Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú trafóból hegesztő

Témaindító: Geri86, idő: Jún 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 18
(#) zolee99 hozzászólása Máj 22, 2012 /

Ma összedobtam a hegesztőt.
2db trafó, primer párhuzamban, szekunder sorosan, söntök benne. 38V Üresjárati fesz, hegesztés közben 75-80A.
2db 12cm-es venti hűti öket.
A gép csak kipróbálva volt 1,6 és 2-es pálcával.

Kérdésem az lenne, hogy ezekhez, egy 3. trafót érdemes kötni?
Egyenirányításhoz vannak itthon 25A-es diódahidak 4db, ha ezeket párhuzamba kötöm használható lesz a géphez?
(#) szendi001 válasza zolee99 hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Én minenképpen javasolnám a 3. trafót. Esetleg érdemes levenni a szekunderekből és összesen 40 volt köré tenni. Így kevesebb lehet a melegedés. AC nem elég?
(#) zolee99 válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Értem, köszi!
Végül is nekem jó az AC, nem is tudom miért jobb a DC hegesztő, szebb varratot csinál?
(#) AccessDenied válasza zolee99 hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Azt az 1,6-os pálcát hol vetted? Olyat vadászok már egy ideje. Hegesztés közbe mennyi a feszültség? 1,6 és 2-es pálcához kicsit sok a 80A. Mekkora a szekunder huzalod? DC hegesztő szebb varratot is csinál elvileg, tudsz hegeszteni bázikus pálcával is (amihez egyébként kevés lesz a 38V), meg attól függően hogy milyen polaritással hegesztesz, vagy a pálca melegszik jobban, vagy az anyag. Ezt jól lehet használni vékony lemezeknél, öntött anyagoknál, alunál, vagy vastag szerkezeti acéloknál mélyebb beolvasztásra.
(#) zolee99 válasza AccessDenied hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Az 1,6-os volt itthon.
A szekunder kb. 2-2,2mm átmérőjű, 3 eres vill. szerelő kábelt szedtem szét.
Többet nem tudtam rátekerni, így kaptam 19V-os feszt trafónként.
Holnap majd megmérem a feszt is, de az már 3 trafóval lesz.
Tehát a DC sokkal jobb, viszont hobbi célú felhasználásra nekem jó az AC is, nem de?
(#) velkey válasza zolee99 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

A DC egyáltalán nem sokkal jobb. AC-vel igazán szép varratokat lehet csinálni, és vashegesztéshez azt ajánlom, mert ha egyenirányítod, akkor kell puffer és ballaszt is neki, tehát csak a nyűg van vele.
(#) mpisti válasza velkey hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

"A DC egyáltalán nem sokkal jobb." Azért ha választani lehet,én inkább a DC-s gépet választanám.
(#) AccessDenied válasza velkey hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Egyetértek mpistivel. Egyébként pufferolatlan DC-vel is hasonlóan lehet hegeszteni, mint AC-val, csak már megjelenik a két oldal közötti hőeloszlás differencia.
(#) zolee99 hozzászólása Máj 23, 2012 /

Összeraktam a 3 trafót.
45-öt akartam, de 48V lett belőle.
Hegesztés közben 24V-90A.
Ezek a 2mm-es vezetékek hamar melegszenek, nem lesz jó.
(#) szendi001 válasza zolee99 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Ezért kell mindegyiken csökkeneni a menetszámot, egy kicsit. Szekunder vastagabb dróttal jobb lenne, inkább kisebb üresjárai feszkó
(#) Mályi László válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Ez igaz de arra figyelni kell hogy ív húzó feszültség is kell, bár ez pálca függvénye.
(#) Mályi László válasza zolee99 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

A térkitöltés javításával (számolt értékű fazon huzal) nagyobb keresztmetszetű huzal is bele fér. Az ív húzó feszültség 40 V körül legyen.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Az anyag vándorlásra gondolsz, vagy valami másra ?
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Hát ha az ionokra meg elektronokra gondolsz anyag alatt, akkor igen.
(#) zolee99 hozzászólása Máj 24, 2012 /

Áttekertem 40V-ra, vettem 4-es kábelt hozzá, így már nem melegszik annyira. (állítólag 2,5-es volt fennt rajta, az új kábel 27-37A-ig használható)
Mérés:
Hegesztés közben 24V-100A.
Kellene rá egy szabályozó.
(#) AccessDenied válasza zolee99 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Van az is a másik témába.
(#) szendi001 válasza zolee99 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

És milyen lett a vastagabb huzallal maga a hegesztési varrat? A 100 A körüli áram jónak tűnik, ha 2 pálcát folymatosan lehet hegeszteni akkor használató is barkásolni.
(#) zolee99 válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Annyira még nem teszteltem, maszkom sincs, meg az idő sem a legtutibb a tesztelésre (eső).
Talán jobban beleégeti, de nehezebben kap ívet a pálca.
Majd ha lesz maszk tesztelem normálisan, addig is a dobozolással elleszek
(#) peter1995 válasza AccessDenied hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Öhh hogy is van ez? Nekem van egy bazinagy trafóm, egyik ismerősömnek meg inverterje vagyis egyenáramú. És a motorkerékpárok egyes elemei a 27 év alatt megindultak amit jó lenne javítani, De akármilyen óvatos vagyok mindig átég...
Hogy is van ez a polaritás? Az kellene nekem hogy fogjon, de ne égjen át az anyag. Melyik vég legyen a pozitív és melyik a negatív?
(#) mpisti válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Azt a munkát, amit te szeretnél csinálni, nem MMA(bevont elektródás) technológiával, hanem MIG/MAG (védőgázas hegesztővel) vagy AWI(volframelektródás)technológiával kellene elvégezni. Bevont elektródánál kiváló kéz és nagyon komoly rutin kell ahhoz, hogy az általad vázolt feladatot mint technológiai mint esztétikai szempontból elfogadható minőségben el lehessen végezni. Nem azt akarom ezzel mondani hogy az AWI vagy a MIG/MAG technológia sétagalopp, de pl. a MIG/MAG-hoz egy jó karosszériás kézügyessége elegendő.
(#) AccessDenied válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Én 2-es elektródával, fázishasításos szabályzással a pozitív pólusról hegesztve 1,2-es lemezt folyamatosan tudom hegeszteni, de szerintem kisebb is menne, csak nem találtam a próbakor épp vékonyabb anyagot. 20-30A körül rendesen járatni kell a pálcát az 1,2-es lemezen, hogy beolvadjon az anyag.

Az elektronok a valóságba mindíg a negatív pólus felől mennek a pozitív felé egy áramkörbe, ha pedig a negatív munkadarabról kilép az elektron, és beleütközik a pozitív elektródába, akkor az elektródán a hegesztéskor képződő hő 70%-a fog megjelenni.
(#) Mályi László válasza zolee99 hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Próbáld ki ugyan olyan típusú 3,2 pálcával is javul az ív húzás. Hőkioldót használjál a tekercselés védelmére, nehogy leégjen az öröm hegesztés közben.
(#) peter1995 válasza AccessDenied hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Vagyis ha vékony anyagot akarok hegeszteni akkor a + az elektróda és a - a munkadarab?
(#) zolee99 hozzászólása Máj 25, 2012 /

Elkészült a dobozolás:
(#) zolee99 hozzászólása Máj 26, 2012 /

Azt, hogy lehet megoldani, hogy a hegesztő ne zavarjon be a villanynak, tv-nek?
(#) zolee99 hozzászólása Máj 26, 2012 /

Egymás után lehegesztettem 2db pálcát.
kb 4-5s-ig tudtam a kezemet a szekunder tekercsen tartani, szerintem ez melegszik mint a b@rom.
A vezeték szigetelése érezhetően meglágyult.
Nem lenne jobb 48V-on hajtani mégis csak?
Úgy max. 80A-el hegesztett.
(#) szendi001 válasza zolee99 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

A kérdést nem értem. Most hány volt a szekunder fesz? Ha nem akarod hogy annyira melegedjen, tehát csökkenteni akarod az áramot akkor csökkenteni kell a szekundereket egyformán. Szeunderként kellene legalább 6os drót
(#) AccessDenied válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Ez így majdnem igaz is lehetne. Az a helyzet viszont, hogy mivel a transzformátor szórása alacsony, ezért a hegesztő áramot a tekercsek ellenállása korlátozza inkább, és a több menetnek több az ellenállása, így csökken a hegesztő áram.

Mikrohullámú sütőből alap helyzetbe nem lehet hegesztőt csinálni, mert vékony a primer az 1000W körüli teljesítményhez, és a hely kevés betekerni elég vastag szekundert, ahhoz meg végképp kevés a hely, hogy még egy mágneses sönt is beférjen, vagy némi távolságot hagyjon az ember a primer és szekunder között, hogy megfelelően nagy legyen a transzformátor szórási impedanciája.
(#) GPeti1977 válasza AccessDenied hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Nekem sikerült. Hobbi hegesztésre jó mert gyorsan lekapcsol a hővédelme.

Mellesleg a magnetron áramát is a trafó szórása állítja be ha jól emlékszem eredetileg a primer és szekunder közé vas lemezek is vannak rakva hogy kisebb legyen a csatolás.
(#) szendi001 válasza AccessDenied hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Én ponthegesztőhöz bennehagytam a söntöt. Számításom alapján 4 egyforma tarfó lenne az igazi, sorba kötött szekunderrel 10 mm2 es vezetékkel. A söntöt indenképpen benne hagynám. Egyébként két trafóm kész van, kipróbálom holnap. Van kettő ami nincs áttekerve, így kipróbálhatom
Következő: »»   12 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem