Fórum témák
» Több friss téma |
Például erősítők méréseihez nélkülözhetetlen lenne, de pont ezen műszer hiánya miatt nem szokás méréseket végezni, csak hallás után minősíteni.
Stewe djvu-jában ott vannak a csőtipusok:
0,85 B 5,5-12 (lehet kapni), SG4S (100-150Ft). Továbbá 4db 6J1P-nek 6H2P-nek és 6C5S-nek kéne benne lenni. Mind olcsón beszerezhető cső.
Ok, köszönöm mindenkinek!
Pozsinál nézd majd meg, ha kell bele cső, nála tuti van jó áron!
Sziasztok!
A mellékelt képen látható alkatrész mi lehet? Először azt gondoltam egyszerű nyomógomb, de úgy tűnik nem az. D4A3S MICRO USA van rá írva.
Egyetértek Ricsi89-el!
Hall elemes nyomógomb, egy régi Videoton (nagy)számítógép billentyűzetéhez sodort egyszer a szerencsém a pécsi vásárban, emlékezetem szerint 77 db. volt benne. Minden gomb egy érintésmentes kapcsoló, a lenyomott gombba épített kisméretű mágnes tere a négylábú, hall elemet tartalmazó (erősítővel, komparátorral, billenőkörrel stb. integrált) , IC középső lábain (szemben nézve, ha jól emlékszem a bal szélső a +5V, a jobb szélső a test) a kimeneti szintet megváltoztatja, 20 mA-es terhelhetőséget felkínálva. A kezdeti számítógépes időszakban nagy problémát jelentett az un. prell jelenség, ami általában kontaktus hiba eredményeképpen egy gomblenyomás során több (igen gyorsan) ismétlődő kontaktust eredményezett, pl. betű karakter esetében néha akár fél sornyit is le lehetett írni egy gombnyomással... Ezt ezekkel az integrált kapcsolókkal ki lehetett küszöbölni. A mai PC áramkörök már tartalmaznak védelmet a sokszorozás ellen, ilyen védelemre a nyomógomboknál már nincs szükség. A gombok hall IC-jének barkácscélú felhasználására a hall-fórumon lehet ötleteket találni, vezérlésre akár a gombban lévő pici mágnes is felhasználható, de egy HD mágnese centiméterekről ki tudja vezérelni. A mágnes polaritás nem tetszőleges, de hát nincs sok variációs lehetőség...
Szevasztok!
Egyszer régebben feltettem a kérdést az AJ605 (14p) IC-ről; ALPS gyártmány (nagy betűkkel rajt van!). Most felmentem az ALPS honlapra, és nem tudnak róla; ilyenkor mi van?! Hátha valaki cselesebb, mint én; tudnátok segíteni? ![]()
Ha megnézed a honlapját, elég széles a gyártmány választéka, nem csak potmétereket gyárt, hanem érzékelőket, komplett vezérléseket. Ezekhez valószínűleg gyártatott spec IC -ket is, (márkázott termék) így ezekről nemigen lehet infókat találni. A mobiltelefonokban is hasonlóan van.
Csak egy indoklás pucuka válaszához: Ha valamit nem saját célra fejlesztenek, hanem egy csomag részeként esetleg másik cégnek kizárólagos joggal, akkor nem jogosult forgalmazni, sőt még bármilyen supportot adni sem.
Köszönöm a válaszokat (stewenek is), ilyesmire gyanakodtam, mert már valahol volt erről szó. Ez egy vezetékes telefonban volt.
Gyanítom, hogy nem sok hasznát veszed, de egy fórumban találtam utalást rá, googlis fordításban:
http://forum.allaboutcircuits.com/showthread.php?t=4384 ALL ABOUT áramkörök fórum newman123 Új tag Csatlakozott: november 2006 Hozzászólások: 4 Bárki, aki ismeri az IC (Alpok AJ605) adatlap Hello mindenkinek, én televízió nem működött recently.I akarja kihasználni az elektronikus compoents a DIY néhány dolgot. Kinyitottam a tuner dobozt, és néhány SMD eszközök és IC. Azt hiszem, az IC AJ605 (14 láb) lehet használni a frekvencia keverés. Én töltöttem néhány órát keresni az adatlap az interneten (még én is próbáltam a Alldatasheet.com), de nincs eredmény sem találtam. Kérem, segítsen! Tehát, talán (?) "frekvencia keverő"...
Köszönöm a fáradságodat, ebbe az irányba kísérletezek majd. (bár pillanatnyilag nincs ötletem hol használnék egy frekvencia keverőt?) Lehet, hogy TV-ből bontottam, és nem telefonból?
![]()
Nem volt fáradozás, szívesen tettem, kikapcsolódásként is. Ha nincs direkt sikerélmény, akkor is sok mindenre lehet rábukkanni (és tanulni belőle) a szörfözés során.
Lehet, hogy Te is belekeveredsz a frekvencia keverő témába? Sok sikert, jó egészséget hozzá!
Zsinórnélküli készülékben nem elképzelhetetlen....
FM kapcsolat van a kézibeszélő és a báziskészülék között.
Adott egy ilyen alkatrész egy LED vezérlésben ez a negatív ágat szakítja meg 2 a negatív táp felé, 3 a LED felé az 1es lábon ellenálláson keresztül kap vezérlést. Az eszköz jó tehát a mért értékek üzemképes "eszközön" mérve kiforrasztva, merülő műszerrel ezért kb. Segítséget kérnék mi lehet ez az "eszköz" 20V 300mA kapcsol elméletileg ki-be.
Ha csak símán rövidrezárom a 2és3 lábat akkor a LED áramgenerátoros vezérlése ami a + ágban van akkor felugrik 500mA-ra is és akkor már 29V-ot add a LEDek felé az elektronika. olyan mintha ez is korlátozna de...? Y1 a tetején a jelzés a nyákon Q3 Köszönöm
SOT89 tokban ez valószínűleg egy BZV49C11.
Innen indultam. Szépséghibája a dolognak, hogy így viszont semmi értelme az áramköri környezetnek ![]()
Helló!
Tudna valaki segíteni? Ez mekkora biztosíték, hány amperes lehet? kép kép Autóm utólag beszerelt /sajnos nem általam, nemtudom kiáltal/ elektromos ablakemelő motorja előtt volt. Ha felhúzta az ablakot, de még nyomtuk a gombot akkor 1 idő után kioldott. Ez volt a funkciója. Nem tudom milyen, mekkora a motor.
Tranzisztorként nem stimmelnek a lábak közt mért értékek melyek oda vissza mérhető és üzemképes az alkatrést. Inkább valami mosfet féle lehetne de akkor meg hibásnak kéne lenni, esetleg valamivel össszevan építve még és azért vannak az ohmikus értékek a lábak közt.
Ez nem biztosíték hanem bimetál a védelem miatt. A motoron volt a gumisipka alatt? Akkor kösd rövidre biztosíték úgy is van máshol. vagy rakj be egy 10-15A biztit. A gombot meg ne tartsd nyomva.
Emberi számítás szerint a besajtolt "2" amperben jelenti a terhelhetőséget, mondjuk hogy ezen az áramon 3s alatt bont...
Nincs végálláskapcsoló a motoron? Az minden problémádat megoldja. A kihagyást én nem merem javasolni, a biztosítékok általában a vezetéket védik, a lefékezett motort kellene ennek a kis játékszernek. Javaslom, hogy egy reed relét tegyél be az áramkörbe (próbálgatva a menetszámot, hogy csak a lefékezett áramra induljon) hogy egy zümmert kapcsoljon, és ha nem is védi a motort, de legalább ordítson a túlterhelés miatt!
Sziasztok!
Van egy infra adóm amibe valószínűleg megadta magát az egyik SMD elektrolt kondi.kérdésem az lenne, hogy mekkora értékű a jószág? Tetejére ez van írva 10 VE 220 50V. 50V-os lehet 220 µF vagy nF lehet? (képet sajnos nem sikerült jó minőségben csinálnom nem látszik rajta semmi)
Ha írtak rá valamit, akkor az elko, vagyis uF, elvileg. Azért egy jó kép sokat segítene!
Bővebben: Link így néz ki csak a felirat más (bocsi de képet nem tudok csinálni)
Ez tuti elko akkor. És valószínűleg helyes a 220 µF / 50V
Azért mertem javasolni mert az utólagos motorosablak szettnek pl a spalnak régebben kétféle tipusa volt a síma és a delux. A síma: a bimetál a motor végén a gumisapka alatt, de deluxon már nem volt ezért hagyható ki. Soha nem volt megoldás a végállás érzékelésére bimetál még 15 éve se, elektronikusan igen de azokat ablakmodulnak hívják.( na jó volt egy-két gagyi modul). A bimetállnak itt olyan védelme volt ha valaki rajtahagyta az úját a gombon és akkor is eltelt vagy 10-15s mikorra leoldott, tehát nincs jelentősége, ha szakszerűen szerelték be akkor van biztosíték a fő tápvonalon két ablakra 25-30A os.
De még az én tranzisztorféleségemre nincs még ujabb ötlet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |