Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   43 / 74
(#) Baxi hozzászólása Máj 22, 2012 /

Olvastam, hogy kondít raktok a primer oldalra (gondolom párhuzamosan a tekercsel) hogy tudom kiszámolni hogy mekkora értékű kell rá?
Segítséget előre is köszönöm.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Acces hát ez a mágnes "erősítő",hol az új. Nincs itt valami tévedés? Nem ezt írogattad.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Nincs tévedés, ezt vittem be lemérni, meg majd a fázishasításos primer szabályzását fogom mérni.

Közbe épül a nagy trafó is, de még szárad a primer, a napon vagy 3 hete. Meg a szekunderén gondolkozom, 25mm^2-es alu huzalból van elég, de az szerintem vékony, és a cséve se lenne tele vele, 2x16mm^2-es alu szekunder lenne az igazi, csak abból szerintem nincs elég. 16mm^2-es alu légkábel kellene, csak nem találok amikor vettem gondoltam is, hogy többet kéne venni, csak aki velem volt lebeszélt, hogy lesz az még később is, persze már nincs.

A 2x16-os szekundert meg lehetne 2db tirisztorral szabályozni meg egyenirányítani, pont szereztem is nemrég 2db 630A-es tárcsa tirisztort, ami jó lenne.
(#) laacika hozzászólása Máj 23, 2012 /

Sziasztok,2 napja vettem egy kis hegesztő trafót,a gondom az lenne hogy már üresjáratban is hangos,mondom sebaj hegesztűnk vele,hát csak akartam,nagyon gyenge,a 2 es megfelelő pálcát se viszi rendesen,szétkaptam vagyis lekaptam a burkolatot és amit észre vettem hogy egy hangyányit szét van nyilva a vasmag a gyári hegesztésnél,de csak egésszen kicsit,összehúzattam pill szoritóval de akkor is ugyan olyan nagy hangja volt,a trafó 80A-os lenne gyárilag aminek a 2 es elektródát vigan vinni kellene,nem nézegettem túl sokáig mert felidegesitett,de mintha gyári tekerés lenne,tehát nem hiszem hogy egyszer valaki ujra tekerte volna.Teszek egy képet a táblájáról és ha kell akkor maga a trafóról is.Köszönök szépen minden javaslatot előre is.
(#) AccessDenied válasza laacika hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

A trafóról, belsejéről jó lenne egy kép, vasmag méretekkel, huzal vastagságokkal. A szétnyílás okozhatna ilyet, akár már 0,5mm is. Amúgy meg javaslom, hogy vegyél komolyabbat, általába az ilyen kis gyenge transzformátorokkal nehezebb is hegeszteni. Nem azt mondom, hogy 80000-es gépet kell venni, csak 7-8 ezer helyett (mert ez kb ennyit érhet, vagy kevesebbet) rászánni 13-20000-et egy jobbra, abban az árkategóriában már nagyságrendekkel jobbak vannak.

Egyébként is vicc, ami rá van írva, hogy 80A-t 1,33 percig tud, utána 26,66 percig hagyni kell hűlni, ez nem hegesztő, hanem szikracsiholó!
(#) laacika válasza AccessDenied hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Hát köszi a választ,kezdek rájönni hogy ez tényleg egy szikracsiholó! Közbe kinéztem egy kicsit komolyabbat,küldenék róla képet is.Megkérnélek arra hogy hasonlitsd már össze,bár nem sok értelme van mert ahogy googléztam az einhell tipus trafóméreteit (amit kinéztem most)annak jóval nagyobb a trafó mérete.

Már hogy mit hasonlítsak össze? A képen amúgy az adattáblát nem tudom leolvasni. Az einhellből is van több típus, de a "komolyabb" alatt nem az einhellt értettem. Bár a CEN150-es szériának készültek viszonylag használható tagjai.

Sajnos elég rossz a kép,viszont azt nem értem hogy az első képen a kapcsolónál lévő irásnál 140A-t ir,viszont a második képen csak 80at,
1,5 , 2 , 2,5,
40A,55A,80A, erre gondolok,itt nem kellett volna nekik folytatni hogy pl:3,2-es pálca 140A?

Az csak 140, nem 140A. De nem is ez a lényeg, mert 80A-el szépen el lehet dolgozgatni, hanem az, hogy akár még 80A-t se tud, és nagyon sok ideig kell hűlni hagyni. A te hegesztődön ott van, hogy 80s hegesztés után 1600s-ig hűlni kell hagyni. Egy jól használható trafót 80s után max 40s-ig kell hűlni hagyni, nem 1600-ig....

Értem,értem és köszi a választ.Azért ma teszek fel képet a szikracsiholóról. Viszont az Einhell-es képen a kapcsoló melett már 140A van.

Akkor ajándékba adtak egy viccet a trafó mellé Ez olyasmi lehet, mint a 20g-os számítógép hangfal 1000W-ja.

Értelek,és köszi válaszod.Kb fél óra és teszek fel képet erről a nagyadag *.(Már meghirdettem ).A vasmagot is megmérjem?Milyét kell mérni?
(#) laacika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Bocsi hogy csillagozni kellet!Igen oda irtam hogy kisseb munkákhoz és vékonyabb anyagokhoz való.

Hát most azt kérdezed, hogy mi alapján kell választani egy jó trafót? A vasmagnak a tekercsen áthaladó oszlopának kell mérni a keresztmetszetét. A primer-szekunder huzaloknak is az átmérőjét vagy keresztmetszetét.

Itt a macska rúgja meg-nagyon gyenge minőségű-bitang gyenge-rossz kifejezések mennek, pedig olyan szépen lehet káromkodni magyarul

Igen,ezek a jó termékek megérdemelnek egy jól megfogalmazott magyar káromkodást!!Pill és irom az adatokat.

Na megméregettem ezt a csoda masinát!A vasmag mérete 45 mm x 65 mm,az az 29,25 négyzet cm.A szekunder tekercs huzalának átmérője 3,5mm,a Primeré pedig 1,5mm.Mindjárt csinálok fotót is,de észrevettem egy hibát amit majd a képen bekarikázok,a Szekunder tekercs huzala mintha beleérne a vasmag külső részébe egy helyen.Ja és nem rézzel tekert hanem aluval

Akkor nem kellene ennek olyan rossznak lennie, a 29cm^2 az megfelelő, a szekunder huzallal 80-90A-el tudni kellene hegeszteni aktív hűtés mellett legalább 60%-os időkitöltéssel. A primer viszont kicsit sovány. A CEN150-be is ilyen huzal a szekunder, de a primer 2-es átmérőjű. Meg talán annak a vasmagja kisebb, 27-es azthiszem.

Az igen,azt hittem ennél csak nagyobb lehet a Cen 150be,a Szekunder tekercs huzalának beleérése a vasmagba lehet gond?

Igen, ha menetzárlatot okoz. Meg akkor is, ha a gép háza le van földelve.

Na tuti hogy a Szekunder huzala beleért a vasmagba!Alig tudtam elszabaditani a vasmagtól!Már csak az lenne a kérdésem hogy ha a Szekunder menetszáma kevesebb lesz kereken egy menettel akkor az miben nyilvánul meg?Köszi előre is válaszod.

Csökken a szekunder feszültség.

Az az?Magyarul 80A helyett mondjuk nem tud majd csak 75A -t?

Inkább az üresjárási feszültség fog esni.
(#) Mályi László válasza laacika hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Látom el diskuráltok, ad egy 2 pálcával tudnia kell hegeszteni. Tehát hibás a hegesztő, vissza a feladónak. Az kiderült a magas üres járati feszültségből, a spórolás jegyébe fogantatott a trafó. Ha a javítás mellet döntesz A kevés hegesztés és a sok pihenés lesz a jutalom. A te döntésed. Az Einhellel se jobb a helyzet. Tekercselj magadnak egy erősebbet, lehet hogy olcsóbban össze hozod.
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Máj 23, 2012 / 1

A saját tekerésű trafó mindig jobban hegeszt, mint bármelyik másik
(#) laacika válasza Mályi László hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Igen elbeszélgettünk,ami biztos hogy ez a hegesztő megy a háztól,azért az Einhell-el remélhetőleg tudok majd hegeszteni is nem csak tyúk..art csinálni egy 4mm es falvastagságú anyagra.Eddig 2db kölcsönkért Einhell volt nálam,egyik se 3-4 éves volt,mindkettő a kezdetekből származik.Azt hiszem mindkettő Cen140-es volt,én meg voltam minkettővel elégedve,mindketővel sokat hegesztett a gazdája és én is,csak meguntam kölcsön kéregetni,2,5- es elektródát piritottam és még elketyegett a 3,2 es el is.
(#) Laslie74 hozzászólása Jún 1, 2012 /

Ha valakit érdekel itt a biztonsági hegesztőtrafó vezérlés bekötése.
(#) Mályi László válasza Laslie74 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /

Igen régi megoldás a rajzból ítélve, maradnék a nyomó gombos megoldásnál ha használnék effélét. A lassú reakció a veszte, (magán vélemény).
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Jún 1, 2012 /

Pont ezen gondolkoztam én is, hogy nem lehet ez rossz, kipróbálnám mennyire életképes, de egy nyomógomb az elektródafogón lehet jobban használható. Valakinek nincs eladó pár méter 16-os alu légkábele? Vagy hasonló? Vagy egy hete jártam az ócskavas telepen, és egy brutálisan nagy tekercset láttam a vörösrézbe beledobva. Olyan 3x6mm-es profil huzalból volt 40x15cm-es keresztmetszetű vasra lehetett feltekerve 10cm vastagon 20cm szélességbe. Biztos lehetett vagy 40-60kg, úgy sajnáltam szegény tekercset...
(#) Laslie74 válasza Mályi László hozzászólására (») Jún 1, 2012 /

Egy ismerősömnek van ilyen kapcsolású még szovjet gépe ő azt mondja nem zavaró a működése, sőt még a leragadás is ritka nála. Sajnos nekem még nem volt alkalmam kipróbálni. Amúgy az üresjárati melegedést is gátolja főleg hogy a túlgerjesztett kis méretű magok szünetidőben is melegednek. Manapság semmi akadálya kiegészíteni valami időzítővel, logikával, nullátmenet-kapcsolóval vagy akár nyomógombbal is mint az awi-nál.
Következő: »»   43 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem