a PC nél lehet a hiba) Zoltán
Sziasztok!
Zolee1209, Zombee - beállítottam a mikrovezérlőt PipfejBob - a programozó adja neki a tápot az USB-ről. Hiába nyomom a read-et neki, semmi, mindenre ez a hibaüzenet, hogy nem látja a kontrollert
És ha vegyesen csinálod, azaz egyik oldalon decimálisan, másikon karakterként kezeled és fordítva?
Legtöbbször az egyik oldal hibázik, míg a másik működik rendesen. Lehet az AVR progival nincs semmi baj.
Ilyenkor mindig megkérdezem: biztos minden be van kötve? Minden tápláb és földláb is?
Kondi a táplábakon?(de az látom van). Illetve biztosan kap tápot? Azaz az 1-es kapcsoló be van állítva?
Szia!
Be van kapcsolva, lemértem... Sőt, egyesével kicsipogtam minden bekötött lábat, a kontroller lába és a programozó közt, az a gyanúm, hogy a 328-as döglött... kedden veszek egy újat, ha egyéb tipp nincs, ha azzal se javul meg, X aktának minősítem
Igaz nem Studio 5 vagy 6-l próbálkozol?
Studio 4 felett ne is reménykedj... U.i.: A Dopert nem véletlenül nem szokták ajánlani....
Studio4, ezzel kapcsolatban már kiokítottak.
Ebből kontroller csere lesz... aztán megírom, mire jutottam, nem rugózok többet rajta, mert csak felhúzom magam. Köszi mindenkinek.
Nagyon úgy tűnik, hogy a PC oldallal van a gond... Majd írom a fejleményeket!
Az AVR Studio 5 fel sem ismeri a Doper programozót! Látszik hogy sem 4-et, 5-öt vagy 6-ot nem használsz.
Ember, Te folyton ferdítesz! Etikátlan!
Valahogy éreztem, hogy a PC-oldalon lehet a baj és az sem tetszik hogy egy terminál engedi billegetni...
Apropó, heuréka: ha leírsz egy karaktert, nem biztos hogy azzal a kóddal fog átmenni ha nem ASCII-karakter. Például egy "ó" karakter ANSI és ASCII kódok esetében más és más. A Windows ANSI-t használ. Nézd meg a HD44780 kijelzők karakterkészletét, az is tartalmaz pár meglepetést ezügyben! Sőt, az is előfordul hogy a terminál és az AVR Studio szerkesztője más karakterkészletet használ. Ezért vagy karakterkódokban kell elküldeni, vagy az ASCII karakterekre korlátozni az átvitelt. ASCII karakter többek között az angol ábécé kis-és nagybetűi, számok(0-9), illetve a leggyakoribb írásjelek.
Látszik, hogy nem bújod a fejlesztéseket...
A Doper kialakításban van olyan firmware, ami sorosport és belül STK500-at ad vissza. Az hogy a felhasználó melyik firmware-t használja - azt csak ő tudja. Az, hogy milyen kertrendszert használok - nagyjából semmi közöd hozzá. De hogy lásd (WinXPSP2 és Win7x64 tesztkörnyezet): Studio 4.14, 4.18, 4.19 és Studio 5 Beta valamint Studio 5. Ezek mellett AVRDude (Arduino 0023 es Arduino 1.0), Bascom-AVR 1.11.7.4-től 2.0.7.4beta (kb. 5 verzió) Ennyi elég a teszteléshez? Az Atmel etikáról nem tudok nyilatkozni, csak a marketingjéről: STK500 támogatás csak a Studio 5 véglegesbe került felhasználói nyomásra (és ott is csak néhány chipre). Indok: a STK600 a támogatott illetve az új programozók. Kérdés?
Szia!
Köszönöm a figyelmeztetést! Igazából nem terminált használok, saját programot írok microsoft visual c++ -ban, és itt akadtam el(talán valaki tud segíteni):
Így elvileg a d-integert átalakítja egy egy karakteres string-é a program(mivel az "ostoba" v.c++ csak ilyet tud kiküldeni, és byteokat nem is kezel), de gyakorlatilag nem, mert az avr nem teszi azt amit akkor kellene, ha uart-on decimális 100at kap... Lehet egyszerűbb lesz majd a string-et átalakítani int-re és vissza....
Sziasztok!
Egy apró kérdésem lenne. Újra lett téve a gépem, win7 32bit. Eddig ment a doper simán avrstudio4-el, most nem. Driver feltéve, eszközkezelőben com3-on látszik a doper, viszont studio nem ismeri fel. Ötlet?
A Doper-en belül is van többféle firmware, egyedül az elv(AVR által emulált sorosport és STK500) ugyanaz.
Csak azért mert van pár bugos fw. típus(pl. a Topi féle) nem kéne az összeset leszólni. Tisztában vagyok az eszköz lehetőségeivel, korlátaival(Bascom és AVR Studio 5 inkompatibilitás; sebesség), és ezt igyekszem a vásárlók tudtára adni. A "programozni nem-tud" nincs köztük, mert azt tud.
Csak a szokásos. Aláírásellenőrzés kikapcsolása, vagy az alábbi lépéssor elvégzése: Bővebben: Link
Azért nem működik mert a driver nincs aláírva. Feltelepül, de az AVR Studio számára nem engedi elérni.
Sziasztok!
Ha 74HC595 shift regisztert hardveresen szeretném használni akkor kell valami beavatkozás, hogy az AVR felprogramozása közben ne történjen galiba?
Megcsináltam a leírás alapján, de a helyzet változatlan, studio így sem látja. Régen valami egyszerűbb módon volt megcsinálva és semmi gond nem volt vele utána.
Akkor aláírásellenőrzést kell kikapcsolni. Régen ezt ajáblottam mindenkinek amíg meg nem ismertem a leírást.
A "/OE" lábra tegyél egy felhúzó ellenállást, és lehetőleg ne a MISO-val vezéreld. Akkor nincs galiba.
Programozás után először úgyis egy olyan értéket állítasz be ami nem okoz bajt, és csak utána engedélyezed.
A fene sem érti már ezt. Gép újraindít, F8-al menü bejön, aláírás ellenőrzés kikapcs, driver betallóz, erre megint előjön a szöveggel, hogy nincs aláírva és hogy telepítem-e a drivert. Feltettem, helyzet változatlan studio még mindig nem hajlandó hozzányúlni. Ezelőtt ment, ugyanez a rendszer volt, ugyanerről a lemezről telepítve, most meg nem akar csinálni semmit.
Eszközkezelőben ír valamit? Sárga felkiáltőjel vagy valami? Na mindjárt teszek fel egy win7-et
hogy én is lássam mi a szitu. Remélem nem kell minden verziót 32 és 64 bitessel kipróbálni...
Eszközkezelőben semmi gond, portoknál megjelenik egy "Virtual communications port(com3)" elnevezésű eszköz.
Szia lhanzi!
Mint látod én is még csak tanulgatom az AVR-es dolgogat. Én javaslom, hogy nézd meg ezt a filmet. Itt látható: Bővebben: Link Itt le van írva egy kicsit bővebben a Studio használata. Bővebben: Link Én azt javaslom, hogy inkáb a WinAVR-el foglalkozzál, mert az kezeli a C-nyelven írt programot. Vagy ha ragaszkodsz a Studio-hoz, akkor is le kell tölteni a WinAVR-t és utánna a AVRStudiot, mert akkor tudja kezelni a C-t. Ennyit tudtam segíteni.
Szia!
Nem tudom pontosan hol akadtál el, de pár dolgot fel sorolok: AVRStudio, WINAVR telepítése, új project létre hozása, források bemásolása a project mappába, a Studioban a Source files-hez hozzáadni a .c kiterjesztésűeket a Header files-hez pedig a .h kiterjesztésüeket, a Configuration Options-nál beállítani a WinAVR-t (ÍGY), most már elvileg nem marad más hátra mint lefordítani (Build). A .hex és .eep file-kat alapból a project/default mappában találod.
Sziasztok!
Nem AVR-ezni szeretnék,csupán 2 kérdés merült fel, mivel egy AVR-es panelba botlottam ! 1) Mi a különbség az ATMega168 és az ATMega328 között. Mert ebben a projektben először 328-at említ, de a kapcsolásban már a másikat. Miután utánanéztem csak annyi következtetésre jutottam hogy a memória nagysága változik. Akkor mit ajánlotok, melyiket vegyem meg? Árban csak 100ft a különbség. 2) Ki tudna nekem a héten felprogramozni egy adott AVR-t ( a kettő közül egyet) nekem? A postát oda-vissza állom, és holnap adnám fel a postán. Üdv!
A 328: 32k Flask, 2k SRAM, 1k EEPROM
A 168: 16k Flash, 1k SRAM, 0.5k eepromű Én - ha üres chip lenne -a 328ra szavaznék. Fontos! Mega168P nem ugyanaz, mint a 168! A leírásban a makefile: atmega168-at ír...
Szóval akkor a leírás szerint 168-at vegyek? Az üzletben
Idézet: van. Akkor? „ATMEGA 168-20PU MIKROKONTROLLER és ATMEGA 328P-PU MIKROKONTROLLER” Köszi !
Sziasztok!
Adott egy 5x7-es 8 karakteres LED kijelző, amit SPI buszon kellene vezérelni. Ez már sikerült is korábban mikroC-ben. Az abban megírt programmal tökéletesen működik, tehát hardverileg nem lehet baja. Viszont most a mikroC-ről szeretnék áttérni AVR Studio-ra és már elég régóta szenvedek vele, hogy átírjam a kijelzőnek a programját, de egyszerűen semmi nem történik mikor beégetem - a szimulátorban jól működő - programot. Nagyon gyanús, hogy valamit az elején át kellene állítani, mivel az ISP és a kijelző lábai közösek (MOSI, SCK). Ja és mikor futás közben lehúzom az ISP csatlakozót, akkor látszik a kijelzőn hogy valami "megmozdul" és történik, de nem úgy ahogy kellene. Csak nem értem mikoC-ben miért volt így jó. Mellékelem az AVR Studio-ban megírt kódot és segítséget kérek! Programozó: eredeti STK500 uC: Atmega88P |
Bejelentkezés
Hirdetés |