Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy az áramérzékelő Tt1.2 hol kell lennie. A HFA15tb60 dióda előtt vagy a dióda után közvetlenül a főtrafó primer kapcsán.
Elvileg és a rajz szerint is a HFA diódák után kellene,de a főtrafó vége szálra szoktuk tenni közvetlenül és nem okoz gondot.Lényeges a helyes bekötés,hogy az inverter működésekor kialakult áramból hozzon létre jelet a vezérlésnek,mely csak egyirányú lehet,az 1N5819 dióda is csak ebben az esetben engedi át a jelet a vezérlés felé,ekkor a HFA diódák nem vezetnek.Lemágnesezéskor is kialakul egy fordított polaritású jel az áramváltón,de ez nem jut át az 1N5819 diódán,nincs hatással a vezérlésre.Fordított áramváltó bekötés esetén a lemágnesező áramból alakul ki vezérlő jel,ezzel nem lehet szabályozni a gépet.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kivánok minden kedves Fórumtársnak, holnapra pedig sok-sok piros tojást.
Helló
Nos ma sikerült végre hozzájutnom a csomaghoz amit Gábor kollége küldött nekem.Hát tényleg volt meglepetés amit nem tudom hogyan is tudnék viszonozni vagy megköszönni.Legalább 10000 forint árú cuccot kaptam tőle.Ráadásul olyanokat aminek a beszerzése is elég problémás számomra.Ezen felbuzdulva folytatódott a maci projektElkészült a leválasztó trafó is ee25 magra légrés nélkül.0.35-ös huzalt használtam meg 0.2-es szigetelő papírt.3-szor futottam neki mire elégedett lettem a végeredménnyel.Guberáltam is itthon egy kicsit.A főtrafó primérje 88 szál 0.25mm átmérőjű(zománccal) sodrat lesz.Ez is elkészült ma.A szekunderre van 2 variációm.Találtam itthon egy kiselejtezett hegesztő kábelt.Lekopaszítva 6.5 mili a sodrat átmérője.Meg találtam 1.5mmx6 mm-es rézszalagot is.A szekundernek melyik lenne jobb?Én inkább a sodrat felé hajlanék igaz kicsit vastag,de jobb bánni vele mint a szalaggal.Meg a trafó kivitelezésén gondolkodok még.4 pár u 57 mag lesz.A menetszám 20/6.Gondolom ez megfelelő 4 magnál.A kialakítással vagyok még bajban.A cséve nélküli toroid jellegű szimpatikusabbnak tűnik.Légrésnek cigispapírA magok összefogatása fejben már körvonalazódott.Ez így működőképes lesz?
Örülök, hogy örülsz Gábor ajándék tojásának! Hogy hogyan tudod neki meg köszönni, hát úgy hogy kösz! Biztos vagyok benne, hogy azzal, ha majd bejelented, hogy elkészült a gép és prímán működik! Ennek örülni fog! Persze én is!A sodrat jobb szekundernek, de jó a szalag is, de az duplán, mert szimplán kevés a 9 mm2 keresztmetszet! Az U ferritből készült trafó elkészítését nézd meg a korábbi hsz be. Van rá példa hogyan kell megcsinálni amit szintén Gábor ismertetett a legérthetőbben ilusztrációval, képekkel.
Dolgozz! Jó munkát!
Kiegészítő vezérlés a Macihoz! és egy géphez tartozó nyák tervek
A rajz nekem sajnos eléggé darabos, akármivel nyitom is meg! Nem lehetne nagyobban feltenni? A másik kérdésem az IGBT modullal kapcsolatos lenne: Hogy lehet itt minden teljesítményfelvezetőt hűteni? Nekem az a 4,7n-s kondi útban van és az a különálló dióda hogy rakható a hűtőbordára? Félre ne értsd nem kritika akar ez lenni, hanem tetszik ez a "felépítés", jó lenne megcsinálni ezt, de valahogy nem látom még át!
Szia. Tubi56 elrendezése nagyon ötletes, pl nagyon rövid erős áramú útak. Az összes teljesítmény dióda és az összes IGBT tranzisztor egy nagy közös ( a NYÁK lemez tényleges nagyságú) hűtőre vannak felfogatva.Bocs, remélem érthetően fogalmaztam, egy picit zavar az erősebb szilva íz és az erjedt árpa.
Helló
a nyuszi hozott egy újabb trafót a locsolás tiszteletéreA segédtápot én hagyományos módon szeretném elkészíteni.Ehez ugye kéne egy 15v 20 va-es trafó.Nos egy ilyenem épp van itthon,csak szakadt a primérje.Meg találtam egy olyat aminek 5 négyzetcenti a magja de az meg 18 voltot ad üresjáratban.Gondolom az már túl sok,ha jól sejtem nagyon melekedne a 12v-os stab.A baj csak az,hogy ezt meg nem egyszerű szétszedni.Felmerült bennem még a ferrit mag is,van egy e35 meg e45 légréses,de ahogy kibogarásztam azok kicsik az 50 hertzes freki miatt.Asszem mégis a 18 voltost kapom szét, és letekerek belőle anníit hogy 15 volt legyen
Szia! Megnézted, nem csak a hőbiztije ment ki a kicsinek? A 18V-os óriási ide (40-50VA). Vagy csinálj orosz mintára egy kis rezo-segédtápot.
Bocsi, de ezzel nem nagyon lettem előbbre! Az alsó IGBT-k és a diódák között ott van az a 4,7n kondi, attól én úgy látom nem fér el a hűtőborda! Ráadásul van egy dióda középen is, azt hogy lehet ugyanarra a bordára tenni mint a többit?
Hi-hi,pedig jól válaszoltak neked.Nincs ott útban semmi,az összes félvezető a nyákkal párhuzamosan,fektetve kerül a bordára,csak a lábuk van meghajlítva.Mint Tubi egy régebbi gépénél,lásd a mellékletet.
Oké! Feladom! Most meg a másik nyák van útban! Sajnos szegényes a fantáziám! Én valami ilyen megoldást képzeltem el ehhez a panelhez mint ami a mellékletben van, de ezek szerint valami teljesen más dologról van szó!
Mielőtt szétkapnád, próbáld ki!
Egyenirányítás, nagyobb pufferkondi, szűrőkondi, 7812 hűtőbordával, kisebb pufferkondi,félamperes terhelés 10-15 percen keresztül, hűtőborda hőmérsékletfigyelése, feszültségek mérése(3V-ot illik tartalékban hagyni).Lehet hogy a kezedben tartod az ideális trafót, csak még nem tudsz róla.
Vannak készen is kapcsolóüzemű tápok pl bontott készülékekből, vagy dugasztápok is használhatóak.
Ha tudom,küldtem volna azt is egyet.Valami bolhapiac nincs felétek hétvégeken (?),ott kb. 500 forintért lehet venni 12V/1A vagy 15V/1A dugasztápokat.
hello mindenkinek
Van nekem itt egy trafóm, csak nem tudom h alkalmas e hegesztő trafónak, vagy tegyek le róla...?? 130mm hosszu, légrés 30mm, vas 40mmx25mm keresztmetszetü. Vagy 120w-os higanygőzös lámpa folytótrafó. Gondolom akadnak itt profik akik felvilágositanak egyszerüen a dologról.
Helló
Már késő.Szétkaptam hirtelen felindulásbólDe megvan a 3 volt tartalék.12 volt kell a segédtápnak.15.5 volt az üresjárati fesz erre megy még a puffer.Ha a primér leesik 200 voltra mondjuk egy gagyi hoszabbító miatt még akkor is meg lesz a 14 a szekunder oldalon.A trafó tényleg kicsit nagy,de szegény ember vízzel főz.A rezgő tápon még gondolkozok.Nem tudom az mennyire tolerálja a fesz ingadozást.A vezérlésen a túl nagy fesz esés megölheti az igbt-t.Ezt viszont nem akarnám anyagi megfontolásból.Inkább cipelem azt a 20 dekát pluszban
Szia! Ha annyi db. van ahány helyre feltett ed, akkor egy kisebb heg tr. kijön belőlük.
Hello
Hát bolha az van de hogy piacolnak-e?Szétnézek majd azért.Van egy kisöreg aki minden "lomot" árul.Meg valahol itthon is kallódik pár adapter meg nyomtató táp.Majd megvizslatom őket.Végszükségben ez is jó lesz.Tényleg nem zavar annyira a méreteEzeknek a kapcsoló üzemű tápoknak amúgy mennyire fix a kimenő fesze.Nálunk sokszor több mint 240 volt a hálózati fesz.
layout 5 el nyisd meg és látni fogod! az igbt modul nem egy tervezet hanem egy kivitelezett modul ami beépíthető, ha kell küldök képet! ki kell vágni a nyákot ott ahol nincs rá szükség!
Az a legjobb táp szerintem ami a japán vagy amerikai 100V, 110V-os hálózatról is megy, 90-240V van ráírva.
Hagyatkozz a fantáziádra és akkor megoldást nyersz! Ki lehet vágni a nyák lemez azon részeit amire nincs szükség! Ez az IGBT modul egy hűtőbordára van szerelve.
semmi gond a 18 voltos trafóddal ezt stabilizálhatod egy 15voltos stab kockával ezek után ez lesz a segédtáp feszültséged, Amin változtatni kell azok az IGBT lévő zéner diódák amit 18 voltra kell változtatni. Ennyi az egész!
Stabilak azok a tápok,csak megfelelő terhelhetőségűt kell választani és már akár 90V AC-tól 260V AC-ig tudják a dolgukat.Az előtte írt hozzászólásod,elgondolásod is helytálló a feszültségtartalékkal kapcsolatban,erről már én is többször írtam,nem ok nélkül.
Ne aggódj,ha elfér a 18V-os trafó bátran használd fel. Legfeljebb egy kis hűtőzászlót teszel a stabilizátor kockának. Még előnyös is lesz a magasabb feszültség, mivel kevésbé lesz érzékeny a hálózati feszültség csökkenésre.
Kedves Sanyi! De jó,hogy egyformán gondolkodunk.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |