Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Nekem fél perc alatt 5cm hosszan izzította a 12-es vasrudat.
10 percnél jóval gyorsabban kéne annak izzania. Indukciós hevítő esetében a kondibankra kell nagyon figyelni, azonnal felforrósodik, oda köss be többet, és akár azokat is lehet hűteni.
Sziasztok! velkey barátom ajánlott egy kapcsolást , én meg is építettem ezt
Meghajtó egy C945-es kis NPN használtam, a 6.8K Ohm helyett 5, a 82 helyett 100 Ohm.. a FET pedig egy N-csatornás 800V-os, 2SK2038 és ugyan úgy nem működik, mint az egy tranyós kapcsolás..egyszerűen el nem tudom képzelni, hogy mit csinálok ennyire szarul, hogy nem jön össze.. próbáltam felcserélni a VCS tekercseket kivezetéseit, de semmit nem csinál. Mellékeltem képet, ha valaki észreveszi, hogy mit ronthattam el, kérem jelezze, mert már elkeseredtem!
Talán mindkét tekercset próbáld növelni. Talán segít.
Rendben, megpróbálom azt is. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Kísérleteztem, és rájöttem, hogy a kapcsolás jó! kiszedtem a sorkimenőt, és a primer helyére bekötöttem egy izzót. Amint feszültséget adok az áramkörnek, az izzó világít! Ha a vcs- helyére egy elemet/kondit rakok, akkor a fet zár, és elalszik az izzó! Szóval most már biztos, hogy a visszacsatolással van a baj!
Sziasztok! A mostani tápom 35V-ot ad le DC-ben, pufferelve. Terhelésként ráraktam egy 2 Ohm-os ellenállást, ekkor a feszültség leesett 20V-ra, és 14.53 Ampert vett fel. Ez elég a ZVS-hez, nem?
Szia!
Erről a kapcsolásról csak annyit,hogy próbáld ki úgy,hogy a v.cs tekercs jelenlegi "föld" pontját,egy 330ohm-os ellenálláson keresztül átkötöd a V+-ra.Ha nem rezeg be,cseréld fel a v.cs kivezetéseket helyenként.Egyébként milyen a transzformátor menetszám-áttétele (gondolok itt a primer-v.cs arányra)?
Köszi, megpróbálom, de a használható félvezetőimből kifogytam! A Primer 5, a v.cs. volt 2-től egészen 4 meneteig, nem igazán volt hatásos, de szerintem azért, mert nem volt megfelelő tranyóm...elmegyek veszek pár tranyót, és megpróbálom mégegyszer!
Ha már alkatrészeket mész venni,akkor miért nem építesz meg valamilyen zvs,vagy royer oszcillátort,ezek sokkal jobb hatásfokkal működnek mint az ilyen záróüzemű vackok.Az az egy fetes kapcsolás meg egyébként is még fejlesztésre szorul.(Üzenek is majd valamelyik modinak,hogy törölje ki innen)
Megveszem a zvs-eshez is az alkatrészeket, csak nem akarom ellőni egyből, ezért gondoltam, hogy előbb ezt az egyszerűt építem meg. Erről a royer-oszcillátorról még nem hallottam, utánanézek!
Ahogy nézem, akkor ez az?
ZVS-el kapcsolatban, a régi sorkimenőket (malomkerék) kicsit nehezebb hazavágni.
Pont hogy sokkal könnyebb, mivel a többségüknél már öreg a szigetelés, és közel nem bírnak akkora feszültséget, mint az egyenirányított változatok.
Hmm, nekem eddig nekem egy sem ment tönkre, de amondó vagyok, hogy az egyedileg készített a legtartósabb. Csak minimum 0.2 huzal kell hozzá.
Olyat én sajnos nem tudok keríteni..maximum lomtalanításkor.
Hát ja igaz ritka. De a másik választás tekerés.
A legegyszerűbb egy pvc cső, pár tekercs szikszalag, 0.2-0.4-s huzal. Max. 800-1000menetett lehet tekerni a koronázás miatt.
Óóó, ezek messzi tervek jó esetben is.
Nem akarom összevágni, gányolni...mert ebből az lenne, eléggé kezdőnek érzem még magam az elektronikában, de egy Tesla tekercset szeretnék majd építeni! Minden esetre most a ZVS-t szeretném megcsinálni! Remélem elég lesz a tápom...
Ez a trafó elég lehet hozzá? Félek, hogy kevés lenne a ZVS-emhez!
Ha min. 12V és 10A, az már pár centis ívhez élég.
2x 13.3 V váltó, egyenként 9Amperrel 10 percig biztos bírja. Szerintem.. (bár nem értek annyira hozzá) igaz így jócskán túl van terhelve, 26.6 váltó ilyenkor leesik 20V-ra, és akár 13Ampert is le tud adni, de ventillátor mellett is hamar forró lesz így. (kb 80 C°) Szerintem bírni fogja! Szerintem max 150W-os lehet, de hűtve, rövid időre kivehető belőle 250W körül, szerintem. De ha rosszul gondolom, akkor javítsatok ki!
Kezdetnek ez is elég lesz. Kezdetben 18V /7-8A
Most 22V/15-16A-s táppal dolgozom.
Szerintem is. Újra mértem, fél órán át 20V-on 15Ampert tudott leadni, langyos levegőt fújt ki a venti. Terhelésnek egy léptetőmotort használtam, összekötöttem párhuzamosan benne a tekercseket, így lett 2 Ohm. Beletettem egy pohár vízbe, és 5 perc alatt felforrt.
Találtam egy új sorkimenőt, amivel 20cm-es íveket is lehet húzni, csak iszonyatosan melegszik a vasmag.
20 centi? Az komoly! Videót nem kapunk róla?
A kísérletező kedvűeknek ajánlom figyelmébe ezt a kapcsolást, lehetséges, hogy érdemes lenne sorkimenő meghajtásra is felhasználni.
Ugyan van nekem is bontásra váró, régi 15"-os CRT monitorom, de még nem tudom mikor lesz időm kiszedni a sormkimenőt egy tesztre....
Találtam egy régebbi sortrafót, majd a primer tekercsére rákötöttem egy kompakt fénycső áramkörét. Szép hosszú ívet húz, a fát meggyújtja, az izzót kilyukasztja. Kérdésem: KB. mekkora frekvencián működik a kompakt égő áramköre?
Az a bizonyos vicc amiben azt firtatják hogy a nők miért nem tudnak parkolni...
(az is a 20 centiről szól... szmájli)
Előkaptam a szekrényről a ZVS-t, és megtoldottam a tápot PWM-el, mert miért ne. Egyébként így egész jól lehet szabályozni a teljesítményét, főleg majd hevítőként lesz ez fontos.
Bővebben: Link
Durva, de variac-al is lehet növelni feszt. A szkópon a pwm vezérlése látható? Neked is a fet-ek gete jel egy színus-négyszödjel Bábel tornya beütéssel.
Klasz a felszerelésed.
Csak a toroid veszteséges, és nagy, a pwm meg a tenyeremben elfér, és potival tudom szabályozni. Szkópon a gate jel látható, azonos nagyságrendbe esik a pwm és a saját rezonancia frekvencia, ezért néha még intermodulációs torzítást is hallani. A gate jel elég ocsmány, ez melegíti a FET-eket.
Ez iskolai felszerelés. |
Bejelentkezés
Hirdetés |