Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elméleti elektronika (kérdések)
Lapozás: OK   10 / 20
(#) mugab válasza jena2 hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Optikai tárcsa optokapuval, akár milliméteres beosztással, vagy kis mágnesek és biciklikomputer. Ezek az ötleteim elsőre...
(#) Massawa válasza jena2 hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Ha jol saccolom a dob átméröje kb. 1700 mm, ebböl kifolyolag a kerülete kb. 5400 mm.
Nem egészen világos, hogy mit jelent a sebesség (4mm/s), ennyit forog a dob (szögsebesség), vagy a csö megy le rola ilyen sebességgel.
Az utobbi bonyolult lesz, mert változik a dob átméröje.
A kerületi sebesség mérése valamivel könnyebb. Ott látok egy belsöfogazásu dobot, amit valami meghajt.
Egy indukcios érzékelö pl. számolhatná a fogakat - amennyiben a fogkiosztás elegendö számodra. (Valoszinüleg nem, mert aligha lesz 5000 fog a dobon - azaz 1fog/sec.)
Ezért a meghajtóba kellene az érzékelöt beépiiteni, azaz a kis fogaskerék vagy az azt megelözö fogaskerék fogait kell érzékelni (azok sokkal gyorsabban forognak, igy megtöbbszörözöd a pontosságot).
Ha ez megoldható és kapsz 5-10 impulzust 4-6 mm dob mozgásra (sebességre), akkor már nyert ügyed van.

Ha a csö lehuzási sebességét akarod mérni, akkor azt mindenképpen 2, a csöre méretezett szijtárcsán kell átvezetni, és azok forgását mérni - ide elevileg egy mechanikus tachométert, megfelelö skálával, is be lehetne épiteni - azaz nem kell semilyen külsö energia vagy karbantartás.
(#) jena2 válasza mugab hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Köszönöm a gondolatokat
Az első lehetőség nem hangzik rosszul bár nem is igazán tudom mit jelent, de hamar tanulok. A másodikra én is gondoltam, de akkor is kell csinálni egy gyorsító áttételt ami nem kis munka, mert ugye a 30cm/perc elég lassú.
(#) jena2 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Nem jól saccolod, a 170-a tipusa azaz 170méter cső van rá feltekerve. Az átmérője kb. 120cm, de holnap pontosan megmérem. A sebesség vagy kerületi vagy a szögsebesség szerintem, úgy mértem hogy megjelöltem a szélénél elindítottam a stoppert és egy percnél megjelöltem megint, így jött ki hogy 30cm/perc. Jól látod idáig a belső fogaskoszorúhoz próbáltam menni, úgy hogy van egy reteszelő vas ami üzem közben átesik a fogakon így 5másodpercenkén kattant egyet, tehát 5 másodpercenként megy egy fogat. Ezzel annyi a baj, hogy a teljes üzem közben fél másodpercnyi eltérés egy órányi üzemóra változást okoz.
A kisfogaskerék nem lenne gond mert egy vastag lánc van összeforgatva egy tengely köré gyárilag is, egy ilyet megcsinálni nem nagyügy.
A cső lehúzási sebesség mérése csak akkor lenne érdekes ha azt megtudnám csinálni hogy a kihúzáskor elkezdjen visszaszámolni és arányosan a lehúzott cső függvényében, és pontosan tudnám mennyi idő múlva ér be teljesen, na ez lenne az igazán fazsza csak ide már kellene egy mikrocompu, mert ugye a sebességet változtatni kell, és mindég az aktuálisan beállított sebességhez kellene mutatnia hogy mennyi idő van még hátra a behúzásig. Holnap megmérem a kis fogaskerék percenként mennyit fordul.
(#) Massawa válasza jena2 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Bocs, hogy egy képböl fél méterrel tévedtem.

Azonban még mindig nem egészen világos, hogy mit is akarsz mérni. A szogsebességet, a csö lehuzási sebességét vagy mit. Talán akkor könnyebben tudnák segiteni.

Gyorsito áttétel sem nagy gond, minden jármüjavitoban találni olyan kacatot ami ezt teszi.....
(#) Massawa válasza jena2 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
A szögsebesség (a dob forgása) nem fog neked használható adatot adni, mert az változik, attol függöen mennyi csö van rajta.

Neked a csö mozgását kellene mérned pl. egy ilyen szerkezettel:

Két, mondjuk, bicajkerék körül lenne a csö vezetve, (természetesen rugosan felszerelve, hogy kibirja a kemény feltételeket). Ez a szerkezet vezetné és mérné is a csö hosszát/mozgását.
Az egyik kerékröl pl. lánccal hajthatnád meg a méröszerkezetet.

Nem tudom pontosan mi a célod, de ha ide egy magno, tacho (stb.) számlálot csatlakoztatnál, akkor az mutatná, hogy mennyi csö ment le vagy fel. (Persze kellene egy kicsit számolni, hogy értelmes méretekben kapd meg az adatot.)

Ha abból indulok ki, hogy 30cm/perc a csö mozgása - ez 18 km/h, amit már egy bicajtacho is elég pontosan mérni tud.
Azaz, ha a vezetö kerékre egy ilyet szerelsz (minden más nélkül) már fogja tudni mérni, hogy milyen sebességgel és mennyi csö ment le vagy fel. (sajnos ellentétben a régi mechanikus tachoval a modern elektronikus kütyü nem tud visszaszámlálni, igy annak mindegy lesz, hogy melyik irányban huzod a csövet).

De esetleg tudsz szerezni valahol egy régi mechanikus tachot bicajra vagy kismotorra (Vmax 50 km/h) ez kb. megfelelö pontossággal és érzékenységgel fog mutatni.
Ha lenne rajta napi számlálo, akkor egyszerüen kinullázva tudnád, hogy hol vagy a csövel.
Na nincs, akkor az elsö használat elött valoszinüleg furogéppel stb. nullára kell hajtani. Azaz, amikor tele a dob 0000-t fog mutatni, ha meg kihuzod a csövet mutatja, hogy mennyit huztál ki. A mutato meg mutatja, hogy milyen sebességgel (18 km/h) huzod.

cso.jpg
    
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Most jutott az eszembe, hogy a mezei tacho nem fog neked értelmes adatot adni, mert a belsö áttételek km-re vannak számolva, és a legjobb felbontás 100 m, azaz a számlálo nem tudja értelmesen mérni a kivánt hosszat (170m).

Ehhez egy másik számlálo kell (magno), az a tengelyfordulatot számolja 1:1-ben, vagy ha piros számok is vannak rajta, akkor 10:1-ben, azaz 1 fordulat = 10 a számlálon.
Ha ezt illeszted a bicajkerékhez, akkor 1 fordulat 1,6 m csövet jelent (20" kerék esetén), azaz olyan áttételt kell választanod (lánccal stb.), ami 1 bicajkerék fordulatra 16-t mutat a számlálón.

A tacho maradhat a sebesség mérésére (18 km/h)
(#) mrobi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Nem kell ezt ennyire túlbonyolítani. Vagyis nem kell szerintem a bicikli kerekekkel szenvedni. Van benne egy áttétel ami miatt ilyen lassan forog. Az áttételről lehetne levenni a jelet. Az elég gyorsan forog. Szerintem mikróvezérlőt nem nagyon lehet kikerülni. Főleg hogy elég sokat kell számolni.
(#) Massawa válasza mrobi hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Csak az a dob fordulatát szabályozza, nem pedig a csö hosszát méri.
Akár egy diplomamunkát is megérne a két dolog összehangolása (föleg, ha a csö összevissza tekeredik a dobra.).
Az ötletem meg kész, olcso - mindenki számára elérhetö cuccokon alapszik.....persze fejleszthetö, hiszen csak ötlet.
(#) mrobi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Értem már hogy mire gondolsz.
(#) jena2 válasza mrobi hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
ez nem megoldható mert az áttételek egy alu öntvégy szekrényben olajban futnak, nem hozzáférhető egyik fogaskerék sem.
(#) jena2 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Amit szeretnék: tehát a cső betekerési sebességét úgy állítom hogy a vízturbinát meghajtó víznek van egy elkerülő ága, és azon van egy csap, ezzel lehet szabályozni milyen gyorsan húzza be a dob a csövet azaz mennyi idő alatt öntözze be az adott területet. Viszont párhuzamosan kettő ilyen dob megy egy szivattyúról, és hogy ne legyen ilyen egyszerű az egyik dob 120méterre van kihúzva a másik meg 170méterre. Ha a fogaskoszorú kattogását számolva állítom be, van olyan hogy 1-2órát is tévedek, mert ez csak fél másodperc a beállításkor, és ilyenkor az éjszaka közepén ott kell dekkolnom mellette 1-2órán át. Ezért kellene bármilyen megoldáson alapuló mérés, amivel nagy felbontásban tudom a dob sebességét meghatározni, így egyszer lemérném egy adott beállítással, és így pontosan meg tudnám határozni mennyi a üzemórája a dobnak, azaz tök pontosan akkor mennék le hozzá mikorra kiért, és ha két különböző hosszon megy a két dob, akkor össze tudnám hangolni, és egyszerre érne ki mindkettő, az egyik gyorsabban a másik lassabban. Csinálnék egy táblázatot minden beállításhoz és föld hosszhoz.
(#) szucsip hozzászólása Jún 6, 2012 /
 
Sziasztok!

Nem tudom, hogy OFF-e ide amit kérdezek... A kérdésem: Komplex értékekkel megadott csillagkapcsolás mindig átalakítható delta kapcsolássá? Hogyan kell kiszámítani az értékeket csillagból==> deltára?

(Illetve: A deltából csillagba való átalakítás (ez egyébként benne van a Villanytan jegyzetemben) mindig elvégezhető?)
(#) frici.hu válasza jena2 hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Kérdés? Feltétlen fontos tudnod az időt míg a végére ér? Úgy értem nem elég neked egy jelzőberendezés, ha a végére ér a cső? Amit te mérni akarsz szinte lehetetlen, viszont, ha elég neked azt tudni mikor végez az öntöző akkor az már sokkal egyszerűbb.
A cső végére szerelsz egy mágnes ami kapcsol egy REED relét, az vezérelne egy kürtöt akkuról, fogyasztás csak jelzés esetén lenne és, ha több berendezés van a kürtök hangja lehetne eltérő.
Én biztosan így csinálnám meg, ha Lineár őr lennék.
A másik megoldás a víz pontos nyomásának, a cső feltekerésének egyenetlensége, a dobfordulat/csőhossz pontos ismerete nélkül megoldhatatlan.
Üdv: Frici
(#) jena2 válasza frici.hu hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Szia a kürt sajna nem hallatszik fel a faluba ami 2km, meg a két különböző hosszon üzemelő öntöződob ettől még nem lenne összehangolva, bár pl. ha egy telefon hívna fel mikor kiér az már jó lenne akár, meg olcsó is mert 3000ért kapni tecskó telefont és min. egy hetet bír az aksija, de nekem NEM ez kell igazából. Egyszerűsítem, nekem csak nagy felbontásban kell látnom a dob sebességét, azaz hogy a henger alakú vas milyen sebességgel forog, ha ez megvan a többire csinálok egy táblázatot.
(#) brato válasza jena2 hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Üdv!

Ha jól értem még a sebességet sem kell tudnod, csak valamilyen értéket szeretnél látni ami alapján reprodukálhatóan be tudod állítani a feltekerési sebességet.
Ez esetben egy kis elektronika azért kellene de szerintem az megoldható egy zárt optokapuval amit a dob pereme hajt meg egy dörzskeréken keresztül rugós ráfeszítéssel kb. úgy mint a kerékpárdinamót.
Itt már elég gyorsan ismétlődő jelet lehetne kapni a dobforgás pillanatnyi értékének kijelzéséhez.
Az egész elemről is elmegy és nem kell üzemelnie csak mikor beállítod a dobsebességet az idő alatt.
(#) kissi válasza jena2 hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Szia!

Szerintem kellene rá egy inkrementális jeladó ( pl. egy fordulat 200 imp. egy léptetőmotorból ), akár egy gyorsító áttétellel és azt mérné egy mikrovezérlővel felépített áramkör pl. akkumulátor segítségével, amíg beállítod... !

Steve
(#) jena2 válasza brato hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
így van ezazezaz, részletesebben ?
(#) frici.hu hozzászólása Jún 6, 2012 /
 
Esetleg egy mechanikus egeret nem lehetne erre a célra felhasználni? Az optikai jel vezérelhetne egy relés számlálót például. Sajna most hirtelen nem találtam egeret, hogy megnézzem milyen szintű jelet ad ki magából, de meg lehetne próbálni, mivel az egy komplett optikai kaput vezérel és így azt sem kellene építgetni.
(#) brato válasza jena2 hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Csinálnod kell rá egy mechanikát ami nekinyom a dob peremének egy kereket aminek a tengelyére egy tárcsa van rászerelve. Ezen a tárcsán réseket kell vágni. Egy optokaput kell rászerelni, hogy a tárcsa forgását érzékelni lehessen. Az optokapu jelét feldolgozni egy mikrovezérlővel és kijelezni egy lcd kijelzőn.
Az optokaput és a tárcsát porvédetten kellene felszerelni.
Nagy vonalakban ennyi lenne.
(#) brato válasza frici.hu hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Elvileg lehetne egeret is használni de a mezőgazdaságban elég sérülékeny lenne. Ide stabil, erős cucc kell. A relés számláló azért nem jó mert nem a megtett fordulat a fontos hanem a pillanatnyi fordulatszám, vagy kerületi sebesség.
(#) frici.hu válasza brato hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Ugyan ez a te javaslatod is, optokapu és mikrovezérlő...
Tehát erre a célra ezek szerint jó lehet az egér optokapuja és mikrovezérlője, A "sebesség" kijelzése történhetne átlagfeszültség mérésével, mondjuk kondenzátor-ellenállás páron amit akár egy Deprez műszer is kijelezhetne.
Tehát egy görgős mechanika akár áttétellel ami egy lyuktárcsát forgatna, az egér optocsatolóján lévő jelet pedig leátlagolni egy kondi-ellenálláspáron.
Egyszerű, olcsó és nem bonyolult.
(#) brato válasza frici.hu hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Igazad van, jó lehet ha kibírja a vontatásból adódó rázkódást a földeken a deprez műszer és az egér vékony műanyag csillagkereke. Dolgoztam mezőgazdasági gépekkel és tudom, hogy még az 1mm-es vaslemez is sokszor gyenge ahoz amilyen hatások érik a földeken a gépeket.
(#) frici.hu válasza brato hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
"Az optokapu jelét feldolgozni egy mikrovezérlővel és kijelezni egy lcd kijelzőn." Ne haragudj, ez nem sérülékeny ugye?
(#) brato válasza frici.hu hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Láttál már ipari elektronikát mezőgazdasági gépen?
Ide nem műanyagból összebarkácsolt dolgok kellenek.
Csinálj egérből a kérdezőnek műszert.
A továbbiakban tied a téma nem óhajtok vele foglalkozni.
Jó éjszakát.
(#) frici.hu válasza brato hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Szerintem ez a kivitelezésen múlik. Azért megnézném egy újabb típusú traktorban milyen kütyük vannak, teszem azt kamerától kezdve a digitális visszajelzőkig.
Ha viszont ennyire nem "ízlik" az elektronikai megoldás csak traktoros módra, akkor áttétellel rá kell tenni egy traktor kilométer óráját, az bírja a strapát, de ez akkor már nem "Hobby elektronikai" kérdés lenne.
(#) kissi válasza frici.hu hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Szia!

Szerintem nem mondta, hogy annak folyamatosan rajta kell lenni az eszközön! Én is úgy képzeltem el, hogy a jeladót megfelelő porvédettséggel és stabilitással rögzíti, a kijelző-értékelő résznek csak a beállítás idejére kell rajta lennie ( ez más szempontból is előnyös!) !

Steve
(#) frici.hu válasza kissi hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Erre írtam a kivitelezést. Most már csak össze kellene rakni az elektronikát.
(#) ekkold válasza szucsip hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Nem vagyok 100%-ig biztos a dolgomban, de szerintem a csillag-delta átalakítás mindíg elvégezhető. Azonban nem lesz egyszerű. Több (gyak. 3) ismeretlenes egyenletrendszert kell felírni a végpontok közötti impedanciákra a delta kapcsolásról (a csillag esetében ezek az értékek viszonylag egyszerűen kiszámolhatók). A végeredmény nem lesz túl szép (a komplex számok miatt), de ha az egyenletrendszer megoldható (ill. van megoldása) akkor biztosan elvégezhető az átalakítás.
(#) jena2 válasza brato hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
igenigen
Következő: »»   10 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem