Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 52
(#) kopaszagár válasza karaszbandi hozzászólására (») Máj 9, 2012 / 1
 
Értem. Köszönöm az infót.
(#) tpeter82 válasza kopaszagár hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
Szia. Készíts, vagy keress valami ketyerét, aminek az áramfelvétele 35-40 mA. Fázis és földelés között ki kellene üsse a fi-t. De a legjobb a profi műszer.
(#) proba válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Csak egy apróság,a háromfázisú FI relé szétszedése utáni tapasztalat: a nullát a nulla helyére kösd ,(a teszt gomb nem számít) mert a nulla érintőt sokkal KÉSŐBB bontja ,mint a fázisokat,tehát kitüntetett szerepe van.
Esetleg a működtető részre pluszba köthetsz feszültséget,így a teszt gombod is működik.
(#) huba válasza proba hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
A nulla késleltetett bontása csupán háromfázisú használatban fontos, monofázis esetén lényegtelen. Viszont ha háromfázisnál hamarabb bomlana a 0-a akkor elszabadúlna a pokol, ezért a késleltetés.
(#) proba válasza huba hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Nem tudom,jobban szeretem ha a nulla marad kint a konnektorokon ,mintha a fázis,még ha ennek bármilyen kicsi az esélye, akkor is.
(#) Tóth Vilmos válasza Alkatel hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Medence és a fí relé.
Végeztem egy kisérletet: a fázisra kötött 4,7Kohmos ellenállást belógattam a medencébe. 17 ma áramot mértem. 3,3 kohmnál már nem tudtam mérni, mert leoldott a 30ma-es fí relé.
Az érdekes most jön, a feleségem lógatta a vízbe a fázist 4,7kohmon keresztül, én meg belementem. Semmi különöset nem éreztem, bár nem mentem közel a belógatott vezetékhez, kb két méterre voltam.
A medencének van egy vízforgató szivattyúja, erről azt olvastam valahol, hogy rendkívül biztonságosan van megépítve, kizárt az, hogy áramütést okozhasson.
Most beszereltem egy napkollektort, aminek a vizét egy mosógép mágnes-szelepe engedi le (220V-os) és egy kerti, locsoló szivattyú, az is 220 V-os, tölti fel. Ezek a cuccok már okozhatnak esetleg problémát, ha valamilyen szivárgó áramot produkálnának...
Mit gondoltok, kössek a medencéhez egy 10 ma-es fí relét? Bár a 17 ma-es vízben sem éreztem semmit.
(#) Gafly válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Nem csoda hogy nem éreztél semmit, mert a tölcsér "peremén" voltál. Mondjuk nagyon felelőtlen vagy szerintem...
Kössél a medencéhez külön FI relét, az sem baj ha érzékeny. 10 mA-esnek sem szabad "feleslegesen" leoldani ha minden rendben van.
(#) Tóth Vilmos válasza Gafly hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Hát igen, féltem egy kicsit, de a feleségecském is féltett, mindig kérdezte, hogy mit érzek?
A tölcsér zónával igazad lehet...
Tehát 17 ma-ert mutatott a műszer, én pedig hónaljig voltam a medencében, 2 méterre az áramtól, de nem mertem közelebb menni a vezetékhez...
Úgy gondolom, hogy ha veszélyessé válna az áram, akkor előtte éreznék valamit...
Arról már hallottunk, hogy zuhanyozáskor csíp a víz, de ilyent nem éreztem.
Azt még érdemes tudni, hogy ez egy földbe süllyesztett polipropilén, műanyag medence, fa burkolattal körben. Még azt nem néztem, hogy a belépéskor, egyik láb kint a deszkázaton, a másik a vízben, akkor mi a helyzet vajon.
(#) proba válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
A sorsot kihívni magad ellen nem épp bölcs dolog.Elég ha figyelmetlenségből következik be a baleset. Igazából nem értem mi értelme volt. Ha bebizonyítod hogy nem ráz,az azt jelenti hogy nyugodtan mászkálhatsz a vízben ? (várható haszon) ,ha meg nem akkor esetleg meghalsz (várható kockázat) . Azt meg felejtsd el ,hogy mindenképpen figyelmeztet az áram .
(#) fúró hozzászólása Máj 29, 2012 /
 
Sziasztok lenne egy kérdésem fürdőszobáról van szó , és a bojlert kell kicserélni eddig nem volt rákötve ÁVK- most szeretnék rákötni egy 10mA-set szerintetek ez tökéletesen megfelelnek. Mert én azért gondoltam erre mert ez sokkal érzékenyebb mint egy 30mA-res, és ha valami baj van a 10mA-res hamarabb kitud oldani. A VÁLASZOKAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.
(#) Tóth Vilmos válasza proba hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
nem kell itt bizonyítékot szerezni se pro, se kontra. Ez inkább csak kiváncsiság. Tehát ha a medence vize 220 V-os potenciálra kerül 4,7 Kohmon át, akkor 17 ma folyik a fázisból a medence vizébe. (ha kisebb ellenállást használok, már leold a fi relé.)
A kiváncsiságom abból fakad, hogyan terjed a vízben az áram? A 17 ma nem rajtam át folyt, az tuti, mert semmit sem éreztem. Gondolom, hogy a műanyag medence minden pontja felé folyt valamennyi... Esteleg a padló kifolyó felé több folyhatott, és az egyéb bevezető és kifolyó nyílások felé szintén. Végzek majd olyan áram-mérést is, hogy a medence más pontjain, távol a nyílásoktól, változik-e az áramerősség.
Továbbá azért fontos szerintem egy ilyen teszt, hogy esetleges tévhiteket cáfolni lehessen. Bár az itteni tapasztalatok nem biztos hogy igazak lennének más körülmények között, úgyhogy csak óvatosan lehet figyelembe venni...
Arra vagyok végül is kiványcsi, hogyha valamilyen eszköz meghibásodik, és elkezd áram folyni a vízbe, és az nem több 15-20ma-nél, akkor lehet-e bajunk ettől az áramtól. A fí relé 20 ma felett old, és ez fontos infó lenne ilyen szempontból. Továbbá azért is, mert akár szükséges lehet egy 10 ma-es fí relé bekötése is, és ismét adódik a kérdés, hogy nyakig a vízben nem okoz-e bajt a 10 ma-nél kisebb, a medencevízbe befolyó áram???
(#) proba válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Ha lehet ne folyjon semmi áram.Elvileg 10-20 mA halálos lehet tehát ráz-nemráz nem lehetsz biztonságban.Egyébként elég ha belépésnél megráz és beleesel,lehet nem az áram üt agyon ,hanem belefulladsz.(végeredmény szempontjából oly mindegy.)
(#) _vl_ válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Idézet:
„akkor lehet-e bajunk ettől az áramtól.”

Röviden: lehet. 1mA a szíven keresztül elég a leállásához. Szerintem nem akarod kipróbálni...
(#) proba válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Régen a fizika tanárunk "játszatott " velünk olyat, egy transzformátor szekunderjét több emberen keresztül vezette .(a primert egy laposelemmel birizgálta) Ahol szorították egymás kezét ott nem éreztek semmit ahol nem ott meg csípett rendesen.
(#) ötfelezős válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Tehát ha a medence vize 220 V-os potenciálra kerül 4,7 Kohmon át, akkor 17 ma folyik a fázisból a medence vizébe.
Én kissé másképp fogalmaznék... Durván a hálózati feszültség kétharmada esik a vízbe lógatott elektróda és a nulla referencia közé - a 230 V, 17 mA, 4,4 kohm értékekből.
A kiváncsiságom abból fakad, hogyan terjed a vízben az áram?
Ez attól függ, mit lógattál a vízbe (csak egy pontot? golyót? pálcát? stb), és meddig (merülésig? lejjebb?) és hol (középen?). És valóban attól is függ, hogy a nyílások mennyire koszosak. Kosz alatt áramvezető képesség értendő.

Tölcsér (mint idézett példában):
1. a felszín pontjai között értelmezendő, de azért a vízben levő test egyes pontjai között is vannak potenciálkülönbségek...
2. csak akkor van (mármint konkrétan tölcsér alakú tölcsér), ha a vízbe lógatott elektróda a felszínen kezdődik.
(#) gordonfreemN hozzászólása Jún 2, 2012 /
 
Sziasztok!
Fi reléből 30mA es jó egy háztartásba, ahol még esetleg fúró, vagy kézi körfűrész is megfordulhat?
(#) _vl_ válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Fi reléből általában a 30mA-es a jó választás. Lakótérhez - hivatalosan - max. 30mA-es dukál. Más célra lehet használni ennél nagyobb hibaáramot megengedőt is, más tészta, hogy érdemes-e...
(#) ötfelezős válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Lakótérhez - hivatalosan - max. 30mA-es dukál.
Hmmmm.... Dugaszolóaljzathoz igen, és kültéri mobil berendezésekhez. Máshoz nem kötelező.
(#) Szpisti hozzászólása Aug 25, 2012 /
 
Tiszteletem az Uraknak!

Az lenne a kérdésem, mi lehet az oka annak, hogy a kerti locsoló orosz búvárszivattyúja leoldja a FI relét?
DE! Kizárólag csak abban a pillanatban, amikor lekapcsolják. Azt is csak kb. 10 esetből 3x teszi.
A kapcsoló kültéri vízhatlan, és nincs lelocsolva lekapcsolás előtt.
Hmm ?
:peace:
(#) balzsi hozzászólása Szept 3, 2012 /
 
Az lenne a kérdésem, hogy egy házba hány FI relét célszerű alkalmazni? én úgy képzelem el, egy 4 pólusú + 2 pólusú a vizes helységeknek + 2 pólusú a bojlernak. Éjszakai áramon üzemelő bojlernél szoktak-e alkalmazni?
(#) elektrorudi válasza balzsi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /
 
A válasz:42
(#) elektrorudi válasza balzsi hozzászólására (») Szept 3, 2012 / 1
 
A Fi relék száma csak attól függ, hogy mennyire akarod a házat "üzembiztossá" tenni. Minden dugaljat Fi relézni kell. Jellemzően 8 dugaljnál nem szoktunk többet egy Fi relére tenni, a szivárgó áramok miatt.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2012
(#) _vl_ válasza balzsi hozzászólására (») Szept 3, 2012 / 1
 
Amennyi pénzed van rá. Ha felvet a temérdek pénz, akkor akár minden áramkörre rakhatsz külön is. Akinél meg a pénztárca felülbírálja a praktikumot, rápakolhatja egy Fi-relére az összes áramkörét. Nyilván a kompromisszum valahol a kettő között lesz.
(#) proba válasza balzsi hozzászólására (») Szept 4, 2012 / 1
 
Ez kb olyan mint a kismegszakító.Mindenhova tehetsz,de egyet is tehetsz a házra.Én spec a külteret ,vizes helyiséget ,lakást tenném külön.Ha van három fázis ,akkor egy 3F meg három 1F FI-t használnék.Igazából azt kell mérlegelni ,hol a legvalószínűbb a leoldás,és ez milyen áramkimaradással jár. (kültéren pl lehet egy beázás miatt napokig nem lehet visszakapcsolni ,pl mert nem tudod hol rossz.) És ez miatt a hűtőd nem megy ,az elég bosszantó.
(#) Szpisti válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 4, 2012 /
 
Nem nagyon jöttek a tippek, de végülis megoldottam a problémát. Sok helyen érdeklődtem és sokan találkoztak ezzel a jelenséggel, de senki nem tudott tippet adni.
Kíváncsiságból tettem egy próbát: megcseréltem a szivattyúra menő nulla/fázis vezetékeket.
Azóta egyszer sem verte le.
De hogy mi a magyarázata azt konkrétan nem tudom.
Végül is van még pár parajelenség ezen kívül, előbb-utóbb mindegyikre születik megoldás
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) kiswap hozzászólása Jan 4, 2013 /
 
Üdv!

Két szakitól kértem fi relé beszerelésre ajánlatot, s eltérő véleményt kaptam (itt most kivételesen nem az ár a lényeg):
van egy 1 fázisú 25A-es kismegszakítóm (km), mögé pedig az egyik 25A (30mA), a másik 40A (30mA) fi relét rakna. melyiket szeressem?
25-ös km mögé furának tűnik nekem a 40-es, de azt mondta, hogy a nagyobból baj nem lehet, ill. ha egyszer a 25-ös km-et nagyobbra cserélik, akkor is jó lesz majd. ahogy elnézem árban nincs óriási különbség a 25-ös és 40-es FI között, szóval tényleg csak elméleti kérdés, ill. a tapasztalatokra lennék kíváncsi. vélemény? kösz!
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
(#) _vl_ válasza kiswap hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Idézet:
„szóval tényleg csak elméleti kérdés”

Igaza van. A 40A-es legalább olyan jó lesz oda, mint a 25A-es (de inkább jobb: ha pl. később többet akarsz 25A-nél, akkor a 25A-eset cserélheted majd le).
(#) elektrorudi válasza kiswap hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Kicsi az esélye, hogy 25A-nál nagyobb áramot igénylő egyfázisú fogyasztó kerül majd oda. Még a 25A is elég soknak tűnik... Tehát: elég a 25A Fi relé.
(#) balzsi válasza kiswap hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Szerintem is 40 A-est szereltesd be, mivel 25 A-es eleve határon van és alanyi jogon jár neked a 32 A, így ahogyan a szaki is mondta, egy bővítésnél is helytáll a nagyobb relé. Egyébként ez nem lát el túláramvédelmet , csak az adott értékig terhelhető.
(#) Action2K válasza balzsi hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Én is a 40A-es mellett voksolok. Én is szakmabeli vagyok.
Következő: »»   13 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem