Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12 V-os feszültség stabilizátor

Témaindító: ceaser, idő: Feb 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 19
(#) Z0mbi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Koszi
En is igy gondolom. Ez a cucc egyebkent egy merevlemez. Itt a tranziensek a 'hot swap' funckiobol adodik gondolom. Ergo menet kozben lerantod a taprol es vissza. Nos mivel ez a kutyu egy kulso hazban van es a tapot kulso taprol kapja igy nagy eselyet latom annak hogy ezek nelkul is jol elleszek
Hazamegyek es kiforrasztom oket azt meglatjuk
kosz
Udv
(#) prinx hozzászólása Feb 14, 2012 /

Hellosztok! Lenne egy apró kérdésem felétek:
Az alábbi kapcsolásban hogy tudom meg növelni az L7812 Stab ic-nek a kimeneti feszültségét? Körülbelül 12,4V-ra lenne szükségem! Ha a kimenetre tennék diódát azzal meg tudnám emelni?
A másik kérdésem az lenne hogy a BD tranyó elötti ellenállás lehet 4,7Ohm-os?
(#) proli007 válasza prinx hozzászólására (») Feb 28, 2012 / 1

Hello!
- A kimenetre kapcsolt dióda, semmiképpen nem jó ötlet. A feszültséget úgy lehet megemelni, hogy pld. egy zöld Led-et teszel, a 7812 2-es lába és a föld közé. Értelem szerűen a Led anódja a 2-es láb felé nézzen. Ez kb. 2,2V-al növeli majd meg a kimenő feszültséget. Ha nem megfelelő a feszültség, kísérletezni kel a diódákkal. Esetleg 3db. sima soros dióda is megfelelő. Egy-egy dióda kb. 0,7V-al növeli a kimenő feszültséget.
- A 4,7ohm megfelelő lesz.
üdv! proli007
(#) prinx válasza proli007 hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Köszönöm szépen a válaszodat! Szép estét!
(#) dowan hozzászólása Márc 19, 2012 /

Szervusztok!
lenne egy kérdésem, adva vagyon egy PC teljesen ventillátor mentes van benne 2 db hdd + SSD + egy hangkártya, amely plussz tápot kér (Klasszikus molex csati).
Szóval kipróbáltam külső táppal (trafó + greatz+ stabkocka+pufferek), és lényegesen szebben muszikál a gépezet.
Építettem egy kisebb szűrőt a pc táphoz , viszont ebben az esetben a feszültségem is esett 1,1V-ot Tapasztalati szinten vagyok, azzal, hogy a stabkockák eléggé szépen zajelnyelnyomóként is funkcionálnak, arra gondoltam, hogy felemelem a feszkót mondjuk 16V-ra, majd onnan egy 12V-os stabbal lehozom.
A felemelésnél vagyok gondba. (kb 1,5A -re lenne szükségem)
Ha tudnátok segíteni nagyon megköszönném!
(#) proli007 válasza dowan hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Hello!
Nem igazán oldható meg a dolog. A kapcsolóüzemű tápokban általában csak egy feszültségszabályzó fokozat van. Mivel több kimenet is létezik rajta, gyakorlatilag egymástól függetlenül ezek nem szabályozhatók. A legnagyobb teljesítményű táprész, az +5V (v. +3,3V) és a 12V. Ezek egyszerre vannak visszavezetve a szabályozáshoz. (Teljesítmény arányuk szerint súlyozottan.) Vagy is ha egyik tápfeszt felemeled, megy vele a másik is. Tehát nem emelheted a 12V-aot 16V-ra büntetlenül.
Legfeljebb egy megoldás lehet, a LowDrop ADJ szabályzót használsz, és a 12V-ot kicsit kisebbre veszed. Ezeknek általában 0,5V többlet feszültség már megfelelő szokott lenni. Tehát ha a 12V-ot 11,5V-ra állítod a stabin be, lehet a szabályozás is megfelelő lesz, és a 11,5V feszültséget is elfogadják még a kártyák. Próba cseresznye, így legalább a disszipáció is kicsi lesz.
üdv! proli007
(#) dowan válasza proli007 hozzászólására (») Márc 19, 2012 /

Köszi a választ, megpróbálom, bár én nem a tápban gondoltam a fesz felemelését, hanem mondjuk valami up-drop valamivel. Tehát úgy, mintha a táp egy 12V-os eszközt hajtana meg. Valamiféle leválasztott kütyüre gondoltam. (sajnos jobban megfogalmazni nem tudom)

Hello!
Azaz "up-drop" gondolom Step-Up akart lenni. De egy kapcsolóüzemű táp után, egy másik kapcsolóüzemű cuccot betenni, zaj szempontjából talán nem a legszerencsésebb. Más frekin fog járni, interferencia is lehet.. Az után meg analóg szabályzó? Számomra kissé perverz dolog. De a cél szentesíti az eszközt..
üdv! proli007

Köszönöm a választ.
Igen step-up akart lenni.

Tudom a témához off:
Viszont nem tudom, abban tunál-e segíteni, hogy egy szürőt megoldani a pc-táphoz ?

Hello!
Sajnos abban nem tudok, mert nem ismerem sem a PC-det, sem azokat az igényeket, amire szükség lenne.
A tápegységben alapvetően van zavarszűrés, LC taggal. Esetleg ezt meg lehetne próbálni külső taggal (már mint, ami a táp házán kívül van) is "megerősíteni". Az induktivitáson viszonylag kis egyenáramú veszteség szokott lenni, lehet azzal nem lenne gond. Én valami PC-tápból kibányászott tagokkal próbálkoznék elsősorban.

Elvileg a a kártyának, (vagy amit táplál) is kellene zavarelnyomásának lenni tápoldalról. Ezek szerint az sem megfelelő. De földelési rendszer gond is lehet. (nem az érintésvédelmi földre gondolok) Egy "digitális majálisban" belül olyan zene-bona van, hogy csoda az is ha valami ez mellett egyáltalán szól benne valami.

Amúgy a zavarszűrés ha igényes, nem szokott egyszerű probléma lenni, és általában csak a gyakorlat mondja meg, jó irányban haladunk vagy sem. Minden esetre két oldala van. Csökkenteni kell a zavar kibocsátást, és növelni a zavarérzékenységet. Eredményre csak ez szokott vezetni.
üdv! proli007
(#) BiGDavid hozzászólása Ápr 29, 2012 /

Sziasztok, régóta keresek 30-35Amperos feszej stabilizátort, valaki tudna segíteni (egyszerű-t mert hülye vagyok ehhez) köszönöm
(#) proli007 válasza BiGDavid hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Hello!
Nem baj, hogy senki nem tudja mihez szeretnéd? Mekkora a bemenő feszültség? De kezdőként, lehet nem egy 35A-es stabival kellene kezdeni..
üdv! proli007
(#) nferi1 hozzászólása Máj 7, 2012 /

Sziasztok!

Keresek egy kapcsolást amivel 12V-ot tudok előállítani egy hőmérséklet kijelző/hűtés szabályzónak.
A táp az egy toroid secundere amit én tekerk.
Milyen feszültségre tekerjem, mivel oldjam meg a stabil 12V-ot?.
Előre is köszönöm.
(#) nferi1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2012 /

Köszi!
Tudnál 7812 helyett ajánlani olyat ami 2-3A-t bír?
Vagy párhuzamosan kössek 3 db 7812-őt?
(#) blackdog válasza nferi1 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /

(#) nedudgi válasza nferi1 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /

78T12 itt a webáruházban.
(#) granpa válasza nferi1 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /

Nézegesd a stabilizátor IC-k adatlapjait, ott vannak magfelelő minta kapcsolások, nagyobb áramra.
(#) Raidenman hozzászólása Júl 2, 2012 /

Sziasztok! Segítségre lenne szűkségem...

Olvasgattam az itteni topikokat, meg a google-val is vadásztam, egyenlőre eredménytelenül...

A project a következő:

Szűkségem lenne az autoban fix 12 voltos feszültségre, max áram 2 amper! Tudjuk hogy leállitott motornál egy jó akku 12,5 volt körül van, beinditva akár 14,4 is lehet.
De ezek ellenére akkor is 12 volt kell ha 12,5 az akksi, és akkor is ha 13,7 volt...

Fesz stabilizátor kilőve mert kb 2 volt külömbség kell neki!
Remélem hogy van erre valami értelmes kapcsolás! Köszönöm !
(#) tanulo99 válasza Raidenman hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Nagyon pontosnak kell lennie vagy leállított mocinál lehetne 12,x? Csak járónál kéne stabilizálni? Ha mindig kell arra is van megoldás.
(#) reloop válasza Raidenman hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

A stabilizátort nem kell kilőni: low dropout 12v regulator - így keresd.
(#) Raidenman hozzászólása Júl 2, 2012 /

Nagyon örülök hogy ilyen gyorsak vagytok !

leállítottnál lehet 12.XX járónál fixxre kell lőni!

Ez egy mérőszonda kipufogóban, és feszültség változásra mászik a görbe...

Low drop out... Erre nem is gondoltam gyorsan körbenézek !
(#) Raidenman válasza reloop hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

LM2940 Low dropout 0,8-1 volt kell neki....

12,5 voltnal ez csak 11,5...

De beindított motornál már ez is jó, csak ebből kéne egy combosabb 2 amperre!

Low dropos nem jó mert télen nem fog működni..... annak is n12,2 legalább kell ha egy vagy 12 kereken akkor semmi fesz nincs. Ha járónál kell csak akk itt a megoldás:
Kell egy zener dióda meg egy relé meg a stabilizátor. A zenert rakod a tápra a zener kimenetét a relé egyik tekercsvégére a gnd-t a másikra. Amikor áll a motor a zener nem enged át feszt nem húz be a relé direktben megy az áram a relén keresztül. Amikor behúz megszakad a kapcsolat és a velük párhuzamosan lévő stabiba megy. De holnap lerajzolom.
(#) Raidenman válasza tanulo99 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Igen értem amit mondasz! Amikor nem jár a motor akkor megkapja az akksi tápot. Amikor meg már be van inditva, akkor egy lowdrop stabilizátorral 12V...

Nincs erre valami kapcsolóüzemű ? vagy dc-dc megoldás ?...

Ez csak egy gondolat de pl : az akksi feszt dc-dc ben feltolni 1,5 - 2x esére. és onnantól gyönyörűen működne bármilyen stabilizátorral, ha áll az autó ha nem.

Igazából a szép megoldás az lenne ha bármilyen körülmény között 12 volt lenne ott....

Én is erre gondoltam csak vmi más megoldással. Bonyolultabb de én jobban szeretem. Kell egy 555-ös ic ami bistabilban megy pl. 1 kHz-cel és az hajt meg egy tranyót a tranyóból kijövő kapcsolt 12 14 volt váltóáramot egyenirányítod egy villard féle kapcsolás segítségével az megkétszerezi és az ebből kijövő áram 24 28 volt egyen.

Nem feltétlen IC-re gondoltam. A szabályozó elem legyen FET ami közel 0 ohmra tud nyitni. Az előbbi kereső szóra egy képtalálat: Bővebben: Link Némi keresgéléssel lelsz korrektebbet is.

Aztamindenit ! Ez elég korrekt! 11-15 volt in --->out 12 volt . Ha ez igy is működik akkor ez lenne a legegyszerübb megoldás !

Feszültséget nem növel, itt laptop táplálás folyik napelemről.
A Q4 pozícióban megfelelő FET kiválasztásával, vagy több párhuzamos kapcsolásával minimálisra lehet csökkenteni a feszültségesést.
Mi történik, ha az akksi lemegy 12V alá és az jelenik meg a szabályzó kimenetén? Milyen alkalmazásról van szó?

Ez egy kipufogogáz elemző szonda. A feszültségének fixxnek kell lennie amikor mér. De akkro lenne szép ha mindig az lenne amikor ugye be van kapcsolva. ÉS ahogy 12,5 voltról elkuszik a feszültség szépen 13,7 re gyönyörüen elmaszik az elemzés eredménye is. Kipróbáltam egy külön 12 voltos akksival, tökéletes a cucc.
Következő: »»   9 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem