Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
A zene szám régen nekem is meg volt. Szerintem valamelyik rácsra vezetnek rá 2-3 száz V FM modulációt, persze leválaszt valami trafóval.
Én sem wc-papír hengerre tekercseltem, hanem széles matrica tartójára. Egy időben ilyennel dolgoztam és eltettem pont ilyen célra.
De lehet különböző papírhengereket találni olyan helyeken ahol posztereket árulnak, vagy valamit tartanak rajta, például fóliát. Én a melóhelyemen is kunyeráltam hengert, amiben a reklámanyagot szállítják. De szőnyegeket, szöveteket is tartanak papírhengeren, de lehet, hogy azok kicsit vastagabbak, de nagyobb átmérőjűek.
Spóroltál 300 forintot, ellenben kapsz egy alaktalan, rosszul szigetelő csévetestet, egyértelműen megéri.
Ha egyszer feltalálják az időgépet, tuti hogy tesla idejébe megyek vissza, és megnézném, hogy miből készül a szekunder.
Ha nem leszek elégedett a papíros szekunderrel, akkor úgyis veszek csövet.
Sikerült elkészíteni a szekundert?
![]()
Még félig vagyok vele.
Nem lehet, hogy a katódot rángatta mondjuk IGBT-vel vagy FET-tel? (Nem hinném hogy triakkal)
Én egy olyant láttam hogy a fűtés vagy ki-be kapcsolva.
De elméletileg lehet a táp primer oldalát is kapcsolgatni, csak MOT esetében kell egy pár száz menetes fojtó tekercs, vagy pár Ohm/20-25W-s ellenállás sönt.
Az igen! Úgy, folyamatos üzem, majd ne csodálkozzon hogy lassan szét ég az idegei.
Remélem Te fogod utánozni, és más se.
A staccato is a katódot választja le a földről ahhoz hasonlóra gondoltam midi modulációval.
Hmm, az ilyen rendszerekhez nemigazán értek. A katód leválasztása lehetséges fet-el, csak fordított működés, az-az alapból a nyitva van, egy 10k-s ellenállás a gate és a föld közé. Ha nincs fesz a gate-on, akkor zár be.
Ez elé kellene valami "konverter", ugye?
Aki VTTC-t épít annak ajánlom a Staccato beépítését. Nekem a beépítés előtt 37cm-es szikrám volt, de 2 perc után az anód vörösen izzott. Most 42 cm-es a szikrahossz és legalább 15 percet ment folyamatosan, de a cső egyáltalán nem melegedett. Köszönöm mindenkinek aki segített!
![]()
Szia, gratulálok a VTTC-hez, tudnál nekem adni egy kapcsolási rajzot ami alapján készítetted valamint a Staccato-hoz? Valamit egy kis leírást hogy pontosan mi ez a Staccato rész?
![]() Előre is köszi. Üdv.: Bálint
Köszi, szívesen megosztom a kapcsolást. A VTTC kapcsolási rajzát itt találod, én az alsó kapcsolást építettem meg. A Staccato a katódot választja le a földpontról, így kontrollálni lehet vele a kitöltést és a frekvenciát (nem a primer körét, hanem hogy ne 50Hz-el legyen "szaggatva" a primer kör hanem állítható legyen 1-50 Hz-ig.) Ezt egy minél nagyobb fesztűrésű FET-el vagy TRIAC-al lehet megoldani. Az alapkapcsolásról több infót, képeket találhatsz Collector oldalán is.
Hali. Csak Staccoto-t akarod megépíteni, vagy az egész csöves teslát?
Építettél már csöves kapcsolást? Amúgy amit velkey épített az-az egyik legnagyobb teljesítményű.
Hali, még nem építettem és szeretnék majd a közeljövőben építeni egyet aztán azért érdekel mennyiből lehet összehozni meg milyen a kapcsolás mennyi munka van vele stb. ilyesmi érdekel.
![]() ![]()
Hát GU81M csövet nem könnyű beszerezni, de nem lehetetlen. Az áruk sem magas, általában 6-12 ezer Ft típus, teljesítmény, állapot stb, függően váltizik.
Ha csöves teslát szeretnél építeni, javaslom hogy először ismerd meg a csöves kapcsolásokat, működésüket, olvasgasd a szakirodalmat, mert megéri.
A GU81M egy nagyon strapabíró cső, bírja a túlterhelést, elméletileg 3kV az anódfeszültsége, de én 2 MOT-ról járatom ami csúcsban ennek akár a duplája is lehet. Én ezt a csövet 4500Ft-ért vettem és tudok még szerezni 5000-ért is ha kell valakinek. Én is a szakirodalmat ajánlom elsőnek, mert én is azzal kezdtem, de még így is adódott több probléma. A VTTC-t én ajánlom az SSTC után mert ez sem olyan zajos, és teljesítményben viszont már a következő kategória. (16 Amperes biztit, ha éppen feszültségcsúcsban kapcsolom be, akkor mindig levágja.)
Ha valakinek kell egy teljesen befejezett staccato panel akkor odaadom szívesen az enyémet, mert csináltam egy újat, de a régit használom.
Van terhelés a MOT-ok primer oldalán fojtó, vagy ellenállás. Az mindig segít.
Idézet: „(16 Amperes biztit, ha éppen feszültségcsúcsban kapcsolom be, akkor mindig levágja.)” Építs lágyindítót.
Már tervbe van véve, de szerintem még egy ideig eltart.
Eltart? Ha visszanézel, feltettem kapcsolást is.
De ha neked jó szaladgálni az automatához... Ne feledd, a kismegszakítót nem arra tervezik, hogy naponta tízszer kapcsolgassák, mert ugyanannyiszor leveri valami.
Nmm.. mintha különböző fesz lenne adva a fűtésnek.
Bővebben: Link
Átütött az egyik MOT a tesla tekercsemben, pedig olaj alatt volt.
![]()
Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy egy 24V-os Skori-féle Teslát hogyan tudnék elektromos gitárral esetleg szintetizátorral meghajtani illetve milyen átalakítások szükségesek, sőt jó e hozzá ez a fajta Tesla vagy más típussal célszerűbb lenne? Válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!
Sziasztok, adódott egy kis problémám,
35nF os 4000V ra méretezett kondenzátorra lenne szükségem, viszont sehol sem lehet kapni, még hasonló paraméterekkel megáldott fegyverzet párt sem. Segítséget szeretnék kérni hogy soros és párhuzamos-ba kötés variációkkal mi lenne a legmegfelelőbb kombináció ezen adatok eléréséhez. A kereskedelemben kapható kondenzátorok közül mit és hogy használjak fel. Egy Tesla Tekercs-hez lesz Fontos lenne! Előre is köszönök minden segítséget! Idézet: „Fontos lenne!” Miért olyan fontos? Idézet: „Egy Tesla Tekercs-hez lesz” Ilyen értékű kondit leginkább DRSSTC-hez szokás használni, bár azt nem mondtad, hogy milyen típushoz kell, de szikraközöshöz 4kV-os biztosan nem lesz elég, akárhogy is készíted el. DRSSTC-hez meg WIMA FKP sorozatból érdemes válogatni, bár nekem is MKP10-esek lesznek egyelőre, de 8kV-ra. |
Bejelentkezés
Hirdetés |