Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Na... A sorkimenőtől jön 2 vezeték egy piros és egy fekete.. a fekete a képcső csatlakozó aljzatába megy egy "tokszerű valamibe" mellette egy kis gomb.. a gomb megnyomására a fekete vezeték ki ugrik! A fekete vezetéknél láttam sötétbe a szikrázást..... a piros a képcsövön lévő panelra van fix-en forrasztva.
A fekete vezeték a fókusz feszültség.Az néhány ezer Volt szokott lenni.Ha kiforrasztod a foglalatot,szét tudod szedni,és kipucolni.Valami réteg tud rajta képződni ami vezethet.Kaparászd meg,ha van üvegecseted,akkor azzal,ha nincs akkor csavarhúzó pengéjével.Végső esetben ki is veheted a szikraköz alsó pólusát,de akkor az a védelem megszűnik.Ha bekapcsolt állapotban megkocogtatod (óvatosan) a képcső nyakát,és ugrik a szikra,akkor a csövön belül pattog.A sorkimenő körüli testfóliákat azért nézd át,főleg a trafón található fókusz és G2 (piros vezeték,néhány száz Volt) potik talppontját.Ha az ki van rohadva,megemelkedhet a két feszültség.
István
A sorkimenő körül az összes forrasztást újraforrasztottam. Azt még kipróbálom, hogy leveszem a képcső csatiját.. Szétszedem és kipucolom hátha a kosz miatt húz át! Ha nem sikerál akkor szerintem marad a TV szerelő ismerősöm... :no:
Ez hülye.. :S:S Most megy pedig eskü semmit nem csináltam vele... Minimális sípoló hang van, de az nem zavaró
Szia!
Dobáld ki az azon a környéken leledző elektrolitkondenzátorokat és pótold friss példányokkal.
Sziasztok! Az előbb kutattam a padláson kicsit és találtam egy RGB panelt videotonhoz ugyanolyan a foglalat meg a lábkiosztás neki mint ami most van benne csak a tranyók másak rajt meg maga a panel is eltér kicsit.. Szóval betehetem próbaképp vagy inkább ne? TV-nek lehet baja?? A tranyókra ezvan írva hogy: TFK 627 meg BF 869 S
Valaki nem bízta a véletlenre és modernizálta BF8xx-es példányokkal.
De belerakhatom baja nemlehet a TVnek ügye??
Ha a nyákrajzolat is stimmel,akkor beleépítheted. Persze ha maximalista vagy, akkor előtte kiméred a tranyókat mind egy szálig.
Hát majd ha hazajöttem megnézem jobban, de sztem ugyanaz vagyis hasonló.. Csaknem lesz belőle baj.. de egyébként az alsó potik mit állítanak?? Nem a feketék ami a színéket hanem az a 3 kicsi fém?? De egyébként azok is majdnem ugyanolyan állásba vannak mint ami benne van.
Nekem úgy rémlik, gyárilag is voltak ilyenek, még a régi, nagyáramú képcsöveknél. Amelyiknél a TDA1170 is ki volt egészítve a hűtőlemezre szerelt végtranzisztorokkal.
De akár észre is lehet venni, hogy gyári forrasztás, vagy nem.
1x 2x csak pattan egyet... Mi a legrosszabb ami történhet, ha mondjuk ki kötöm ezt a "védelmet"? Vagy hogyan lehetne csökkenteni a feszkót, hogy ne húzzon át?
Például képzeljük el azt a szituációt, hogy a túlfeszültség a sorkimenő irányából jön. Ha nem véd a szikraköz, akkor helyette a képcső kivezetései, vagy belső elektródái között fog kisülni, emiatt akár a video-végfok is elszállhat.
De ha a képcsőből ered a túlfesz., az is járhat hasonló következményekkel, amennyiben nem véd a szikraköz. Most itt végeredményben a szakember dolga, hogy kitalálja a hiba forrását, vagy kétség esetén trafót cseréljen, mielőtt még halálra ítélné a képcsövet. De fórumon keresztül ezt nem egyszerű kitalálni.
Akkor most teljesen tanácstalan vagyok.. :S Ti hogy járnátok a dolog végére? (Nem nagyon szeretnék TV nélkül maradni) Mi az ami miatt meg emelkedhet a feszültség?
Három poti állítja a meghajtást, három meg végfok erősítését. Először tekerd középállásba mindet és a meghajtással egalizáld a színegyensúlyt. Ha ez így nem megy, akkor nyúlj a többihez is.
Csökkentsd a tápegység kimeneti feszültségét.
A Fókuszfeszültséget csökkentettem (a potival) és úgynézki meg is oldódott a problémám... Megy, a kép kristály tiszta... Addíg tekertem le a fókusz potit, ahol már elkezdett homályosodni a kép de még nem homályos. Konkrétan azt se értem, miért volt majdnem fullra feltekerve... Na meg hogy eddig mért nem húzogatott át!
Nagyon Szépen köszönöm mindenkinek a segítséget! 1 biztos! -Maradok az LCD-k javítgatásánál..
Van ilyen effekt, hogy ez is segít, átmenetileg, vagy tartósan, majd meglátod.
Azért meg rendelem a sorkimenőt.. Biztos ami biztos.. Viszont még soha nem cseréltem sorkimenőt... Mire kell odafigyelni, vagy.. Hogyan kell csinálni?
Főleg arra, hogy esetleg kidobott pénz lesz. Sokat ment már az a képcső? Ezek alapján nem lehet kizárni sajnos a hibáját.
Trafócsere nem nagy kaland. Gumiharang alatt ki lehet sütni, ha nagyon húzna a feszültség, kell egy ónszippantó is, adja magát.
Nem ment még sokat Tv..
Na beraktam amit találtam kicsit más volt mert amit most raktam be gyárilag nincs rajta pár ellenállás meg pár tranyóval kevesebb is van rajta de tökéletesen működik egyébként Annyi volt, hogy a kék színből vettem vissza Fekete fehér képnél beállítottam meg néha kicsit zöldesen felvillan a kép gondolom kontaktos a poti mint ahogy a kéknél is az volt eléggé.. De ameddig megcsinálom a másikat addig jó lesz..
Azokat az álló múanyagházas potikat érdemes kicserélni, mert valóban nagyon kontakhibásak szoktak lenni.
Trimmer jól reagál a kontaktspray-re, vagy annak hiányában műszerolajos kezelésre. Utána jól megtekergeted és akár soha többé nem lesz baja. Vagy, ha szárazon tekergeted, még az is javíthat rajta, a semmihez képest.
A kontakthibás villogás veszélyes is lehet, egy esetben fordult elő, hogy emiatt elszállt nem csak a végfok, de még a TDA3560 egyik kimenete is. Konkrétan én mozgattam a trimmert, amikor hirtelen bejött az örök világosság, vagyis a kezem között pusztult el. Vagy jobb esetben csak a végfok ment el, ilyen is rémlik. Úgyhogy utána már tartottam tőle, igen óvatosan piszkáltam, lehetőleg csak befújás után.
Hát akkor ma valahogy megcsinálom hogy ne legyen kontaktos mert tegnap este is néztem azt csakígy hirtelen zöldbe borult az egész néha meg megjavult.. De egyébként jól látja feladatát. Ezt nem is tudtam hogy ettől baja lehet:S Megcsinálom ma majd mindenképp
Először is köszönöm az eddigi segítséget.
Egy medion akoya 1226 típusú netbookra szeretném a tv-t rákötni, van benne normális vga monitorhoz való csatlakozó. Bővebben: Link Létezik olyan kábel, aminek az egyik végén ez, a másikon egy scart csatlakozó van? Vagy esetleg lehetne egyet összehozni házilag? Találtam továbbá egy ilyen kábelt a neten: Bővebben: Link ezzel mennyire jó minőséget lehetne elérni, elég egyszerűnek néz ki. Mindenképp valami passzív kábel érdekelne, nem akarok túl sok pénzt költeni egy elektronikus kütyüre.
A linkelt kábel nem jó akármihez, csak olyan készülékhez, ami arra fel van készítve.
A VGA to SCART kifejezésre rákeresve találsz bőven információt a probléma mibenlétéről, először legcélszerűbb lenne azt átnézni, úgyis sokan kivesézték már a témát. Ami a lényeg, hogy nem elég csak kábelt építeni, a kimenőjel frekvenciáján is buherálni kell, de ez nem minden hardver esetében jön össze, jelentkezhetnek vibrálások, gondok. Ezért nem is tértem ki eddig erre a lehetőségre, de kísérletezni nyilván lehet. Szerk: egy Google-linket akartam berakni, csak szívat a fórum: http://www.google.hu/search?q=VGA+to+SCART
Van apukámnak varrógéphez műszerolaja az jó lesz hozzá?? ÉS egyébként szétlehet szedni a potit vagy csak így kívülről tudom beecsetelni??
Ahol elforog a műanyag, a szélénél óvatosan fel lehet feszíteni annyira, hogy a kenőanyag bemenjen. Injekciós tűvel is lehet. Vagy lent is van egy kis nyílás, ha jól rémlik.
Műszerolaj = varrógépolaj. WD 40-et nem szoktam használni. Ez mindaddig megfelelő megoldás, amíg nincs a szénpályának olyan komolyabb hibája, amit úgyis észre lehet venni abból, hogy nem javul meg, ami a ritkább eset. Egyébként az a nagyobb tranzisztor jól bírja a kiképzést, nem szokott meghibásodni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |