Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   29 / 33
(#) pucuka válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 27, 2011 /
 
A hangoszlopban található trafó nem kimenőtrafó. Mivel légrésnélküli, olyan helyen nem alkalmazható, ahol egyenáram folyik át rajta.
(#) danka- hozzászólása Aug 28, 2011 /
 
Lehet butaság,de:

A légrés lehet mondjuk 1-1.5mm?
Mert akkor simán keresztülvágom egy fűrésszel,és kész.
Vagy mégsem ?
(#) varttina válasza danka- hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Minél nagyobb a légrés annál jobban lecsökken a primer tekercs induktivitása, ami rontja a mélyhangátvitelt. A légrést ugyanúgy méretezni kell mint a trafó többi paraméterét (vasmagkeresztmetszet, menetszámok, huzalátmérők...). A szokásos érték 0,1-0,2 mm.
(#) sanykaraj hozzászólása Aug 28, 2011 /
 
Jó e ez a bekötés?
(#) danka- válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Jó. Épp ezt nyúzom most is.
(#) danka- válasza varttina hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Köszi. Hát annyit nem tudok belevágni,legfeljebb igen strapabiró lombfűrészlappal (már ha létezik fémre egyáltalán),vagy lézerrel.
És ha bevágom 1 mm-re,aztán úgymost kipótolom?
Teszemazt 0.8as műanyag+0.2es vaslemez visszakalapálva?
(#) varttina válasza danka- hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Milyen trafód van? Ha EI típusú, esetleg hiperszil, akkor szét tudod szedni, és légrésesre össze tudod rakni. Kis reszelgetéssel az M magos trafó is átalakítható. A légrés kialakítását bármilyen nem ferromágneses szigetelő anyaggal meg lehet oldani. Használhatsz pl. 0,1mm-es (100g/mm^2) papírt.
A légrésbe dugott vaslemezt nem tartom szerencsésnek, mivel örvényáramok alakulnának ki benne, ami rontaná a hatásfokot, aminek főként a magasátvitel látná kárát.
(#) sanykaraj válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Lenne még az a problémám hogy az előbb említett kapcsolás, 10 perc után a 15 r ellenállás látványos füstjelenség közepette megemelte az ellenállását, ez ellen mit tehetek 9v-ról ment 230ma áramfelvétellel egy 4 r hangszórón de szép volt a hangja legalább
(#) Abukodonozo válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Szia!

Hány wattos volt a 15 ohmos ellenállás?
(#) pucuka válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Én a helyedben nem csodálkoznék. A FET gate feszültsége előbb utóbb a drain potenciáljára kerül, ami a FET -et teljesen kinyitja. Ekkor az áramot csak a 15 ohmos ellenállás korlátozza, ami majdnem 1 A, már ha a tápegység bírja. Az ellenálláson ez 15 W körüli disszipációt jelent. Illett volna a fet gate feszültségét (munkapontját) feszültségosztóval beállítani.
(#) Mayan válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 30, 2011 /
 
Brutális ellenállás kell. Én hősugárzóból kiszedett huzalt használtam megfelelő ellenállásra levágva. De nem izzott fel amúgy. Vagy tegyél oda 12V/10W...21W autós izzót.
(#) sanykaraj válasza Mayan hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Izzott és ellenállást vagy csak az izzott, ja s hogyan lehetne ezt a kapcsolást hídba kötni? Az ellenállásnak nem volt teljesítménye csak egy sima ellenállás, amúgy egy 9 v elemről ment de persze tudom növelni az áramot elég magasra csak előbb az ilyen hibákat akartam kiküszöbölni
(#) Abukodonozo válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Vagy izzót vagy ellenállást. Hídba kötni szerintem nem érdemes, mert a torzítás dupla annyi lenne, de egy műveleti erősítős fázisfordítóval megoldható.
(#) sanykaraj válasza Abukodonozo hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
?? Ez egy kicsit magas ilyenről még nem halottam
(#) Abukodonozo válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Bár angol nyelven van, segíthet: Bridged and paralleled amplifiers
(#) sanykaraj válasza Abukodonozo hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Igy már világos kösz
(#) Abukodonozo válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 31, 2011 /
 
Akkor érthető, hogy miért kezdett el füstölni szegény ellenállás. Még ha kilenc voltos elemről is működött az erősítő akkor is viszonylag nagy telejesítményt kellett hővé alakítania. Szerintem maradj az izzós megoldás mellett és a kilencvoltos elem helyett használj valami becsületesebb dugasztápot, ha nincs más.
(#) L_Maqvus hozzászólása Szept 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy áramérő ellenálláson eső feszültséget akarok egy földelt emiterres kapcsolás segitségével felerősíteni. Közel 25* feszültség erősítést szeretnék elérni. Az árammérő ellenállás értéke: 0,1 ohm [5W]. Ezen 1 amper áram esetén 0,1V feszültség esik, ezt akarom 2,5 V nagyságú jellé alakítani. (amit majd komparátorral összehasonlítani) A terhelés során stacioner értékről van szó, így kondenzátoron keresztül nem tudom becsatolni a bemenetre (leválasztaná a jelet.)

Csak hogy egyről beszéljünk:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/43/Simple_tra...vg.png

Ezt a kapcsolást szerettem volna megépíteni és a paramétereit meghatározni. Első gondom az volt, hogy az R1, R2 feszültségosztó segítségével meghatározom a bázisáramot, ez rendben. A Bázis Emitter közti feszültség minimum 0,6 V Különben a tranzisztor lezár. Tehát az Ube=0,6V. A mérendő ellenáláson pedig 0,1 volt esik. Tehát 0.5V potenciálkülönbség alakul ki. Így Kiegyenlító áramok fognak folyni. Ami nem megengedett, gondolom én.

A másik ötlet az volt, hogy R1 R2-t elhagyva A bázis ágba egy ellenállást kötve. a bázisáramot beállitom a 0,1V-os mérendő feszültséggel, de ez sem jó, mivel a Ube feszültségnek minimum 0,6 voltnak kell lennie!

A kérdésem a következő:
1.) A gondolatmenetem jó?
2.) Ha igen mivel lehetne megoldani az egyenfeszültségű erősítést.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) deadlyroberta válasza bgsf hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Ez igy van
(#) Gery78 válasza L_Maqvus hozzászólására (») Szept 28, 2011 /
 
Szia!

A földelt emitteres erősítő nem jó DC erősítésre ilyen kis feszültségeknél, inkább Differenciál erősítőt javasolnék. Vagy a FE erősítő elé kell tenni egy szinteltoló áramkört ami megemeli a feszt, és akkor tud erősíteni, de ez komplikálja a dolgot.
A következő megoldás egy műveleti erősítő alkalmazása kivonó áramkörként megépítve. Ez különbséget képez az ellenálláson eső feszből, és akkorára erősíti amekkorára akarod. Ha nem lehet elég nagy erősítést beállítani akkor kell még egy műveleti erősítő nem invertálóként bekötve. A harmadik megoldás, pedig az AD620. Ez egy műszer erősítő direkt erre van, pontos és precíz. 1000x-es erősítést is beállíthatsz, de ez a legdrágább megoldás.
(#) L_Maqvus válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 29, 2011 /
 
Köszönöm a választ!

Pedig el akartam kerülni a műveleti erősítő használatát... Most kereshetek 5V-os tápról működőt.

Köszi szépen a választ.
(#) deadlyroberta hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
Sziasztok, feltétlen 15ohm-es ellenállás kell? 5-8 ohm-es érték nem? Műveleti előerősítővel nekem hangosabb hogy tudom megoldani hogy megmaradjon a zen feling és a 18 voltos tápellátás?
(#) csabi98 hozzászólása Jan 15, 2012 /
 
köszönöm szépen nekem nagyon jól teljesíti a feladatát
(#) forma3 hozzászólása Máj 2, 2012 /
 
Sziasztok!

Még jó régen kaptam ezt a rajzot, de nem értek pár dolgot. Először is ami a bemenetre megy kondi az elkó? Ha igen milyen polarítással kell bekötni? A másik meg hogy hány wattos 230V-os izzával lehet helyettesítani ezt a 24Vosat, mert nekem csak olyan van itthon.
(#) reloop válasza forma3 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Szia! Sok örömed nem lesz benne, de tanulni nagyon jó. Hány voltot és mekkora maximális áramot tud szolgáltatni a tápegység - amire rászeretnéd kötni?
Ugyan az kicsit korrektebben: Bővebben: Link
(#) forma3 válasza reloop hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
19V 4,7A, úgyhogy van bőven power Amúgy nem szól valami szépen, hogy nme lesz benne sok örömöm?
(#) reloop válasza forma3 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Köss sorba 2 darab 12V21W autós izzót. Bővebben: Link
(#) forma3 válasza reloop hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
40W 230V-os izzó semmiesetre se lenne jó?
(#) reloop válasza forma3 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Az is jó, csak nagyon halkan fog szólni. Miről tervezel jelet adni a bemenetére?
(#) varttina válasza forma3 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /
 
Ha minden képpen 230V-os izzót akarsz használni, szerezz be két egyforma 100W fölötti példányt. (300-500W körülit javasolnék.)
Egy egytranzisztoros konstrukció is szólhat szépen, bár a felvett teljesítmény csak nagyon kis részét képes a hangszórók felé küldeni.
Következő: »»   29 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem