Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1673 / 3993
(#) silent15 válasza erdgab hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Az elvileg nem jó, és a BB109 ből kb 10 kéne.
(#) proli007 válasza silent15 hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Hello!
BB139 van a HQ-nál. Az kb. jó.
üdv! proli007
(#) sastas01 válasza silent15 hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Amit én linkeltem nem megfelelő?
(#) pitybull válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Mostmár értelek.
És igen én is így gondoltam hogy pl 100fok az 100v legyen naggyából..
pdf
Nos ebben is irnak valamit erről, de nem egészen értem...
Az viszont egy jó kérdés hogy kell e galvanikus leválasztás...
Szerinted?? Megoldható az eggyáltalán?
köszi!
(#) Big Blaster hozzászólása Máj 16, 2012 /

Hello,

Szereztem egy magnetront és ki szeretném próbálni. Tudom veszélyes és ne csináljam. Lépjünk tovább. Az érdekelne, hogy mennyire irányított a kilépő mikrohullámú sugárzás? Akkor is okozhat problémát, ha az antenna mögött vagyok? Tudom-e jobban koncentrálni, irányítani a hullámokat, ha készítek egy kis méretű fémtölcsért az antenna köré? Legrosszabb esetben mi történhet, ha a sugárzás útjába kerülök, vagy a visszavert sugárzás talál meg? Köszi.
(#) pucuka válasza Big Blaster hozzászólására (») Máj 16, 2012 /

Ha sikerül elindítanod, és antennát is teszel rá, akkor kb. 0,8 - 1 kW teljesítményt sugároz ki. Ez bőven elég ahhoz, hogy 1 m távolságon bellül égési sérülést okozzon. Különösen veszélyes a nagy víztartalmú testrészekre, pl. a szemre. Mivel a kisugárzott teljesítmény elég nagy, a környezetből visszavert teljesítmény is elég nagy. Mindenesetre az egészségügyi határértéken több nagyságrenddel túl van.
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Én nem reklámoztam semmit, csak felajánlottam hogy segitek.Szerintem ez nem minősül reklámnak! Zárjuk le a vitát! üdv.
(#) silent15 hozzászólása Máj 17, 2012 /

Sziasztok!

Nemtudtok jó leírásokat könyveket, amivel a mikrokontrollerek és az audio hoz tudok erősítőket csinálni tranyókkal, ahol vannak kapcsolások, és le is írja hogyan működik.

KÖSZI!
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Szia!
Nem kell messzire menni: Cikkek
Kapcsolások
(#) kamaro hozzászólása Máj 17, 2012 /

Sziasztok! Kaptam egy 30cm TV-t amiben a képcső nyakára van tekerve egy tekercs (lehet hogy képeltérítő) és ez valószínűleg le van égve, mert füstöl és csak a képcső közepén van kép de az se normális. Valamint kaptam még egy 50cm-es Sony-t amiben a sorkimenő égett le, az lenne a kérdésem hogy a kisebbik TV elektronikája (komplett az egész) elvinné a nagyobb képcsövét?
(#) kadarist válasza kamaro hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Szia!
Természetesen nem működik a kis tévé elektronikája a nagy képcsővel. Azon kívül, hogy az eltérítő-energiaigény is sokkal nagyobb, még a képcső (mint elektroncső) által igényelt feszültségek sem lesznek hozzáillőek.
(#) llaci56 válasza zoliaaa hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Inkább számolj utána, mielőtt kötekedsz!
12V 4W -os égőnek 680 ohm 72W -os (min.) előtétellenállás szükséges. Még alá is becsültem, amikor saccoltam.
(#) zoliaaa válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

És ha te csak 0.005 wattal akarod hogy világítson ?
Hány kapcsolóba láttál már 4 wattos izzót?
(#) kamaro válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

És ha a kicsi képcsövén újra tekerem azt a bizonyos tekercset? Nincs itthon tolómérőm viszont van olyan huzalom ami szemre pont ugan olyan. Ha egy kicsit kissebb/nagyobb keresztmetszet az okozhat komolyabb hibát? (Azon kívül hogy megint leég)
(#) H0bi hozzászólása Máj 17, 2012 /

Sziasztok!
Két 12 voltos villany motort működtetek párhuzamosan eddig autó akksiról.
A motoron található feliratok:
12/20
M3255
K3AM3

Még ilyet találtam róla: http://www.oemol.com/productshow/offerdetail/28795.html

De 220-as hálózatról szeretném működtetni ezután. Gondoltam számítógép tápra vagy vmilyen trafóra. Mi lenne hozzá ideális, esetleg valami más ötlet?
(#) Bergi hozzászólása Máj 17, 2012 /

Szaisztok!
Tanácsot kérek tőletek.
Ősszel a boltom kirakatát átépítem és szeretnék led-es világítást beépíteni.
A led-szalagot néztem már, és nem tűnik rossz megoldásnak, de bevallom kacérkodok az smd ledekkel.
Véleményetek szerint házilag kivitelezhető e egy 10-30 db-os smd-led csoprtból álló nyák?
Szükséges burkolatba tenni az érintésvédelem miatt? Üzemeltethető e egy gratez kapcsollás után 230v-ról, ahogy ezt egy honlapon láttam, vagy mindenképp trafó kell hozzá?
És szerintetek melyik a jobb a sima nagy-fényerejű led, vagy az smd-k?

Elnézést ha badarságokat kérdezek, nem régen kezdtem foglalkozni a témával...
Segítségeteket Köszönöm.
(#) peter1995 válasza Bergi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Szia. Hát attól függ mi a cél. Ha csak látványoos éjjeli designot akarsz akkor elég a sima led is. Ha azt akarod hogy nappal is lehessen látni, minden képpen nagy fényerejű. A ledeket ugye szabályszerint áramgenerátorról kell hajtani.
Ha olyan helyre akarod rakni ahol más nem fér hozza szerintem nem kell burkolat. A ledeken van vagy 3V(persze párhuzamos kötésnél) ami senkinek se okoz bajt.

Ezek az én véleményeim amik lehet hogy teljesen hülyeségek
(#) kadarist válasza kamaro hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Eléggé speciálisan vannak megtekercselve, de ha úgy érzed sikerülhet, akkor láss hozzá.
(#) zoliaaa hozzászólása Máj 17, 2012 /

Nem értem mi volt a baj a válasszal ? Még hogy a stílus nem jön be. Tiszta vicc. Én csak annyit írtam hogy egy 4 wattos lámpának nem muszáj, 4 wattal világítania. ha csak jelzésre használod akkor úgy méretezed hogy 0.05 wattal világítson akkor már másképp működik az egész.
(#) Bergi válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Köszönöm a választ!
A kirakatban lenne 4-5 kb. 60X60 cm-es 20 cm mély egyik oldaláról nyitott "doboz" ebben lennének a termékeke amiket nappal is meg kell világítani.
10-12 eHuf-ért lehet kapni 30-db smd led-es "100W" os reflektort, ebből gondoltam, hogy esetleg kisebb fényerejű és olcsóbb kivitelűt talán készíthetnék magam is. Főleg, hogy 1-1 ilyen led 120 Ft körül van.
(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Tényleg nagyon vicces , de nekem egy CSAK erről szóló könyv/PDF kapcsolások kellenének.
(#) peter1995 válasza Bergi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Ez csak az én meglátásom, de szerintem a színes jobb. Én télen 10ft/db ért vettem nagyfényű ledeket vaterán. Én akkor fényorgonát építettem.

Vagy esteleg RGB led?
(#) H0bi hozzászólása Máj 17, 2012 /

Erre a hozzászólásra (#1230251) valaki tud válaszolni?
Köszi
(#) peter1995 válasza H0bi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

PC táp tud 12V-ot nagy áramokkal. itt ott akár ingyen is hozzá lehet jutni.
(#) H0bi válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Ha jól olvastam 12/20, akkor a motor 20 A-es? Én kettőt szeretnék működtetni vele, akkor kb. hány wattos táp kéne?

Nemhinném hogy 20A lenne de ha behozza amit linkeltél akkor megnézem. Amúgy milyen motor ez? Ablaktörlő?

NA behozta. De beazonosítani nemtudom. Én a motorokba vagyok jártas.
(#) H0bi válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Azt nem tudom honnan van, de a tipusát beirtam vmi lada alkatrész. Akkor egy 400 wattos számitógép táp akkor megfelelne?
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Ha ennél többre vágysz, akkor angol nyelvű szakirodalomban nincs hiány az interneten. Össze kell keresgélni azt, ami téged érdekel.

Az a helyzet hogy egy 400W-os PC táp nem tud 400W-ot 12V.on.
Egy erősebb táp olyan 15 és 20A között tud maximum. De így képről nem néz ki egy nagy motornak.Esetleg ha van egy komolyabb 12V akkud akkor meg lehet mérni mennyit is vesz fel üresjáratba vagy esetleg leterhelten.
(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2012 /

Oké köszi
Következő: »»   1673 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem