Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1677 / 3992
(#) proli007 válasza pitybull hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Hello!
Elvileg nincs szükség galvanikus elválasztásra, a szigetelési adat alapján.
De az adatlap szerint van feszültség bemenetre is lehetőség 0..5V és 0..10V hoz. De hogy a programozáskor ezt hol kell kiválasztani, azt vagy nem írták le, vagy csak én nem látom, azt nem tudom. Ha csak nem a "TL" és "TH" megadásakor nem lehetséges a kiválasztása.
üdv! proli007
(#) Baxi hozzászólása Máj 20, 2012 /

Hi Mesterek!
Lenne egy kérdésem, még pedig az hogy hogyan ildomosabb kötni egy hangfalban két mély közép h. sugárzót ?
Párhuzamos vagy sorosan.
Felállás egy mély, 2 mély közép s egy magas lesz majd.
(#) kaqkk válasza Baxi hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

A leg ildomosabb hangváltóra kötni . Ez a hangfalakban általában passzív hangváltó (tekercsekből és kondenzátorokból összeállított szűrők) Alul áteresztő-felüláteresztő-és lukszűrő.
(#) Kovabe válasza (») Máj 20, 2012 /

Szia sikerült dobozt szereznem ugyhogy a hét elején már megy a postára.
(#) pitybull válasza proli007 hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Kössz az infót.
Próbáltam a Th_Tl- t de az acsak az Sv- menü max és min határait állítja.
Egyébként működik az általad megírt dolog, azaz a fesz osztó, próbáltam, jó.
Anyi a gond vele hogy nem valós a kijrelzése,,pl:
6 volt nál 30 ír ki,, 7nél 32..stb..
szóval valamiért öszevissza van a kijelzés,nem arányosan.
Ha gondolod pontosan leirom mit és menyit muatat,ha tudsz továbra is egíteni.
Üdv:pityu
(#) elektro777 hozzászólása Máj 21, 2012 /

Sziasztok!
Ha ebbe a kapcsolásba minden led helyett 2 db led-et akarok bekötni, akkor elég ha megváltoztatom a led előtét ellenállását 235 ohm-ra vagy inkább a tranyók bázisellenállását kellene megváltoztatnom?
Illetve menyit fog veszíteni a bemeneti jel a teljesítményéből ebben a kapcsolásban
Köszi előre is!
(#) Tomi44 hozzászólása Máj 21, 2012 /

Sziasztok.

Van egy olyan problémám hogy csináltam egy index relét aminek az áram mértékétől függ a villogási sebessége.
Ez teljesen jól működik, de az a gondom hogy az indexpár egyik oldalán a ledek 43mA vesznek fel, míg a másik oldalon 47mA. Ez azért zavaró mert az egyik oldalon percenként 90 et villan, a másikon meg 60 at. Most már nem szeretnék úgy áramkört csinálni ami mondjuk ne555 IC-vel van vezérelve, hanem egy olyan megoldásra gondoltam hogy az áramot kellene mind a 2 oldalon egységesre szabályozni, mondjuk 42-43mA-ra. Valaki tud nekem ez ügyben segíteni hogy milyen alkatrészt, és hogyan kössek be? Az egész áramkör 6V akkumulátorra van kötve.
A áramköröm a pozitív polaritást kapcsolja, ha ez lényeges lenne.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) npinki hozzászólása Máj 21, 2012 /

Sziasztok!

Ha esetleg van valakinek eladó 2,4 ghz pultos táv,min 4 csatornás ,de inkább 6 cs vevővel, kérem jelentkezzen. számom 06202508009.Üdv
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Én tudom. De aki csak az áthelyezett témát látja azon ez már nem segít.
(#) pepe091 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 21, 2012 / 1

Ez mind igaz. De ha bárki úgy gondolkodna a fejlesztések során, mint Te, akkor az emberiség nem tartana sehol. Gondolj a számítástechnikára, hány millió sőt milliárd ember van aki azt se tudja mi az a számítógép meg hasonlók, a microsoftnál és hasonló cégeknél nem mondták, azt hogy minek fejlesszünk mert az emberiség jó harmada azt sem tudja mi az a számítógép...
Nem azokra az emberekre kell építeni, akik nem megfelelően használják a fórumot, hanem azokra akik jól használják.
(#) granpa válasza Tomi44 hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Szia! Milyen kapcsolást építettél? Hátha hozzá tudnánk szólni.
(#) spicceshorgasz hozzászólása Máj 21, 2012 /

Sziasztok!

Egy elektromos csónakmotor építésén töröm fejem. Az alapvető alkatrészek már megvannak: DC 12 V-os motor (akkus fúró-csavarozóból), autóakkumulátor, vezeték, kapcsoló, propeller.... Nem hajtó, inkább csak irányító motor lenne egy horgászkenun, így a kis motor teljesítménye elegendő. A kérdésem: elegendő, ha közvetlenül az akkura kötöm a motort, egy 3 állású kapcsoló (előre, hátra, kikapcs.) közbeiktatásával? Fordulatszám szabályozást nem tervezek, godolom ez bonyolult lenne, viszont egy "lágyindítás" jó lenne, mert amikor az akkura csatlakoztatom motort, akkor hirtelen indul, ez pedig biztosan nem lenne jó hatással szerkezetre.
(#) zolika60 válasza spicceshorgasz hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Lágy indításra nincs szükség, mert arra ott a víz. Elektromos csónakmotorra csak akkor kell szabályzás, ha a sebességet szeretnéd változtatni.
(#) spicceshorgasz válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Én is gondoltam a víz ellenállására, csak a gyári motorok mintha finomabban indulnának szárazon is, igaz én se propellert sem tömítést nem tettem fel amikor próbáltam a motort, csak úgy üresen pörgettem. Ezek szerint nem kell cifrázni, elegendő egy kapcsoló és kész.

Szerintem igen. A barátomnak van egy Orosz gyári az sem bonyolultabb ennél. Már vagy húsz éve használja.
(#) spicceshorgasz hozzászólása Máj 21, 2012 /

A tengely vízszigetelésére tudtok megoldást?

Szimering, vagy tömszelence.
(#) Tomi44 válasza granpa hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Szia!

Egy elektronikus index reléről lenne szó, amihez csináltam ledes lámpákat. 1 lámpatestben 2x 10 led párhuzamosan van kötve, a 10-10 led sorba van kötve a 6V miatt és az első hátsó lámpa párhuzamba van kötve.
Kapcsolási rajzom nincs csak nyáktervem sajnos ha az megfelel.
(#) pjg hozzászólása Máj 21, 2012 /

Szeretném megkérdezni, van e valaki, aki léptetőmotoros fordulatszámmérőt csinált már, vagy tudtok e olyan oldalt ahol ezzel foglalkoznak. Nem baj, ha PIC vezérlésű. Köszi.
(#) adamhollos hozzászólása Máj 21, 2012 /

Sziasztok!

Valaki meg tudná mondani, hogy mi az a radiális biztosíték?

A google-el jóban vagyok, de nem találtam semmit.
(#) hibbantpasi válasza adamhollos hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Szia!

Annyira mégsem lehetsz jóban a guglival, mert már az első oldalon kidobja pl. ezt: Bővebben: Link

üdv: hp
(#) adamhollos válasza hibbantpasi hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Igen, mostmár tudom hol lehet venni, de még mindig nem tudom, hogy mi az. Miben különbözik pl. az üvegbiztosítéktól?
(#) cmdnetwizard hozzászólása Máj 21, 2012 /

Sziasztok!
Egy gyors kérdésem volna, hogy a szabványos hangkártyákon a sub/center kimenetnél a sub rész a jobb, vagy a bal oldalnak (piros v. fehér) felel meg?
Köszönöm!!!
(#) sastas01 válasza adamhollos hozzászólására (») Máj 21, 2012 / 1

Szimplán más az alakja, illetve ha akarod ezt közvetlen a nyákba is forraszthatod, nem feltétlen szükséges neki külön "tok".
(#) HA3GX hozzászólása Máj 21, 2012 /

Szia,

ismerősnél a "sub" a bal csatornára, vagyis a fehérre van rákötve. Ő sem tudja pontosan, de már évek óta így használja.
(#) adamhollos válasza sastas01 hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Köszönöm!
(#) kendre256 válasza Tomi44 hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Köss be a 43 mA-es oldallal párhuzamosan egy 1,5 kOhm-os ellenállást, akkor ott is 47 mA lesz.
(#) cmdnetwizard válasza HA3GX hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Köszönöm!
(#) pjg válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Egyiknek sem, mert a kettő összegének.
(#) Bergi válasza mps hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

Köszönöm a segítséget!
Bementem megnéztem az "olcsóbb" időrelét amit többen ajánlottak, de mint kiderült, nem elengedést késleltet, hanem behúzást. Frankó ((
Úgyhogy maradtam a lépcsőházi autómatánál. Na de hát az sem olcsó ugyíebár!
Most keresgélek hátha találok olcsót. Nem fogtechnikázom, csak nem akarok 6-8 ezret kidobni, mikor a wc ventillátorába az időzítő kb. 650 Ft volt.
Mégegyszer Köszönöm a tanácsodat!
Következő: »»   1677 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem