Fórum témák
» Több friss téma |
Még valami eszembe jutott, de ehez is Ti kelletek. Nem erősebb az IRFP240 és párja? Mert holnap megyek alkatrészekért, és akkor olyat vennék, amit javasoltok. Köszönöm.
Sokkal gyengébb, nagyobb az áteresztő-ellenállása (Rds(on)-nal van jelölve). Ezt az erősítót jól meg kell hűteni, és vigyázni a nyugalmi áram beállításnál, inkább legye kevesebb, minthogy majd hőmegfutással végezze az erősítő. Nekem sincs 100mA-n kb 60-80mA-ra engedtem csak.
Nem csoda, hogy elpukkant, az IC miatt a max tápfesz +/-17V körül van azthiszem.
Kösz. De órákon át gyilkoltam tökéletes volt. Illetve amit nem írtam még le, hogy a tranyó diódái a fettől távol volt, nem volt hőközlés a kettő között. Lehet, hogy ez még nagyobb gond.
Valaki a vf2 es fórumon azt írta az irfp240 re , hogy jobban bírja a strapát.
Nem lenne probléma, az abszolút maximum feszültség az kb 23V. Itt a magas nyugalmi áram okoz problémát.
Szerk: és valószínű lassú hőmegfutás.
Köszi, hogy ilyen gyorsan segítesz. A nyugalmi áramot, lehet, hogy rossz helyen mérem. De amíg 10-20 mA volt beállítva adíg nem történt semmi baj. A helitrimmet mondom egy kicsit feljebb viszem, na akkor jött a búgó hang, és tudtam, hogy itt a FET halála. A Reflex ládát rajta hagyva a táp után direktben a panel elött mértem a + - ágban külön.
Kedves Pixels és Storm! Lesz azért még egy kérdésem. A kedves nagyobbik kisfiam Skoda Feicsitájába, ha be kéne építenem ezt az erősítőt, milyen áramkört kéne még építenem az egy akksi 12voltra, hogy meglegyen a 2x 23V körüli érték? Itt maradok és várom ezen a szép vasárnapon a válaszotok. Köszönöm.
Szia! Gondolom nincs biztosíték a tápágban, pedig nem ártana.
A nyugalmi áramot csak akkor illik tekergetni, ha van áramkorlátozód, például 10 ohm a +/- ágban. Ezen mérhetsz feszültségesést: 100mA*10ohm=1V. A beállítást üzemmeleg bordánál kell elvégezni, aztán eltávolíthatók az ellenállások. Az IRF540/9540 tökéletes ehhez az erősítőhöz. A tápfeszt nem látom kritikusnak, mert az NE 5534 elbír +/-20V-ot és kb. 3V a gate-source feszültség.
Na jó, akkor én mindent elég rosszul csinálok, sajnos. Nagyon amatör vagyok,de imádom az elektronikát. A biztosítékot hol célszerű elhelyezni? Mondjuk a FETTeket lehet, hogy a biztosíték nem védi meg. Nem tudom. De ha mondod, hogy hova, máris megcsinálom.
Köszönöm. Idézet: Én is így jártam, csak kicsit gyorsabban melegedett túl. Én azt javaslom, ha ilyen magas a tápfeszültség, akkor alakítsd VF6-tá. Neked alacsonyabb a tápfeszültséged, mint ott van írva, ezért kb 6-9V körüli zéner diódát kellene felrakni a panelre. Ha tudsz bánni az SMD-vel, akkor, szakítsd meg a vezetősávot a megfelelő helyen és forrassz fel egy-egy zénert.„De órákon át gyilkoltam tökéletes volt.” Ezután be kell állítani újra a nyugalmi áramot. Nem ajánlom hogy határra állítsd, mert egyszer jobban megterheled, vagy ha majd porosodni kezd a borda, egyszer csak elkezdődik a hőmegfutás. Én úgy állítottam be a nyugalmi áramot, hogy elkezdtem körültekintően kiterhelni az erősítőt, szó szerint elkezdtem főzni beállítatlan nyugalmi áramnál. Amikor a borda felforrósodott annyira, ami még nem okoz gondot semmilyen téren, lekapcsoltam róla a terhelést, és földeltem a bemenetet. (Itt már üzemi hőmérséklet fölött volt, az biztos) Azonnal elkezdtem lassan lentebb tekerni a potit egészen addig, míg a nyugalmi áram el nem kezdett folyamatosan csökkenni. Megvártam míg kihűlt a rendszer, ezután újra kiterheltem a rendszert az új beállítással, és figyeltem hogy beindul-e a hőmegfutás. Ezzel a módszerrel az én hidegen indított erősítőm nyugalmi árama, 60-80mA körüli volt. Ez a határon lévő beállítás, még egy picit csavartam rajta lentebb, mert fog porosodni a borda, és a nagyobb környezeti hőmérséklet is befolyásolja a melegedést. Nem a legjobb eljárás, mert a kezdeti kiterhelés elsülhet rosszul is ha túlmelegedik a rendszer.
A biztosítékokat a nagykapacitású tápszűrő kondenzátorok után iktasd be. Ha használsz 100uF, 100nF szűrést, az lehet az erősítő panelén.
Az autós alkalmazás nem tűnik praktikusnak. A DC/DC átalakító elég nagy falat, és hangszóró védő áramkört is kéne építened. TDA1557 vagy más TDA155x kompakt módon megtölti az utasteret hangerővel és alapból tudja a járulékos szolgáltatásokat
A biztosítékokat az tápegység után szokták tenni, az áramkorlátozó ellenállás is nagyon hasznos dolog, mert így nem kell állandóan biztosítékot cserélni, ha elszúrsz valamit. Ezt a biztosítékok után szokták tenni.
Szia! Az nagyon fontos, hogy a Fet-en betervezett dióda a hűtőfelület, vagy a FET közelében legyen? Az a baj, hogy ezt nem értem, pdíg biztos amit a Király Úr betervezett.
Üdv!
Találkozott már valaki ezzel a sub végfok rajzzal? Tapasztalatok vélemények érdekelnének, mert szimpatikus, de semmilyen információval nem rendelkezem róla. Egyáltalán működőképes a dolog?
Szia! Valaki építi, mert érdeklődött a BC238 helyettesítéséről. A témát az nagyon elnézted
Sok gyors válasz. Köszönöm, és figyelek. Most beszéljünk csak egy mono panelről, a többit majd kitalálom. Egy szimpla erősítő modulnál hová tegyem a biztit? A panel elé a GND ágba, a trafó primer ágba, vagy az egyenírányítás után a + - ágba Mind a kettőbe. Itt maradok és tanulok.
Fontos a termikus kapcsolat. Hőmérséklet változásra az alkatrészek másképp viselkednek, és ennek a kompenzálására van ott a dióda. Nem kompenzál teljesen, de van javító hatása.
A biztosítékokat közvetlen a panel elé, a pozitív és a negatív tápba iktasd.
Ha véletlenül megszakad a bizti a + vagy - ágban, mondjuk én kitekerem terhelés közben akkor a FETTek elszálnak?
A biztosíték elsősorban tűzvédelmi szempontból kell. Nagy eséllyel megmenti a FET-et. Ha csak egyik biztosíték olvad ki egyenfeszültség jut a hangszóróra és az mehet tönkre. Ezért említettem a védelmi áramkört.
Attól, hogy túlvezérled az erősítőt a biztosíték nem fog kiolvadni.
Szia Reloop! Légyszives, ha van Neked egy megépített hangfal védeled, ami jól működik és van nyákterved és beültetés, szóval minden, légyszíves oszt meg velem. Köszönöm, várom. Üdv.
Ez most a kedvencem, 9-10VAC-ról megy. Független szekundert igényel. Bővebben: Link
Ez is nagyon jó.
Akkor a kedvencedről kérek szépen nyáktervet, meg ami ami infó kell a megépítéséhez. Stereo esetén 2 db kell belőle?
Csatolom a nyáktervet. Kérdéseid ide várom.
Sziasztok, azt kérdezném, hogy valaki épített már működő VF6-ot, és hogy mik a tapasztalatai vele kapcsolatban.
Sziasztok, a vf6-ot szeretném megépíteni, már megvettem mindent, csak a nyákrajzot nem tudom sehonnan megszerezni. Ha valakinek meglenne és megosztaná, nagyon megköszönném
Tessék itt van az enyém, csak még nem volt időm megépíteni. Használd egészséggel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |