Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok. Vettem egy ilyen kapcsolót: bővebben: link.
Hogyan kell bekötni hogy világítson? Mert elméletileg világítós.
Megtaláltam a megoldást: Bővebben: Link
Szia! Ha nincs gerjedésed (nem szokott gerjedni) elhagyhatod a 10ohm + 0,1µF-et.
A 2x22V-os tekercsnek 2,5A-t kell bírnia.
A 10 Ohm és 0,1 µF gerjedésgátlásra szolgál. Lehet, hogy jól működik anélkül is.
A kollektort a két ellenállással össze kell kötni, csomópont!
helló nem tudja valaki hogyan kell lézerharcos fegyvert készíteni előre is kösz.
sziasztok, van egy 24 v dc motorom. 2500rpm.500w, 26.7a. ez a motor alkalmas szélkerék épitésre???
Szélkerékbe generátort kell építeni. Egyenáramú motor működhet generátoros üzemben, de a hatásfoka sokkal rosszabb. A villamos gép konstrukciója meghatározza, hogy motor, vagy generátor üzemre alkalmas.
Bővebben: Link
Köszi sokat segítettét, motor és helyesírás terén
Sziasztok!
Valaki át tudná nézni az általam tervezett áramkört? (Egy PIC uC-vel szeretnék két kisebb léptetőmotort vezérelni, kiegészítve optokapus pozíció méréssel, RS232 kommunikációval, egy 9V elemről meghajtva). Üdv: Gergely.
Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni, a következőben: Olyan alkatrészre vagy kapcsolásra lenne szükségem, amely negatív 2V-os jel hatására zár egy 5V 20mA áramkört. Előre is köszönöm!
Tobb problema is van a kapcsolasban. Elso hogy egy 9 voltos elemrol ez nem fog sokaig mukodni, foleg 7805 stablerrel, mert ennek van vagy 5 mA fogyasztasa, es utana a PIC, MAX232. A masik, hogy a leptetomotorokat nem szokas emitterkovetorol meghajtani, hanem kollektorkimentu meghajtorol. Ajanlanam meg a tranyok helyett a ULN2803 IC-t ami 8 csatornas, es beepitett szabadonfuto diodaval rendelkezik. Az induktiv teherhez illik berakni ezeket a diodakat. Ugy induloban ennyi.
Biztos, hogy működik, csak a végfok -terhelve- jó nagy szűréssel is cca. 30V-ot fog kapni, ezért nem lehet max. telj.-re kihajtani. Az előfok tápját stabikkal oldd meg inkább a zenerek helyett!
Szia! A maradék feszültség 40mV.
Köszi az észrevételeket!
Igen, a léptető fázisaihoz igazából npn FET-et kéne használni, csak fel akartam használni a megmaradt készleteket. Nem gondoltam volna, hogy az IC-k ilyen sokat "esznek", lévén, hogy a programot majd debuggolnom is kell. Akkor ide egy szabályozott feszültségstab IC volna jobb?
Sziasztok!
Egy olyan rendszert szeretnék építeni, ami áll egy mozgásérzékelő szenzorból (reflektorokon használnak ilyent), valamint egy tükör-reflexiós foto-elektromos szenzorból. A rendszer úgy működne, hogy a mozgásérzékelő időzítőjét és fényérzékelőjét használná a fotoszenzor is. Így nemlenne külön szükségem lépcsőházi időzítőre, valamint alkonykapcsolóra. A csatolt fotók alapján mit hova kellene kötnöm? Gondolok most itt a fotószenzor által küldött pillanatnyi impulzusra, valamint az egész rendszert ki/be kapcsoló fényérzékelőre. Egyáltalán megoldható?
Sziasztok!
Nem tudom jót/jól kérdezek-e. Vezérlő jelekkel és feszültségel van gondom. Adott egy két vezetékes kommunikáció aminek a frekvenciája 16.7 kHz. A polaritása lényegtelen. Vagyis van x gépem mindegyiknek van A és B vezérlő pontja. Nem számít, hogy hogyan kötöm őket. Itt most akkor ugye AC feszültség van? Véleményem szerint csak (hálózati) föld poteniálon lehet. Vagy lehet DC feszültségnek frekvenciája? Mi van akkor, ha a jel a potencálhoz képest mindig pozitív, de nem egyenes vonalú? Itt kicsit összezavarodtam.
Közelítsd meg úgy, hogy a váltakozó komponens egy egyenfeszültségre van ültetve. Tehát praktikusan van egy 12V-os egyenfeszültséged, amit megváltakoztatsz például +- 1V-os, x frekvenciás váltakozó feszültséggel. Ekkor lesz egy 13V-os felső és egy 11V-os alsó feszültségszinted, amelyek váltakoznak az x frekvenciájú jel periódusidejének megfelelően.
Próbáltam így felfogni, de a potenciált akkor sem értem. Köthetem úgy a gépeket, hogy szépen A kötve A-ra és B kötve B-re vagy úgy is ahogy kéznél van tehát össze vissza.
A vezérlés lényege, hogy a vezérlő egységtől elindul egy jel az A és B ponton. A parancs akkor lesz érvényes, ha a fogadó A és B pontján is ugyan ez a jel van. Azt nem értem, hogy akkor mihez képest mérjek feszültséget. A-B? A vagy B és hálózati föld? Ez a megoldás mennyire zavar érzékeny?
Szia! Köszönöm az eddigi válaszod!
Be kell vallanom, hogy nagyon csekély tapasztalatom van az elektronikában, és a jelölésekben. Sajnos, nem tudtam rájönni, hogy az áramkör e jelölései " VP1, Vp2, VG1, 5V " mi, és hova kell illesztenem a ?2V-os jelet és a zárni kívánt pontokat. Megkérlek, hogy tudnál némi magyarázattal szolgálni.
Szia! A VG1 forrás ad -2V-ot a Vp1 bemenetnek, természetesen csak a szimuláció kedvéért. A gyakorlati áramkör a 100ohm ellenállással kezdődik. Az 5V-os feszültségforrás a 250ohm ellenállással az általad megadott 20mA-es áramot szemlélteti. Maga a kapcsoló a BC556B tranzisztor.
A megvalósítandó áramkör a két tranzisztorból és a 100 ohm, 100k ellenállásokból épül fel.
Jó lenne, ha kitörölnéd a szótáradból ezt az idétlen AC, DC -zést. Van mindkettőnek közérthető, magyar megfelelője, ha azokat használod, kevesebb a problémád. Különben is ezeket a rövidítéseket kifejezetten a hálózati, és tápellátással kapcsolatban használjuk. Összetett jelek esetén nem. Egyenfeszültségnek hogy lehet frekvenciája, mikor az állandó feszültséget jelent. Ahogy kadarist mondja, összetett jelnek van egyen, és váltóáramú komponense, esetleg ha nem színusz jelről van szó, akkor komponensei.
Ahogy pl. az egyenirányított jelnek is van egyen, és váltó komponensei.
Jó. Ha ennyire zavaró akkor itt megpróbálom nem használni.
Arra kérdésemre továbbra sem értem a választ, hogy hogyan tudok ezen a vezetéken feszültséget mérni. Feltételezem, hogy váltakozó áramról van szó, de mivel mindkét vezetéken ugyan annak a jelnek kell mennie ezért szerintem egymáshoz képest nem tudok mérni. Vagy lehet az is, hogy egyenáramról van szó az általatok említett módon ráültetett komponenssel akkor viszont mérhetek A és B pont között, de ekkor nem értem, hogy mitől lehet polaritás mentes. Mielőtt szólnátok ezt nem tudom fizikailag megmérni mert elméleti anyagból olvasom.
Sziasztok!
Hogyan lehet megtudni, hogy egy NI-MH akku teljesen fel van-e töltve?
Üdv mindenkinek!
Van egy 5 csatornás fordulatszám szabályzós ventilátorvezérlő a gépemben, ha az egyik csatornára bekötök 2 darab azonos márkájú és típusú ventilátort, akkor az egységes fordulatszámukat fogja kiírni vagy vagy valami teljesen más értéket? (3pin-es csatlakozókkal működik)
Összetett jelek esetén többnyire csak szkóppal tudsz mérni. Pláne a csatolt .pdf -ben láthatókat. Egyébként Ha jól értelmezem, akkor egy szimmetrikus érpár méréséről van szó, amit zavar ér? Nem igazán értem a kérdést
Sziasztok! Adott egy távirányítós autó, amelyben 11,1voltos akkumulátor van 900miliamperrel. Ha én megszeretném csinálni hogy napelemről működjön akkor miylen napelemet érdemes rákötni? Illetve az akksira kellene rákötnöm vagy közvetlenül a kocsira?
Sziasztok!
Ha egyszerre 4 db NI-MH 2000 mAh-s aaa elemet töltök 250-260 mA-rel, akkor menyi ideig kell töltenem őket? |
Bejelentkezés
Hirdetés |