Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   27 / 276
(#) madzagos válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Szia
Az előző rádiómnál is így csináltam meg. Húztam egy közös földelő vezetéket, hogy a későbbi oxidációs hibákat kiküszöböljem.
Üdv Madzagos
(#) luluzulu hozzászólása Máj 28, 2012 /

Sziasztok szeretnék építeni egy FM rádió vevőt ami csak 100,4 Mhz vesz de azt akár 100-150km ről, persze jó minőségben meg oldható lenne??
(#) szendi001 válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Mire kellene?
(#) pucuka válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Ez elsősorban antenna kérdés lenne. De a 100 MHz alig terjed túl a látóhatáron, (az adóantennától számolva) ez pedig Mo -n még a Kékesi adónál is csak 60 - 80 km körül van. Jó terjedés esetén esetleg a 100 km még csak csak, talán, de annál többnek igen kicsi az esélye. Persze mindez zavarmentes környezetre vonatkozna, de ma már ilyen sincs a sáv zsúfoltsága miatt.
A vevőnek is nagyon precíznek kell lennie, hogy kihasználhasd a zajhatárolt érzékenységet.
(#) gkari válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

A megoldáshoz tudni kellene, hogy az adóállomás, és a vevő helye között van-e elég jó "rálátás"(ha a kettő között pl.egy termetes hegy van, akkor reménytelen, de Kékes,és az Alföld között esélyes), aztán már csak jó nagy nyereségű, és pontosan beállított antenna, és eléggé érzékeny, alacsony zajú vevőkészülék kell-mindössze ennyi. Minenekelőtt persze pontosabban kellene meghatározni a "jó minőség" kritériumait(pl. jó stereovétel, vagy csak mono).
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

A rálátással is van némi probléma, a Föld gömbölű. (látóhatár) Szentesen is csak a 110 m -es toronyból hallatszik a Kékes. Nehezen hinném el, hogy valaki ilyen magas antennát épít a kertjébe. Más irányban pedig már az akadály csillapítások miatt sem valószínű.
úgyhogy elég nagy biztonsággal állítható, hogy 150 km már túl messze van.
(#) gkari válasza pucuka hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Na persze, én sem Békéscsabára gondoltam, de Szolnok talán még lehetséges, vagy osztrák adó az Alpokból, netán Besztercebánya (TV VHF 1-en Bp.-en fogható volt régebben).
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Az is csak 80 km -en bellül van légvonalban, úgyhogy ott még ez lehetséges.
Meg kell nézni, hogy az adó, és vevőantennának hol van a horizontja, (antenna magasság, földgörbület)és ahol összeérnek, akkor azon túl még jó eséllyel pár 10 km -ig.
(#) gkari válasza pucuka hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Persze hogy igazad van, csak arra utaltam, hogy hazánkban néhány helyen ez lehetséges. Pl. saját tapasztalat, hogy az osztrák KRONEHIT még autóban is (25cm-es antennával) a budai hegyekben jó pár helyen fogható. A legkeletibb adója a bécsi erdő felett van kb. 1200m.-en.
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

A vételi helyen (budai hegyek) meg 400 m -en. az alföldön meg max 100 m körüli torony van.
(#) Class-A-. válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Jó antenna kérdése + rádió készülék szelektivitása + antenna magassága. Ha ezeket össze hozod,akkor semmi akadálya.Én FM-DX em Helyi kis rádió adókat fogok kb 100 km es távolságokból.Pedig a helyi adók kis teljesítményűek.Szerintem nem gond,kivitelezhető minden bonyolultság nélkül,ha az a cél,hogy 100-150 Km ből vegyél.Nem is kell építened semmit,csak fel tuningolni rádiót + jó antenna (rendszer). Ugye a kérdésre válaszoltam ?
(#) Class-A-. válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 29, 2012 /

Azt még hozzá tenném,hogy jó minőség igen de nem sztereóban. ekkora távolságból.Talán ha DSP rádiót veszel a BW től,sztereóban,jó minőségben talán.
(#) luluzulu hozzászólása Máj 30, 2012 /

Egészen pontosan Szerbia,Vajdaság,Péterréve.
Bővebben: Link
Vagy ez:
Nincs semmi akadály

Tőlem 30km már az autóban lévő rádió megfogja jó minőségben.

Stereo,mono nem számít ha hifizni akarok akkor netes rádióban hallgatom.
Csak ha mondjuk nem vagyok net közelben akkor is bírjak rádiózni...
Van/volt egy jobb rádióm 1 éve néha meg birtam fogni, azóta nagyon le romlott, már nem nagyon fog meg semmit.
Akkor csak egy jó anntenára van szükségem?
(#) Class-A-. válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Eltűnt az írásom,pedig sokat írtam,ma már nem írom újra de holnap igen.Nem lesz gond a rádió vételeddel ahogy le irtad az elvárásaidat(mono).
(#) Class-A-. válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Az a lényeg,hogy vegyél egy 9 elemes Yagit vagy egy Triax 8. Tedd ki a tetőre ,egy 3 méterrel följebb.Használj jó minőségű koax kábelt,esetleg fej erősítőt a koax veszteség miatt ha hosszú.Ettől többet antenna részről nem sokat tudsz ,csak csoport antenna rendszerrel és komolyabb antennákkal,de ez bonyolultabb.Használj 6 méteres csövet az antenna tartónak és igy forgatni is tudod irányba,ez hasznos sőt kell !-Most jön a Rádió -Tuner- . Sony ,Kenwood,Onkyo, Stb ezek elég jók.Ezekből régebbi típusokból válogass. A tunerbe bele kell,hogy nyúlj.A KF kerámia szűrőket kell -(attól függ milyen készülék) -cserélni vagy nem.Ha Kenwood KT-6040 t használsz nem kell cserélni ,mert azon van szüke sáv szélesség kapcsoló DX re .Ennél többet nem tudsz tenni .De ez valószínű elég is lesz.Én 60-80 km távolsából veszek olyan adót (helyi) ami más rádión soha meg sem jelenik kb 50-100 w os.
(#) Class-A-. válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Ha erről akarsz kérdezni bővebben,akkor gyere az FM-DX oldalra.Lehet ezt is át teszik oda?!
(#) luluzulu válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

valamikori régi tv antenna jó? triax szerű majd holnap teszek fel róla képet...
(#) pucuka válasza luluzulu hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Semilyenkori TV antenna nem jó. De tényleg át kellene menni ezzel a témával vagy egy antennás, vagy az FM-DX topikba.
(#) szikorapéter hozzászólása Jún 1, 2012 /

Helló.Én nem vagyok valami nagy szakértőlye a témának de szeretnék egy csöves rádiót építeni.Már megvan a cső is meg az összes egyéb alkatrész csak annyi a probléma hogy nem tudom meghatározni hogy a csőnek meik lábát hova kell kötni a kapcsolás szerint.A kapcsolást mellékeltem ha valaki tud segíteni azt előre is megköszönöm.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 1, 2012 /

A linken a cső bekötését láthatod. Egyébként az adatlapokból mindent megtudhatsz.
A lábak bekötése alulnézetben látható.
(#) bmajor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2012 /

Igen, így a fűtőszál elillanhat (Bár nem biztos, de nem használ neki) Ha van ECC83-as csöved, akkor használhatod azt is, azt lehet fűteni mind 12 (12,6) mind 6.3 voltról.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

Sajnos én a kép alapján nemtudom megmondani hogy meik lábát hova kell kötni.
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

No, akkor itt egy kis kiegészítés.

a: anód
g: rács (grid)
k: katód
f: fűtés (filament)
meik: melyik

Az elektroncsövek lábszámozása mindig(!) alulnézet szerint van megadva, tehát a cső lábai néznek feléd, a számozás az óramutató járása szerinti.

A kis vesszőcske az elektródajelben két azonos triódarész megkülönböztetésére szolgál, értelemszerűen pl. a = a', tehát a két csőfél ugyanúgy használható - de nem összekötendő!
Természetesen vagy csak vesszős, vagy csak anélküli megjelölésű elektródát használj ebben az esetben, mert a jelölés szerint tartoznak össze.

A f-ből egy pár van mert a két csőrész fűtése közös, mint ahogyan a beszúrt katalóguskép alapján is látható.

Aki az eredeti rajzot készítette, az nagyon kitolt volna veled! A 12 V-ra közvetlenül rákötni a 6,3V-os fűtést a cső (szinte) azonnali örök elektronmezőkre távozását okozta volna. Szerencsére köbzoli kiszúrta...

Mivel az ECC85 két triódát tartalmaz, a másik feléből lehet kiegészítő hangerősítőt készíteni hozzá, így kimenőtrafóval még kis hangszóró is meghajtható.
Bár diszkózni még kevés

Az az "Uzemnéni" mindent visz..
(#) _BiG_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

Hogy jött ki neked a 27 Ohm?
Nekem 13 Ohm ... (12V - 6,3V) / 0,435A = 13,1 Ohm . Jaaa, te a 12V-ot osztottad... Hááát....

Az 5W jó lesz, mert ~2,5W a disszipáció, de ne melegedjen annyira...
Ne a 7-est földelje, hanem 9-est, mert az az árnyékolás.
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

A 7 es láb a nem használt triódafél rácsa. Sokkal inkább földelendő, mint hangfrekvenciás alkalmazások esetén az árnyékolás. Az ellenállásban igazad van.
(#) Class-A-. válasza luluzulu hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

Nem jó!A TV antenna más frekvenciára készült.
(#) szikorapéter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

És ez milyen sávon veszi majd az adást?Esetleg egy egszerűbb adót össze lehet hozzá rakni?
(#) gkari válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

Nekem kételyeim vannak, hogy 12V anódfesz.-el működik-e?
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

Abban nekem is kételyeim vannak. Még 24 V is necces. Az ilyen alacsony anódfeszültségekhez másfajta csőkonstrukció tartozik. telepes csövek. Dehát, az internet sokmindent elbír.
(#) _BiG_ válasza gkari hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

Még anódfesz nélkül is működik
Bár nem konkrétan ez az említett kapcsolás, hanem: lásd melléklet.
Sőt, oszcillátort is lehet így építeni.
Következő: »»   27 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem