Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   269 / 563
(#) Tubi56 hozzászólása Ápr 6, 2012 /
 
Mindenkinek Áldott Húsvéti Ünnepeket Kívánok!
(#) akrobu hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Sziasztok.

Olyan kérdésem lenne, hogy az áramérzékelő Tt1.2 hol kell lennie. A HFA15tb60 dióda előtt vagy a dióda után közvetlenül a főtrafó primer kapcsán.
(#) erdgab válasza akrobu hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Elvileg és a rajz szerint is a HFA diódák után kellene,de a főtrafó vége szálra szoktuk tenni közvetlenül és nem okoz gondot.Lényeges a helyes bekötés,hogy az inverter működésekor kialakult áramból hozzon létre jelet a vezérlésnek,mely csak egyirányú lehet,az 1N5819 dióda is csak ebben az esetben engedi át a jelet a vezérlés felé,ekkor a HFA diódák nem vezetnek.Lemágnesezéskor is kialakul egy fordított polaritású jel az áramváltón,de ez nem jut át az 1N5819 diódán,nincs hatással a vezérlésre.Fordított áramváltó bekötés esetén a lemágnesező áramból alakul ki vezérlő jel,ezzel nem lehet szabályozni a gépet.
(#) KissAttila hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kivánok minden kedves Fórumtársnak, holnapra pedig sok-sok piros tojást.
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Helló
Nos ma sikerült végre hozzájutnom a csomaghoz amit Gábor kollége küldött nekem.Hát tényleg volt meglepetés amit nem tudom hogyan is tudnék viszonozni vagy megköszönni.Legalább 10000 forint árú cuccot kaptam tőle.Ráadásul olyanokat aminek a beszerzése is elég problémás számomra.Ezen felbuzdulva folytatódott a maci projektElkészült a leválasztó trafó is ee25 magra légrés nélkül.0.35-ös huzalt használtam meg 0.2-es szigetelő papírt.3-szor futottam neki mire elégedett lettem a végeredménnyel.Guberáltam is itthon egy kicsit.A főtrafó primérje 88 szál 0.25mm átmérőjű(zománccal) sodrat lesz.Ez is elkészült ma.A szekunderre van 2 variációm.Találtam itthon egy kiselejtezett hegesztő kábelt.Lekopaszítva 6.5 mili a sodrat átmérője.Meg találtam 1.5mmx6 mm-es rézszalagot is.A szekundernek melyik lenne jobb?Én inkább a sodrat felé hajlanék igaz kicsit vastag,de jobb bánni vele mint a szalaggal.Meg a trafó kivitelezésén gondolkodok még.4 pár u 57 mag lesz.A menetszám 20/6.Gondolom ez megfelelő 4 magnál.A kialakítással vagyok még bajban.A cséve nélküli toroid jellegű szimpatikusabbnak tűnik.Légrésnek cigispapírA magok összefogatása fejben már körvonalazódott.Ez így működőképes lesz?
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Örülök, hogy örülsz Gábor ajándék tojásának! Hogy hogyan tudod neki meg köszönni, hát úgy hogy kösz! Biztos vagyok benne, hogy azzal, ha majd bejelented, hogy elkészült a gép és prímán működik! Ennek örülni fog! Persze én is!A sodrat jobb szekundernek, de jó a szalag is, de az duplán, mert szimplán kevés a 9 mm2 keresztmetszet! Az U ferritből készült trafó elkészítését nézd meg a korábbi hsz be. Van rá példa hogyan kell megcsinálni amit szintén Gábor ismertetett a legérthetőbben ilusztrációval, képekkel.
Dolgozz! Jó munkát!
(#) Tubi56 hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Kiegészítő vezérlés a Macihoz! és egy géphez tartozó nyák tervek
(#) JZoli válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A rajz nekem sajnos eléggé darabos, akármivel nyitom is meg! Nem lehetne nagyobban feltenni? A másik kérdésem az IGBT modullal kapcsolatos lenne: Hogy lehet itt minden teljesítményfelvezetőt hűteni? Nekem az a 4,7n-s kondi útban van és az a különálló dióda hogy rakható a hűtőbordára? Félre ne értsd nem kritika akar ez lenni, hanem tetszik ez a "felépítés", jó lenne megcsinálni ezt, de valahogy nem látom még át!
(#) KissAttila válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia. Tubi56 elrendezése nagyon ötletes, pl nagyon rövid erős áramú útak. Az összes teljesítmény dióda és az összes IGBT tranzisztor egy nagy közös ( a NYÁK lemez tényleges nagyságú) hűtőre vannak felfogatva.Bocs, remélem érthetően fogalmaztam, egy picit zavar az erősebb szilva íz és az erjedt árpa.
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Helló
a nyuszi hozott egy újabb trafót a locsolás tiszteletéreA segédtápot én hagyományos módon szeretném elkészíteni.Ehez ugye kéne egy 15v 20 va-es trafó.Nos egy ilyenem épp van itthon,csak szakadt a primérje.Meg találtam egy olyat aminek 5 négyzetcenti a magja de az meg 18 voltot ad üresjáratban.Gondolom az már túl sok,ha jól sejtem nagyon melekedne a 12v-os stab.A baj csak az,hogy ezt meg nem egyszerű szétszedni.Felmerült bennem még a ferrit mag is,van egy e35 meg e45 légréses,de ahogy kibogarásztam azok kicsik az 50 hertzes freki miatt.Asszem mégis a 18 voltost kapom szét, és letekerek belőle anníit hogy 15 volt legyen
(#) granpa válasza berobbantam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia! Megnézted, nem csak a hőbiztije ment ki a kicsinek? A 18V-os óriási ide (40-50VA). Vagy csinálj orosz mintára egy kis rezo-segédtápot.
(#) JZoli válasza KissAttila hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Bocsi, de ezzel nem nagyon lettem előbbre! Az alsó IGBT-k és a diódák között ott van az a 4,7n kondi, attól én úgy látom nem fér el a hűtőborda! Ráadásul van egy dióda középen is, azt hogy lehet ugyanarra a bordára tenni mint a többit?
(#) erdgab válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Hi-hi,pedig jól válaszoltak neked.Nincs ott útban semmi,az összes félvezető a nyákkal párhuzamosan,fektetve kerül a bordára,csak a lábuk van meghajlítva.Mint Tubi egy régebbi gépénél,lásd a mellékletet.

tubi1.jpg
    
(#) JZoli válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Oké! Feladom! Most meg a másik nyák van útban! Sajnos szegényes a fantáziám! Én valami ilyen megoldást képzeltem el ehhez a panelhez mint ami a mellékletben van, de ezek szerint valami teljesen más dologról van szó!
(#) kivancsi4 válasza berobbantam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Mielőtt szétkapnád, próbáld ki!
Egyenirányítás, nagyobb pufferkondi, szűrőkondi, 7812 hűtőbordával, kisebb pufferkondi,félamperes terhelés 10-15 percen keresztül, hűtőborda hőmérsékletfigyelése, feszültségek mérése(3V-ot illik tartalékban hagyni).Lehet hogy a kezedben tartod az ideális trafót, csak még nem tudsz róla.
(#) GPeti1977 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Vannak készen is kapcsolóüzemű tápok pl bontott készülékekből, vagy dugasztápok is használhatóak.
(#) erdgab válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Dehogy adod fel.Melyik nyák van útban?
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ha tudom,küldtem volna azt is egyet.Valami bolhapiac nincs felétek hétvégeken (?),ott kb. 500 forintért lehet venni 12V/1A vagy 15V/1A dugasztápokat.
(#) Sanyessz hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
hello mindenkinek
Van nekem itt egy trafóm, csak nem tudom h alkalmas e hegesztő trafónak, vagy tegyek le róla...??
130mm hosszu, légrés 30mm, vas 40mmx25mm keresztmetszetü. Vagy 120w-os higanygőzös lámpa folytótrafó.
Gondolom akadnak itt profik akik felvilágositanak egyszerüen a dologról.
(#) berobbantam válasza kivancsi4 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Helló
Már késő.Szétkaptam hirtelen felindulásbólDe megvan a 3 volt tartalék.12 volt kell a segédtápnak.15.5 volt az üresjárati fesz erre megy még a puffer.Ha a primér leesik 200 voltra mondjuk egy gagyi hoszabbító miatt még akkor is meg lesz a 14 a szekunder oldalon.A trafó tényleg kicsit nagy,de szegény ember vízzel főz.A rezgő tápon még gondolkozok.Nem tudom az mennyire tolerálja a fesz ingadozást.A vezérlésen a túl nagy fesz esés megölheti az igbt-t.Ezt viszont nem akarnám anyagi megfontolásból.Inkább cipelem azt a 20 dekát pluszban
(#) granpa válasza Sanyessz hozzászólására (») Ápr 9, 2012 / 1
 
Szia! Ha annyi db. van ahány helyre feltett ed, akkor egy kisebb heg tr. kijön belőlük.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Hello
Hát bolha az van de hogy piacolnak-e?Szétnézek majd azért.Van egy kisöreg aki minden "lomot" árul.Meg valahol itthon is kallódik pár adapter meg nyomtató táp.Majd megvizslatom őket.Végszükségben ez is jó lesz.Tényleg nem zavar annyira a méreteEzeknek a kapcsoló üzemű tápoknak amúgy mennyire fix a kimenő fesze.Nálunk sokszor több mint 240 volt a hálózati fesz.
(#) Tubi56 válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
layout 5 el nyisd meg és látni fogod! az igbt modul nem egy tervezet hanem egy kivitelezett modul ami beépíthető, ha kell küldök képet! ki kell vágni a nyákot ott ahol nincs rá szükség!
(#) GPeti1977 válasza berobbantam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Az a legjobb táp szerintem ami a japán vagy amerikai 100V, 110V-os hálózatról is megy, 90-240V van ráírva.
(#) Tubi56 válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Hagyatkozz a fantáziádra és akkor megoldást nyersz! Ki lehet vágni a nyák lemez azon részeit amire nincs szükség! Ez az IGBT modul egy hűtőbordára van szerelve.
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
semmi gond a 18 voltos trafóddal ezt stabilizálhatod egy 15voltos stab kockával ezek után ez lesz a segédtáp feszültséged, Amin változtatni kell azok az IGBT lévő zéner diódák amit 18 voltra kell változtatni. Ennyi az egész!
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Stabilak azok a tápok,csak megfelelő terhelhetőségűt kell választani és már akár 90V AC-tól 260V AC-ig tudják a dolgukat.Az előtte írt hozzászólásod,elgondolásod is helytálló a feszültségtartalékkal kapcsolatban,erről már én is többször írtam,nem ok nélkül.
(#) mpisti válasza berobbantam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ne aggódj,ha elfér a 18V-os trafó bátran használd fel. Legfeljebb egy kis hűtőzászlót teszel a stabilizátor kockának. Még előnyös is lesz a magasabb feszültség, mivel kevésbé lesz érzékeny a hálózati feszültség csökkenésre.
(#) mpisti válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Kedves Sanyi! De jó,hogy egyformán gondolkodunk.
(#) Tubi56 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
én is erre gondoltam és írtam! Logikus!
Következő: »»   269 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem