Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen jo lehet, sot erre gondoltam. Viszont at kellene alakitani egy taposra, ha neked csak 12 V tapod van.
Elvileg van +-12V-om. Egy DVD táp van a kaszniba a +12ről mennek a ventik de ha minden igaz van -12V is.
Szia!
Nem tudtam megállni és beírtam a keresőbe. Egyik találat.
Szisztok!
Valaki jártas a Négypólus paraméterek témában? Nem értem a feladatokat, amiket mellékeltem world-be, hogy tudnám ezeket megoldani? hogylehet egy ellenállás hálózatnek egyátalán impedanciája? köszi előre is!
Na megnéztem van a DVD tápon +- feszültség. Igaz nem 12 hanem 10,5 ami 12V-nak van nevezve. Most a régebben linkelt kapcsolás erről megy és elhallgatott a zaja...
A ventiket meg átkötöttem a trafó segédtápjára.
Szia
Egyenként párhuzamosan rákötöttem a kondikra másik kondit, de semmi változás. Mind az 5-re (4x100uF, és 1x1000uF). Van még esetleg valamilyen tipped? Köszi! És a bal oldali TBA810A bordája jóval melegebb mint a jobb oldali.
Hello!
Nem sok. - A mély hang hiánya, általában kondi hibára utal. Kivétel, ha csak úgy érzed. De ezt csak maximumra hangerőn lehetne eldönteni, ha ortofónikus a szabályozás, mert a poti letekerésével a szabályzó emeli a mély hangokat. Ha ez nem egy forma mértékű, akkor a poti körül van gond. Maximális állásban egyformának kellene lenni, mert ott nincs emelés. (Ezeket egyébként egy generátorral, és méréssel lehet korrekten eldönteni.) - Ha melegszik az IC, akkor vagy rossz, vagy gerjed, vagy túl van terhelve. De a hőtermelése hangerő függvénye is, hiszen hatásfoka kb. 75%. (Ezt a tápárammérésével, szkóppal lehet eldönteni.) - De gondolom műszereid nincsenek. Multimétered azért lehet. Meg lehet próbálkozni egy 50Hz-es méréssel is. Pár voltos kis trafóról beviszel 50Hz-et a bemenetre, és összehasonlítod a váltófeszültségeket, az erősítőben. Ahol eltérés van, ott, vagy előtte van a gond. (50Hz még éppen beletartozik az átvitelébe, és mély hangnak számít. A hangszóróval sorba köss egy 22..47ohm-os ellenállást, nehogy megsértődjön a stabil jeltől, meg ne kapj halláskárosodást.) Ez a TBA810 ma már a "szóra sem érdemes szerkezetek" közé tartozik.. Sokkal értelmesebb volna legalább egy TDA2004-et beleapplikálni. üdv! proli007
Csak az elektrolit kondikat néztem, a többit nem, vagy azok nem utalhatnak ilyen hibára? Most max. hangerőn megnéztem (poti max, viszont számítógépen levettem a hangerőt, így már nem jó?).
Költeni nem akarok rá, annyit nem ér, inkább szerzek egy másikat, vagy csinálok 1-et, egy egyszerűbbet még meg tudnék csinálni.
Arrol elvileg menni kell a muveleti erositonek. Annyit azert meg, hogy kellene ele egy koveto erosito a OPA masik felevel. Akkor akar tokeletes is lehet. Amugy az ilyen-olyan DVD, PC egyeb kapcsolo uzemu tapok jelentos forrasai a zajnak. Hangfrekis cuccokat illik sima trafos taprol jaratni.
"hogylehet egy ellenállás hálózatnek egyátalán impedanciája?"
Az impedancia egy komplex mennyiség, van valós és képzetes része. Az ellenállás az impedancia speciális esete, olyan impedancia, aminek csak valós része van, a képzetes része nulla. Olvasd el ezt, szerintem sok dolog meg fog világosodni utána. Egy példa a te első feladatodból: z11=u1/i1, miközben a kimeneti áram nulla, vagyis szakadással van lezárva a kimenet. Ez pontosan a bemeneti impedancia (jelen esetben bemeneti ellenállás) nyitott kimenet esetén (ezzel kiesik a z12). A bemeneti ellenállást eredő ellenállás számítással is meg lehet határozni. Ez z11 (Rbe)=R1 X (R2+R3)=1k X 3,7k=787 Ohm. Ez a legegyszerűbb, a transzfer impedanciákat és egyéb paramétereket az adott paramétert tartalmazó egyenletből átrendezéssel és hurok-, Kirchoff és Ohm törvényekkel lehet kiszámítani, ezeket meghagyom neked...
Hát igen sajnos zajosak. először egy DVD-é vel próbáltam elég komoly cuccnak néz ki de zajos volt. Hát mondom a 700W-os jódrága PC táp csak jó. De az is zajos volt. A másik DVD ami a ventiket hajtotta úgy néz ki jó.
Ez a OPA másik fele hogy is van?
Hello!
De jó a módszer. Gerjedésért felehet C509-C510-C512-R513 Mély hang átvitelért C453-C467-C502-C506-C508-C511-C515 (C483 kis hangerőnél) Erősítés nagyságáért R462-R505-R514-R488 és balanszpoti. üdv! proli007
Attol fugg milyet hasznalsz. Pl. LM358 adatlapja. Kettos muveleti erosito (OPA), ahol az egyik lehet koveto, a masik a hangszinszabalyzo.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy ehhez nagyban hasonlító előtétem: Bővebben: Link De az enyémen nincs bekötés, nincs rajta hogy melyik bemenet és melyik a kimenet. Nincs erre valami szabvány? Köszi!
Majd ennek még utána nézhetnél, baluntrafónak soha nem volt leválasztó szerepe. A galvanikus leválasztást kondenzátorokkal szokták megoldani.
Nincs olyan szó sem, hogy "chassi". Angolban "chassis" van, de ez teljesen mellékes, miután magyar emberek vagyunk és ez itt egy magyar fórum. Sasszinak nevezik a magyar műszaki életben az alvázat, ilyen egyszerű. Nem értem, hogy a magyar fórumokon miért nem képes szinte senki normálisan leírni ezt az egyszerű szót.
Köszönöm a nyelvi kioktatást, de itt nem erröl van szo, hanem arrol, hogy nem lehet egy ilyen tuner bemenetére csak ugy rákötni a koaxiális kábelt, ahogy te itt nagyvonaluan leirtad......
Szoval inkább arra kellett volna koncentrálnod, mint a chassis helyesirására. (mert az teljesen lényegtelen) Idézet: „...nem lehet egy ilyen tuner bemenetére csak ugy rákötni a koaxiális kábelt, ahogy te itt nagyvonaluan leirtad.....” Mit is írtam én le, ne találj ki olyat, amit nem írtam le...
Sziasztok!
Van itthon egy marék hangolható tekercsem,ilyen tokozású Olyanok vannak ráírva mint pl: 601 alatta meg 009 Az lenne a kérdésem, hogy a ráírt kód alapján hogyan tudom meg az induktivitását, van-e valami táblázat rá, vagy számolás mint a kerámia kondinál. Erről sehol se találtam leírást, olyan műszerem meg nincs amivel ki tudnám mérni. Előre is kösz!
Hihi! Anno néztem szkóppal a TBA810-et. 50Hz-en legalább 40% a torzítása.
Mégis hogy mérted a torzítást szkópon, elárulnád a mérési módszeredet? Nem könnyű ám szkóppal torzítást mérni.
Mi van már dolgozik az Altzheimer:
ezt irta az lac08 olvtársunk A TV-ben a balunt szépen kiveszi és direktben rámegy a tunerre, még akkor is jobban jár. Tovább már nem folytatom, mert semmi értelme, egy ilyen ösi TV-n nem a balun trafo a legnagyobb baj, amivel foglalkozni kellene. Amugy földfelszini digitális TV problémákról van itt szo, ahhoz meg ezeknek az öreg tunereknek semmi köze.
No ezt nem volt nehéz. A sinus görbe fele ki volt harapva.
Egyébként anno úgy tanultam, ha a szkópon látható a jel torzulása, az már legalább 10%.
Teljesen mindegy, hogy kötöd be. Nincs külön be és kimenete.
Nem a teteje, az oldala hiányzott. Mindjárt lerajzolom.
Sziasztok kis segitség kellene. Mi a különbség a MOC3020 és a K3020 optocsatolok között mert a MOC jol müködik mint kapcsolás a K pedig egyszer behúz és ugymarad amig áram folyik rajta.
Hello!
Nem ismerem az említett K3020-at, de a MOC-nak is úgy kell viselkednie, ha egyenárammal vizsgálod. (Mert egyébként pont ez a dolga.) Legfeljebb a tartóáram között lehet különbség és pont abban a szakaszban vizsgáltad. Próbáld meg a MOC-ot nagyobb terheléssel. üdv! proli007
Sziasztok!
Vettem egy LED szalagot. Ebből szeretnék világítást készíteni az akváriumok fölé. A szalag elő van készítve 12V-ra, fehér LEDek és 3 LEDenként 131 Ohmos ellenállások vannak rajta. Olvastam, hogy áramgenerátorról hajtva a LEDeket, megnő az élettartamuk. Érdemes lenne a szalagot arról járatni? Van ez a kalkulátor: Bővebben: Link, eszerint 17,1 Ohmos ellenállás kell az LM317T-hez. 73 mA-re lőtem be a LEDeknek a áramát, ez 80%-a a jelenleginek.
Nagyon rosszul számolsz valamit. Először is , ha egy ellenállatra az van írva, hogy 1 3 1 , akkor az nem 131 ohm, hanem 13 * 10^1 = 130 ohm. Másodszor a mezei LEDek 20mA-t szeretnek maximum, (amit leírtál, 12V 3db LED, 130 ohm, az olyan 11-12 mA lehet), neked is e körül kéne beállítanod az áramot. De nincs is értelme áttervezni, jó így, ahogy kitalálták. Áramgenerátorra inkább a powerLED-eknél van szükség.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |