Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Olvastam, hogy kondít raktok a primer oldalra (gondolom párhuzamosan a tekercsel) hogy tudom kiszámolni hogy mekkora értékű kell rá?
Segítséget előre is köszönöm.
Acces hát ez a mágnes "erősítő",hol az új. Nincs itt valami tévedés? Nem ezt írogattad.
Nincs tévedés, ezt vittem be lemérni, meg majd a fázishasításos primer szabályzását fogom mérni.
Közbe épül a nagy trafó is, de még szárad a primer, a napon vagy 3 hete. Meg a szekunderén gondolkozom, 25mm^2-es alu huzalból van elég, de az szerintem vékony, és a cséve se lenne tele vele, 2x16mm^2-es alu szekunder lenne az igazi, csak abból szerintem nincs elég. 16mm^2-es alu légkábel kellene, csak nem találok ![]() A 2x16-os szekundert meg lehetne 2db tirisztorral szabályozni meg egyenirányítani, pont szereztem is nemrég 2db 630A-es tárcsa tirisztort, ami jó lenne.
Sziasztok,2 napja vettem egy kis hegesztő trafót,a gondom az lenne hogy már üresjáratban is hangos,mondom sebaj hegesztűnk vele,hát csak akartam,nagyon gyenge,a 2 es megfelelő pálcát se viszi rendesen,szétkaptam vagyis lekaptam a burkolatot és amit észre vettem hogy egy hangyányit szét van nyilva a vasmag a gyári hegesztésnél,de csak egésszen kicsit,összehúzattam pill szoritóval de akkor is ugyan olyan nagy hangja volt,a trafó 80A-os lenne gyárilag aminek a 2 es elektródát vigan vinni kellene,nem nézegettem túl sokáig mert felidegesitett,de mintha gyári tekerés lenne,tehát nem hiszem hogy egyszer valaki ujra tekerte volna.Teszek egy képet a táblájáról és ha kell akkor maga a trafóról is.Köszönök szépen minden javaslatot előre is.
A trafóról, belsejéről jó lenne egy kép, vasmag méretekkel, huzal vastagságokkal. A szétnyílás okozhatna ilyet, akár már 0,5mm is. Amúgy meg javaslom, hogy vegyél komolyabbat, általába az ilyen kis gyenge transzformátorokkal nehezebb is hegeszteni. Nem azt mondom, hogy 80000-es gépet kell venni, csak 7-8 ezer helyett (mert ez kb ennyit érhet, vagy kevesebbet) rászánni 13-20000-et egy jobbra, abban az árkategóriában már nagyságrendekkel jobbak vannak.
Egyébként is vicc, ami rá van írva, hogy 80A-t 1,33 percig tud, utána 26,66 percig hagyni kell hűlni, ez nem hegesztő, hanem szikracsiholó!
Hát köszi a választ,kezdek rájönni hogy ez tényleg egy szikracsiholó!
![]()
Már hogy mit hasonlítsak össze? A képen amúgy az adattáblát nem tudom leolvasni. Az einhellből is van több típus, de a "komolyabb" alatt nem az einhellt értettem. Bár a CEN150-es szériának készültek viszonylag használható tagjai.
Sajnos elég rossz a kép,viszont azt nem értem hogy az első képen a kapcsolónál lévő irásnál 140A-t ir,viszont a második képen csak 80at,
1,5 , 2 , 2,5, 40A,55A,80A, erre gondolok,itt nem kellett volna nekik folytatni hogy pl:3,2-es pálca 140A?
Az csak 140, nem 140A. De nem is ez a lényeg, mert 80A-el szépen el lehet dolgozgatni, hanem az, hogy akár még 80A-t se tud, és nagyon sok ideig kell hűlni hagyni. A te hegesztődön ott van, hogy 80s hegesztés után 1600s-ig hűlni kell hagyni. Egy jól használható trafót 80s után max 40s-ig kell hűlni hagyni, nem 1600-ig....
Értem,értem és köszi a választ.Azért ma teszek fel képet a szikracsiholóról.
![]()
Akkor ajándékba adtak egy viccet a trafó mellé
![]()
Értelek,és köszi válaszod.Kb fél óra és teszek fel képet erről a nagyadag *.(Már meghirdettem
![]()
Bocsi hogy csillagozni kellet!Igen oda irtam hogy kisseb munkákhoz és vékonyabb anyagokhoz való.
Hát most azt kérdezed, hogy mi alapján kell választani egy jó trafót? A vasmagnak a tekercsen áthaladó oszlopának kell mérni a keresztmetszetét. A primer-szekunder huzaloknak is az átmérőjét vagy keresztmetszetét.
Itt a macska rúgja meg-nagyon gyenge minőségű-bitang gyenge-rossz kifejezések mennek, pedig olyan szépen lehet káromkodni magyarul ![]()
Igen,ezek a jó termékek megérdemelnek egy jól megfogalmazott magyar káromkodást!!Pill és irom az adatokat.
Na megméregettem ezt a csoda masinát!A vasmag mérete 45 mm x 65 mm,az az 29,25 négyzet cm.A szekunder tekercs huzalának átmérője 3,5mm,a Primeré pedig 1,5mm.Mindjárt csinálok fotót is,de észrevettem egy hibát amit majd a képen bekarikázok,a Szekunder tekercs huzala mintha beleérne a vasmag külső részébe egy helyen.Ja és nem rézzel tekert hanem aluval
![]() ![]()
Akkor nem kellene ennek olyan rossznak lennie, a 29cm^2 az megfelelő, a szekunder huzallal 80-90A-el tudni kellene hegeszteni aktív hűtés mellett legalább 60%-os időkitöltéssel. A primer viszont kicsit sovány. A CEN150-be is ilyen huzal a szekunder, de a primer 2-es átmérőjű. Meg talán annak a vasmagja kisebb, 27-es azthiszem.
Az igen,azt hittem ennél csak nagyobb lehet a Cen 150be,a Szekunder tekercs huzalának beleérése a vasmagba lehet gond?
Igen, ha menetzárlatot okoz. Meg akkor is, ha a gép háza le van földelve.
Na tuti hogy a Szekunder huzala beleért a vasmagba!Alig tudtam elszabaditani a vasmagtól!Már csak az lenne a kérdésem hogy ha a Szekunder menetszáma kevesebb lesz kereken egy menettel akkor az miben nyilvánul meg?Köszi előre is válaszod.
Csökken a szekunder feszültség.
Az az?Magyarul 80A helyett mondjuk nem tud majd csak 75A -t?
Inkább az üresjárási feszültség fog esni.
Látom el diskuráltok, ad egy 2 pálcával tudnia kell hegeszteni. Tehát hibás a hegesztő, vissza a feladónak. Az kiderült a magas üres járati feszültségből, a spórolás jegyébe fogantatott a trafó. Ha a javítás mellet döntesz A kevés hegesztés és a sok pihenés lesz a jutalom. A te döntésed. Az Einhellel se jobb a helyzet. Tekercselj magadnak egy erősebbet, lehet hogy olcsóbban össze hozod.
A saját tekerésű trafó mindig jobban hegeszt, mint bármelyik másik
![]()
Igen elbeszélgettünk,ami biztos hogy ez a hegesztő megy a háztól,azért az Einhell-el remélhetőleg tudok majd hegeszteni is nem csak tyúk..art csinálni egy 4mm es falvastagságú anyagra.Eddig 2db kölcsönkért Einhell volt nálam,egyik se 3-4 éves volt,mindkettő a kezdetekből származik.Azt hiszem mindkettő Cen140-es volt,én meg voltam minkettővel elégedve,mindketővel sokat hegesztett a gazdája és én is,csak meguntam kölcsön kéregetni,2,5- es elektródát piritottam és még elketyegett a 3,2 es el is.
Ha valakit érdekel itt a biztonsági hegesztőtrafó vezérlés bekötése.
Igen régi megoldás a rajzból ítélve, maradnék a nyomó gombos megoldásnál ha használnék effélét. A lassú reakció a veszte, (magán vélemény).
Pont ezen gondolkoztam én is, hogy nem lehet ez rossz, kipróbálnám mennyire életképes, de egy nyomógomb az elektródafogón lehet jobban használható. Valakinek nincs eladó pár méter 16-os alu légkábele? Vagy hasonló? Vagy egy hete jártam az ócskavas telepen, és egy brutálisan nagy tekercset láttam a vörösrézbe beledobva. Olyan 3x6mm-es profil huzalból volt 40x15cm-es keresztmetszetű vasra lehetett feltekerve 10cm vastagon 20cm szélességbe. Biztos lehetett vagy 40-60kg, úgy sajnáltam szegény tekercset...
Egy ismerősömnek van ilyen kapcsolású még szovjet gépe ő azt mondja nem zavaró a működése, sőt még a leragadás is ritka nála. Sajnos nekem még nem volt alkalmam kipróbálni. Amúgy az üresjárati melegedést is gátolja főleg hogy a túlgerjesztett kis méretű magok szünetidőben is melegednek. Manapság semmi akadálya kiegészíteni valami időzítővel, logikával, nullátmenet-kapcsolóval vagy akár nyomógombbal is mint az awi-nál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |