Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zöld lézer

Témaindító: Valteri, idő: Márc 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   65 / 76
(#) kakukp válasza Collector hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Köszi szépen a segítséget. Megpróbálom még, hátha sikerül normálisan letakarítani a lencsét.
(#) nagy hoho válasza kakukp hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

A 70 %-os alkohol egy része víz 30 %. Ez nem párolog el, szét kenődik a lencsén. A tiszta alkohol ami 96 %-os eredményesebb lehet.
(#) kakukp válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Ebben igazad van, de már azóta (tegnap) sikerült megtisztítani a lencsét.
(#) kakukp válasza nagy hoho hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Az a baj, hogy a patikában nem adhatnak tiszta etil alkoholt. Izopropil alkoholt meg nem mertem kipróbálni, nem tudom, hogy a műanyag kibírja-e (lehet, hogy a lencse műanyag)
(#) molnarp hozzászólása Ápr 27, 2012 /

Szerintem megmarta az alkohol a műanyag lencsét.
Én legalábbis jártam már így.
Számtekboltba egy ezresért lehet kapni CD tisztító szettet(nem monitortisztító!), ahhoz van alkoholmentes lencse tisztító és puha rongy, azóta ezt használom.
(#) kakukp válasza molnarp hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Most már jó lett a lencse, sikerült megtisztítani, de azért ezt a lencsetisztító szettet megnézem majd.
(#) molnarp válasza kakukp hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Na erről beszéltem.
(#) kakukp válasza molnarp hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /

Köszi!
(#) zenetom hozzászólása Ápr 30, 2012 /

Előző oldalon már említettem, hogy szereztem egy zöld lézerpointert, aminek nő a fényereje a hőmérséklettől függően, Szebence írta hogy a kristály miatt.
Kipróbáltam, hogy rátettem az egész pointert egy erősítő hűtőbordájára egy szűk percig (kb. 50-60°C), és nagyon szép erős fénye lett, de aztán pár másodperc múlva ismét halványodott. Majd ismét melegítettem és akkor megint erős lett a fénye.
Viszont most magától nem akar erősödni (túl gyorsan hűlne..?), csak ha így az említett módon melegítem. De még megpróbálom majd nem elemről hanem tápról hajtani.
Viszont az vicces lesz, ha nem hűteni, hanem fűteni kell az egészet.
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Ugyanezzel a dologgal kisérletezgetek én is,egy független hűtő-fűtő rendszer(hőfokszabályzó) a lézerkristálynak,hatásfok növelés célból.
Az eszköz peltier,mivel ha kell,ez hűteni is tud.
Jelenleg mechanikai problémák lassitják a haladást.
Ha csak fűteni akarod,akkor egy 5W-os cement ellenállás is megteszi.
(#) zenetom válasza epyn hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Majd megnézem mit csinál ha hálózati tápról hajtom, csak attól félek hogy hőmegfutás áldozata lesz, bár majd rakok bele valami áramfigyelőt, vagy ahogy mondtad, peltierrel lehessen szabályozni akár a hűtést is.
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Pointer féleséget a méretei és a konstrukciója miatt elég nehézkes lesz megfejelni plusz dolgokkal.A hőmegfutás pedig szintén a méretek miatt rizikós,mert nincs ami visszahűtse a biztonságos hőmérsékletre:relative kicsi a hűtő-hőelvezető tömeg.
Hogy érted "ha hálózati tápról hajtod"?
(#) zenetom válasza epyn hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Mivel pointer, ezért alapból 2db AAA elemről működik, viszont ezt lelváltani trafó+graetz+puffer+stab IC verzióra.

Értem.
A beforrasztott áramszabályzó maradna,vagy leváltanád?
Ha adhatok egy tanácsot,a helyedben készitenék a belső modulnak egy tömböt,amit egy univerzális hőfokszabályzó kezel.Méretei,ezáltal sokszorozódnak de mivel amúgyis kábelről kapná az áramot,a hordozhatóság már nem kérdés szerintem.
Van itt egy viszonylag egyszerű bipoláris meghajtás,elegendő lehet a stabil hőfok megteremtésére,kipróbáltam működik.

Nem tudom hogy a gyári áramköre mennyire megbízható, meg a ház szétfűrészelése nélkül nem lehet hozzájutni. Viszont arra is gondoltam hogy szétszedem az egészet és saját áramgenerátort kéne neki csinálni. De ez macerás.
Ez a peltieres dolog lehet jó megoldás lenne, főleg ha a tápnak is van valami szabályzása.

Legtöbb esetben a gyárilag ráforrasztott parány meghajtók amik miatt nem lehet hosszú távon használni a poitereket.Ha ezt leváltod egy külsőre,folyamatosan is használhatod a lézert.Igy gondolom.
A peltiernek egy nagyobb teljesitményű táp kell,a szabályzást mindig a meghajtása intézi.Amit mellékeltem alább,ahhoz egy szimmetrikus táp kell,mert nem tud áramirányt váltani a cella.A H-hidas meghajtás pedig bonyolult.
Nem tudom,megéri-e a pointer ezt a nagy felhajtást?!?

Idézet:
„Nem tudom,megéri-e a pointer ezt a nagy felhajtást?!?”

Én is ezen gondolkozom.
Viszont elég nagy fénye van.

Azt tudom,mit ér,ha a lézerkristály felmelegszik.
Ennek a hőfok stabilizálása viszont még csak 1-2C°-on belül is roppant körülményes.A pontosabbat meg sem emlitem,pedig lenne rá lehetőség,egyes gyártók adnak sample IC-t(pl Maxim MAX1968)

Na majd valamit kitalálok.
Köszi az infókat!
(#) Szabi1 hozzászólása Máj 2, 2012 /

Helló van egy LG GCE-8480B CD íróm.
Azt szeretném megtudni hogy a benne levő lézer milyen hullámhoszú. (Reménykedek hogy piros )
Néztem egy adatlapot csak enyit tudtam meg róla.

laser.JPG

(#) epyn válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Ez (LG GCE-8480B)csupán CD lemez irására és olvasására alkalmas,amikhez infravörös 780nm-es,tehát a látható fény fölé eső hullámhosszú lézerdiódát használnak,max 120mW-osat.
Vörös,látható fényű lézerdióda kizárólag a DVD lemezek irására/olvasására használatos optikai meghajtókan van.
(#) Szabi1 válasza epyn hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Ok Köszönöm, de nemlehet valahogy megoldani hogy látható hullámhoszot adjon ki? (640nm 430nm)
És dvd olvasóba milyen hullámhoszu lehet? (Ami nem tud irni)
(#) epyn válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Idézet:
„de nemlehet valahogy megoldani hogy látható hullámhoszot adjon ki?”

nem
Idézet:
„dvd olvasóba milyen hullámhoszu”

650nm.
Dióda teljesitménytől(iró sebességtől) függetlenül ez a szabvány.
(#) Szabi1 válasza epyn hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Kibontottam egy lg dvd író olvasót.
Két lézerdiódája van. Hnna tudom meg hogy melyik a piros?
Úgy kiszabad próbálni hogy a mérőműszer diódatesztjét rárakom s megnézem melyik világít? És majd a piros lézert le lehet butítani, hogy ne égessen?(gondolom kevesebb árammal)
(#) epyn válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Nem javaslom a diódatesztet.
Egyébként sem hiszem hogy fog tőle világitani,mert nagyon minimális az előfeszitő árama.Egy lézerdiódának kell legalább 20-30mA,hogy elkezdjen pislákolni.
Ha ki akarod tesztelni,kettő dologra lesz szükséged:
-a dióda lábkiosztása
-egy biztonságos meghajtó áramkör,áramgenerátor,amit nagyjából 30-50mA áramot ad le.
Általánosságban szerintem elmondható,hogy a dvd lézer diódák bekötése ilyen
Áramgenerátort pedig lehet késziteni lm317-esből és egy ellenállásból.Taálsz róla képet itt a topicban.
Furcsállak,amúgy,mindenki más csak égetni akar vele,meg gyufázni,lufizni.
egyébként,ha már dvd illetve vörös lézer,ez a topic pont nem erről szól!
ITT a helye
(#) zenetom hozzászólása Máj 4, 2012 /

Még annyi kérdésem lenne a zöld pointeres témához, hogy mikor megnyomom a gombot, a másodperc töredékéig erősen világít (szóval felvillan egyet), aztán egyre halványabban.
Persze ha melegítem, akkor egyre erősebb lesz a fénye.
Miért villan fel erősen mikor benyomom a gombot?
(#) Szabi1 válasza zenetom hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Hello!
Szerintem le van limitálva a lézerdióda. Azt hiszem kell legyen egy poti vagy ellenállás.
(#) zenetom válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Nem ez a baja szerintem, mert ha melegszik, nő a fénye.
(#) Szebence hozzászólása Máj 6, 2012 /

Sziasztok!

Tutdok mutatni nekem olyan zöld lézer pointert illetve modult, amiben az infra dióda egy csavarral van rögzítve (tehát nincs szükség satura, préselésre a dióda cseréjéhez) és ilyen, TO18-as tokozású infra dióda megy bele?
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Máj 12, 2012 /

Senki nem tud ilyen pointert ajánlani?
Következő: »»   65 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem