Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
A hangoszlopban található trafó nem kimenőtrafó. Mivel légrésnélküli, olyan helyen nem alkalmazható, ahol egyenáram folyik át rajta.
Lehet butaság,de:
A légrés lehet mondjuk 1-1.5mm? Mert akkor simán keresztülvágom egy fűrésszel,és kész. Vagy mégsem ?
Minél nagyobb a légrés annál jobban lecsökken a primer tekercs induktivitása, ami rontja a mélyhangátvitelt. A légrést ugyanúgy méretezni kell mint a trafó többi paraméterét (vasmagkeresztmetszet, menetszámok, huzalátmérők...). A szokásos érték 0,1-0,2 mm.
Köszi. Hát annyit nem tudok belevágni,legfeljebb igen strapabiró lombfűrészlappal (már ha létezik fémre egyáltalán),vagy lézerrel.
És ha bevágom 1 mm-re,aztán úgymost kipótolom? Teszemazt 0.8as műanyag+0.2es vaslemez visszakalapálva?
Milyen trafód van? Ha EI típusú, esetleg hiperszil, akkor szét tudod szedni, és légrésesre össze tudod rakni. Kis reszelgetéssel az M magos trafó is átalakítható. A légrés kialakítását bármilyen nem ferromágneses szigetelő anyaggal meg lehet oldani. Használhatsz pl. 0,1mm-es (100g/mm^2) papírt.
A légrésbe dugott vaslemezt nem tartom szerencsésnek, mivel örvényáramok alakulnának ki benne, ami rontaná a hatásfokot, aminek főként a magasátvitel látná kárát.
Lenne még az a problémám hogy az előbb említett kapcsolás, 10 perc után a 15 r ellenállás látványos füstjelenség közepette megemelte az ellenállását, ez ellen mit tehetek 9v-ról ment 230ma áramfelvétellel egy 4 r hangszórón de szép volt a hangja legalább
Szia!
Hány wattos volt a 15 ohmos ellenállás?
Én a helyedben nem csodálkoznék. A FET gate feszültsége előbb utóbb a drain potenciáljára kerül, ami a FET -et teljesen kinyitja. Ekkor az áramot csak a 15 ohmos ellenállás korlátozza, ami majdnem 1 A, már ha a tápegység bírja. Az ellenálláson ez 15 W körüli disszipációt jelent. Illett volna a fet gate feszültségét (munkapontját) feszültségosztóval beállítani.
Brutális ellenállás kell. Én hősugárzóból kiszedett huzalt használtam megfelelő ellenállásra levágva. De nem izzott fel amúgy. Vagy tegyél oda 12V/10W...21W autós izzót.
Izzott és ellenállást vagy csak az izzott, ja s hogyan lehetne ezt a kapcsolást hídba kötni? Az ellenállásnak nem volt teljesítménye csak egy sima ellenállás, amúgy egy 9 v elemről ment de persze tudom növelni az áramot elég magasra csak előbb az ilyen hibákat akartam kiküszöbölni
Vagy izzót vagy ellenállást. Hídba kötni szerintem nem érdemes, mert a torzítás dupla annyi lenne, de egy műveleti erősítős fázisfordítóval megoldható.
?? Ez egy kicsit magas ilyenről még nem halottam
Bár angol nyelven van, segíthet: Bridged and paralleled amplifiers
Igy már világos kösz
Akkor érthető, hogy miért kezdett el füstölni szegény ellenállás. Még ha kilenc voltos elemről is működött az erősítő akkor is viszonylag nagy telejesítményt kellett hővé alakítania. Szerintem maradj az izzós megoldás mellett és a kilencvoltos elem helyett használj valami becsületesebb dugasztápot, ha nincs más.
Sziasztok!
Egy áramérő ellenálláson eső feszültséget akarok egy földelt emiterres kapcsolás segitségével felerősíteni. Közel 25* feszültség erősítést szeretnék elérni. Az árammérő ellenállás értéke: 0,1 ohm [5W]. Ezen 1 amper áram esetén 0,1V feszültség esik, ezt akarom 2,5 V nagyságú jellé alakítani. (amit majd komparátorral összehasonlítani) A terhelés során stacioner értékről van szó, így kondenzátoron keresztül nem tudom becsatolni a bemenetre (leválasztaná a jelet.) Csak hogy egyről beszéljünk: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/43/Simple_tra...vg.png Ezt a kapcsolást szerettem volna megépíteni és a paramétereit meghatározni. Első gondom az volt, hogy az R1, R2 feszültségosztó segítségével meghatározom a bázisáramot, ez rendben. A Bázis Emitter közti feszültség minimum 0,6 V Különben a tranzisztor lezár. Tehát az Ube=0,6V. A mérendő ellenáláson pedig 0,1 volt esik. Tehát 0.5V potenciálkülönbség alakul ki. Így Kiegyenlító áramok fognak folyni. Ami nem megengedett, gondolom én. A másik ötlet az volt, hogy R1 R2-t elhagyva A bázis ágba egy ellenállást kötve. a bázisáramot beállitom a 0,1V-os mérendő feszültséggel, de ez sem jó, mivel a Ube feszültségnek minimum 0,6 voltnak kell lennie! A kérdésem a következő: 1.) A gondolatmenetem jó? 2.) Ha igen mivel lehetne megoldani az egyenfeszültségű erősítést. A válaszokat előre is köszönöm!
Ez igy van
Szia!
A földelt emitteres erősítő nem jó DC erősítésre ilyen kis feszültségeknél, inkább Differenciál erősítőt javasolnék. Vagy a FE erősítő elé kell tenni egy szinteltoló áramkört ami megemeli a feszt, és akkor tud erősíteni, de ez komplikálja a dolgot. A következő megoldás egy műveleti erősítő alkalmazása kivonó áramkörként megépítve. Ez különbséget képez az ellenálláson eső feszből, és akkorára erősíti amekkorára akarod. Ha nem lehet elég nagy erősítést beállítani akkor kell még egy műveleti erősítő nem invertálóként bekötve. A harmadik megoldás, pedig az AD620. Ez egy műszer erősítő direkt erre van, pontos és precíz. 1000x-es erősítést is beállíthatsz, de ez a legdrágább megoldás.
Köszönöm a választ!
Pedig el akartam kerülni a műveleti erősítő használatát... Most kereshetek 5V-os tápról működőt. Köszi szépen a választ.
Sziasztok, feltétlen 15ohm-es ellenállás kell? 5-8 ohm-es érték nem? Műveleti előerősítővel nekem hangosabb hogy tudom megoldani hogy megmaradjon a zen feling és a 18 voltos tápellátás?
Sziasztok!
Még jó régen kaptam ezt a rajzot, de nem értek pár dolgot. Először is ami a bemenetre megy kondi az elkó? Ha igen milyen polarítással kell bekötni? A másik meg hogy hány wattos 230V-os izzával lehet helyettesítani ezt a 24Vosat, mert nekem csak olyan van itthon.
Szia! Sok örömed nem lesz benne, de tanulni nagyon jó. Hány voltot és mekkora maximális áramot tud szolgáltatni a tápegység - amire rászeretnéd kötni?
Ugyan az kicsit korrektebben: Bővebben: Link
19V 4,7A, úgyhogy van bőven power Amúgy nem szól valami szépen, hogy nme lesz benne sok örömöm?
Köss sorba 2 darab 12V21W autós izzót. Bővebben: Link
40W 230V-os izzó semmiesetre se lenne jó?
Az is jó, csak nagyon halkan fog szólni. Miről tervezel jelet adni a bemenetére?
Ha minden képpen 230V-os izzót akarsz használni, szerezz be két egyforma 100W fölötti példányt. (300-500W körülit javasolnék.)
Egy egytranzisztoros konstrukció is szólhat szépen, bár a felvett teljesítmény csak nagyon kis részét képes a hangszórók felé küldeni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |