Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   42 / 323
(#) zoka válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Én 9 vagy 10 akkut töltenék egyszerre, de elég kicsi áramkör, nem foglal sok helyet.
(#) mex válasza zoka hozzászólására (») Máj 4, 2012 1 /
 
A tíz szekunder helyett én tennék tíz diódát, és így választanám le egymástól az áramköröket.
(#) Signal válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Soros akkutelepet csak galvanikus leválasztással tudsz egy-egy áramkörrel, egyszerre tölteni, ehhez pedig külön trafók (vagy szekunderek) kellenek.

Ha meg külön vannak a cellák, dióda sem kell. Ha meg egymás után akarja valaki tölteni, elég 1 db töltő, legfeljebb sokáig fog tartani.

Kétcellás akkus csavarhúzónál ezt még meg tudom tenni, amikor regeneráló töltésre teszem, sőt négycellást is frissítettem már így egyenként, de 10 db már kicsit sok lenne.
(#) zoka válasza Signal hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Én is egyébként ezen gondolkodtam, hogy minek tíz szekunder, de most megkaptam a választ.
Ha külön-külön töltöm a cellákat, tehát a + és - végük csak a töltőre kapcsolódik, de sorosan egymáshoz nem, akkor elég egy szekunder.

Viszont felmerül még egy kérdés:
Ha jól tudom a laptop akkuban több ilyen 18650 vagy hasonló cella van összekapcsolva, és amikor a laptopot töltjük, akkor egy csatlakozót dugunk be. Tehát hogyan tudom azt megoldani, hogy össze vannak kapcsolva a cellák, sorosan, és ha tölteni akarom, csak rákötök mittudomén 42V-ot.
Tehát ez az MCP73832T-2ACI/OT alkalmas erre a feladatra? Mert azért az nevetséges lenne, ha például egy laptopot úgy tudnák tölteni, hogy például 6 vezeték segítségével.
(#) llaci56 válasza zoka hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Akik "csak úgy tudnák tölteni", azok jól töltik. Nézd meg, hány csatlakozó van egy laptop akksin!
(#) zoka válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Egy régebbi Toshiba laptopon például 1 csatlakozó van, + - polaritással és kész. Ez a laptop oldalán van, a belsejét nem tudom, de a végeredmény a lényeg: 1 dugót kell bedugni... Az a kérdés, hogy belül mi van.
(#) KTobi válasza zoka hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
A laptop egy csatlakozón (két érintkező) kapja az energiát. De belül az akut nem direkt töltik. Nagyobb akkupakkokat úgy gondolom, úgy töltik, hogy a két végén tolják bele az energiát, és minden cellán van egy balanszer, ami söntöli az áramot, ha már a cella feltöltött. A laptopp akkuban biztos méri minden cellán a feszültséget.
(#) gaben62 válasza KTobi hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
A laptop +Netbook akku packban, hasonlóan mint a DEE Walt fúrók Li-nano tech akkujához, egy töltő Ic.s áramkör, méri az egyes cellák feszültségét, annak állapotát, hőmérsékletét is, figyeli.
A cella fesz.get egyenként mérik, figyelik, nem engedi teljesen kisütni 3V alá menni.
A töltési ciklusnál, más a helyzet, ott az egyes cellák fezsültségeit, méri, ugyanakkor a töltőáramokat stabilan tartja az Ic.
Olyan nem fordulhat elő, hogy pl. 4dB, 3,4V-os Li-ion cella akkupackjának , egyik vagy másik akkuja hamarább töltődik fel ,mint a 3-4-ik cella, ezt a gyártási technológia, Hi-tech teljesen kizárja.
Még a gyártás kezdetekor pontosan állítják be az értékeket, a kapacitást, a cella feszültséget, szám.gép sor ellenőrzi, elejétől végéig.
A túltöltést pedig, az akkupackban lévő, már említett reg.Ic. akadályozza meg, de nem söntöléssel, hanem rövidebb impulzusokkal tölt, majd 4-4,20V felett lekapcsolja az akku cellákat a töltőről.
(#) Ricsi89 válasza KTobi hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
A laptop akkukban van egy töltő, védő, balanszírozó elektronika. Így arra csak feszt kell adni és a benne lévő elektronika elvégzi a töltést és balanszolást is. Kisütéskor pedig lekapcsolja a cellákat a kimenetről, mielőtt mélykisülésbe mennének át.
(#) gaben62 válasza KTobi hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Ezt a többieknek is írom, nem szabad egy jó minőségű drága Li.ion akkut egy elektromos bringa, zselés-savas ólom akkujához hasonlítani.
A kettő ég és föld, a kínai csoda bringák, akku pakkjai, 3ból 2db.1-2év után behalnak, cellazárlatossá válnak legyengülnek, 350-400 ciklus már jónak számít ezeknél.
(#) KTobi válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Nem én akarok két dróton akut tölteni. Csak írtam, hogy van ott elektronika, szedtem már szét laptop akut, tudom mi van benne.
Amellett meg kiállok, hogy egy sokcellás (>30) akkupakkot úgy lehet emberien tölteni, hogy sorba tölti az ember őket, majd a balanszer szól, ha van egy feltöltött cella, lecsökkentett töltőárammal, még a többit feltölteni, a teli cellán meg nem engedni megnövekedni a feszültséget. Akkor van feltöltve a pack ha minden balanszer kapcsolt. Kisütésnél, szerintem nem érdemes egyesével figyelni, ha a végfeszültségbe számol az ember egy kis tartalékot, és mindig mindet teljesen feltölti.
Bocs, ha azt mondod, hogy minden cella egyforma egyszerre töltődik fel, akkor minek cellánként figyelni a feszültséget? Van azért szórás.
(#) zoka hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Egy ilyen töltő elektronikát, ami a sorba kötött cellákat képes korrekt módon feltölteni, mennyire bonyolult megépíteni?

Úgy értem, itt volt szó, erről a MCP73832T-2ACI/OT típusú elektronikáról, amiről most már tudom, hogy soros akkutelepet csak galvanikus leválasztással tudnék tölteni, de én nem szeretnék 9-10 szekunder tekercset, nekem olyan elektronika lenne a jó, aminek csak egy szimpla táp kell. Ezt meg tudja oldani az MCP vagy nem?
És ha más megoldás kell, mert teszem fel ez az IC nem alkalmas erre a "balanszolásra", akkor hogyan lehetne megoldani a sorosan kapcsolt 18650-ek töltését a legegyszerűbben egy olyan elektronikával, amire csak szimpla táp kell? (Valami konkrét kapcsolás lenne jó valahonnét)
Köszi!
(#) hibbantpasi válasza zoka hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Szia!

Alant linkelek egy egyszerű kapcsolást, amit már megépitettem és remekül működik.Gyakorlatilag tetszés szerint bővithető. Áramgenerátoros tápot illik hozzá használni.
balancer

üdv: hp
(#) Jax hozzászólása Máj 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Találtam egy áramkört, és szeretném a véleményeteket kérni, hogy mennyire használható?

http://hg4gfj.ceger.hu/KITT%20LEIR%C1SK%20PDF%20FORM/A%20szab%E1lyozhat%F3%20fesz%FClts%E9g.pdf

Ez lenne az, és telefon töltésre szeretném használni.
A célom, hogy van egy multi funkciós eszközöm, ami akkumulátorról működik, és szeretnék hozzá építeni egy áramkört, amivel telefont tudok tölteni.
3 fajta telefonhoz való (Nokia, Sony Ericsson, Samsung), mindegyikhez pontosan 5V kell, és 5-900 mA.
Olvastam, hogy nem minden töltőáramkör felel meg LI.Ion akksi töltésre, ezért kérdezem, hogy ez jó lenne e?
A másik kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom beállítani, hogy 500mA fölé, ne menjen a töltőáram?
(a tápot, 12v-ot, az ólom akksiról, vagy napelemről kapná a töltő áramkör)
A válaszokat előre is köszönöm

Üdv.: Jax
(#) pipi válasza Jax hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
12V-ból 5V-ot áteresztőstab-bal előállítani nem egészséges ekkora áramra, mert nagy a veszteség, főleg ha ez még akksi is. A sok meleget meg valahová tenni kell. Használj inkább valami kapcsi táp IC-t pl lm2576.
Miért kellene korlátozni a töltőáramot? A telefon automatikusan elintézi. Esetleg meg is zavarodhat a teló, ha te bekorlátozod az áramot, ami ilyenkor nyilván feszültségeséssel jár.
(#) nedudgi válasza Jax hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
A telefontöltésre legegyszerűbb, kész megoldás egy 34063 vagy az azzal készült autóstöltő.
(#) ekuanszuocsa hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
Üdv!

Rc autó LiPo akksihoz szeretnék töltőt vásárolni. Nem értek hozzá és ahány boltban kérdeztem,hogy milyet vegyek annyi választ kaptam. Ha konkrét terméket is tudtok mutatni megköszönném. Tudom nem lesz olcsó,de szeretnék 20e körül kijönni(táppal).
Az akku:HPI Plazma tokozott LiPo akkupack, rc autómodellekhez. T csatlakozóval
Kapacitás: 5300mAh
Névleges feszültség: 7.4V
Terhelhetőség: 30C Balanceres csatlakozóval.

Nem tudom számít-e de később vennék egy 11.1V-os változatot is.

Előre is köszönöm!
(#) Jax válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Megnéztem az adatlapját, tényleg egész jó, még +5V-os kapcsolást is mutatnak.
Viszont egyet nem értek benne.
Megvan a kapcsoláson, hogy egy tekercsen keresztül, hol jön ki az az 5V/500mA-es töltés, de utána rajzoltak egy 1 uH-s tekercset, ami a földre van kötve egy 100µF-os kondival, és a tekercs egyik vége egy nyíllal befele mutat a Vout-ra, a másik, ahol a kondi is van, szintén Vout-on van. Ez egy RLC szűrőkör lenne? Azokból sosem voltam jó, el tudnád magyarázni, mi értelme?
Köszi!

Üdv.: Jax
(#) Jax válasza pipi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Ez biztos? Nem kell lekorlátozni?
De ha mondjuk 1A-t küldök egy 700mA-es akksira, akkor az kinyírja nem?
Vagy a LI-Ion akksi csak annyit vesz, amennyi neki kell?
(#) hibbantpasi válasza ekuanszuocsa hozzászólására (») Máj 9, 2012 / 1
 
Szia!

Egy példa itt: Bővebben: Link
(Elég sok felhasználásra jó töltő)
Azért érdemes jól körülnézned, ha számitanak az ezresek, lehet máshol akár olcsóbb is

üdv: hp
(#) pipi válasza Jax hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Persze hogy kinyirja ha nagy a fesz, és a tápot direktben kötöd az akksira! De te nem ezt akarod, hanem a táp és az akksi között ott van a telefon és benne a megfelő töltésről gondoskodó áramkör. A tápnak a telefon belső töltője számára kell hogy szolgáltasson megfelelő feszültséget, és bírnia kell a szükséges áramot. A telefon elintézi a lion cella feszültségét, áramkorlátját, töltési időt
(#) pipi válasza pipi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Ja ha egyszer 12V-ról akarod a telefont járatni, tölteni, nem kell feltalálni a spanyolviaszt, veszel aprópénzért egy autós töltőt, lecseréled a szivargyújtó csatlakozót, és kész is vagy. Olcsóbb mintha magad nekiállsz szerelni, esetleg elkötsz valamit, és a telefon látja a kárát
(#) nedudgi válasza Jax hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Az 5V/500mA töltés egy 500mA terhelhetőségű, 5V feszültségforrást jelent.
Nem tudom, melyik adatlapban találtál 100 µF kondenzátort. Inkább egy autóstöltőt javaslok.
(#) Signal válasza Jax hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
http://www.bucek.name/pdf/mc34063.pdf

Az csak egy opcionális LC-szűrő. Ha megnézed az adatlapot, alatta írják, hogy tizedrészére csökkenti a kimenőjel hullámosságát.
(#) Jax válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Értem, akkor lényegében elég egy sima 5V-os stabilizátor IC, egy apró áramkörrel.
Nekem nem jó sajnos az autós töltő, mert az eszközöm pályázatra viszem, és amit hozzáépítek, sajátnak kell lennie. 2 áramkört tulajdonképpen bárki össze tud kapcsolni, de megépíteni, és kikíserletezni, már kevesebben. Most tovább szeretném fejleszteni a ládikát, napelemes lesz a tartozéka, telefont is tud tölteni, és akku őr lesz benne, hogy le lehessen ellenőrizni, szétszedés nélkül, meddig bírja még a láda akksija.

De akkor lényegében elég egy stabil 5V/0,5-1A-es feszültség stabilizátor?

Üdv.: Jax
(#) Jax válasza Signal hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Értem! tényleg..
Köszönöm!

Üdv.: Jax
(#) Jax válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
A 100u-t csak tippeltem, mert elfelejtették megjelölni, csak egy 100-ast írtak, és mind emellett meg van jelölve, hogy melyik a (+) lába a kondinak, és még nem láttam 1u-nál kissebb kondit.

Üdv.: Jax
(#) Signal válasza Jax hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Nem feledékenység szerintem, ez egy ilyen hallgatólagos valami, hogy ha elkó (polaritása van), akkor mikro.

Mint ahogy hagyományosan pF-et és az ohm-ot nem szokás kiírni a kapcsolási rajzokon, ez is egy ilyen szokás lehet, külföldi körökben.
(#) pipi válasza Jax hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
"még nem láttam 1u-nál kissebb kondit. " szerintem láttál, elkóra gondolsz...
De elkóból is van itthon pl 470nF
(#) Jax válasza pipi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Akkor csak nem figyeltem meg nagyon.

Vissza térve a töltőkre, akkor elég, ha csak egy sima feszültség stabilizátort használok?
Következő: »»   42 / 323
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem