Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1669 / 3993
(#) kendre256 válasza davidovics hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Nem sokat forraszthattál még...
Az az alap, hogy bevonjuk ónnal a pákahegyet, különben nem lehet vele rendesen forrasztani, csak taknyolni. De egyéb bevonat nélkül pont így fogy a legjobban a pákahegy. A weller hegyeknek sincs addig baja, míg rajta van a bevonat. Mikor az elfogy (mert az is elfogy egy idő után), utána kezd el rohamosan kráteresedni a hegy, szabályos lyuk lesz a hegy végén. A réz, ahol nem éri az ón, csak egy kicsit oxidálódik el, de nem fogy belőle szinte semmi.
A pákahegyet pedig természetesen enyhén nedves szivacson mindig tisztogatni kell, hogy ne maradjon rajta oxid, folyasztószer összeégett maradéka stb. , és ne kerüljön bele a forrasztásba.
(#) reloop válasza jocka0012 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Szia! A párhuzamosan kötött ellenállásaid eredője 30 ohm. Rajtuk a töltő és az akku feszültségkülönbsége esik. Ez aligha adódik többre 4V-nál, mely 0,5W hő fejlődést okoz.
A töltő áramot mérd meg az akku és a töltő közé beiktatott ampermérővel. Multiméteren válaszd a legnagyobb méréshatárt.
(#) davidovics válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Már több mint 3 éve forrasztgatok...
De mint mindenki én sem tudhatom mindennek a hátterét és most a te hozzászólásodnak köszönhetően egy keveset okosodtam.
Amúgy nekem eddig nem kráteresedett a hegy pedig csak ónozva van és már jó pár hónapja használom,de lehet,hogy csak idő kérdése...
(#) vilmosd válasza danszter hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Ugy latszik "Write only" uzemmodban vagy. Itt kuldtem egy irodalmat.
(#) danszter válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Huh, tényleg. Ne hargudj nem láttam! Nagyon szépen köszönöm !!(Nem lehet beállítani, valahogy hogy lássam ha válaszolnak a hozászolásomra ?)
(#) c27 hozzászólása Máj 13, 2012 /

Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy mi a különbség a kétirányú tirisztordióda és a diak között? Illetve a diak az miből ered mármint a triak a tirisztortriódából a diak az nem két ellenpárhuzamosan kötött tirisztordióda lenne? Mert az antiparallel tirisztordiódákat is hívják néha diaknak, de a rajzjeleik nem egyformák.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

A két eszköz csak abban hasonlít, hogy mindkettő többrétegű eszköz.
A tirisztort a begyújtáshoz vezérelni kell, és akkor diódaként viselkedik, négyrétegű eszköz, és a katódhoz közelebbi réteg (dióda) kinyitásával válik vezetővé addíg, amíg az anódja pozitívabb a katódnál. Az antiparalell tirisztorokat nem hívják diak -nak, a viselkedésük a triak -ra hasonlít.
A diak tulajdonképpen nem is (egy) dióda, bár két kivezetése van, de három rétegű, és ott a rétegek úgy vannak elkészítve, hogy egy meghatározott feszültség felett vezetővé váljanak.
Bővebben: Link
(#) vilmosd válasza danszter hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Amikor irsz a forumra, az ablak aljan be kell jelolni a
Idézet:
„Értesítést kérek, ha a témában hozzászólás érkezik”
gombot.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Én a tirisztordióda felől érdeklődtem volna nem a tirisztortriódáról. Tehát ellenpárhuzamos tirisztordióda vs. diac?
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Igazából engem az zavar, hogy a triak az ellenpárhuzamosak kapcsolt tirisztorokból ered, de a diak az honnan vagy az nem két ellenpárhuzamosan kapcsolt "valami"? És az ellenpárhuzamosan kapcsolt tirisztordiódákat miért hívják néha diaknak ha a diak teljesen más eszköz?

Megmondom őszintén, ezzel a kifejezéssel, szóösszetétellel nem találkoztam, hogy tirisztordióda. De mit is jelent számodra? Az általam küldött linkek egyikén sem találkoztam ilyen kifejezéssel.
A tirisztor egy többrétegű elem, a dióda meg csak kétrétegű. Ilyen értelemben a diak sem dióda, bár a nevében benne van.

Ezek különböző módon összekapcsolt rétegek, a tranzisztoros kapcsolás csak funkciójában hasonlít, működésében nem.
(#) peter1995 hozzászólása Máj 13, 2012 /

Sziasztok. Megépítettem egy mély kiemelő kapcsolást. A kapcsolásba nem volt a bemeneten és a kimeneten csatoló kondi de én raktam. A tápot jelenleg PC tápról kapja. A tápágba is raktam még 1000µF elkót. Viszont van egy alap üzemi zaja. Hogyan tudnám ezt elhallgattani?

basszus.gif

(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Nekünk így tanították, hogy van tirisztor dióda és trióda 2 illetve 3 kivezetéssel. Találtam egy linket amiben szerepel a tirisztordióda eszköz:
http://regi.sdt.sulinet.hu/Player/default.aspx?g=33e712e1-d2c8-43e3...a0f0de
(#) Smithsys hozzászólása Máj 13, 2012 1 /

Volna egy eladó Trane Bi-split klimám, ha esetleg érdekel valakit az apróban megtalálja.
http://www.hobbielektronika.hu/apro/hirdetes_10389.html
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Hali! Miért lenne ez mélykiemelő kapcsolás :gumicsirke:
Szerk.:Bővebben: Link
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Hát ilyen néven volt fent az oldalon ahonnan van a kapcsolás. Működik és valóban erősebb a mély de zaja van...

Szerintem oldallal lesz a hiba Bővebben: Link
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Vagyis amit építettem egy alul áteresztő szűrő...

Mi lehet az oka hogy zajos?
(#) vilmosd válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

A tanulsag hogy errol az oldalrol semmit sem szabad megepiteni. Meg amit kerdeznek az is hibas.
(#) forma3 hozzászólása Máj 13, 2012 /

Sziasztok!

Nekem *

* Egyszer már törölve lett, mivel máshol is feltetted, ha valakinek érkezése van rá, válaszolni fog .
(#) vilmosd válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /

Ez bizony felulatereszto szuro.

filter1.jpg

Vilmosd kollégával remélem meg tudunk győzni, hogy dobd el.
Ami a kérdést illeti: tápszűrés, földhurok.
(#) vilmosd válasza reloop hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Szoval most egy kicsit utanaszamoltam es 60-70 Hz korul tenyleg van egy 5-6 dB kiemelese. Tehat tenyleg emel egy kisse a melyeken. Viszon 50 Hz alatt mar erosen vag. A zaj kikuszobolesere talan eloszor is kellene bele egy BC547-549 uj tranzisztor. Lehet, hogy amit beleraktal alapvetoen zajos. Egy ilyen tranzisztor egy kisse draga (6 Ft ) de lehet hogy megszunne a zaj. Esetleg utana cserelni lehet az OPA-t is egy LM358, NE5532 dual erositore (a masodik jobb) talan jobbak lehetnek a zajviszonyok. Viszont ilyen erdekes zajokat sok minden okozhat, akar egy megnyuzott ellenallas is. Kiprobaltad, mukodik, mostmar vegyel minden alkatreszt ujat es epitsd ossze rendesen. Engem szivatott mar valami filleres szemet ellenallas is meg. Amugy is az alkatreszek erteke nem hiszem hogy eleri a 150 Ft-ot.
Ja meg annyit, hogy jobban jarnal egy baxandall hangszinszabalyzoval, ami nem sokkal tobb alkatreszt tartalmaz, es oda allitod a frekvenciamenetet ahova akarod.
(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Peldaul itt. Egy kis kiegeszitessel at lehet alakitani egy taposra, es akkor ezzel tudod allitani a magasat es a melyet
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Például a "kétirányú tirisztor diódát" mifelénk triaknak hívják. Nem is igazán értem, miért kell mindent diódának hívni, mikor nem is azok. Ilyen alapon a tranzisztor is dióda, ami azért elég abszurd. Eredetileg a két elektródával rendelkező csövet hívták diódának. Ennek megfelel felépítésileg az egy átmenetű, két rétegből álló dióda. Ilyen alapon a többrétegű eszközöket nem lehetne diódának hívni. Persze pont a diaknál van kivétel, mert annak a nevében is benne van, de annak csak két kivezetése van, így legalább formájában is hasonlít egy diódára, de másban nem. Sem a rétegek számában, sem a karakterisztikájában. Elég baj, ha már ilyen pongyolán tanítanak. Szerintem célszerűbb lenne nevén nevezni a gyereket, és nem kitalálni félig-meddíg magyarított megnevezéseket.
(#) lukovicsek hozzászólása Máj 14, 2012 /

Sziasztok .
Egy plyan kérdésem lenne hogy mi a funkciója mondjuk egy TOP209. ic nek, azt tudom hogy a tápban kapcsolja a trafóra a feszültséget, s ha jól látom csak ferites trafókhoz vannak, de pontosan mit is csinál ez mert egyszerübb kapcsolók is vannak valami funkciója még biztos van mag hogy hogyn is működik pontosan rajzokat már néztem de igazából a jelzések értelmezése hijján nem mindent értek, ha valaki el tudná magyarázni meg köszönném.

Üdv. Laci!
(#) golem hozzászólása Máj 14, 2012 /

Sziasztok!
A képen látható kapcsolást meg lehetne csinálni ka358 tipusu müveleti erősitővel?

basszus.gif

(#) reloop válasza golem hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

Szia! Pár sorral ezelőtt bátorkodtam megállapítani, hogy ez a rajz elég haszontalan. Bakelithez lenne "rumpli" szűrő?
(#) peter1995 válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 14, 2012 /

A figure 12 jó lehet nekem?
Következő: »»   1669 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem