Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   629 / 1274
(#) djgombi hozzászólása Máj 22, 2012 /

Köszönöm a segítséget a tv-m megjavítottam!
(#) Solar hozzászólása Máj 22, 2012 /

Sziasztok!

Olyan áramkört keresek, amelyik ha kikapcsolom a tv-t lekapcsolja azt a hálózatról. Sajnos a kapcsolós elosztó nem igazán jó, az automata kikapcsolás miatt.
Nem tudom hogy lehetne úgy megoldani, hogy ekkor ne vegyen fel áramot. És ha sikerül is, akkor hogyan lehetne bekapcsolni?

Köszönettel:
S.
(#) Gabó válasza Solar hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Öntartós relés megoldás egy aprócska variálással.
Ahol a kikapcsoló részt nem gombbal oldod meg hanem bekötöd ahol a tv kapcsol ki ill be.
(#) Solar válasza Gabó hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Köszi
(#) bihari laci hozzászólása Máj 22, 2012 /

SZiasztok van egy philips 21pt 4404-00 tv az a baja hogy fehér fénynél , változik a kép mint pl ,a reklámoknál akkor ,fut a kép ha több szin van akkor ,nincs semmi bajamegy rendesen ,mit lehet tenni?.
(#) Signal válasza Solar hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Ha energiatakarékosság a cél, érdemes gondolkodni más megoldásban is. Sok TV tápegységének készenléti áramfelvétele olyan minimális lenne, hogy a villanyórát meg sem bírja mozdítani. Mégis bemozdítja helyette a PTC, illetve a hozzá kapcsolódó lemágnesező tekercs.

Jobbfajta készülékekben ezt meg is oldják relével, ami a bekapcsolás utáni másodpercekben elenged. Az már mellékes, hogy egyiknél a processzor vezérli a relét, másiknál egyszerű kondenzátoros késleltető.

Ez nem csak energiát takarít meg, hanem ezeknél készülékeknél a PTC meghibásodása is igen ritka, hiszen nincs folyamatos hőnek, anyagfáradásnak kitéve.

Továbbá így nem kell lemondani a készenléti bekapcsolás kényelméről sem. (Más kérdés, nálam mondjuk egyéb trükk is van, az erősítő hátán lévő kapcsolt 230-as aljzatról megy minden, tehát egyedül az erősítő marad készenlétben.)

Legegyszerűbb megoldás a PTC áramkörének megszakítása kapcsolóval, ami a TV hátára is felszerelhető. De lehet komplikálni is, késleltetett relével.

Normális esetben a képcső lemágnesezésére ugyanis évente egyszer (sincs) szükség. Tehát általában teljesen haszontalanul fűt folyamatosan a PTC. Ha észrevennénk, hogy elszíneződés látszik a képernyőn, az úgyis feltűnő, ilyenkor egyszerűen működtetni lehet a lemágnesezést kézi kapcsolóval is.

Régen én ezt a képcsöves monitoromnál is megcsináltam, amikor már nagyon idegesített az állandó (felesleges) csattogás, amit a relé művelt a monitorban, minden üzemmódváltásnál, boot közben többször is. Ott csak a relé táplálását kellett megszakítani. A későbbiekben gyakorlatilag nem mágneseződött fel a képcső, talán egy esetre emlékszem.
(#) maestro válasza Signal hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Ok köszi szépen! Akkor teszek helyére egy 22µF-osat.
(#) deccser hozzászólása Máj 23, 2012 /

Szevasztok srácok. Javitok egy kopernikus 21c32-es tipusu tv-t. Az a baj van vele, hogy nincs zöld szin. A crt-n megnéztem mindent, és ok. A tv édesanyámé, és szeretném megjavitani ! Mellékelem a rajzot. Előre is köszönöm a segitséget.

TV-2132TX.pdf

(#) Gabó hozzászólása Máj 23, 2012 /

Nézd meg első körbe az RGB színvezérlő környékét, hogy jó e. Másodkörbe keress forrasztási hibákat, nagyítóval erős fénynél és valami müanyag pálcával kocogtasd meg a forrasztásokat ami kicsit is gyanús és forraszd újra.
(#) maestro válasza Signal hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Most néztem meg a készletemet és az új alkatrészek között 50V-osba találtam 22µF-os kondit (az eredeti 63V-os ami benne van) vagy 47µF/63V-osat tudnék beletenni. Melyik legyen, elég az 50V-os? Egyik sem lowESR, legalábbis nem tudok róla. A gyártójuk egyébként: Hitano (22uF) és CapXon (47uF). Ha ez mond neked valamit. Nem tudom melyik a jobb. Vagy szerezzek bele inkább lowESR-es kondit?

Egyébként jól gondolom, hogy ez a kondi csak az egyenáramú leválasztást biztosítja a bázisnak?
(#) Miriam hozzászólása Máj 23, 2012 /

Sziasztok!!Nagyon szeretnék megkérdezni valamit!minden segítséget elöre is köszönök!VAN egy LG nagy plazmás tévénk!tegnap egyik percröl a másikra el ment a kép,és csak a hangokat hallattam!Mi lehet a gond?szerintetek?
(#) Signal válasza maestro hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

DC-leválasztó értelemszerűen, az impulzusokat pedig minél hatékonyabban kell átvinnie. 50 vagy 63 V mindegy, vagy lehet még nagyobb is, attól csak megbízhatóbb és tartósabb lesz.

De egyiktől sem fog elszállni a tranzisztor, ilyen szempontból nyugodtan be lehet kapcsolni. A melegedés csak egy lassabb folyamat, és még a túlzott melegedéstől sem megy tönkre rögtön, legfeljebb nem bír ki egy évet. De az igen magas hőfokot jelent, ami már kézzel elviselhetetlen.

Vagyis gyakorlatilag az alkalmas kondenzátort magad tudod kiválasztani, a melegedést figyelembe véve.

Értem. És a kollektor körben ne vizsgáljak még meg valamit ami kinyírhatja az új tranzisztort? Vagy csak a sorkimenő van a kollektor körben? Az meg gondolom nem igen szokott zárlatos lenni.

Ha a forrasztások rendben vannak, be lehet kapcsolni, utána erősen figyelni a képernyőt. Ha esetleg vonal jön be, gyorsan kikapcsolni. Ha bejön a normál képzaj, akkor jó.

Egyébként meg ok ---> okozat. Ha kimérted a kiszerelt 10 µF kondenzátort és annak csökkent volt a kapacitása, akkor már tudod, mitől szállt el a végfok (attól az apróságtól eltekintve, hogy ebben a szakmában semmi nem biztos).

Ha viszont jó volt a kondi, lehet aggódni, mert nem találtad meg a bajt.
(#) Miriam hozzászólása Máj 23, 2012 /

Csak egy hozzávetöleges választ vagy segitséget szeretnék!Tudom hogy tévészerelö kell ,csak szerettem volna tudni hogy vaon drága dolog lessz e vagy sem!
(#) Miriam válasza Miriam hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

senki nem tud nekem segiteni!

Ok, köszi a segítséget. Akkor még átvizsgálok pár alkatrészt amit tudok kiforrasztás nélkül. Sok időt nem szeretnék vele eltölteni, ha nem fog működni az egész, akkor majd működni fog darabokban alkatrészként.
(#) maestro válasza Miriam hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Laikusként én annyit tudok mondani, hogy házilag nem hiszem, hogy lehet ezeket javítani. Szerelők is szerintem csak komplett panelokat cserélnek ilyen tévékben. Ha már nem nagyon éri meg javíttatni, akkor a szervíznek mondani kell egy max. árat ami még belefér a javításba.

De annyit tudok mondani, hogy a tápegység része valószínű, hogy jó mert hang ugye van.
(#) zolika60 válasza Miriam hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Hogyan találja ki valaki mi a baja a TV-dnek ennyi információból? Ezt látatlanba kitalálni lehetetlen. Talán valami jós fórumon próbáld meg.
(#) Tabó71 hozzászólása Máj 23, 2012 /

Fenti alaplapu tv furcsa hibát produkál.
Képméret nincs meg , felső rész visszahajlik és csíkos
tápok jók.
Valakinek nincs ötlete?
(#) Kispotter válasza Signal hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Most eszembe jutott még a TV-vel kapcsolatban valami hátha tudsz benne segíteni.. szóval ezen a TV-n ügye van AV csatlakozó é AV üzemmód csak ügye régi fajta AV csatlakozó van rajta.. Én vettem hozzá egy Átalakított kábelt egy boltba mondták ezzel jó lesz és ügye egyik fele rendes SCART a másik fele meg a régi ami belemegy a TVm-be. De hiába dugom össze hangyás a kép vagy nem látszik semmi.. Hiába állítok be az opció menübe +5 voltot vagy nem nem változik semmi.. Valami ötlet?
(#) Signal válasza Kispotter hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

12 V-ot kell kötni a régifajta csatlakozó megfelelő pontjára, amelyik az AV-kapcsolófeszültség. Gondolom, valamilyen védőellenállást sem árt beiktatni.

Régen például voltak a Viking, Jácint szériák, amin volt elől egy kis kapcsoló, ami a hangszórót szakította meg. Ezt a kapcsolót szokták házilag úgy bekötni, hogy 12 V-ot vigyen az AV-re. Így lett belőle AV-kapcsoló.

De a Videotonokon is szokott lenni hátul egy kapcsoló (egyiknél színt kapcsol, másiknál hangot), esetleg azt is fel lehet használni ilyen célra. Az opciós variációról én nem hallottam, azt esetleg vissza kell állítani.

Rendben majd ha lesz hozzá kedvem utánanézek hova is kéne adni azt a +12 voltot.. Na meg honnan meg ilyenek..
(#) Signal válasza Kispotter hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Meg persze a SCART-ból is jöhet a 12 V, ha kiadja a jelforrás és jól van bekötve az átalakító.

Hát igen de ezért is nem értem mérnem működik mert ahol vettem boltba direkt ilyen régi videoton cuccokkal foglalkozik azt mondta tuti hogy jó lesz..
(#) maestro hozzászólása Máj 23, 2012 /

Na kicseréletem a tranzisztort meg a bázishoz kapcsolódó kondenzátort 47µF-ra, mert ami benne volt 10µF-osnak a kapacitása csak 3µF volt már. És nem akar működni. Eddig azt csinálta mikor bekapcsoltuk, hogy a piros LED egy rövid időre zöldre váltott majd vissza pirosba. Most, hogy kicseréltem a tranyót már nem vált vissza pirosra (nem kapcsol ki), de a hangyák háborúja sem jön be. Néha mintha bevillana valami, de lényegében nem mutat semmit. Hol kellene keresni a további hibákat? (az összes kondit nem tudtam letesztelni, mert csak 22µF-ig tudok mérni)
A nagyfeszültségű résznél lehet vajon a hiba? Esetleg a trafó is kiment volna ki?

Még valami: ti hogy szoktátok kisütni a képcsövet szerelés előtt? Múltkor a szigetelt fogóval szedtem le a képcsőről a csatlakozót és rendesen áthúzott. És ezt 5 perc múlva is megtudtam ismételni. Mondjuk nem rázott meg, de nem tetszett nekem ez a megoldás.

Elindul a sorvégfok? Képeltérítés zúgó hangja hallatszik?

Nagyfeszt műszerzsinórral ki lehet sütni, de egy ilyen javításhoz nem kell piszkálni.
(#) d.józsef hozzászólása Máj 23, 2012 /

sziasztok! Lenne egy kérdésem van egy pacific ptv7004 es tipusu tv 11ak37-10 westel panelszámu.kipurcant a p6nk60zf..tp.tranyo.mivellehet hejetesiteni?véletlenülrővidrezártam!előre is köszönöm.
(#) siadam hozzászólása Máj 23, 2012 /

udv mindenkinek van egy sunny tipusu tv ami halot kicsereltem a tapban az osszes letezo elkot a diodakat is leelenoriztem de semi ha valaki tudna segiteni jo lene koszi
(#) Miriam válasza maestro hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Nagyon köszönöm!azért egy kicsit megnyugtattál!!
Következő: »»   629 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem