Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1357 / 2208
(#) mofesa válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 24, 2012
Gondolom arra gondolsz,ami a hangszóróról megy az ef katódjára?Az egyenirányítás után én beiktattam egy 2x50uf-s kondit egy fojtóval.Az nem gond?
(#) Imi65 válasza mofesa hozzászólására (») Ápr 24, 2012
Igen, ha azt nagyobbra választod, növekszik az erősítés. Vagyis, azonos bemenőjellel nagyobb hangerőt produkál.
A fojtó nem lehet probléma.
Még elötte változtattam az ef rácslevezetőjét 470k-ra és 1m-s potmétert tettem a bemenethez,nem tudom,hogy ezzel követtem-e el bakit.Most kicseréltem a visszacsatoló ellenállást 220k-ra.Kezd megjönni a hangja,kérdés az,hogy meddig lehet ezzel elmenni.
(#) mofesa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2012
Egy Orion Opd-231 hangszórót kötöttem rá
(#) mofesa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2012
Egyenlőre igen.De egy másik hangszórót,ami dozba van,azzal is ezt csinálja.
(#) Imi65 válasza mofesa hozzászólására (») Ápr 24, 2012
Nem, az is jó úgy. Az ellenállást teljesen ki is iktathatod (a kondival együtt).
Köszi szépen.Még nem az igazi,de sokat változott.Az ef erősítése milyen az ecc83-hoz képest?
(#) szilva válasza djhans hozzászólására (») Ápr 24, 2012
1-2 éve kísérleteztem valamelyik PCL csővel, és ott stabil Ug2-t szerettem volna, de ilyen feszültségű zenereket sehol nem kaptam. Tudtam viszont venni 200-220-250-300 voltos tranziens szupresszor diódákat, amiket kis áramú zenernek használva, és megfejelve egy valamilyen 2SC, korábban PC tápból kitermelt, 500V-os tranzisztorral kellően stabil és kellően terhelhető feszültséget sikerült előállítani a segédrácsnak. Ha valaki nem tartja eretnekségnek egy csöves cuccban a félvezetőket, akkor szerintem ez egy járható megoldás.
(#) szilva válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 24, 2012
Az biztos, hogy nagyon meg tudja keseríteni az ember életét a gerjedés. Legutóbb egy 2xPCL85 PP erősítő építésekor szenvedtem vele nagyon. A triódák közül az egyik egy feszültsgerősítő, a másik egy egyszeres erősítésű, ellenfázisú kimenetekkel rendelkező fokozat volt, és úgy adódott, hogy a feszültségerősítő fokozat bemenete és a vele egy burában lévő pentóda kimenete azonos fázisba került. Akármit csináltam a kapcsolással, egy-kétszáz kHz-en mindig begerjedt, amitől aztán a hangfrekis sávban is ocsmányul szólt. A gerjedést úgy tudtam eltüntetni, hogy a két végpentóda fázisát felcseréltem, így a bemeneti fokozat, és a mellette lévő vég már ellenfázisban dolgozott. Tanulság a dologból, hogy ilyen apróságokra is érdemes gondolni, amikor tervez valamit az ember.
(#) FordPrefect válasza szilva hozzászólására (») Ápr 24, 2012
Én mindenképpen egy jól méretezett sönt stabilizátort alkalmaznék, csővel vagy zenerrel. Sajnos a mellékelt képen látható zenerek már nagyon ritkák, de pár hónapja találtam 5-10W-os beszerezhető Zenereket 100-150 V-os tartományban. Azt meg különösen nem értem, miért vetik el a vájtfülűek a segédrács félvezetős stabilizálását ZAJ miatt, egy végerősítőnél

PICT0581.JPG

(#) bakos13gab válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Tessék megpróbálni a VR csövek alkalmazását is. A VR75 nagyon jól néz ki. Egy VR150-el együtt majdbnem kiadja a legtöbbször kellő 250V-ot.
(#) varttina válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Nálam 4 db sorbakapcsolt VR85 feszültsége van egy trimmerrel leosztva megfelelő értékre (250V), tranyók helyett pedig 6n6p-k gondoskodnak a gu50-ek segédrácsainak árammal történő ellátásáról.
(#) szilva válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Idézet:
„Nem kell feltétlen, de jobb neki, ha nem határozatlan potenciálon van a fűtőszál, hanem megegyezik a katódpotenciállal. Annál meg főleg jobb, mint ha a fűtőszál földelve lenne (ilyet is látni néha).”

Épp a hétvégén kanyarítottam valami kis "doboz"-félét egy gyári, talán Pacsirta rádióból való hálózati trafó köré. A trafó a hozzá tartozó szerelvénykkel együtt volt, így az egyik oldalán ott van a primerfeszültség-állító szerkezet egy biztosítékkal, a másik oldalán az egyencső foglalata, teljesen bekötve, sőt, még a hálózati kapcsolóhoz menő kábelkorbács és egy skálaizzó-foglalat is lógott ki belőle. Így, a gyári kiépítésében került anno hozzám. Nos, a trafó szekunderén van egy 2x280V-os tekercs, egy 3x3.15V-os tekercs és egy 6.3V-os tekercs. A két középleágazásos szekunder közepei össze vannak kötve és ez a közép megy a sasszira is. Ami engem meglepett, hogy az EZ80 fűtése is erről a középleágazásos fűtőfeszről megy (aminek a közepe a föld), a különálló 6.3V csak a skálaizzóra volt kötve. Katalógus szerint az Ukf talán max. 500V az EZ80-nál, szóval belefér, de meglepett. A 47µF-os pufferen terheletlenül majdnem 380V alakul ki (a primert átkötöttem 240V-os állásra).
(#) Imi65 válasza mofesa hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Az EF pentóda, mindenféle adatlap nézegetése nélkül valószínűsíthető a 100 feletti feszültségerősítés (megfelelő feltételek esetén), míg egy ECC83-as a 60-80 közötti maximumot képes produkálni. Más triódák ettől - általában - sokkal kisebbet erősítenek. Pl. az ECH81-es triódája csak 12-15-öt.
Azonban az EF nagyjelű kivezérlését kerülni kell, mert úgy rémlik, változó meredekségű cső, ezért nagyobb jelek esetén megemelkedik a torzítás.
(#) mc-4 hozzászólása Ápr 25, 2012
Sziasztok!

Az erősítő nyugalmi árama 50mA a leírásában és a táblázat alapján is AB kategóriába sorolódik.
Ha 60mA szeretnék nyugalmi áramnak, hogy közelítsen az A kategória felé azt meg tudom tenni "büntetlenül"?
Torzításra meg csőnyúzásra gondolok, rácsfeszültség elég lesz? -80V
(#) Imi65 válasza varttina hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Biztos jó így is, de jobb eredményt adna (elméletileg), ha hibajel erősítőt is alkalmaznál. Ekkor 1 db 85-ös lehetne a referencia.
(#) Imi65 válasza mc-4 hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Szerintem nem sok értelme van. Kis kivezérlésen 50mA-nál is A osztályú, itt nem sokat javulna a hangja.
(#) Imi65 válasza FordPrefect hozzászólására (») Ápr 25, 2012
A vájtfülűekkel kapcsolatban én sem értek sok mindent.
Megoldás lehet (ha minden kötél szakad), kisebb teljesítményű - de kisebb feszültségű - zénerek soros kapcsolása is. Pl. 33V-os 1300mW-os zénerből 3 db durván 100V-os 3W-os zénernek felfogható. 6 db - értelemszerűen - már 200V 6W, ami már nem is lebecsülendő. 250V-ra egy kis variálással (33+18V).
(#) mofesa válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Szia.Köszi szépen.Akkor nem értem miért csinálja.Azon gondolkodtam,hogy a kimenő primer oldali részén bekötöm a a tekercs középső szálát az első 50uf-s kondira a fojtó elé.Szerinted jó lehet?
A rádiókimenőt jelentős része úgy készült, hogy a középső kivezetésre adták a + feszültséget az 1. pufferről. Az egyik vége megy az anódra. Ennyi primertekercs adja az optimális illesztést. A másik felén áthalad a rádiókészülék többi fogyasztása, és utána jön a 2. puffer. Ez azonban rövidrezárná egy tekercsrészt, ennek elkerülésére beépítenek a tekercsrésszel sorba egy ellenállást. Ezt így kell kivitelezni, úgy, ahogy azt a rádiórajzon is látod.
Köszi,megpróbálom így.Azért kérdeztem,mert a kimondottan az ebl-hez tekercselt gyári transzformátoron nincs,ez egy másik.
(#) totya694 válasza mofesa hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Üdv

Régebben én ezt pakoltam össze E88CC/EBL21 csövekkel de most nem találom a kapcsolását Bővebben: Link
Az EBL-nek 7k optimális illesztés ír az adatlapja 250V esetén. A P(E)CL86-ra is ennyi általában a jó érték, ezért a fellelhető kimenők jók szoktak hozzá lenni (az EL84-é 5,2k. Persze az illesztés alapfeltétele, hogy a szekunder oldalon is a méretezésnek megfelelő lezárás legyen.
(#) totya694 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Én rádiókból bontottam ki az EBL21 csövek mellől a kimenőket.(2db egyforma készülék volt)
(#) mofesa válasza totya694 hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Szép munka.
Majd ha megtalálod,azért kíváncsi lennék a kapcsolására.
Sajnos mindegyikkel próbáltam,de most megrekedtem.Ha nem is lehet falat bontani vele,azért egy 5x4-es szobát be kellene töltenie.Arról nem is beszélve,hogy akkora a hangere,mint az elektromos gitáré,csak úgy szimplán megpengetve.
Doncso barátunk mondatát idézném: Ha minden jó, és mégsem jó, akkor valami mégsem jó!
Sajnos, nem láthatom/láthatjuk, mit hogyan csináltál. Ahogy azt sem, milyen állapotban vannak azok a csövek.
Mérni kell, jelszintet, jelalakot. Sajnos, nem tudok többet "távsegíteni".
Egy szál multiméterrel ez nem fog menni.Minden esetre köszönöm.
(#) (Felhasználó 1947) válasza mofesa hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Találtam egy rajzot, ami jónak tűnik.
Ebből indulj ki.
Személy szerint első nekifutásra nem EBL21-et választanék, hanem valami jobban utánépithetőt,EL84 és társait.

EBL21-1.gif

(#) mofesa válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Ápr 25, 2012
Köszi.
Következő: »»   1357 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem