Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1666 / 3993
(#) fricihun hozzászólása Máj 11, 2012 /

Sziasztok!

Vettem egy autós külső-belső hőmérőt, és a külső szenzor 120cm vezetéken lóg. Na most esélytelen, hogy én ezt az első lökhárítóig ki tudjam vezetni. Máshol meg nem fog normálisan mérni (motor hője, fekete autó lévén melegek a lemezek is). Az lenne a kérdés, hogy ha elvágom és betoldok mondjuk kb 1m vezetéket az nagyban befolyásolná a mért értéket? Gondolom ellenállás változásra érzékel. Köszi.
(#) bbalazs_ válasza fricihun hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Normalis autoknal a tukorben szokott lenni a homero, mert az elegge elall az auto testetol. Meghozza az aljan, hogy a tukor esetleges sotet fenyezese minel kisebb mertekben befolyasolja a szenzort.
A tukorig csak eler valahogyan a kozel meter...

Az eredeti kerdesre valaszolva: gyakorlatilag kizart, hogy barmilyen meresi hibat okozzon. A kontakthiba eselye viszont megno.
(#) fricihun válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Köszi a választ. Sajnos a tükörig is alig ér el. Néztem azt is. Legalábbis a gyári kábelköteg mellett vezetve. Mindenképpen meg kell toldani.
(#) proli007 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Hello!
Akkor tényleg, a végfok a hibás. Cseréld ki az elkókat azon az oldalon, ahol kevés a mély. (100µF-al kezd.)
Kondit így mérni nem igazán lehet, de párhuzamosan rátenni viszont lehet, és egyből hallod mi a helyzet.
üdv! proli007
(#) kendre256 válasza nooy hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Ha a Pri induktancia=1 azt jelenti, hogy 50 Hz-en a transzformátor induktív reaktanciája 1 Ohm, akkor az R4 ellenálláson 1/614 lesz a feszültség amplitúdója.
Ez pedig azért van, mert a transzformátornak túl kicsi az impedanciája, emiatt az R3 és a primer induktív reaktancia egy 1/300 arányú feszültségosztót hoz létre. (A fázistolástól nyugodtan el lehet tekinteni, mivel az R3 sokkal nagyobb, szinte teljesen ohmosnak tekinthető a kör.)
A transzformátor szekunder oldalán a feszültség ugyanakkora lesz, mint a primeren, mert az áttétel és a csatolás is 1. A szekunder feszültség az R4 és R5 ellenállásokon osztódik, ebből a R4-en 300/615=0,488 nagyságú feszültség lesz. A szekunder induktív reaktanciát pedig a 614 Ohm ohmos terhelés mellett el lehet hanyagolni, mivel sokkal kisebb. A fázistolás a szekunder körhöz hasonlóan itt is elhanyagolható, szinte teljesen ohmos a kör.
(#) kendre256 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Azt még kifelejtettem, hogy az áttranszformált impedanciák is elhanyagolhatók a kis induktív reaktanciák söntölő hatása miatt.
(#) nooy válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Nagyon köszönöm, a gyors, precíz és részletes magyarázatot. Azt hiszem kicsit át kell még olvasnom a transzformátorról tanultakat...
(#) kuka88 hozzászólása Máj 11, 2012 /

Sziasztok,
Szeretnék pár kérdést feltenni,
-Nem tudom csak én nem találom az olcsót , vagy ilyen drágák a potik? 600Ft egy 22k ohmos lineáris mono poti?
-A mono/ sztereó mit jelent ? :O
-A 30%-os tűrés potiknál általános vagy csak rosszakat néztem?
-Az 1k5 mit jelent az ellenállásnál?

Köszönöm
(#) sastas01 válasza kuka88 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Szia!
1: igen, sajnos a potik drágák...
2:passz
3:passz
4: 1,5 k(ilo) ?[1500 ?]

Szeretnék még pár kérdésest feltenni (kicsúsztam a módosítási időből).
-A képen az IC milyen típus?
-A tranzisztort ami MTP3055-el van jelölve mivel lehet helyettesíteni?
-Illetve a relének 12V-ot írta, de akkor most bármilyen 12V-os relé megfelelő oda?
Kapcsolási rajz leírása ITT van.
Ha lehet olyat mondjatok ami HEstore-ban kapható

Köszönöm

p38-fig1.gif

(#) kuka88 válasza sastas01 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Köszönöm szépen
(#) blackdog válasza kuka88 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

1. Azért a 600 Ft nem épp általános ár. inkább 200-400 között mozog az alap.
2. Mono 1 pályás. Szteró kétpályás egy tengelyel vagyis két azonosan állítható poti.
3. 20-30% között van a tűrésük. Nyilván a drágább potik pontosabbak.
4. 1500 ohm -> 1,5kohm -> olvashatóbban 1k5

Bármilyen 12VDC tekercsű relé jó.
Az IC műveleti erősítő. Bővebben: Link
(#) kuka88 válasza blackdog hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Nagyon köszönöm

Az MTP3055 egy FET Bővebben: Link
Rossz hivatkozást adtam az előbb, de töröltem!
Válogass: Bővebben: Link

Ezek között van jó? Bővebben: Link

Azok bipoláris tranzisztorok. Neked N-FET kell.

Pl. egy ilyen ?

Ebben az esetben azon kívül hogy FET-es legyen más nem számít?
(#) vilmosd válasza kuka88 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Egy ilyen boven elegendo egy rele meghuzasahoz.

Köszönöm az eddigi segítséget,de hogy legyen utánpótlás:
- az első képen a diódák tipusa milyen lehet? Vagy az mindegy itt?
-A második képen a kis fekete pontok amik nincsenek sehova kötve csak lógnak, mint a föld és az ABC kis betűivel vannak jelölve micsodák?

kapcs. rajzok helye
(#) kuka88 válasza kuka88 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Lemaradt a kép, a diódás részről

dióda.jpg

(#) blackdog válasza (») Máj 11, 2012 /

Akkor megkérlek, hogy a hozzászólásom egészét töröld a témával kapcsolatban. Így meddő az egész. [off] Az elmúlt két évben sokmindent láttam itt. Ezt most személyesen sértésnek érzem. De nem feszegetem mert fölösleges. Maradok néha-néha olvasó.

A dióda mezei 1N4148.
A föld nem lóg! Azok a pontok kivezetések vagy összekötések. Nem néztem át a rajzot (ez a te dolgod lenne és elolvasni a cikket). Miven rossz színben próbált meg más fetüntetni megjegyzem, hogy semmi bántót nem írtam. Csak jelezni szerettem volna, hogy úgy érzem a tudásod kevés a kapcsolás meépítéséhez. De lehet, tévedek. Részemről a segítőszándék megvolt.....
(#) havranarpi hozzászólása Máj 11, 2012 /

sziasztok!
az lenne a kérdésem ,hogy a led előtét ellenállás
560 Ohm helyett csak 510 Ohm akkor sokat befolyásol a
működésén? Bővebben: Link

Köszönöm a segítséged, Bár a hozzászólásod nem olvastam, már értem mit írtál és sajnos igazad lehet...
Ám ha végül meg se építem már azzal hogy nekiálltam kérdezősködni jópár topikba már sokat tanultam.
(#) havranarpi válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Bocsánat elírtam csak 600 Ohm -ot tudok betenni azaz 40 Ohm -al több.
(#) reloop válasza kuka88 hozzászólására (») Máj 11, 2012 / 1

Azok a betűk a potenciométerek bekötésében lesznek segítségedre. Harmadik oldal a beültetés.
(#) reloop válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

A LED egy jelentéktelen árnyalattal halványabban fog világítani.
(#) reloop válasza kuka88 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

Kísérd figyelemmel a kolléga munkáját, ugyan azt építi amit kiszemeltél: Bővebben: Link
(#) havranarpi válasza reloop hozzászólására (») Máj 11, 2012 /

A led fényképező nélkül saját telepről is elvillan vagy kell
a fényképező?
Ha igen akkor hány voltot kössek a fényképező helyére
,hogy próbálni tudjam?(mennyi egy átlag gép belső fesz-e?)
Ugyanis nincs még meg a gép.
Következő: »»   1666 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem