Fórum témák
» Több friss téma |
A mért adatok alapján légréses a magod. Igen és úgy tudod növelni.
A kitöltési tényeződnek a terheléssel növekednie kellene, ha ez nem történik meg akkor a visszacsatolással lehet valami probléma. Ha szekunderen terhelsz, akkor csökken a fesz, vagyis az opto kezd bezárni, ekkor kevésbé húzza le az IC ref lábát. Ha a légrés kicsi akkor azt kell tapasztalnod, hogyha rámérsz a source-nál lévő elllenállásra, akkor egy darabig lineárisan megy fel, majd hirtelen megugrik.
Szerintem inkább akkor a visszacsatolással lesz itt gond, ha kiveszem az optót akkor a kitöltési tényezőnek nagynak kell lenni igaz?
A visszacsatolást akkor úgy kellene változtatnom hogy a tl431 es ref lábán kisebb feszültség legyen igaz?
Az optót ne vedd ki, mert akkor max kitöltéssel fog menni, és a kimeneti fesz az égbe megy.
A visszacsatolás elvileg jó, de az alaktrészértékeket számold át. Nézd meg ezzel kapcsolatban az IC doksiját, lehet nem húzza le elég árammal a REF lábat, vagy más bibi van.
Az ic adatlapja szerint ha az opto teljesen nyitva van akkor 33 mA folyna belőle , és 50 mA el lehet terhelni.
Vagy esetleg ne az lehet a baj hogy az opto nem zár le eléggé? De próbálkozom, azért köszi a segítséget!
Én az optót így használtam a Fairchild AN9025-ös doksija alapján, és jó működött. Az 1-es és 2-es láb közé érdemes egy 560p...1n kondit tenni, valamint a TL431 gate-je és katódja közé egy soros 1k-100n tagot frekvenciakompenzálás gyanánt.
Köszi a rajzot!
Esetleg értékeket tudsz hozzá mondani? Vagy esetleg azt a doksit belinkelnéd?
Köszi a segítséget megtaláltam az értékeket!!
Üdv mindenkinek!
szeretnék építeni egy rezonáns tápot, de nem tudom, hogy honnan szerezzek be légréses magot (leginkább bontani szeretnék valamiből) Itt a kapcsolási rajz a tápról, az L4 tekercshez kellene. Köszönöm szépen előre is! mhatalyak
Ha ügyes vagy akkor ezt az induktivitást bele tudod integrálni a trafó, úgy hogy laza csatolással tekered meg.
Egyébként rádiós cuccokból szerezhetsz Micrometals -2 anyagú (piros és fém színű) toroidokat, amik alkalmasak ilyen célra.
Értem, köszönöm szépen, majd ha meg lesz hozzá minden cuccom és el akadtam írok!
Nekem is lenne egy idevágó problémám. Kellene építenem egy 230/24V 350W-os tápegységet, Úgy gondolom A súly és az ár miatt jobb lenne Kapcsolóüzemű tápegységgel megoldani.Elkezdtem ezt a fórumot előröl olvasni, de ennyi oldallal sosem végzek. Nem tudnátok nekem (esetleg még egyszer) feltenni ehhez a projekthez egy tápegységrajzot? Nem kell kétoldalas, csak egy sima 24V elég lenne.
Az mhatalyak kollega által böngészett, Skori féle kapcsolás jó lehet e célra.
Segitségeteket kérném!
Van egy pár bontott magom, samsung crt tv-ből, amin vannak cikkszámok, ezek alapján kerestem kapcsolási rajzot, és ezekben megtaláltam a megható ic tipusát, és a magok tipusát. 1. cikkszám: AA26-00200B magtipus: EER5345 meghajtó ic: str-x6750f 22KHz 2 cikkszám: AA26-00217B magtipus: EER4950 Gyárilag légrésesek. A kérdésem az lenne hogy hol találok a magokra vonatkozóan infót(ferq, Al, kivehető teljesitmény...stb), mert a google nem sok mindent mutatott. Cimopata tápját épitettem meg, teljesen kész van, már csak a trafó kellene bele, és ezeket szeretném felhasználni bele. És ha ez kész van akkor http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/stabilizalt_kimenetu_rez...g.html, és ezeket a makokat szeretném használni. Lorylaci! Ahogy a múlt hetekben voltam nálad fetekért, akkor ezekről a magokat emlittettem hogy vannak.Szerinted használhatóak a tápodhoz?
képek a magokról
Az előbbi IC egy kvázi-rezonáns flyback vezérlő IC, aminek a frkevneciája váltózó, adatlap alapján 40 és 140kHz között működik. Ebből adódóan jó nagy légrés van a magban. Ez a cimopata tápjában nem használható fel jól, ugyanis a nagy légrés nagyon nagy mágnesező áramot jelentene. (az IR2153 holtideje nagyon nagy, annak a tiezde alatt áttöltődne a félhíd kapacitása).
Az én tápomban felhasználhatsz egy ilyet, ott ugyanis használahtsz kisebb holtidőt, valamint az üresjárati nagy frekvencia csökkenti a mágnesező áramot. Sőt ilyen nagy légrés miatt sokkal szélesebb bemenő feszültség tartománnyal is üzemelni tudna. (nem csak 300-330V? hanem úgy 270-330V között lazán)
Igen elég nagy légrész van benne.Cimopata milyen magot használt? etd29?
Cimpata ETD34-et, de ez most annyira nem lényeges. Meg tudnád mérni siblerrel a légrést pontosan mekkora?
persze.....mérem is ... 2.2mm.
Megkérnék egy moderátort, hogy javitsa már ki létszives a linket a hozzászólásomba.
Köszönöm!
Szerintetek célszerű lenne jól átvizsgált és megfelelő szigetelés mellett a primer és a szekunder oldalon lévő Feteket és diódákat egy nagy bordára szerelni?
Köszi.
Láttam már rá gyári megoldást. Egy régesrégi AT tápban. Ott ez a bizonyos jól átvizsgált szakszerű szigetelés egyszerű szimpla szilikon szigetelő lap volt. Én a közös kapacitásoktól tartanék inkább, hogy egyes esetekben belezavarhat a működésbe, bár, primer oldalon testelt borda esetén működhet Y kondiként is esetlegesen. Én mindenesetre nem csinálnám, nem is szoktam.
Ha a készülék 1-es érintésvédelmi osztályú lesz, és a bordákat a védőföldre kötöd, akkor igen. Persze megfelelő szigetelés ekkor is kell, de ha így hiba keletkezik tuti levágja valamelyik biztit.
A kérdésedre a rövid válasz: NEM.
Nem szokták gyárik készülékekben sem, ...de ugyanakkor én is láttam már kivételt, de ott 2mm vastag. hővezető-kerámia szigetelőlapok voltak a primer oldali fetek alatt, és az összes félvezető alatt még valami szilikongumi szerű szigetelőlap is. Tehát két réteg vastag sziheteléssel volt megoldva (feltehetőleg akár 2kV vizsgálófeszültségre is megfelelt volna ez a szigetelés). De a kivételre mondják, hogy erősíti a szabályt, tehát nem érdemes ezzel kockáztatni a berendezés biztonságát. Csak különösen indokolt esetben, direkt erre való szigetelőanyagokat beépítve szabad ilyet csinálni. Ezen felül az ilyen megoldás gyakran nem kívánatos módon növeli a primer-szekunder oldal közötti parazita kapacitást, ami külön odafigyelést kíván a tervezéskor, kivitelezéskor, és adott esetben megnehezítheti a megfelelő zavarszűrést is.
Sziasztok!
Most készülök megépíteni egy kapcsolóüzemű tápot. Kellene nekem 400W max. teljesítmény. IRFP440 el szeretném küldeni. Milyen magot vegyek hozzá ? Mit javasoltok ?
Igen igen, hiba az keletkezett, még régebben elszállt mindkét fet a primer oldalon + néhány ellenállás (remélem csak ennyivel megúsztam) ma voltam megvenni az újakat, de akkor úgylátom a többség javaslata dönt. Holnap szépen nekiállok és ketté flexezem a csinos kis hűtőbordát amit amúgy sajnálok mert pont lyukon van a nyáknak a ráfogatása kis külön lemezkével. Kár.
Sziasztok! Építettem egy kapcsolóüzemű tápot tl494-el, és ir21531-el.
A rajza itt volt fenn a fórumon, sima pwm-ezett táp, nem rezonáns. A frekit 80k-ra állítottam be. Próbáltam figyelni a nyáktervre is, de sajnos nem jól működik a dolog. 40V-ról menetve (labortápról) az alábbi hullámformák figyelhetőek meg a feteken, a felső a felső fet, az alsó az alsó fet. Szerintem a felső feten is négyszögnek kellene lennie. Találkoztatok már hasonló hibával? Üdv: Gábor ui, sorry de a szerver forgatta el a képet.
Most akkor IR21531 vagy IR2110? Nem mindegy.
A felső FET gate-jét mihez képest mérted? A negatív táphoz vagy a felső FET Source-éhez képest?
Ir2110 természetesen, csak benem van már a 21531. A felső fetet a negatívhoz képest mérem, mint ahogy az alsó fetnél is, mivel szkópnál közös a két bement földje.
Még annyit, hogy ez a hullámforma 1Amperes kimeneti áramnál mérhető.
Akkor egyszerűen hibásan mértél, a meghajtásodvalószínűleg jó. Az ilyen méréshez két dolgot tehetsz: speckó szkóp két izolált bemenettel. Vagy hogy a felső odlali FETet egy impulzustrafón keresztül méred.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |